< Alle onderwerpen
Afdrukken

Taxidermie

Taxidermie is de kunst en het ambacht van het prepareren, opzetten en conserveren van dieren, meestal zoogdieren, vogels, vissen, reptielen of amfibieën, om ze er levensecht uit te laten zien. Het doel van taxidermie is om het dier te behouden en te presenteren als een natuurgetrouwe weergave van hoe het eruit zag toen het nog leefde.

Het proces van taxidermie omvat verschillende stappen, waaronder het verwijderen van de huid en het prepareren van de huid om te voorkomen dat deze bederft, het opzetten van een skeletstructuur om het dier zijn vorm te geven, het opvullen van het lichaam met vulmateriaal om de natuurlijke vorm en houding te behouden, en het aanbrengen van de huid over het opgezette lichaam.

Taxidermie wordt vaak gebruikt voor educatieve, wetenschappelijke, artistieke of decoratieve doeleinden. Opgezette dieren kunnen worden tentoongesteld in musea, natuurcentra, dierenparken, privécollecties, of als trofeeën van de jacht. Hoewel taxidermie een lange geschiedenis heeft en een belangrijke rol heeft gespeeld in het behoud en de studie van dieren, is het ook een controversiële praktijk vanwege ethische en esthetische overwegingen.

Bol AlgemeenBol Algemeen
Inhoudsopgave
Scroll naar boven