< Alle onderwerpen
Afdrukken

Cycladische kunst

Wat is cycladische kunst?

Cycladische kunst / stroming verwijst naar de artistieke tradities en artefacten die zijn voortgebracht door de Cycladische beschaving, een oude beschaving die bloeide op de Cycladen, een groep eilanden in de Egeïsche Zee, rond 3200-1100 v.Chr. Deze kunstvorm is vooral bekend om zijn karakteristieke beeldhouwwerken, die zijn gemaakt van marmer en dateren uit het vroege bronzen tijdperk.

Kenmerkend voor Cycladische kunst zijn de gestileerde menselijke figuren, meestal vrouwen, die worden afgebeeld in een abstracte en geometrische stijl. De beeldhouwwerken tonen vaak de essentiële vormen van het menselijk lichaam, met gestileerde gezichten, lange nekken en uitgestrekte armen die over de buik zijn gekruist. Deze figuren zijn meestal naakt en liggen of zitten in een foetushouding.

Hoewel de exacte betekenis en functie van Cycladische beeldhouwwerken nog steeds onderwerp van debat zijn onder archeologen, wordt algemeen aangenomen dat ze mogelijk funerair van aard waren en werden gebruikt als begrafeniscadeaus of rituele objecten in begrafenispraktijken. De eenvoudige, maar elegante esthetiek van Cycladische kunst heeft een blijvende invloed gehad op de moderne kunst en wordt nog steeds gewaardeerd om zijn tijdloze schoonheid en mysterie.

Bol AlgemeenBol Algemeen
Inhoudsopgave
Scroll naar boven