< Alle onderwerpen
Afdrukken

Suprematisme

Suprematisme is een kunststroming die ontstond in het begin van de 20e eeuw in Rusland, met Kazimir Malevich als een van de belangrijkste grondleggers. Het suprematisme wordt gekenmerkt door abstracte composities die bestaan ​​uit geometrische vormen, zoals vierkanten, rechthoeken, cirkels en lijnen, die op een niet-figuratieve manier zijn gerangschikt.

De term “suprematisme” is afgeleid van het Latijnse woord “supremus”, wat “het hoogste” betekent. Het idee achter suprematistische kunst was om te streven naar de zuiverste vorm van kunst, los van representatie of afbeelding, en om de essentie van de artistieke expressie te verkennen.

Een van Malevich’s meest iconische werken is het schilderij “Zwart Vierkant” (1915), waarin een eenvoudig zwart vierkant op een witte achtergrond te zien is. Dit schilderij wordt beschouwd als een van de eerste puur abstracte werken in de kunstgeschiedenis en symboliseert de zoektocht naar het “ultieme” in de kunst.

Suprematistische kunstenaars geloofden dat de eenvoudige vormen en kleuren van hun composities een spirituele en intellectuele dimensie hadden, die de toeschouwer in staat stelde om een diepere betekenis te ontdekken achter de visuele ervaring. Ze zagen hun werk als een uitdrukking van universele principes en ideeën, los van culturele of politieke context.

Hoewel het suprematisme aanvankelijk vooral in Rusland werd beoefend, verspreidde de stroming zich al snel over Europa. Het suprematisme blijft een belangrijke invloed hebben op de moderne kunst en wordt erkend als een van de belangrijkste ontwikkelingen in de abstracte kunst.

Inhoudsopgave
Scroll naar boven