< Alle onderwerpen
Afdrukken

Expressionisme

Expressionisme was een kunststroming die opkwam in de vroege 20e eeuw, voornamelijk in Duitsland. Het draaide allemaal om het uitdrukken van gevoelens en emoties, vaak op een intense en krachtige manier.

Expressionistische kunstenaars gebruikten felle kleuren, vervormde vormen en ongebruikelijke composities om hun innerlijke wereld weer te geven. Ze wilden niet alleen de wereld om hen heen vastleggen, maar ook de innerlijke ervaringen en gevoelens van angst, verdriet en verwarring.

Een belangrijk aspect van het expressionisme was het idee van subjectiviteit en het geloof dat kunst een directe uitdrukking van de ziel van de kunstenaar moest zijn. Expressionistische kunstenaars waren vaak geïnteresseerd in primitieve kunst, folklore en niet-westerse culturen als bronnen van inspiratie.

Expressionisme had invloed op verschillende kunstvormen, waaronder schilderkunst, beeldhouwkunst, literatuur, en film. Het had ook een blijvende invloed op latere stromingen zoals het abstract expressionisme en het surrealisme.

Inhoudsopgave
Scroll naar boven