< Alle onderwerpen
Afdrukken

Etsen

Etsen is een grafische techniek waarbij een afbeelding wordt gemaakt op een metalen plaat, meestal van koper, zink of messing. Het proces begint met het voorbereiden van de metalen plaat door deze te bedekken met een zuurbestendige laag, meestal een wasachtige substantie genaamd etsgrond.

Vervolgens wordt de etsgrond verwijderd op de gebieden waar de kunstenaar de afbeelding wil maken, met behulp van verschillende teken- en etsgereedschappen, zoals etsnaalden en burijnen. Hierdoor ontstaat een tekening op de metalen plaat.

De plaat wordt vervolgens ondergedompeld in een zuurbad, meestal een oplossing van salpeterzuur, dat in de blootgestelde delen van de plaat bijt. Dit proces wordt etsen genoemd. De diepte en textuur van de lijnen worden bepaald door de duur van de plaat in het zuurbad en de sterkte van de zuuroplossing.

Nadat de gewenste etsdiepte is bereikt, wordt de plaat gereinigd en vervolgens geïnkt. De inkt wordt in de geëtste lijnen gewreven en overtollige inkt wordt van het oppervlak van de plaat verwijderd.

Ten slotte wordt de plaat samen met een vel papier door een drukpers gevoerd, waarbij de inkt van de plaat naar het papier wordt overgebracht. Dit resulteert in een afdruk van de originele afbeelding. Omdat elke afdruk met de hand wordt gemaakt, kunnen kleine variaties optreden, waardoor elke afdruk uniek is.

Etsen is geliefd vanwege de rijke textuur en fijne details die ermee kunnen worden bereikt, waardoor het een populaire grafische techniek is onder kunstenaars.

Inhoudsopgave
Scroll naar boven