< Alle onderwerpen
Afdrukken

Classicisme

Wat is classicisme? Classicisme is een kunststroming die teruggrijpt naar de esthetische en filosofische principes van de klassieke oudheid, met name die van de oude Grieken en Romeinen. Deze stijl ontwikkelde zich in Europa tijdens de 18e en 19e eeuw als een reactie op de overdadige en emotionele kenmerken van de barok en rococo.

Kenmerkend voor het classicisme zijn de nadruk op eenvoud, symmetrie, harmonie, en proportie. Kunstwerken in deze stijl vertonen vaak een duidelijke structuur, heldere lijnen en een evenwichtige compositie. De onderwerpen van classicistische kunst zijn vaak mythologische, historische of bijbelse verhalen, die worden afgebeeld met een nadruk op idealisatie en perfectie.

Architectuur, beeldhouwkunst en schilderkunst werden allemaal beïnvloed door het classicisme. Beroemde voorbeelden zijn onder meer de neoklassieke gebouwen van de 18e en 19e eeuw, zoals het Capitool in Washington D.C. en het Panthéon in Parijs, evenals schilderijen van kunstenaars als Jacques-Louis David en Jean-Auguste-Dominique Ingres.

Het classicisme wordt vaak gezien als een periode van intellectuele en culturele verlichting, waarin kunstenaars en denkers werden geïnspireerd door de idealen van de oude beschavingen en streefden naar een hernieuwde waardering voor rationaliteit, orde en schoonheid.

Bol AlgemeenBol Algemeen
Inhoudsopgave
Scroll naar boven