< Alle onderwerpen
Afdrukken

Conceptuele Kunst

Conceptuele kunst is een kunststroming die draait om ideeën en concepten, in plaats van traditionele esthetische waarden zoals schoonheid of vakmanschap. Bij conceptuele kunst staat het concept of idee achter het kunstwerk centraal, vaak meer dan het uiteindelijke visuele of materiële aspect ervan.

In plaats van het maken van traditionele schilderijen of beeldhouwwerken, maken conceptuele kunstenaars kunstwerken die vaak bestaan uit teksten, documentatie, foto’s, of zelfs gewone objecten. Het idee of de boodschap die ze willen overbrengen is belangrijker dan het ambachtelijke aspect van het creëren van het kunstwerk.

Conceptuele kunst kan soms abstract of uitdagend zijn voor mensen die gewend zijn aan meer traditionele vormen van kunst. Maar de kern ervan is dat het de kijker uitdaagt om na te denken over ideeën, concepten en de betekenis van kunst zelf, in plaats van alleen maar esthetisch plezier te bieden.

Conceptuele kunst ontstond in de jaren 1960 en 1970, een periode van grote sociale, politieke en culturele veranderingen.

Inhoudsopgave
Scroll naar boven