< Alle onderwerpen
Afdrukken

Realisme

Realisme was een kunststroming die opkwam in de 19e eeuw, voornamelijk in Europa, als een reactie op de overdreven sentimentele en fantasierijke kunst van de Romantiek. Realistische kunstenaars wilden de wereld om hen heen zo nauwkeurig en objectief mogelijk weergeven, zonder overdrijving of idealisering.

In plaats van te focussen op mythische verhalen of heroïsche figuren, richtten realistische kunstenaars zich op alledaagse onderwerpen en de gewone mensen. Ze schilderden scènes uit het dagelijks leven, zoals werkende mensen, landschappen, en stadsgezichten.

Realistische kunstwerken waren vaak gedetailleerd en nauwgezet, met aandacht voor licht, schaduw en textuur. Deze kunststroming moedigde kunstenaars aan om de wereld om hen heen op een nieuwe manier te bekijken, en om eerlijke en oprechte expressies van het menselijk leven vast te leggen.

Beroemde realistische kunstenaars zijn onder andere Gustave Courbet, Jean-François Millet, en Honoré Daumier. Hun werken tonen een diversiteit aan onderwerpen, van landarbeiders tot stadsgezichten tot portretten van gewone mensen.

Het realisme heeft een diepgaande invloed op de kunstgeschiedenis en wordt gezien als een belangrijke stap in de ontwikkeling van de moderne kunst. Het benadrukte de kracht van observatie en de waarde van eenvoudige, alledaagse schoonheid.

Inhoudsopgave
Scroll naar boven