De top 10 van de leukste musea voor studenten 2024

Als student is het ontdekken van nieuwe plekken en het opdoen van nieuwe ervaringen een essentieel onderdeel van je academische reis. Musea bieden een unieke gelegenheid om kennis te vergaren, creativiteit te stimuleren en culturele inzichten te verwerven, alles terwijl je geniet van een boeiende en verrijkende ervaring. 

Daarom hebben we een lijst samengesteld van de top 10 leukste musea die perfect zijn voor studenten. Of je nu kunst, geschiedenis, wetenschap of iets daartussenin liefhebt, deze musea beloven inspiratie en vermaak te bieden voor elke student, ongeacht je interessegebied. De musea worden uitgebreid beschreven om je een goed beeld te geven van de musea.

Nemo Science Museum – Amsterdam

Het NEMO Science Museum, gelegen in Amsterdam, is een fantastische bestemming voor studenten die op zoek zijn naar een interactieve en boeiende ervaring in de wereld van wetenschap en technologie. Het museum is ontworpen om bezoekers van alle leeftijden te betrekken bij de wonderen van de wetenschap door middel van hands-on tentoonstellingen, experimenten en demonstraties.

Bezoekers kunnen zich onderdompelen in diverse thema’s, zoals energie, water, licht, geluid, en nog veel meer. Ze kunnen experimenteren met verschillende fenomenen en concepten, en zo hun begrip van de natuurwetenschappen vergroten op een leuke en boeiende manier. Of je nu geïnteresseerd bent in natuurkunde, biologie, scheikunde of techniek, het NEMO Science Museum biedt iets voor iedereen.

Daarnaast organiseert het museum regelmatig speciale evenementen, lezingen en workshops die gericht zijn op jonge wetenschappers, waardoor het een levendige en inspirerende plek is voor leren en ontdekken. Met zijn opwindende mix van educatie en entertainment is het NEMO Science Museum een must-visit voor studenten die hun nieuwsgierigheid willen stimuleren en hun passie voor wetenschap willen verkennen.


Naturalis – Leiden

Naturalis Biodiversity Center, gevestigd in Leiden, is een buitengewoon museum dat de diversiteit van het leven op aarde viert. Het museum herbergt een indrukwekkende collectie van meer dan 42 miljoen natuurhistorische voorwerpen, waaronder planten, dieren, fossielen en mineralen.

Studenten die Naturalis bezoeken, worden ondergedompeld in een wereld van wetenschap en ontdekking. Van het skelet van de iconische T. rex genaamd Trix tot de schatten van de Nederlandse biodiversiteit, er is altijd iets nieuws te leren en te bewonderen. Het museum biedt interactieve tentoonstellingen en educatieve programma’s die studenten uitdagen om na te denken over de complexiteit en schoonheid van de natuurlijke wereld.

Naturalis is niet alleen een bron van kennis en inspiratie, maar ook een centrum van onderzoek en onderwijs. bezoekers van Naturalis hebben de mogelijkheid om deel te nemen aan rondleidingen, lezingen en workshops die worden gegeven door deskundige wetenschappers en conservatoren. Zo biedt Naturalis een unieke en boeiende ervaring voor iedereen die geïnteresseerd is in de wonderen van de natuur.


Rijksmuseum – Amsterdam

Het Rijksmuseum, gelegen aan het prestigieuze Museumplein in Amsterdam, is een monument van kunst en geschiedenis dat bezoekers van over de hele wereld trekt. Het museum herbergt een indrukwekkende collectie van Nederlandse kunst en geschiedenis, variërend van de middeleeuwen tot de 21e eeuw. Het gebouw zelf is een architectonisch meesterwerk, ontworpen door Pierre Cuypers en voltooid in 1885. De imposante gevels, torens en rijkelijk versierde ornamenten vormen een majestueuze achtergrond voor de schatten die binnen worden bewaard.

Eenmaal binnen worden bezoekers verwelkomd door een overvloed aan kunstwerken, waarvan de meest prominente zijn gehuisvest in de prachtige Eregalerij. Hier schittert Rembrandts meesterwerk “De Nachtwacht” als het pronkstuk van de collectie. Dit iconische schilderij, met zijn levendige compositie en meesterlijk gebruik van licht en schaduw, trekt jaarlijks duizenden bewonderaars.

Naast “De Nachtwacht” herbergt het Rijksmuseum een schat aan andere meesterwerken van Nederlandse en internationale kunstenaars. Van de ingetogen schoonheid van Vermeers “Het Melkmeisje” tot de epische landschappen van Jan van Goyen en de delicate stillevens van Rachel Ruysch, biedt het museum een uitgebreid overzicht van de Nederlandse schilderkunst door de eeuwen heen.

Naast schilderijen omvat de collectie van het Rijksmuseum ook andere vormen van kunst, zoals beeldhouwkunst, toegepaste kunst, en historische artefacten. Bezoekers kunnen een reis door de Nederlandse geschiedenis maken aan de hand van objecten zoals Delfts blauw aardewerk, zilverwerk, kostbaar textiel en wapens.

Het museum biedt ook tijdelijke tentoonstellingen die verschillende aspecten van de Nederlandse kunst en cultuur belichten, waardoor bezoekers telkens weer iets nieuws en inspirerends ontdekken. Bovendien beschikt het Rijksmuseum over moderne faciliteiten, waaronder educatieve programma’s, rondleidingen en multimediale presentaties, waardoor het een boeiende en leerzame ervaring is voor bezoekers van alle leeftijden en achtergronden.


Kröller Müller Museum – Otterlo

Het Kröller-Müller Museum, gelegen te midden van de rustige bossen en uitgestrekte heidevelden van het Nationaal Park De Hoge Veluwe, is een ware schat voor liefhebbers van kunst, natuur en architectuur. Het museum, opgericht door het echtpaar Helene Kröller-Müller en Anton Kröller, herbergt een indrukwekkende collectie van moderne en hedendaagse kunst, evenals een befaamde beeldentuin die wordt beschouwd als één van de grootste van Europa.

Het museumgebouw zelf is een architectonisch meesterwerk, ontworpen door de Belgische architect Henry van de Velde en later uitgebreid met een moderne vleugel ontworpen door Wim Quist. De combinatie van historische en hedendaagse architectuur vormt een harmonieuze achtergrond voor de kunstwerken die binnen worden tentoongesteld.

Een van de hoogtepunten van het Kröller-Müller Museum is de uitgebreide collectie van werken van Vincent van Gogh. Met meer dan 90 schilderijen en ruim 180 tekeningen behoort het museum tot één de grootste verzamelaars van Van Gogh’s werk ter wereld. Bezoekers kunnen genieten van iconische meesterwerken zoals “De Aardappeleters” en “De Zaaier”, en de evolutie van Van Gogh’s stijl en techniek door de jaren heen volgen.

Naast Van Gogh herbergt het museum ook een diverse collectie van moderne kunst, met werken van kunstenaars als Pablo Picasso, Piet Mondriaan, Georges Seurat en Fernand Léger. Bezoekers kunnen zich laten inspireren door een scala aan stijlen en bewegingen, van het expressionisme tot het kubisme, en een dieper inzicht krijgen in de ontwikkeling van de moderne kunst.

Een bezoek aan het Kröller-Müller Museum is niet compleet zonder een wandeling door de beeldentuin, die meer dan 160 sculpturen bevat van kunstenaars als Auguste Rodin, Barbara Hepworth, Jean Dubuffet en Claes Oldenburg. De beeldentuin is een plek waar sculpturen harmonieus samensmelten met het omringende landschap.

Het Kröller-Müller Museum biedt ook diverse educatieve programma’s, rondleidingen en evenementen aan voor bezoekers. Zodat je optimaal kan genieten van het prachtige museum


Moco Museum – Amsterdam

Het Moco Museum, gelegen in het hart van Amsterdam, is een levendige en inspirerende plek die een podium biedt voor moderne en hedendaagse kunst. Het museum staat bekend om zijn gedurfde en innovatieve tentoonstellingen, waarin internationaal gerenommeerde kunstenaars worden gepresenteerd naast opkomende talenten.

Een van de grootste attracties van het Moco Museum is de permanente collectie van werken van de wereldberoemde street artist Banksy. Met iconische stukken zoals “Girl with Balloon” en “Flower Thrower” biedt het museum een unieke kans om de provocatieve en maatschappelijk relevante kunst van Banksy van dichtbij te ervaren.

Naast Banksy herbergt het Moco Museum ook wisselende tentoonstellingen van andere invloedrijke kunstenaars, variërend van popart en hedendaagse schilderkunst tot multimedia-installaties en beeldhouwwerken. Deze diverse en dynamische tentoonstellingen dagen bezoekers uit om na te denken over actuele thema’s en om de grenzen van de traditionele kunstvormen te verkennen.

Wat het Moco Museum extra bijzonder maakt, is de informele en toegankelijke sfeer. Het museum streeft ernaar om kunst voor iedereen toegankelijk te maken, ongeacht leeftijd, achtergrond of ervaring. Hierdoor is het Moco Museum niet alleen een plek voor serieuze kunstliefhebbers, maar ook voor studenten en jongeren die op zoek zijn naar inspiratie en creatieve prikkels.

Bovendien organiseert het museum regelmatig educatieve programma’s, lezingen en workshops die ook aantrekkelijk zijn voor studenten.


Museum Voorlinden – Wassenaar

Museum Voorlinden, gelegen te midden van de groene en rustige omgeving van Wassenaar, is een schatkamer van moderne en hedendaagse kunst die bezoekers betovert met zijn combinatie van kunst, architectuur en natuurlijke schoonheid. Het museum, opgericht door kunstverzamelaar Joop van Caldenborgh, is gehuisvest in een prachtig modern gebouw dat speciaal is ontworpen om de uitgebreide collectie van Van Caldenborgh te huisvesten en te presenteren.

Het museum richt zich op internationale kunstenaars van de 20e en 21e eeuw, met werken die variëren van schilderijen en sculpturen tot installaties, fotografie en videokunst.

Een van de kenmerkende aspecten van Museum Voorlinden is de nadruk op ruimte en licht, met grote ramen en open ruimtes die een gevoel van verbondenheid met de natuurlijke omgeving creëren. Het museum wordt omringd door prachtige tuinen en landschappen, die dienen als een perfecte achtergrond voor de kunstwerken die binnen worden tentoongesteld.

Het museum herbergt een aantal opvallende kunstwerken van bekende kunstenaars, waaronder Yayoi Kusama, Damien Hirst, Richard Serra en Ron Mueck. Bezoekers kunnen zich laten inspireren door een scala aan stijlen en concepten, van abstracte expressie tot conceptuele kunst, en een dieper inzicht krijgen in de diverse en boeiende wereld van de hedendaagse kunst.

Naast de permanente collectie biedt Museum Voorlinden ook regelmatig wisselende tentoonstellingen en speciale evenementen die verschillende aspecten van de moderne kunst belichten.


Museum van de Volkenkunde – Leiden

Het Museum van Volkenkunde, gevestigd in Leiden, is een fascinerende plek die bezoekers meeneemt op een reis door culturen van over de hele wereld. Het museum herbergt een uitgebreide collectie etnografische artefacten, kunstvoorwerpen en gebruiksvoorwerpen die de diversiteit en rijkdom van menselijke culturen belichten.

Een van de meest opvallende aspecten van het Museum van Volkenkunde is de manier waarop het de verhalen en tradities van verschillende gemeenschappen tot leven brengt. Bezoekers kunnen kennismaken met de culturele gebruiken, rituelen en levenswijzen van volkeren van over de hele wereld, van de Amazone-regenwouden tot de uitgestrekte vlaktes van Afrika en de verre eilanden van de Stille Oceaan.

Het museum organiseert regelmatig tentoonstellingen en evenementen die de diversiteit van de menselijke ervaring vieren en de dialoog tussen culturen bevorderen. Bezoekers kunnen deelnemen aan rondleidingen, lezingen en workshops die hen in staat stellen om dieper in te gaan op specifieke onderwerpen en kwesties die verband houden met culturele diversiteit en interculturele communicatie.

Voor studenten biedt het Museum van Volkenkunde een waardevolle kans om hun kennis van de wereld en intercultureel begrip te vergroten. Of je nu geïnteresseerd bent in antropologie, geschiedenis, kunst of sociale wetenschappen, het museum biedt een schat aan informatie en inspiratie om te verkennen en te ontdekken.


Centraal Museum – Utrecht

Het Centraal Museum in Utrecht is een culturele schat die de rijke geschiedenis en levendige kunstscene van de stad belicht. Gevestigd in een prachtig historisch gebouw in het hart van Utrecht, biedt dit veelzijdige museum een diverse en boeiende collectie van kunst, design, mode en erfgoed.

Een van de hoogtepunten van het Centraal Museum is de uitgebreide collectie van kunstwerken uit de Nederlandse Gouden Eeuw. Daarnaast herbergt het museum ook een indrukwekkende verzameling moderne en hedendaagse kunst, met werken van Nederlandse en internationale kunstenaars.

Naast de vaste collectie organiseert het Centraal Museum regelmatig wisselende tentoonstellingen die verschillende aspecten van kunst, cultuur en maatschappij belichten. Van baanbrekende hedendaagse kunstenaars tot historische thema’s en actuele vraagstukken, de tentoonstellingen van het Centraal Museum zijn altijd verrassend en inspirerend.

Het Centraal Museum organiseert regelmatig educatieve programma’s, lezingen en workshops voor alle leeftijden, waardoor het een levendige en toegankelijke plek is voor leren en ontdekken.


Het Maurtishuis – Den Haag

Het Mauritshuis, gelegen in het hart van Den Haag, is een van de meest iconische musea van Nederland en herbergt een indrukwekkende collectie van meesterwerken uit de Gouden Eeuw. Het museum is gehuisvest in een prachtig 17e-eeuws pand, oorspronkelijk gebouwd als residentie voor graaf Johan Maurits van Nassau-Siegen.

Binnenin het Mauritshuis kunnen bezoekers enkele van de bekendste schilderijen uit de Nederlandse kunstgeschiedenis bewonderen, waaronder Vermeers “Meisje met de Parel”, Rembrandts “Anatomische les van Dr. Nicolaes Tulp” en “Het Puttertje” van Carel Fabritius. De collectie omvat ook werken van andere meesters zoals Frans Hals, Jan Steen en Pieter de Hooch, waardoor het museum een ware schatkamer van de Gouden Eeuwse kunst wordt.

Naast het verkennen van de meesterwerken kunnen bezoekers een bezoek brengen aan de museumwinkel van het Mauritshuis. Hier kunnen ze een scala aan boeken,  geschenken vinden die geïnspireerd zijn op de collectie van het museum en delfstblauw. Of je nu op zoek bent naar een prachtige kunstcatalogus of een uniek souvenir, de museumwinkel heeft het allemaal.


Nxt Musem – Amsterdam

Het NXT Museum in Amsterdam is een grensverleggende kunst- en technologie-instelling die de zintuigen prikkelt en de verbeelding stimuleert. Gevestigd in het hart van de stad, biedt dit innovatieve museum een unieke en meeslepende ervaring waarbij kunst, technologie en interactiviteit samenkomen.

Wat het NXT Museum zo bijzonder maakt, is het gebruik van cutting-edge technologieën om een multidimensionale en participatieve kunst te creëren. Bezoekers worden uitgenodigd om deel te nemen aan interactieve installaties, virtual reality ervaringen en digitale kunstwerken die de grenzen van de traditionele kunstvormen overschrijden.

Het museum presenteert regelmatig wisselende tentoonstellingen die de nieuwste ontwikkelingen in kunst en technologie laten zien. Van digitale kunst en mediakunst tot experimentele installaties en audiovisuele performances, het NXT Museum biedt een platform voor kunstenaars om te experimenteren en te innoveren.

Naast het bewonderen van de kunstwerken zelf, biedt het NXT Museum ook educatieve programma’s en workshops die bezoekers de kans geven om meer te leren over de relatie tussen kunst, technologie en samenleving.


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven