De top 5 van de beste Nederlandstalige boeken over Banksy 2024

Banksy, een naam die synoniem staat voor mysterie, maatschappijkritiek en genialiteit, is een figuur die de wereld van de hedendaagse kunst heeft veranderd. Maar wie is Banksy eigenlijk? Deze enigmatische straatkunstenaar, wiens identiteit gehuld blijft in geheimzinnigheid, heeft de kunstwereld op zijn kop gezet met zijn gedurfde en provocerende werken, die vaak politieke en sociale boodschappen overbrengen.

Geboren in de straten van Bristol, Engeland, heeft Banksy zijn stempel gedrukt op stedelijke landschappen over de hele wereld, van Londen tot New York en verder. Zijn kunstwerken, die vaak te vinden zijn op muren, gebouwen en openbare ruimtes, hebben de kracht om mensen aan het denken te zetten, te inspireren en soms zelfs te provoceren.

Maar wat schuilt er achter de kunstwerken van Banksy? Welke verhalen liggen er verscholen achter zijn iconische beelden van politieke figuren, dieren en alledaagse mensen? In deze blog duiken we dieper in de wereld van Banksy door middel van enkele van de beste boeken die over hem zijn geschreven. 

Om je een goed beeld te geven van de 5 beste Nederlandstalige boeken over Banksy, heb ik deze uitgebreid omschreven. Naast een beschrijving heb ik ook een link van Bol.com geplaatst. Deze link geeft veel extra informatie over het boek. Via de link kun je het boek over Banksy eenvoudig bestellen.

Banksy

Een reis rond de wereld op zoek naar Banksy’s kunst, ideeën en persoonlijkheid. Een fascinerend portret van deze bijzondere hedendaagse kunstenaar, die zo ongrijpbaar is en toch zo veel deel uitmaakt van de collectieve verbeelding.

Wie is Banksy?, vragen veel mensen zich af. ‘Wat is Banksy?’ is echter een veel belangrijkere vraag, want zijn werk is zijn statement. Waar Banksy voor staat is zonneklaar en niet voor tweeërlei uitleg vatbaar. De Banksy-kenners Alessandra Mattanza en John Brandler laten in dit boek zien wat Banksy is.


Wall and Piece

Artistiek genie, politiek activist, schilder, vandaal, legende of berucht graffitikunstenaar? Het universum van Banksy is onmiskenbaar en hij maakt geen onderscheid tussen canvas, brug, muur, dier(entuin) en straat. Over de hele wereld is zijn subversieve en geestige werk bekend en geliefd.

Banksy’s stencils brengen een geheel eigen universum tot leven: ratten met drilboren, urinerende en snuivende politieagenten, apen met massavernietigingswapens, Mona Lisa’s met granaatwerpers, muitende bankiers. Zijn statements – in woord en beeld – zijn zowel opruiend als inzichtelijk, messcherp als maatschappijkritisch. Zijn werk keert zich tegen oorlog, monarchie, kapitalisme en reclame, maar altijd met een glimlach op het gezicht. Hoewel zijn identiteit nog altijd onbekend is, kent iedereen zijn naam en werk.

En nu, voor het eerst, verschijnt een Nederlandse uitgave van dit iconische boek.


Banksy – de man achter de muur

Banksy schuwt de publiciteit en verschuilt zich achter een alias. Toch is hij buitengewoon bekend. De kunstwerken die hij in zijn beginperiode als graffitikunstenaar in Bristol maakte, worden nu verkocht voor bedragen met zeven cijfers en hangen aan de muren van beroemdheden. Wanneer er ergens een nieuwe ‘Banksy’ verschijnt is dat wereldnieuws. Zijn documentaire Exit Through the Gift Shop werd genomineerd voor een Oscar en mensen staan uren in de rij om zijn nieuwste tentoonstelling te zien. Inmiddels is hij meer een gekoesterd kunstenaar dan een brutale outsider, dus hoogste tijd voor een nadere kennismaking. Wie is Banksy eigenlijk en hoe hij is geworden wat hij tegenwoordig is? In dit actuele, rijk geïllustreerde boek over Banksy’s leven en carrière beschrijft Will Ellsworth-Jones zijn wereld en ontrafelt de contradicties. Of zijn werk nu kunst of vandalisme is, tegen het establishment is gericht of dat hij met zijn succes juist zijn graffiti-achtergrond verraadt; de persoon Banksy en zijn werk zijn een cultureel fenomeen geworden.


Banksy – kunstenaar, vandaal, enigma

Banksy. Deze Britse kunstenaar is een van de meest populaire grafisch artiesten van dit moment, maar hult zich al tientallen jaren in nevelen. In dit luxe boek dompelen we onszelf onder in de mythe van Banksy. Een man die al decennialang ongrijpbaar is kunnen we niet vangen in een boek, maar we volgen zijn voetspoor en bekijken veel van zijn kunst om ons te verwonderen over de wereld die Banksy creëert.

We beginnen in Bristol in de jaren ’80. In de smeltkroes van culturen in de Engelse havenstad ontstond een subcultuur die met een eigen muziekstijl – triphop – en de graffitikunst manieren vond om op een vreugdevolle, melancholische manier uiting te geven aan politiek activisme. Een van de artiesten die in die golf van ideologische, artistieke dadendrang opstond is Banksy. We zijn erbij als Banksy samen met vrienden uit Bristol zijn eerste graffititekening op de muur spuit, waarna hij moet rennen om niet door de politie opgepakt te worden.

We zien Banksy langzaam uitgroeien tot een wereldberoemd artiest, die mensen overal ter wereld aan het denken zet met zijn werk. Banksy choqueert, schuurt en laat je lachen, maar tegelijkertijd is geen centimeter van zijn werk zonder doel. Achter alles wat hij op muren, deuren, ramen en canvas maakt zit een idee. Een gedachte. Een boodschap. We gaan op zoek naar het verhaal achter zijn werk en we onthullen zijn bijzonder geraffineerde manier van werken. Stapje voor stapje komen we dichter bij hetgeen er achter de artiestennaam Banksy verscholen zit. Wie is/ zijn het? Wat beweegt hem/hen?

In dit uitgebreide boek vol kunstwerken van Banksy maken we uiteraard kennis met zijn meest beroemde werken: Het meisje met de ballon, de Britse parlementariërs als apen, de Queen als lesbienne. Werken die wereldwijd het nieuws haalden, werken die duizenden jongeren over de hele wereld inspireerden. Werken die diepe indruk maken en grote invloed hebben op moderne kunst, cultuur en ideologie.


Blockbusters – Banksy ontmaskerd

De moeder van Storm restaureert de muurschildering Snowfall van de wereldberoemde en mysterieuze streetartist Banksy. Als de Blockbusters ontdekken dat de muurschildering verkocht zal worden in een galerie, willen ze Banksy waarschuwen. Straatkunst is van iedereen! Ze proberen contact te leggen met Banksy, maar er volgt geen reactie. Tot ze een protestschildering in hun eigen dorp vinden. Ze zijn echter niet de enigen die Banksy willen ontmoeten. Een opdringerige journalist probeert de kunstenaar te ontmaskeren en achtervolgt en bedreigt de Blockbusters. Ondertussen houdt de politie de Blockbusters nauwlettend in de gaten in verband met hun illegale graffitiactiviteiten. Lukt het Storm en zijn vrienden om met Banksy in contact te komen en zelf uit handen van de politie te blijven?


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven