De top 5 van de beste boeken over Frans Hals 2024

Frans Hals, geboren in 1582 in Antwerpen en later actief in Haarlem, is een van de meest gevierde portretschilders van de Nederlandse Gouden Eeuw. Bekend om zijn levendige en karaktervolle portretten, wist Hals op unieke wijze de persoonlijkheid en emoties van zijn onderwerpen vast te leggen. Zijn meesterlijke techniek en losse penseelvoering brachten een ongekende dynamiek en realisme in zijn werken, waardoor hij een belangrijke invloed had op zowel zijn tijdgenoten als latere generaties kunstenaars.

Frans Hals zijn portretten zorgden ervoor dat hij werd beschouwd als een schilder die het leven zelf op het doek wist te vangen. Zijn werk is een venster naar de zeventiende eeuw en biedt een intieme kijk op de mensen en de samenleving van zijn tijd en heeft  tot op de dag van vandaag nog invloed op de kunstwereld.

Voor degenen die zich willen verdiepen in het leven en werk van deze meester, zijn er tal van boeken die een schat aan kennis en inzichten bieden. Of je nu een doorgewinterde kunstliefhebber bent of net begint met je ontdekkingstocht naar Hals, de volgende boeken zijn onmisbare gidsen die je helpen om de nuances en het genie van Frans Hals te doorgronden. 

Om je een goed beeld te geven van de boeken over Frans van Hals heb ik naast een boekbeschrijving ook een link van Bol.com geplaatst. De link geeft veel extra informatie over de boeken.

Frans Hals

Een jaar na Vermeer presenteert het Rijksmuseum de grote retrospectieve over Frans Hals

Frans Hals (1582/4−1666) behoort tot de grootste schilders van de Nederlandse 17de eeuw. Hij introduceerde een totaal nieuwe stijl van portretteren en zijn virtuoze toets betekende een revolutie in de schilderkunst.

Een jaar na Vermeer presenteert het Rijksmuseum de grote retrospectieve over Frans Hals

Frans Hals (1582/4−1666) behoort tot de grootste schilders van de Nederlandse 17de eeuw. Hij introduceerde een totaal nieuwe stijl van portretteren en zijn virtuoze toets betekende een revolutie in de schilderkunst.

Als geen ander wist Hals zijn geportretteerden beweeglijk en levensecht af te beelden, soms zelfs lachend of glimlachend en in een zeldzaam ontspannen pose.

Tijdgenoten van Hals verbaasden zich er al over hoe hij erin slaagde zijn figuren zo te schilderen dat het lijkt alsof ze werkelijk ademen. Onder de Nederlandse schilders werd zijn losse, experimentele penseelvoering alleen geëvenaard door Rembrandt.

Deze rijkgeïllustreerde publicatie biedt een nieuwe blik op deze uitzonderlijke kunstenaar en plaatst hem en zijn werk in de context van zijn tijd. Op basis van nieuw onderzoek schetsen de auteurs een beeld van zijn familie, sociale kring, atelier en opdrachtgevers. Er is uitvoerige aandacht voor zijn portretkunst, van zijn intieme weergave van echtparen en families tot zijn spectaculaire schuttersstukken. Voor het eerst wordt apart ingegaan op de humor en lach in zijn werk en op de portretprenten die naar zijn schilderijen werden gemaakt. De indrukwekkende detailopnamen onderstrepen zijn buitengewone talent.

Deze publicatie bij de tentoonstelling in de National Gallery in Londen (van 30 september 2023 tot 21 januari 2024) en in het Rijksmuseum Amsterdam (van 15 februari tot 9 juni 2024) is een ontwerp van Irma Boom.


Het fenomeen Frans Hals

De Haarlemse schilder Frans Hals behoort, samen met Rembrandt en Vermeer, tot de allergrootste schilders uit de Nederlandse Gouden Eeuw. Kunsthistoricus Antoon Erftemeijer laat in dit boek de lezer op een toegankelijke en verrassende manier kennismaken met Frans Hals: hoe zag hij eruit, wie waren zijn voorgangers en tijdgenoten en wat maakt hem zo uniek?
Frans Hals maakte vooral naam met zijn levendige groepsportretten en zijn virtuoze portretten van heren van stand, drinkebroers, lachende kinderen en muzikanten. In deze publicatie wordt duidelijk waarom beroemde kunstenaars als Van Gogh, Manet, Liebermann, Whistler en zo veel anderen Hals zo bewonderden: zij beschouwden hem als de eerste moderne schilder.
Het boek is rijk geïllustreerd met veel details en een selectie van 69 van Hals’ beroemdste werken uit internationale collecties.


Frans Hals – Het gehele oeuvre

“Frans Hals – Het gehele oeuvre,” geschreven door Claus Grimm, is een omvangrijk en diepgaand boek dat het complete werk van de Nederlandse meester Frans Hals in kaart brengt. Grimm, een gerespecteerde kunsthistoricus, biedt een uitgebreide analyse van Hals’ oeuvre, waarbij hij zowel zijn bekende als minder bekende werken onderzoekt.

Het boek is rijk geïllustreerd met hoogwaardige reproducties van Hals’ schilderijen, waardoor lezers een visueel indrukwekkende en gedetailleerde kijk krijgen op de portretten die Hals wereldberoemd hebben gemaakt. Grimm’s grondige onderzoek en kritische inzichten werpen nieuw licht op de artistieke technieken en de creatieve processen van Hals. Hij bespreekt de ontwikkeling van Hals’ stijl, zijn innovatieve gebruik van licht en kleur, en zijn vermogen om de levendigheid en expressie van zijn onderwerpen vast te leggen.


De portretschilder

met een voorwoord van Marrigje Rikken, Hoofd Collecties & Presentaties van het Frans Hals Museum

Frans Hals was naast Rembrandt en Vermeer een van de drie grote schilders van de zeventiende eeuw. Bovenal was hij de beroemdste portretschilder van zijn tijd. Kooplieden, regentessen, schutters, hele families en collega-kunstenaars stonden in de rij om zich door hem te laten portretteren. Waar zijn tijdgenoten kozen voor precisie, kenmerkte Hals’ stijl zich door levendigheid, zwier en beweging en een opzettelijk gebrek aan verfijning.

Steven Nadler voert de lezer mee in de roerige wereld van de Nederlandse Republiek van de zeventiende eeuw en het artistieke, sociale en culturele leven van Haarlem, waar Frans Hals zijn leven lang woonde. Zoals de schilder met zijn typerende losse penseelvoering zijn geportretteerde tot leven wekte, zo slaagt de biograaf erin de schilder op een unieke manier naderbij te brengen door hem scherp in de historische context te plaatsen. De Nederlandse editie is voorzien van een voorwoord van Marrigje Rikken, hoofd collecties van het Frans Hals Museum.


Portretten van Frans Hals

Frans Hals (1582/83-1666) behoort tot de belangrijkste portretschilders van de Hollandse Gouden Eeuw. Deze tentoonstelling is de eerste die aan zijn familieportretten is gewijd en belicht, samen met de bijbehorende catalogus, zijn vier familieportretten, naast verwante werken van de kunstenaar. Ze behandelt het thema van de familieportretkunst van Hals als geheel en plaatst die kunst in de context van zijn volledige oeuvre. Het idee van deze tentoonstelling ontstond na de verwerving van het Familieportret in een Landschap van Frans Hals door het Toledo Museum of Art in 2011, evenals door de recente conservatie van Drie kinderen van de familie Van Campen in Brussel.

Deze werken vormden oorspronkelijk één compositie maar werden om onbekende redenen eind 18e of begin 19e eeuw van elkaar gescheiden. De catalogus brengt de bewaarde delen van het schilderij van Toledo/Brussel opnieuw samen en stelt een reconstructie voor. Daarnaast wordt onderzocht hoe de vier composities zijn opgebouwd, welke symbolische elementen ze bevatten en wat we over de afgebeelde figuren weten. Tot slot komen ook enkele nieuwe ontdekkingen over de familie Van Campen aan bod, waarbij die familie binnen de Haarlemse maatschappij in de vroege jaren 1600 wordt geplaatst


Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven