De 10 beste boeken over de Nederlandse geschiedenis aller tijden!

Nederland kent een rijke en gevarieerde geschiedenis die teruggaat tot de prehistorie. Van de vroege nederzettingen aan de kust tot de bloeiende handelsnaties van de Gouden Eeuw en de moderne, vooruitstrevende samenleving van vandaag, heeft Nederland een fascinerende ontwikkeling doorgemaakt. Belangrijke gebeurtenissen zoals de Tachtigjarige Oorlog, die leidde tot de onafhankelijkheid van Spanje, en de opkomst van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC), die Nederland een dominante handelsmacht maakte, hebben het land gevormd tot wat het nu is.

De geschiedenis is niet meer weg te denken in de musea en de kunst heeft ook een belangrijke rol gespeeld in de kunst, bijvoorbeeld tijdens de Gouden Eeuw. Hoe de boeken op deze pagina voornamelijk over de algemene geschiedenis in Nederland gaan, komt het onderwerp kunst ook zeker voor in de geschiedenisboeken.

Om je een goed beeld te geven van de boeken, heb ik naar een boekbeschrijving ook een link van Bol.com geplaatst. De link geeft veel extra informatie over het boek. Via de link kun je het boek eenvoudig en snel bestellen.

Bol AlgemeenBol Algemeen

Het verhaal van Nederland

Bekend van tv

Met een voorwoord van Daan Schuurmans

Het verhaal van Nederland vertelt het verhaal van het land waarin we wonen, vanaf het moment dat de eerste bewoners zich er vestigden. Niet eerder is onze geschiedenis, en hoe die ons heeft gemaakt tot wie we nu zijn, op deze manier verteld.

Het verhaal van Nederland vertelt heel toegankelijk de nieuwste wetenschapplijke inzichten over onze geschiedenis. Het is een verhaal over gouden bergen en zwarte bladzijden, en doorkruist alle provincies en alle gelederen van de samenleving. Van De Bello Gallico van Julius Caesar tot de Tachtigjarige Oorlog. Van de Friese koning Radbod tot de Patriottentijd. En van de slavenhandel in de zeventiende eeuw tot aan de strafkolonie in Veenhuizen.

  • Een spectaculair boek, in kleur en met vele afbeeldingen en kaarten
  • De meest recente wetenschappelijke inzichten heel begrijpelijk verteld
  • Overzichtelijke tijdbalken, kaders en rubrieken
  • Veel aandacht voor onderbelicht gebleven onderwerpen
  • Voor de lezers van Gouden Jaren en Van Nul Tot Nu
  • Naast dit boek bestaat Het verhaal van Nederland uit een tiendelige tv-serie, een podcast en een podwalk

Boordevol tips om historische plekken te bezoeken:
Alkmaar, Anloo, Brielle, Den Haag, Deventer, Dokkum, Hattem, Hoorn, Leiden, Muiden, Nijmegen, Texel, Veenhuizen, Vught, Zuid-Limburg en nog veel meer!

‘Een lekker boek dat net als de tv-serie een mooi tableau neerzet van de Nederlandse geschiedenis. De hoeveelheid details en kleine feiten is echt prijzenswaardig. Die zetten je ook aan het denken.’
NRC Handelsblad

‘Onze geschiedenis wordt in dit boek helder en kleurrijk verteld.’ Boekhandel Broese, Utrecht

‘Ik zit keihard te genieten van Het verhaal van Nederland.’ Raven van Dorst


Geschiedenis van Nederland

In de eenentwintigste eeuw is de belangstelling voor ons nationale verleden nog steeds groeiend. Deze Geschiedenis van Nederland geeft niet alleen een voortre­ffelijk inzicht in de ontwikkeling van ons land met zijn boeiende historie, ook de internationale context komt ruimschoots aan bod. Van prehistorie tot nu, met in ieder hoofdstuk aandacht voor de invloed van veranderingen in het landschap op onze geschiedenis.

Het boek biedt voor hen die geïnteresseerd zijn in de Canon van Nederland samenhang en verdieping. Van Romeinen tot Erasmus, van Willem van Oranje en Johan de Witt tot Thorbecke en Drees, van Multatuli’s Indië tot Linggadjati. Door zijn relatieve beknoptheid en overzichtelijkheid is dit boek uitermate geschikt voor liefhebber en student. Voor ieder ook die zich bewust is van het belang van historische kennis.


Een beknopte geschiedenis van Nederland

Wereldwijd geloven veel mensen dat Nederland een uniek land is. Dat heeft te maken met de onttrekking van veel land aan de zee, maar ook met de Nederlandse handelsgeest, de markante culturele erfenis, de religieuze diversiteit en een eeuwenoude traditie van tolerantie. Sinds de negentiende eeuw zien de Nederlanders ook zelf hun land als moreel voorbeeld, een land waarvan de morele superioriteit in buitenlands en binnenlands beleid een inspiratie kan zijn voor anderen. In recente jaren maakt het positieve zelfbeeld over Nederland plaats voor negatieve percepties, nu het land zich volgens velen in een identiteitscrisis bevindt.
James Kennedy, zoon van een Amerikaanse vader en een Nederlandse moeder en zijn leven lang al geïnteresseerd en gespecialiseerd in de Nederlandse geschiedenis, is de perfecte auteur voor deze Beknopte geschiedenis van Nederland, van het vroegste begin tot nu. Hij beschrijft niet alleen de historische gebeurtenissen, maar plaatst deze ook in internationaal perspectief en vergelijkt ze met ontwikkelingen in andere Europese landen.

James C. Kennedy (Orange City, Iowa, 1963) is decaan van University College Utrecht, hoogleraar moderne Nederlandse geschiedenis aan de Universiteit Utrecht en columnist van dagblad Trouw. Hij publiceerde onder andere Nieuw Babylon in aanbouw, Een weloverwogen dood en Bezielende verbanden. In 2021 schreef hij Aan het werk, het essay van de Maand van de Geschiedenis.

‘Een beknopte geschiedenis van Nederland geeft een breed overzicht van de prehistorie tot heden, waarbij politieke, sociale, economische, religieuze, culturele en topografische geschiedenis met elkaar verweven worden.’ de Volkskrant

‘Wie een hand- en leerzame inleiding tot de Nederlandse historie wil lezen, kan goed bij Kennedy terecht.’ Het Parool

‘Een aanrader voor in iedere boekenkast.’ Historisch Nieuwsblad

‘Kennedy doet meer dan alleen maar samenvatten wat van belang is.’ Nederlands Dagblad


Geschiedenis van Nederland

De Canon van Nederland is een lijst van vijftig thema’s die chronologisch een samenvatting geeft van de geschiedenis van Nederland. De Canon werd in 2006 samengesteld in opdracht van de Nederlandse staat, ten behoeve van het onderwijs. Deze geactualiseerde versie van de canon vormt het fundament van de culturele bagage die elke Nederlander als vanzelfsprekend zou moeten hebben.


Historische atlas NL

oe ontstond Nederland? Door de strijd tegen de Spanjaarden, het water of nog veel meer? Zijn er nu 17, 7, 10 of 12 Nederlandse provincies? Sinds wanneer komt de Rijn bij Lobith ons land binnen? Waarom wordt de Hedwigepolder in Zeeuws-Vlaanderen weer onder water gezet? En waarom heet de staande leeuw die Nederland op oude kaarten verbeeldt de Leo Belgicus en is hij begin zeventiende eeuw gaan zitten?

Op deze en nog heel veel meer vragen heeft Historische atlas NL antwoord in woord en beeld. Een rijk geïllustreerd overzichtswerk waarin oude kaarten, vredesverdragen en andere sleuteldocumenten het verhaal van de wording van Nederland vertellen. Veruit de meeste historische stukken komen uit Nationaal Archief, de schatkamer van onze geschiedenis. Uiteraard zijn onze onafhankelijkheidsverklaring, het Plakkaat van Verlatinge (1581), en de oerversie van onze huidige grondwet (1848) in de atlas opgenomen. Maar ook veel onbekendere stukken, zoals het Verdrag van Londen (1839), dat ervoor zorgde dat Roermond niet in België, maar in Nederland kwam te liggen, komen aan bod.

De kaarten in Historische atlas NL variëren van het oudste cartografische materiaal tot nieuwe overzichtskaarten die laten zien hoe en wanneer de huidige landsgrenzen tot stand kwamen en… soms nog steeds niet helemaal duidelijk zijn.


Canon van Nederland

‘Canon van Nederland’ biedt een overzicht van vijftig belangrijke historische gebeurtenissen, personen, teksten, kunstwerken en voorwerpen uit de geschiedenis van Nederland. Het laat zien hoe er werd geleefd en gewerkt, liefgehad en oorlog gevoerd op de paar duizend kilometer die wij nu kennen als Nederland, en soms ver daarvandaan, zoals Suriname, de Antillen of Indonesië.

Het verhaal begint bij de eerste jager-verzamelaars in de woeste natuur van de lage landen en eindigt in ons dichtbevolkte, diverse Nederland. Ieder hoofdstuk beslaat een tijdvak uit de geschiedenis en zoomt in op de belangrijke onderwerpen van die tijd – met het dagelijks leven als rode draad. Een Romeinse marktdag, een dienstmaagd die een VOC-aandeel koopt, het eerste televisieprogramma. Maar ook: een slavenmarkt, de werkdag van een fabriekskind, vechten voor vrijheid in Indonesië. De mensen van toen laten ons met een nieuwe blik naar de eigen samenleving kijken. Wie het verleden kent, leert het heden begrijpen.

‘Canon van Nederland’ is samengesteld door het Nederlands Openluchtmuseum en verschijnt bij de gelijknamige tentoonstelling. In de interactieve tentoonstelling kunnen bezoekers zien, voelen en horen hoe de grote geschiedenis door de eeuwen heen zijn stempel heeft gedrukt op het dagelijks leven.


Wereldgeschiedenis van Nederland

Wereldgeschiedenis van Nederland is een originele en uitdagende geschiedenis over de internationale wortels van onze nationale identiteit.

In Wereldgeschiedenis van Nederland vertellen meer dan honderd aanstormende en gevestigde Nederlandse onderzoekers op het gebied van geschiedenis en cultuur – van archeoloog tot muziekhistoricus en van middeleeuwendeskundige tot econoom – het wereldwijde verhaal van onze geschiedenis. In dit verhelderende en prikkelende boek laten zij zien hoe Nederland de wereld door de eeuwen heen mede heeft vormgegeven, en andersom: hoe Nederland zich onder invloed van verre en nabije buren heeft ontwikkeld.

Van de vondst van oermens Krijn in de Noordzee tot orkaan Irma op Sint Maarten en van Bonifatius tot Pim Fortuyn – aan de hand van talloze grote en kleine historische ontwikkelingen en gebeurtenissen laat Wereldgeschiedenis van Nederland zien hoezeer Nederland verbonden is met de wereld, en de wereld met Nederland.

Wereldgeschiedenis van Nederland is een uitgave van het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis, een knaw-onderzoeksinstituut op het gebied van geschiedenisen literatuur.

Met bijdragen van Martine Gosselink, Beatrice de Graaf, Lotte Jensen, Gert Oostindie, Lodewijk Petram, Suze Zijlstra en vele anderen.


De geschiedenis van Nederland in 100 oude kaarten

Dit boek vertelt de geschiedenis van Nederland aan de hand van honderd bijzondere historische kaarten. Van het oudste bekende Nederlandse kaartje uit 1307 over de bouw van een kerk in de Aardenburgse moer tot een van de eerste fietskaarten uit 1896 en een kaart van de stormvloed in 1953. De kaarten laten zien wat er in de loop der eeuwen is veranderd, maar tegelijk wat ongewijzigd is gebleven. Daardoor krijgt dit verhaal een heel bijzondere actualiteit: wij maken deel uit van die geschiedenis, elke dag.

Uiteraard komen politieke omwentelingen en bestuurlijke ontwikkelingen aan bod, maar ook bijzondere gebouwen en steden, de voormalige overzeese gebiedsdelen of het eeuwige gevecht van de Nederlanders met water. Er zijn kaarten die gaan over transport, economie, onderwijs, religie, vrije tijd of sport. Van het intrigerende verhaal van de haringvisserij in de zestiende eeuw, naar de ambitieuze uitbreiding van de Amsterdamse grachtengordel in de tweede helft van de zeventiende eeuw tot een kaart over het aantal kinderen tussen zes en twaalf dat in 1887 geen lager onderwijs genoot in Nederland.

Natuurlijk gaat dit boek ook over de cartografie zelf: beroemde kaartenmakers als Ortelius, Mercator en Blaeu komen aan bod, evenals P.R. Bos, de geestelijke vader van de befaamde Bosatlas. Al eeuwenlang maken zij kaarten om de wereld te verkennen, overzichtelijker te maken en beter te begrijpen.

Het boek toont bovendien de grote rijkdom aan soorten kaarten: getekend met de hand, gedrukt op papier, perkament of textiel, in kleur of zwart-wit. Er zijn topografische kaarten, nieuwskaarten, gelegenheidskaarten, kaarten in atlassen, wandkaarten en infographics. Met hun soms uitbundige decoraties zijn ze bovendien een lust voor het oog.

Het samenspel van prachtige illustraties en informatieve teksten maakt De geschiedenis van Nederland in 100 oude kaarten verrassend en onweerstaanbaar boeiend.


De ontdekking van Holland

Rond 1900 was Volendam een bruisende, internationale kunstenaarskolonie. Meesterverteller Jan Brokken wekt deze buitengewone en onderbelichte episode uit de Nederlandse (kunst)geschiedenis tot leven.

Achter de eenvoudige witte vitrages van het Volendamse Hotel Spaander ligt de kiem van een cruciale periode in de Nederlandse kunstgeschiedenis. De gastvrijheid van uitbaters Leendert en Aaltje Spaander, de levendige avonden en de ateliers op de begane grond bleken vanaf 1881 een magneet voor grote getalen kunstenaars. Uit de hele wereld kwamen ze naar Volendam: ruim 1400 schilders, onder wie zo’n 200 vrouwen. Wat ze aan de Zuiderzee ontdekten waren de typisch Hollandse luchten en het destijds al beroemde Hollandse licht, maar ook verdraagzaamheid en openheid. Toch bleef Spaander als kunstenaarskolonie relatief onbekend – en dat is een kolfje naar de hand van Jan Brokken. Zoals hij stelt in De ontdekking van Holland : je weet altijd te weinig over je eigen land. Opnieuw wekt hij een fascinerende onderbelichte geschiedenis tot leven.


De Bourgondiërs

De prachtige paperbackeditie van ‘De Bourgondiërs’

Meesterverteller Bart Van Loo neemt de lezer op sleeptouw langs duizend jaar Europese geschiedenis. Zijn zoektocht voert hem naar het ontstaan van de Nederlanden in de vijftiende eeuw. En wat blijkt? De Lage Landen zijn een Bourgondische uitvinding.

De Bourgondiërs vertelt de geschiedenis van de vroege Nederlandse eenwording. Het is een wonderlijk relaas van ontbolsterende steden, ontwakend individualisme en uitstervende ridderidealen. Van schizofrene koningen, doortastende hertogen en geniale kunstenaars. Terwijl de Bourgondische hertogen met veldslagen, huwelijken en hervormingen de versnipperde Lage Landen tot één geheel smeedden, ontstonden onder hun impuls de onvergetelijke werken van Klaas Sluter, Jan van Eyck en Rogier van der Weyden.

Bart Van Loo’s even spannende als leerrijke verkenning van de middeleeuwen groeit gaandeweg uit tot een indrukwekkende cultuurgeschiedenis. Meeslepend en erudiet vertelt hij waar wij vandaan komen.

Een wervelend verhaal van brandstapels en banketten, pest en steekspelen, Jeanne d’Arc, Jan van Eyck, Filips de Goede en het Gulden Vlies.


Bol AlgemeenBol Algemeen

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven