Met de kerst is de kerk ineens helemaal gevuld, terwijl de rest van het jaar de kerkenbanken steeds leger lijken te worden. We bezoeken niet meer massaal elke zondag de kerk. Maar als het om een bezoekje van een mooie kerk gaat, zijn we wel weer geïnteresseerd.
Bij een citytrip worden de kerken nog steeds goed bezocht, de kerken staan ook bijna standaard in de lijstjes met de mooiste bezienswaardigheden. Ook deze 7 kerken van het lijstje de mooiste kerken en kathedralen van Nederland zul je op andere lijstjes tegenkomen zoals bij de bezienswaardigheden van het dorp of de stad of zelfs de provincie.
De kerken in top 7 hebben allemaal iets speciaals, dit is te lezen in de uitgebreide beschrijving over de kerk of kathedraal. Zo dat je een goed beeld krijgt van de kerk en als deze op jouw lijstje komt van nog te bezoeken kerken in Nederland.
Voor de liefhebbers ben ik eerst bezig met een aantal bijzondere boeken met meer informatie over kerken en boeken met prachtige foto’s van kerken en kathedralen.
Domtoren – Utrecht
De Domtoren mag niet ontbreken in deze lijst, de Domtoren heeft een paar speciale elementen. Ten eerste heeft de domtoren de hoogste kerktoren van Nederland. De toren heeft een hoogte van 112 en 32 centimeter. Deze toren kun je ook beklimmen, dit is wel een uitdaging met 465 trappen. Je krijgt er wel een cadeautje voor terug, namelijk het uitzicht. Om een heldere mooie zomerse dag moet je zelf Rotterdam kunnen zien liggen.
Een ander leuk feitje is dat er 14 luidklokken te bewonderen zijn in de Domtoren. Dit zijn ook meteen de grootste van Nederland. Het elke is dat elke klok zijn eigen naam heeft. De kleinste wordt Adrianus genoemd, de grootste heeft de naam Salvator gekregen.
De domtoren werd vanaf 1254 gebouwd voor het rooms-katholieke bisdom Utrecht. Sinds 1580 is de kerk protestants. Tegenwoordig wordt de kerk gebruikt voor kerkelijke activiteiten als voor uiteenlopende niet-kerkelijke evenementen. De Stichting Vrienden van de Domkerk zorgt onder meer voor de dagelijkse openstelling van de kerk
Een leuk feitje is dat in de 17e eeuw het middenschip van de kerk is getroffen door een zwarte storm. De storm heeft ervoor gezorgd dat het middenschip instortte. In 1988 is besloten te kiezen voor een reconstructie van het middenschip, tot op heden zijn de kerk en de toren nog van elkaar gescheiden, de verwachting is dat het nog wel even kan duren voordat het in ere hersteld is.
Nieuwe Kerk – Delft
De Nieuwe Kerk in Delft heeft na de Domtoren het de hoogste kerktoren van Nederland. De Toren van de Nieuwe Kerk is 108 meter hoog. Deze bijzondere kerk in Delft is bekend vanwege het praalgraf van Willem van Oranje en de grafkelder van het Koninklijk Huis.
De Nieuwe Kerk kun je op de zondag na de hele week bezichtigingen en zelf de toren beklimmen. Op de zondag worden hier nog twee diensten gehouden door de Delftse PKN-gemeente.
De bouw van deze kerk is begonnen in de zomer van 1381 met de bouw van de rietgedekte nieuwe houten kerk. De kerk was gereed in 1571 en heeft de naam te danken aan dat het de tweede kerk in Delft was, en is daarom de Nieuwe Kerk genoemd.
De Nieuwe Kerk in Delft staat voornamelijk bekend om haar grafkelder. Willem van Oranje heeft een plekje in de grafkelder. Na Willem van Oranje zijn er nog 45 leden van het Huis van Oranje en het Huis van Oranje-Nassau in de grafkelder van Oranje-Nassau bijgezet.
De grafkelder is in de loop van de jaren behoorlijk uitgebreid en bestaat nu uit een kleine kelder en een grote kelder. Prins Bernhard werd op 11 december 2004 als laatste bijgezet in de grafkelder. In de grafkelder zijn ook niet-vorstelijke personen bijgezet, zoals Hugo de Groot.
In 2013 is er begonnen aan een grote restauratie. Het dak is vernieuwd en de kerk werd verwarmd.
St. Stevenskerk – Nijmegen
De Sint Stevenskerk wordt ook wel de Grote Kerk en de Stevenskerk genoemd. Wanneer je Nijmegen binnenrijdt vanaf de Waal kun je al niet meer voor deze prachtige kerk. De Stevenskerk ligt steeds boven de rest van de stad uit.
De bouw van de Sint Stevenskerk heeft geduurd tot de 16de eeuw voordat de kerk helemaal gereed was. in 1469 is de overleden Catharina van Bourbon in deze kerk begraven. Het grafmonument is tot op de dag vandaag nog te bezichtigen.
De kerk werd in 1944 zwaar getroffen door een bombardement. De heropbouw heeft geduurd tot 1969. In het jaar 2001 heeft de Sint Stevenskerk 2 glas in loodramen gekregen van Marc Mulder, Genaamt de Pelikaan en Stigmata.
Naast dat de kerk nog actief wordt gebruikt zijn er ook regelmatig evenementen in de Stevenskerk. Zoals Markten, Lezingen, films, concerten etc. Tijdens de Nijmeegse vierdaagse wordt de Sint Stevenskerk getransformeerd tot een concertzaal.
Basiliek van de Heiligen Agatha en Barbara – Oudenbosch
In het Noord-Brabantse Oudenbosch staat de basiliek van de heiligen Agatha en Barbara. Deze bijzondere Basiliek is een verkleinde kopie van de Sint-Pietersbasiliek in Vaticaanstad en met het front van de Sint-Jan van Lateranen te Rome. Ook het baldakijn boven het altaar is een kopie van de Baldakijn van Bernini en doet je denken aan de Sint Pieter.
De kerk werd gebouwd tussen 1867 en 1880. In het jaar 1912 werd de kerk tot basilica minor verheven. Tot 1912 was de naam de kerk St. Agathakerk. De Basiliek is gemaakt van gips geschilderd in marmer.
De grote rijkversierde koepel in de Basiliek werd aan het begin van de 19e eeuw geschilderd door Cornelis Raaijmakers. De meer dan 50 heiligenbeelden werden gemaakt door de Vlaming Frans de Vriendt.
De Basiliek is erg in trek bij dagjesmensen en toeristen en trekt jaarlijks ongeveer 30.000 bezoekers. In 2008 is Frans Bauers en Mariska van Rossenberg hier in het huwelijk getreden. Een ander leuk feitje is dat er zelfs een film is opgenomen in de Basiliek.
Namelijk een scène uit de Amerikaanse film Only Love. De basiliek diende als decor voor een huwelijk dat gesloten zou zijn in Rome. Een ander leuk weetje is dat er ook witte rook uit de schoorsteen van de Basiliek in Oudenbosch komt als er een nieuwe Paus gekozen is.
St. Janskathedraal – Den Bosch
Ook een prachtige kerk in Brabant is de St. Janskathedraal in Den Bosch. Voordat deze indrukwekkende kerk gebouwd was, is er 200 jaar overheen gegaan. De kerk is tussen de 14e en 16e eeuw gebouwd. Deze bijzondere kerk behoort niet voor niets tot de top 100 van Nederlandse monumenten van de Rijksdienst voor de monumentenzorg.
Het interieur van de kerk is door wisseling van katholiek na protestantse en weer andersom een mengelmoes van verschillende stijlen en tijden. Tijdens de kerstperiode is de kerk zeker een bezoekje waard, mede door de indrukwekkende kerststal. De grote kerststal heeft het hele achterdeel van de kerk in beslag. Het thema van de kerststal verandert per jaar en is zeer opvallend door de levensgrote kerstfiguren en opgezette kerstdieren uit eigen collectie.
De Sint Janskathedraal groeide sinds de 14de eeuw uit tot een bedevaartsoord. Dit had te maken omdat er meerdere wonderen zijn toegeschreven aan het Maria beeld. Een ander leuk feitje is dat de Orgel is geplaatst in 1622 en geleverd door Keulse orgelbouwer Floris II Hocque.
Oude Kerk – Amsterdam
De Oude Kerk is Amsterdam is misschien niet de allermooiste kerk in dit rijtje maar heeft wel de meeste bijzondere plek van allemaal. De bekende kerk van de hoofdstad staat namelijk op de wallen. De Oude Kerk stamt uit de middeleeuwen en is ook gesticht door de vissers aan de Amstel. De kerk is begonnen als een kleine nederzetting en werd steeds verbouwd en verfraaid als de economie groeide.
Wist je dat de Oude Kerk het oudste nog bestaande gebouw van Amsterdam is? De oude kerk behoort tot de Top 100 van Nederlandse rijksmonumenten.
Sinds het jaar 2016 heeft de Oude Kerk niet alleen meer een kerkelijke functie, maar is het ook een museum voor hedendaagse kunst. Het museum heeft wisselende tentoonstellingen. In 2018 zijn de historische stijlkamers met de erfgoedcollectie van de kerk opengesteld voor het publiek.
Een tip tijdens je bezoek aan de oude Kerk is een kopje koffie te drinken in de koffieschenkerij in de voormalige sacristie van de kerk. Hier kun je naast een kopje koffie ook een heerlijke lunch nuttigen.
Hooglandse Kerk – Leiden
De Hooglandse Kerk staat op de plek waar de Oude- en de Nieuwe Rijn samenstromen. Deze Gotische kerk is bijzonder, dit komt mede doordat het schip en de toren van de kerk lager liggen dan het koor en het transept. Dat geeft de kerk een karakteristiek silhouet. De kerk is in gebruik bij de Protestantse Kerk in Nederland
In 1377 is er begonnen aan de bouw van de kerk. Omstreeks 1500 kreeg de kerk met de bouw van het brede transept zijn huidige vorm. De kerk is prachtig om te zien en vooral ’s avonds is het oogstrelend met alle verlichting. De kerk staat ook bekend om het licht en de prachtige akoestiek.
In de kerk bevinden zich ook middeleeuwse grafzerken. bekende personen die hier zijn bijgezet zijn o.a Justinus van Nassau († 1631) de zoon van Willem van Oranje, en zijn vrouw Anna de Merode († 1634). In de kerk staat het grote uurwerk uit 1607 dat afkomstig is uit de vieringtoren. Na een restauratie is het uurwerk in 2003 in werkende staat overgebracht naar zijn huidige plaats in de kerk.
De Kerk is helaas niet het hele jaar open voor publiek. Het publiek kan van 1 mei tot 1 oktober terecht om de kerk te bezichtigen en te bewonderen.