België, gelegen in het hart van Europa, heeft een rijke en complexe geschiedenis die teruggaat tot de Romeinse tijd. Het land heeft door de eeuwen heen talloze veranderingen ondergaan, van middeleeuwse graafschappen en hertogdommen tot de opkomst van een moderne natiestaat in de 19e eeuw. België is een smeltkroes van culturen en talen, met een fascinerend verleden dat beïnvloed is door zowel binnenlandse als buitenlandse krachten.
Kunst en cultuur hebben altijd een centrale rol gespeeld in de Belgische geschiedenis. Van de beroemde Vlaamse primitieven zoals Jan van Eyck en Pieter Bruegel de Oude, tot de invloedrijke art nouveau-architectuur van Victor Horta, België heeft een blijvende bijdrage geleverd aan de wereldkunst. Deze culturele rijkdom weerspiegelt de diepgewortelde tradities en de diverse invloeden die het land hebben gevormd.
Op deze pagina nemen we je mee op een literaire reis door de geschiedenis van België. We hebben een selectie gemaakt van de 10 beste boeken die een diepgaand inzicht bieden in de Belgische geschiedenis, van de vroege middeleeuwen tot de hedendaagse ontwikkelingen. Elk boek wordt uitgebreid beschreven, zodat je de perfecte keuze kunt maken welk boek voor jou een goede keuze is. De boeken worden aangeboden met een link van Bol.com
- Een geschiedenis van België
- Een geschiedenis van België in 100 voorwerpen
- De mooiste geschiedenis van België
- Het verlies van België
- België – 2000 jaar geschiedenis
- Belgische republikeinen
- Een geschiedenis van België
- De Vikingtijd – De Noormannen in Nederland en België
- De Eerste Slag om Ieper
- De breuk – Een geschiedenis van het verscheurde België 1830-nu
Een geschiedenis van België
Wat heeft België sinds zijn ontstaan in 1830 betekend? Hoe is de democratie er gegroeid? Welke Belgen hebben bepaald dat België zou worden wat het is? En vooral: wat hebben Belgen zoals jij en ik met deze geschiedenis te maken?
In zijn eigen onnavolgbare stijl schetst Marc Reynebeau een helder en compleet overzicht van een land dat het product werd van zijn eigen geschiedenis, niet meer maar ook niet minder artificieel dan eender welk land.
Voor iedereen die meer wil weten over de vaderlandse geschiedenis is dit werk een must. Reynebeau schetst niet alleen de grote lijnen en structuren, maar vertelt ook over concrete mensen en hoe de kleine man en de grote geschiedenis op elkaar inwerken. Hij zoomt in op merkwaardige personages en op nu eens vermakelijke dan weer dramatische gebeurtenissen, en wisselt betekenisvolle details af met ruime overzichten.
Een nieuwe en geactualiseerde editie van een fel geprezen bestseller.
Een geschiedenis van België in 100 voorwerpen
In de loop van de geschiedenis heeft de mens altijd kruimels achtergelaten die ons een hint geven van hoe het leven er vroeger uitzag. Van de prehistorie tot nu onthullen voorwerpen een originele blik op het gebied dat zich uitstrekt van de Ardennen tot de Noordzee. De 100 zorgvuldig geselecteerde objecten in dit boek – gebruiksvoorwerpen naast topstukken – tonen wie we zijn en waar we vandaan komen.
Het begint bij de vuistbijl van Kesselt en eindigt met onze wereldbekende biercultuur. Een Romeinse spreukbeker, middeleeuwse speelgoedriddertjes en de gele trui van Merckx vertellen over het geschakeerde leven van alledag. Een Karolingisch zwaard, een insigne met de nationale driekleur en een koloniale zweep zijn stille getuigen van turbulente tijden.
Een groep eminente historici, archeologen, kunsthistorici, taalkundigen en andere experts zocht in musea en archieven naar uitzonderlijk erfgoed en verhalen weg van de bewandelde paden. Dat levert nieuwe historische inzichten op. Oude voorwerpen belichten het verleden namelijk vanuit een andere hoek. En die verrast, verwondert en verbaast altijd. Het samenspel van prachtige illustraties en leerrijke teksten maakt Een geschiedenis van België in 100 voorwerpen dan ook onweerstaanbaar voor iedereen die geïnteresseerd is in ons rijke verleden.
Onder redactie van Peter Scholliers, Alain Dierkens, Michèle Galand, Inge Geysen, Joeri Januarius, Koenraad Verboven en Viktoria von Hoffmann, en met bijdragen van meer dan 90 auteurs uit heel België.
De mooiste geschiedenis van België
Geschiedenis wordt meestal geschreven. Maar niet altijd. Soms wordt geschiedenis ook geschilderd. Dan brengen kunstenaars een belangrijke gebeurtenis in beeld, proberen ze de tijdsgeest te vatten of richten ze de aandacht op de man en de vrouw in de straat en laten ze zien hoe de grote geschiedenis hun dagelijks leven bepaalt. In De mooiste geschiedenis van België vertelt Jos Vandervelden het verhaal van onze gewesten, vertrekkend vanuit de manier waarop ze in beeld werden gebracht door kunstenaars. Er is aandacht voor de grote staatsgeschiedenis, maar vaker gaat het over kind en gezin, stad en platteland, industrie en natuur, werk en armoede, religie en vrijdenken, traditie en vernieuwing… Daarmee biedt dit boek een even onverwachte als inspirerende schaduw geschiedenis van een land dat binnenkort zijn tweehonderdste verjaardag viert.
Het verlies van België
De heroïsche strijd tussen de Nederlandse koning en de Belgische revolutionairen in 1830.
1830: koning Willem I wordt overrompeld door een revolutie in het zuiden van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden. Het komt tot zware gevechten. De revolutionairen, onder leiding van de Brusselse republikein Louis De Potter, winnen. De Nederlandse kroonprins Willem wil koning van België worden, maar de republikeinen verhinderen dat.
De revolutionairen voeren ook onderling een ongenadige strijd, waarbij de republikeinen ten slotte geliquideerd worden door de monarchisten. Het nieuwe koninkrijk ontstaat. Maar in Den Haag geeft koning Willem de strijd voor ‘zijn’ België nog niet op. Een masterclass in politiek.
Meesterverteller Johan Op de Beeck reconstrueert minutieus en meeslepend het ontstaan van België. Dit rijkelijk geïllustreerde boek is een must have voor iedereen die geïnteresseerd is in onze vaderlandse geschiedenis en politiek.
België – 2000 jaar geschiedenis
Is België een kunstmatige staat uitgedacht door de Europese grootmachten? Of bestaat er zoiets als een ‘Belgische identiteit’ met oude en diepe wortels? Voor een antwoord op die vragen moet je de politieke voorlopers van het huidige land onder de loep leggen. Want wie wil begrijpen wat er in 1830 gebeurde, moet veel verder in het verleden duiken. Dat is precies wat Guy Vanthemsche en Roger De Peuter doen. Hun boek omspant meer dan 2000 jaar geschiedenis, van de Kelten tot vandaag. En omdat politiek niet alles verklaart, krijgen ook sociale, economische en culturele factoren hun rechtmatige plaats.
België – een geschiedenis zonder land
Rolf Falter maakt de geschiedenis van België tastbaar en menselijk. Hij gaat veel verder terug dan de onafhankelijkheid in 1830 en legt de grote breuklijnen van de Europese geschiedenis bloot. Falter vertelt over Julius Caesar, die in Gallië als een ordinaire rover op zoek was naar buit. Over Karel de Grote, de vermeende vader van Europa, die de term Europa niet eens kende. Over de Guldensporenslag, die in het noorden van Frankrijk een burgeroorlog van een halve eeuw op gang bracht. Over België, dat ontstond omdat Fransen en Engelsen het na 150 jaar beu waren om ervoor te vechten. België. Een geschiedenis zonder land gaat over mensen die vooruit willen in het leven, over trots, dwaasheden, genialiteit, bekrompenheid, passie, moord en berusting.
ROLF FALTER (1958) is historicus. Eerder schreef hij 1302. Opstand in Vlaanderen en 1830. De scheiding van Nederland, België en Luxemburg. Hij was politiek journalist bij De Standaard en De Tijd, en adviseur van politici als Johan Van Hecke, Guy Verhofstadt en Annemie Turtelboom. De voorbije twee jaar leidde hij het Bureau in België van het Europese Parlement.
Belgische republikeinen
Waarom is België in 1830 geen republiek geworden? Na de revolutie wordt het land vrij snel de monarchie die het tot op vandaag is. Liberalen en katholieken verdelen de macht onder elkaar. De radicalen, een politieke minderheidsstroming, hebben een beslissende rol gespeeld in de opstand tegen Willem I. Maar ze worden na jarenlang hard verzet buitenspel gezet. Radicalen zijn tegen de monarchie en voor een republiek gebaseerd op democratie en universele mensenrechten. In hun woorden en daden tonen ze zich de rechtstreekse erfgenamen van het radicale Verlichtingsdenken dat eind achttiende eeuw de westerse wereld door elkaar schudde.
Voor het eerst wordt het verhaal van de radicalen uitgebreid beschreven. Op basis van jarenlang onderzoek toont Els Witte het vaak tragische lot van deze activisten tegen wil en dank. Na het mislukte revolutiejaar 1848, waarin de radicalen opnieuw de strijd voor de republiek aanbinden, is hun rol uitgespeeld. Hun ideeën blijven doorwerken en vormen later mee de basis van de sociaaldemocratie, het progressieve liberalisme en het sociale katholicisme.
Historica Els Witte (1941) is ererector en emeritus hoogleraar van de Vrije Universiteit Brussel. Ze is auteur van een aantal succesvolle standaardwerken, zoals de meermaals geactualiseerde Politieke geschiedenis van België en de bestseller Het verloren koninkrijk. Het harde verzet van de Belgische orangisten tegen de revolutie.
Een geschiedenis van België
Hoe is België in 1830 ontstaan?
Welke breuklijnen bepalen de geschiedenis van ons land?
Hebben Vlaanderen en Wallonië samen nog een toekomst?
Sinds de Histoire de Belgique van historicus Henri Pirenne zijn er veel geschiedenissen van België geschreven. Dit boek verdient zijn eigen plaats omdat het een diepgaande analyse koppelt aan leesbaarheid. Het bundelt de inzichten uit het wetenschappelijk onderzoek van de laatste decennia in een overzichtelijke en toegankelijke tekst. De zorgvuldig uitgekozen illustraties geven een inkijk in de sociale en politieke breuklijnen en de soms verrassende gebeurtenissen in België.
Een geschiedenis van België is gegroeid uit het handboek voor studenten van de UGent, maar is grondig herwerkt. Het is geschikt voor iedereen die interesse heeft in de kleurrijke geschiedenis van ons land.
De Vikingtijd – De Noormannen in Nederland en België
In het rijk geïllustreerde boek ‘De Vikingtijd’ beschrijft Luit van der Tuuk hoe Vikingen en Noormannen tussen 810 en 1009 onze kuststroken en de delta’s van de Schelde, de Maas en de Rijn teisterden.
In ‘De Vikingtijd’ vertelt topauteur Luit van der Tuuk over de tot de verbeelding sprekende Noormannen en Vikingen. Tussen de negende en elfde eeuw teisterden de Noormannen en Vikingen onze kusten en de delta’s van de Schelde, de Maas en de Rijn. Wie waren deze avontuurlijke zeevaarders? Wat kwamen zij doen in de Lage Landen? Aan de hand van talloze archeologische vondsten reconstrueert Luit van der Tuuk in ‘De Vikingtijd’ het leven en de leefwereld van de Vikingen. ’De Vikingtijd’ is een deel in de serie Waar & Wanneer en is rijk geïllustreerd met afbeeldingen, kaarten en een tijdlijn.
De Eerste Slag om Ieper
De bloedigste dagen van de Eerste Wereldoorlog in België
De eerste maanden van de Eerste Wereldoorlog vormden de bloedigste periode in dit conflict en eindigden in de Eerste Slag om Ieper, van 19 oktober tot 22 november 1914. Met de moed der wanhoop riepen de geallieerden er de Duitse opmars een halt toe. Heroïsche figuren, zoals de Franse generaal Foch en de Belgische koning Albert I, schreven zich met deze overwinning de geschiedenis in. De verschrikkelijke veldslag uit de Grote Oorlog betekende een keerpunt dat de loop van de moderne oorlogvoering onherroepelijk veranderde. Volgens Cowley leidde dit tot de uiteindelijke nederlaag voor Duitsland.
De breuk – Een geschiedenis van het verscheurde België 1830-nu
België verwasemt. We zijn al geruime tijd bezig met administratieve scheiding, federalisme genaamd. En zie waar het ons gebracht heeft: de kans is reëel dat we binnenkort, stoemelings of doelbewust, op het uiteenvallen van het land uitkomen.
De breuk vertelt het verhaal van dat mogelijke einde van België. Van hoe België toevallig ontstond, desondanks een succesverhaal werd, verscheurd raakte door taalstrijd, verlamde in federalisme. Rolf Falter legt de grote breuklijnen bloot en vraagt zich af hoe het zover is kunnen komen. Had het allemaal niet anders aangepakt moeten worden? Met de blik van nu moeten we concluderen van wel. Maar dan vergeten we dat politiek een verhaal van mensen is, elk met hun eigen visies en belangen die botsen en emoties die sturen.
Dat inzicht grijpt Falter aan om een nieuwe, wervelende geschiedenis van België te schrijven. De breuk vestigt de aandacht op persoonlijkheden en kantelpunten. Het gaat over ambities en grieven, over oude en nieuwe iconen, over oorlogen, hervormingen en steeds verdere vervreemding. Over hoe België zo diep verscheurd raakte.