De top 10 van de beste boeken over Vincent van Gogh 2024

Welkom bij onze boekenblog, gewijd aan een van de meest inspirerende kunstenaars aller tijden – Vincent van Gogh! Als je net zo gepassioneerd bent over zijn meesterwerken als wij, ben je hier aan het juiste adres. Van zijn kleurrijke penseelstreken tot zijn bewogen leven, Van Gogh blijft een bron van fascinatie voor kunstliefhebbers over de hele wereld.

In deze blog duiken we dieper in de wereld van Van Gogh, met een focus op de beste boeken die zijn leven, werk en nalatenschap verkennen. Of je nu een doorgewinterde fan bent die elk detail van zijn kunst kent, of iemand die gewoon nieuwsgierig is naar het leven van deze legendarische kunstenaar, we hebben voor elk wat wils.

Van biografieën die zijn turbulente leven belichten tot kunsthistorische werken die zijn technieken en invloed onderzoeken, we hebben zorgvuldig een selectie samengesteld van boeken die je kijk op Van Gogh zullen verbreden en verdiepen. Om je een goed beeld te geven van de boeken heb ik naast een boek omschrijving ook een link van Bol.com geplaatst voor meer informatie.

Vincent van Gogh – Het complete geschilderde werk

Het werk van Vincent van Gogh (1853-1890) valt onder het postimpressionisme die het 19eeeuwse impressionisme opvolgde. Van Goghs invloed op het expressionisme, het fauvisme en de vroege abstractie was enorm en kan worden gezien in vele andere aspecten van de 20steeeuwse kunst. Van Gogh wordt tegenwoordig gezien als een van de grote schilders van de negentiende eeuw.


Vincent Van Gogh

De bloeiende fruitboomgaarden, de stralende korenvelden, de ontelbare zelfportretten en natuurlijk… de zonnebloemen. Welke kunstliefhebber kent de prachtige schilderijen niet waarmee Vincent van Gogh (1853-1890) het landschap en de sfeer van de Provence op zo’n unieke wijze heeft vastgelegd? Dat deze Nederlander nu een van de populairste schilders uit de kunstgeschiedenis is, is echter niet alleen te danken aan de expressieve meesterwerken die hij in een koortsachtige arbeidsroes tijdens zijn verblijf in het Zuid-Franse Arles heeft gemaakt, maar ook aan de tragische biografie van de kunstenaar, die tijdens zijn leven weinig erkenning kreeg en op 37-jarige leeftijd zelfmoord pleegde.
Van Gogh is als martelaar van de kunst uitgegroeid tot een legende. Toch schiet het beeld van een eenzaam, door passie verteerd schildergenie te kort.
Dit boek laat u aan de hand van meer dan 200 schitterende reproducties kennismaken met het complete spectrum van Van Goghs kunst. Het belicht alle aspecten van zijn oeuvre en vertelt over het gepassioneerde leven van deze gevoelige kunstenaar. Daarnaast is er speciale aandacht voor bijzondere facetten van het werk van Van Gogh. Het boek eindigt met een uitgebreid chronologisch overzicht, waarin zijn biografie in de historische en culturele context van de 19e eeuw wordt gezet.


Vincent van Gogh – een leven in brieven 1853-1890

Vincent van Gogh (1853-1890) is een van de grootste schilders van de negentiende eeuw. Maar weinig mensen weten dat hij ook honderden prachtige brieven schreef, voornamelijk aan zijn broer Theo. In deze brieven, die gerekend worden tot de mooiste in de Nederlandse literatuur, schrijft Van Gogh openhartig over zijn emotionele en financiële problemen, over zijn passies en idealen en over zijn vriendschap met Gauguin.

De bezieling waarmee hij, ondanks de miskenning, in zijn werk volhardt, spat van de pagina’s.Vincent van Gogh. Een leven in brieven geeft een uniek beeld van Van Goghs korte maar veelbewogen leven en zijn schilderijen krijgen zo een extra dimensie. Er is geen beter middel om Vincent van Goghs leven en de achtergrond van zijn werk te leren kennen dan het lezen van deze brieven.


Alles voor Vincent

‘Het is zo fijn aan het eind van mijn leven, na zo veel jaren van onverschilligheid, vijandigheid zelfs van het publiek tegenover Vincent en zijn werk, te voelen dat de strijd is gewonnen.’ – Jo van Gogh-Bonger aan Gustave Coquiot, 1922 Bij weinigen bekend, maar niet minder invloedrijk: Jo van Gogh-Bonger (1862-1925), de vrouw van Theo en schoonzus van Vincent van Gogh.

Toen de broers kort na elkaar overleden, ontfermde zij zich vanaf 1891 over Van Goghs artistieke nalatenschap en wijdde de rest van haar leven aan de verspreiding en bekendmaking ervan. Ze publiceerde zijn brieven, organiseerde tentoonstellingen in binnen- en buitenland en verkocht strategisch aan particulieren en invloedrijke kunsthandelaren.

Voor de reputatie van Van Goghs kunst waren haar inspanningen cruciaal. Maar ook in andere opzichten leidde ze een boeiend leven. Niet alleen was ze bevriend met vooraanstaande schrijvers en kunstenaars, ook was ze actief binnen de Sociaal-Democratische Arbeiderspartij en nauw betrokken bij de ontluikende vrouwenbeweging. Ze had één zoon, die vernoemd was naar zijn oom: hij was de tweede belangrijke Vincent in haar leven.

Op basis van rijk bronnenmateriaal, waaronder niet eerder gepubliceerde dagboeken, documenten en brieven, schetst Hans Luijten het veelzijdige leven van deze geëngageerde vrouw die zich in de decennia rond 1900 daadkrachtig manifesteerde in een door mannen gedomineerde wereld.

Alles voor Vincent is een liefdevol geschreven biografie, die ook nieuw licht werpt op de waarderingsgeschiedenis van Van Gogh. Hans Luijten is senior onderzoeker bij het Van Gogh Museum en mede-editeur van de zesdelige editie Vincent van Gogh – De brieven. De volledige geïllustreerde en geannoteerde uitgave, die is gebaseerd op de webeditie www.vangoghletters.org (2009). Hij is ook de bezorger van de dagboeken van Jo Bonger: www.bongerdiaries.org (2019


Ik heb een vuur in mij

Vincent van Gogh was behalve een baanbrekend kunstenaar ook een begenadigd schrijver. De honderden brieven die hij aan zijn broer Theo en aan kunstenaarsvrienden als Paul Gauguin en Émile Bernard schreef, zijn een niets verhullend commentaar op zijn leven en kunstenaarschap. Tegelijkertijd hielp het schrijven hem zijn gedachten te ontwikkelen: schrijven als vorm van denken – over kunst, leven, literatuur, schildertechniek en artistieke ambities. Over voortdurende strijd en gering succes; over vertwijfeling en ziekte.

Het observatievermogen van Van Gogh en zijn scherpe analyse van mensen en omstandigheden gaan gepaard met een sterk taalgevoel en trefzekere formuleringen. Hij schreef recht uit het hart, ongepolijst en eerlijk. Vrijblijvendheid was voor Van Gogh een doodzonde en net als in zijn kunst staat er bij het schrijven altijd iets op het spel. Door die gedrevenheid behoren zijn brieven tot de meest aangrijpende kunstenaarscorrespondenties uit de wereldliteratuur.


Johanna – de vrouw die Vincent van Gogh beroemd maakte

Johanna’s kortstondige, stormachtige huwelijk met kunsthandelaar Theo van Gogh betekent een leven in het Parijs van de vooruitstrevende kunstenaars: Monet, Manet, Pissarro, Gauguin. Toch houdt het vooral een leven met Theo’s broer in: de bezeten en jaloerse schilder Vincent, die een zware wissel trekt op Johanna’s huwelijk. Theo vindt Vincents schilderkunst geniaal – een opvatting die in die tijd nauwelijks wordt gedeeld – en steunt hem in alles.

Als Theo in 1891 sterft, een halfjaar na de dood van Vincent, keert Johanna noodgedwongen terug naar Nederland, met in haar koffers alle schilderijen van haar zwager. Hartstochelijk vecht ze voor de erkenning van Vincent van Gogh – een eerbetoon aan de kunst, maar diep in haar hart vooral aan haar man, wiens missie ze wil voltooien.

Voor Johanna hebben Silke Riemann en Ben Verbong jarenlang uitvoerig literatuur- en archiefonderzoek gedaan, onder meer naar de brieven en dagboeken van Johanna van Gogh. Het resultaat is een meeslepend, filmisch geschreven verhaal waarin Johanna eindelijk de rol krijgt die haar op basis van historische feiten toekomt.


Dichter bij Vincent

Zijn hele carrière beeldde Vincent van Gogh alledaagse objecten uit in zijn tekeningen en schilderijen. Enkele van zijn materiële attributen zijn dankzij Vincents schoonzus Jo van Gogh-Bonger (1862-1925) bewaard gebleven, zoals een Franse aardewerken bloemenvaas, een Normandische koperen melkkruik en een Franse rieten stoel waarin een aantal van zijn Franse modellen poseerden. Veel van zijn befaamde bloemstillevens tonen ‘vazen’ die dit eigenlijk niet zijn. Vincent plaatste zijn boeketten in uiteenlopende objecten, zoals majolica apothekerspotten en aardewerken voorraadpotten. Sommige objecten bieden soms verrassende inzichten in de ontstaansgeschiedenis van zijn werk.

Uit recent onderzoek van kunsthistorica Alexandra van Dongen blijkt dat een precieze identificatie van alledaagse objecten soms nieuw licht kan werpen op de mogelijke plaats van vervaardiging en de datering van zijn werk. Zo blijkt een doodeenvoudige aardewerken steelpan, afgebeeld op zijn Stilleven met aardappels, afkomstig te zijn uit het Zuid-Franse pottenbakkerscentrum Vallauris. Alexandra van Dongen richt onze ogen op kleine details, op voorwerpen waar we gewoonlijk geen acht op slaan, maar die wel bijzonder betekenisvol zijn om het werk van Van Gogh nog beter te doorgronden


Japanse prenten – De collectie van Vincent Van Gogh

Dit boek gaat gedetailleerd in op Van Goghs verzameling, analyseert de samenstelling en de kwaliteit, en toont een ruime selectie van de Japanse prenten die hij in zijn bezit had en die zich nu in de collectie van het Van Gogh Museum bevinden. Deze prenten, van kunstenaars als Hiroshige, Kuniyoshi en Kunisada, bieden een verrassende blik op een van de meest krachtige, creatieve inspiratiebronnen voor Van Goghs werk.

Vincent van Gogh kocht tijdens zijn verblijf in Parijs meer dan 600 Japanse kleurenhoutsneden. Japanse kunst wasop dat moment een rage. Van Gogh wilde handeldrijven in deze populaire prenten, maar de tentoonstelling die hij organiseerde in café Le Tambourin werd geen succes. Geluk bij een ongeluk was dat de kunstenaar zijn verzameling vanaf dat moment in alle rust kon bestuderen. Langzaam maar zeker raakte hij in de ban van de aantrekkelijke, kleurrijke en ongebruikelijke motieven en stijl.

Dit boek gaat gedetailleerd in op Van Goghs verzameling, analyseert de samenstelling en de kwaliteit, en toont een ruime selectie van de Japanse prenten die hij in zijn bezit had en die zich nu in de collectie van het Van Gogh Museum bevinden. Deze prenten, van kunstenaars als Hiroshige, Kuniyoshi en Kunisada, bieden een verrassende blik op een van de meest krachtige, creatieve inspiratiebronnen voor Van Goghs werk. ‘Ik benijd de Japanners om die enorme helderheid die alle dingen bij hen hebben. Nooit is het saai en nooit lijkt het te veel in haast gemaakt. Hun werk is even gemakkelijk als ademhalen en zij maken een figuur in enkele trefzekere lijnen’ – Vincent van Gogh aan zijn broer Theo, september 1888


Vincent van Gogh, herinneringen aan zijn jongensjaren

Vincent van Gogh, herinneringen aan zijn jongensjaren… Vincent van Gogh heeft tijdens zijn leven op verschillende plekken in Nederland, België, Engeland en Frankrijk gewoond. In de tekeningen en schilderijen die hij daar maakte, zitten regelmatig details die men op die locaties niet thuis kan brengen. Hebben zijn herinneringen aan zijn jongensjaren hem – bewust of onbewust – beïnvloed? En zouden deze details misschien helemaal kloppen als men ze in een andere omgeving zou plaatsen?

Dit boek benadert het werk van Vincent van Gogh vanuit een historisch perspectief en laat een nieuwe dimensie zien. Het zet de beelden en informatie van Vincents geboortestreek naast fragmenten uit zijn brieven én de tekeningen en schilderijen die hij in zijn andere woonplaatsen maakte. Wanneer u de lokale en algemene geschiedenis uit zijn jeugd (her)kent, krijgen Vincents verwijzingen naar zijn herinneringen een andere betekenis.


De Grote Vincent van Gogh Atlas Junioreditie

Reis mee met Vincent langs alle plekken waar hij woonde… en waar hij de kunstenaar werd die hij zo graag wilde zijn.

VINCENT VAN GOGH is de beroemdste kunstenaar van Nederland. Je hebt vast wel eens een schilderij van hem gezien. Vincent reisde door verschillende landen in Europa. Lopend, met de boot, en vooral met de trein. En overal waar hij was schreef hij brieven, want zo hield hij contact met zijn familie. Vincent gebruikte de wereld om hem heen als onderwerp voor honderden tekeningen en schilderijen. En die wereld zag er in zijn tijd heel anders uit dan nu. Reis mee met Vincent langs alle plekken waar hij woonde… en waar hij de kunstenaar werd die hij zo graag wilde zijn.


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven