De top 7 van de mooiste Biënnale ter wereld 2024/2025

Welkom in de betoverende wereld van de biënnales, waar kunst en cultuur samenkomen op een podium van grenzeloze verbeelding. De biënnale, afgeleid van het Latijnse woord “biennium” wat “twee jaar” betekent,. De biënnale is een wereldwijd fenomeen dat de creatieve geesten van over de hele wereld samenbrengt om hun meest baanbrekende werken tentoon te stellen. Deze culturele hoogtepunten, die elke twee jaar plaatsvinden, vormen een unieke gelegenheid om ondergedompeld te worden in een wereld van kunst, innovatie en dialoog.

Van de iconische Biënnale van Venetië, met zijn romantische kanalen als achtergrond voor artistieke provocatie, tot de bruisende energie van de Shanghai Biënnale, waar traditie en moderniteit samenkomen in een explosie van creativiteit, elke biënnale biedt een unieke ervaring die de zintuigen prikkelt en de geest inspireert. Maar behoort de Biënnale van Venetië en Shanghai ook tot de top 7 van de leukste Biënnales wereldwijd? 

Dat lees je hieronder in de top 7 van de leukste biënnales voor 2024 / 2025. De biënnales worden uitgebreid omschreven. Ook is er een vakantietip aan toegevoegd.

Biënnale van Venetië -Italië (20 april t/m 24 november)

De Biënnale van Venetië is een toonaangevende internationale kunstmanifestatie die sinds 1895 tweejaarlijks in Venetië wordt gehouden. Dit prestigieuze evenement wordt ook wel een biënnale genoemd.

De biënnale omvat een centrale tentoonstelling, evenals nationale paviljoens en onafhankelijke tentoonstellingen. Nederlandse en België hebben een eigen paviljoen. kunstenaar Renzo Martens en curator Hicham Khalidi de Nederlandse inzending.  Het aanbod is zeer divers en uniek, van schilderkunst tot beeldhouwkunst, van installatiekunst tot performancekunst, elk hoekje en gaatje van deze betoverende stad wordt getransformeerd tot een galerij van artistieke expressie.

Net als bij het filmfestival wordt ook op de kunstbiënnale een ‘Gouden Leeuw’ uitgereikt ter bekroning van de meest gewaardeerde bijdrage. De Biënnale van Venetië is een mekka voor liefhebbers van moderne kunst en biedt een rijke variëteit aan artistieke expressie en culturele verkenning

São Paulo Art Biennial (Brazilië)

De Biënnale van, is één van de oudste kunstbiënnales ter wereld .De 36e Biënalle van São Paulo wordt gehouden in 2025 is normaal gesproken vanaf begin september tot midden december.. 

De São Paulo Biënnale fungeert als een belangrijk platform voor hedendaagse kunst en heeft een aanzienlijke invloed gehad op de ontwikkeling van de Braziliaanse beeldende kunst. Kunstenaars van over de hele wereld komen hier samen om hun werk te tonen en ideeën uit te wisselen. De biënnale heeft een rijke geschiedenis en blijft een boeiend evenement voor kunstliefhebbers en professionals.

Het is fascinerend om te zien hoe dit evenement zich door de jaren heen heeft ontwikkeld en hoe het de culturele dialoog heeft bevorderd. De diversiteit aan kunstwerken, de interactie tussen kunstenaars en het publiek, en de voortdurende evolutie van artistieke expressie maken de Biënnale van São Paulo tot een unieke ervaring. 

Niet alleen de kunstenaars komen overal vandaan dit geldt ook voor de bezoekers  De biënnale trekt een internationaal publiek aan en draagt bij aan de economie van de stad São Paulo.

Shanghai Biënnale (China)

De Shanghai Biënnale is een opwindende viering van hedendaagse kunst die de culturele dynamiek en innovatie van een van ’s werelds meest levendige steden weerspiegelt. Hoewel het een relatief jong evenement is in vergelijking met zijn (Europese) tegenhangers, heeft de biënnale snel naam gemaakt als een belangrijk platform voor kunstenaars uit China en de rest van de wereld.

De geschiedenis van de Shanghai Biënnale begon in 1996, toen de eerste editie werd georganiseerd als onderdeel van de Shanghai International Arts Festival. Sindsdien heeft het evenement gestaag aan invloed gewonnen, met elke editie die een breed scala aan disciplines en benaderingen van hedendaagse kunst verkent.

De 14e Shanghai Biënnale, getiteld “Cosmos Cinema”, vond plaats van 9 november 2023 tot 31 maart 2024 in het Power Station of Art (PSA) aan de rivieroevers van Shanghai. Dit evenement onderzoekt de complexe relatie tussen het universum en menselijk bestaan, en hoe het universum menselijke inspanningen inspireert en beperkt. Er waren meer dan 80 kunstenaars uit China en de rest van de wereld om hun werk tentoon te stellen.

Naast de biënnale waren er nog andere opmerkelijke kunstgerelateerde evenementen in Shanghai:

  • West Bund Art & Design 2023: De grootste kunstbeurzen in Shanghai, met 171 exposanten en bijna 10.000 kunstwerken. 
  • ART021 Shanghai Contemporary Art Fair: Een hedendaagse kunstbeurs plaats. Met 150 topgalerijen uit 16 regio’s en landen kun je hier moderne en hedendaagse kunstwerken bewonderen, variërend van schilderijen tot sculpturen en video-installaties.

In 2025/2026 vind er weer een nieuwe biënnalle plaats in Shanghai.

Een van de kenmerken van de Shanghai Biënnale is zijn vermogen om een ​​brug te slaan tussen oost en west, traditioneel en modern, lokaal en internationaal. Door het combineren van Chinese kunstenaars met kunstenaars uit de hele wereld, biedt de biënnale een fascinerende kijk op de mondiale culturele dialoog en de manier waarop deze zich manifesteert in de hedendaagse kunstpraktijk.

De locaties van de Shanghai Biënnale zijn vaak net zo intrigerend als de kunstwerken zelf. Van historische gebouwen tot moderne musea, de biënnale maakt gebruik van de rijke architecturale en culturele context van Shanghai om een ​​uitdagende en boeiende tentoonstelling ervaring te creëren.

Istanbul Biënnale (Turkije)

De Istanbul Biënnale is een weergaloos evenement dat de rijke geschiedenis, culturele diversiteit en hedendaagse dynamiek van de stad Istanbul weerspiegelt. Sinds de oprichting in 1987 heeft de biënnale zich ontwikkeld tot een van de meest prominente en invloedrijke platforms voor hedendaagse kunst in de regio.

De geschiedenis van de Istanbul Biënnale weerspiegelt de ontwikkeling van Turkije als een centrum van culturele uitwisseling en artistieke innovatie. In de loop der jaren heeft de biënnale een breed scala aan kunstwerken tentoongesteld, variërend van schilderijen en sculpturen tot installaties, performances en nieuwe media.

De 18de biënnale van Instanbul vindt plaats in 2025,

Biënnale van Sydney (Australië)

In de bruisende metropool Sydney, omarmt de Biënnale van Sydney de levendige diversiteit en creatieve energie van de Australische cultuur. Als een van de meest gevierde culturele evenementen van het land, biedt deze biënnale een platform voor innovatieve kunstenaars uit de hele wereld om hun visie te delen en te verkennen.De biënnale werd in 1973 voor het eerst georganiseerd, In 2024 is er ook weer een biënnale van 9 maart t/m 10 juni.

De biënnale vindt plaats op 7 prachtige locaties waaronder in het Sydney Opera House. Het aanbod van kunstwerk en tentoonstelling is heel divers en uitgebreid: van traditionele schilderkunst tot baanbrekende installaties en experimentele performances, de Biënnale van Sydney omarmt een breed scala aan artistieke disciplines en benaderingen.

Lyon Contemporary art Biennale (Frankrijk)

De 17de Biënnale van Lyon wordt gehouden van 21 september 2024 t/m 2025. 

De biënalle is opgericht in 1991 en wordt door de curator Alexia Fabre samengesteld. Het thema voor de biënalle van 2024 is “Les voix des fleuves, Crossing the water”. Het thema verkent de dynamiek van menselijke interactie en de invloed van onze omgeving op ons bestaan

 Een van de toplocaties is  Les Grandes Locos zijn, een uitgestrekt voormalig industrieel terrein dat ooit werd gebruikt voor het onderhoud van goederentreinen.

Op de Biënnale van Lyon vind je veel hedendaagse kunst van bekende kunstenaars uit Frankrijk en de rest van de wereld.  Hun kunstwerken zullen de grenzen van verbeelding en creativiteit verkennen en bezoekers uitnodigen om na te denken over de complexe relatie tussen mens en omgeving.

Documenta – Kassel (Duitsland)

Documenta is een van ’s werelds meest invloedrijke en prestigieuze tentoonstellingen van hedendaagse kunst, die om de vijf jaar wordt gehouden in Kassel, Duitsland. De tentoonstelling duurt precies honderd dagen en wordt in 2027 gehouden van  12 juni t/m 19 september. 

Sinds de oprichting in 1955 heeft Documenta een reputatie opgebouwd als een toonaangevend platform voor de presentatie en discussie van de meest relevante en innovatieve ontwikkelingen in de hedendaagse kunst.

Kassel, de historische stad in het hart van Duitsland, biedt een unieke setting voor Documenta. Met zijn mix van oude en moderne architectuur, groene parken en levendige culturele scènes, dient Kassel als een inspirerend decor voor de tentoonstelling, die zich uitstrekt over verschillende locaties in de stad.

Het onderscheidende kenmerk van Documenta is zijn focus op het verkennen van de sociaal-politieke en culturele context waarin hedendaagse kunst wordt geproduceerd en ontvangen. Elke editie van Documenta wordt gekenmerkt door een specifiek thema of concept, dat dient als een leidraad voor de selectie van kunstwerken en de organisatie van de tentoonstelling.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven