De top 10 van de leukste kunstprentenboeken 2024

Kunstprentenboeken zijn meer dan alleen maar geïllustreerde verhalen. Ze zijn een venster naar de verbeelding, een reis door de gedachten van de illustrator, en een bron van verwondering voor zowel jong als oud. Deze bijzondere boeken brengen kunst tot leven op een manier die uniek is voor het medium.

In deze blog duiken we dieper in de wereld van kunstprentenboeken, waar we de meest betoverende, creatieve en inspirerende werken verkennen die de wereld te bieden heeft. Van tijdloze klassiekers tot hedendaagse meesterwerken, we zullen de kunstenaars eren die deze boeken tot leven brengen en de verhalen ontdekken die ze vertellen.

Maak je klaar om betoverd te worden door de prachtige illustraties, om meegevoerd te worden door de verhalen en om een nieuwe waardering te krijgen voor de kracht van kunst in al zijn vormen.

Om je een goed beeld te geven van de 10 prachtige kunstprentenboeken heb ik naast een boek omschrijving ook een link van Bol.com geplaatst. De link geeft veel informatie over het boek, via de link kun je het boek eenvoudig en snel bestellen.

Kunstprentenboeken – Holland op z’n mooist

Kunstprentenboek over de bijna verloren landschappen rondom Den Haag, geïnspireerd op de sfeervolle schilderijen van de Haagse School.

Een wandelaar, een fietsster en snelle skaters…
Reis mee van Bloemendaal naar het Kunstmuseum in Den Haag.
Van blonde duinen naar de stad Haarlem, langs Hollandse plassen en polderlandschappen, naar het strand van Scheveningen, om uit te komen bij een van de meest geliefde musea van Nederland.

Wat verdween er in het Hollandse landschap en wat bleef in stand?
Charlotte Dematons zet met haar fijne penseel verleden en heden naast elkaar, in een groot zoekavontuur langs de sfeervolle schilderijen van de Haagse School.


Kunstprentenboeken – Maurits Muis en Rembrandt

Kunstprentenboek van Ingrid en Dieter Schubert voor het Mauritshuis. Voor 350 jaar Rembrandt!

‘Ik ben Maurits Muis en van edele afkomst!’
‘En ik ben Rembrant Harmenszoon van Rijn en later word ik een beroemd schilder.’

Maurits Muis woont in het grote huis. Elke avond als de mensen weg zijn, doet hij zijn ronde. En nu zijn zijn vrienden in rep en roer. In de plint onder het schilderij van de oude man is een gaatje verschenen…

Reis met Maurits terug in de tijd. Ontmoet de jonge Rembrandt en ontdek wat hem inspireerde.


Kunstprentenboeken – In de tuin van Monet

Kunstprentenboek in samenwerking met het Gemeentemuseum Den Haag over kunstenaar Monet.

Water. Licht. Kleur…
Zoveel inspiratie voor een leven lang schilderen.
Monet legt er een tuin voor aan.
Zijn tuin wordt zijn leven.

Claude Monet (1840–1926) was verliefd op zijn tuin. Van zijn waterlelies schilderde hij meer dan tweehonderd doeken. Zo spiegelt de blauwe regen voor altijd in zijn vijver.

Vanaf het begin van zijn carrière schilderde Monet het liefst buiten. In 1883 verhuisde hij met zijn familie naar het kleine dorp Giverny. Hij genoot van het leven in de natuur. Beïnvloed door wat hij zag op zijn reizen – van de kleurvlakken van de Hollandse bollenvelden tot de romantische weelderigheid van de Italiaanse bloemenriviera – beplantte hij zijn tuin voor een overweldigende bloei van voorjaar tot herfst. In goede en moeilijke tijden was dit stuk grond zijn anker. Hij vond er vrede en zo werd de tuin een spiegel van zijn eigen ziel.

Genomineerd voor de prestigieuze Deutscher Jugendliteraturpreis 2021.


Kunstprentenboeken – En toen De Stijl

Prachtig kunstprentenboek met een verbeelding van De Stijl voor alle leeftijden.

Aan het begin van de vorige eeuw waren er kunstenaars die de kunst wilden vernieuwen.
Er veranderde veel in die tijd, de wereld werd in hoog tempo ‘modern’. De kunst liep daarbij achter, vonden ze. Waarom nog schilderijen maken die net echt lijken, als je door de nieuwe techniek ook een foto kon maken?

Schilderijen, gebouwen, speelgoed en meubels die passen bij de nieuwe tijd, dat wilden ze. Alles vormgegeven met eenvoudige middelen. Rechthoekige vlakken, rood, blauw en geel. Zwart, wit en grijs konden ook. En heldere, rechte lijnen.

Hun ideeën kwamen samen in een nieuw tijdschrift dat de naam De Stijl kreeg.
De Stijl wilde een nieuwe kunst voor een nieuwe wereld en wijst honderd jaar later nog altijd de weg.

Joost Swarte koos tien kunstenaars die deel uitmaakten van De Stijl of erdoor werden beïnvloed. Hij verbeeldt hun atelier en hoe ze werkten, in een hommage die toont wat deze kunstenaars, architecten en ontwerpers onvergetelijk maakt.

Bekroond met een Vlag en Wimpel.


Kunstprentenboeken – Wat is kunst?

Cadeauboek voor alle leeftijden om op speelse wijze kunst te ontdekken.

Een meisje komt dit boek binnen en stelt de vraag: wat is kunst?
De schrijver geeft haar een eiland om het uit te zoeken.

In Wat is kunst? daagt Ted van Lieshout een meisje uit om in haar eigen verbeelding op zoek te gaan naar antwoorden. Ondertussen vertelt hij over kunst en cultuur: van schets tot schilderij, van masker tot mozaïek, van dans tot design.

Wat is kunst?
Wat is cultuur?
Waarom is kunst belangrijk?

Voor zijn boeken kreeg Ted van Lieshout onder meer de Gouden en Zilveren Griffels, de Boekensleutel, de Woutertje Pieterseprijs en de Theo Thijssenprijs voor zijn hele oeuvre.

‘In een visueel verbluffend boek ontrafelt hij even speels als verbeeldingsvol het raadsel kunst.’ – NRC

‘Leze dit prachtige boek.’ – NRC

‘Intelligent, afwisselend, rijk, scherp, toegankelijk, geestig.’ – De Volkskrant

‘Een verrassend, humoristisch, schitterend vormgegeven, goed gedocumenteerd, leerzaam boek.’ – Friesch Dagblad

‘Een heerlijke ode aan de kunst, laagdrempelig geschreven en vol laconieke humor.’ – De Telegraaf


Kunstprentenboeken – Escher

Prachtig kunstprentenboek over Escher, in samenwerking met Museum Escher in Het Paleis.

Nadir en Zenith komen op een plek die zo vreemd is dat ze niet weten of die echt is of niet. Nieuwsgierig geworden kijken ze verder. En nog wat verder. Zo raken ze steeds dieper in de wonderlijke wereld van meneer Escher, waar alles anders is dan het lijkt. Gelukkig helpt meneer Escher hen om er de weg te vinden. Of is het misschien andersom?

Graficus Maurits Cornelis Escher (1898-1972) werd wereldberoemd met zijn wonderlijke prenten. Hij nam een bijzondere plek in ergens tussen kunst en wetenschap. Hoewel hij zelf zei niets van wiskunde te weten, gebruikte hij ideeën daaruit om er zijn eigen wereld mee te maken. Het verst ging hij daarin met de litho Prentententoonstelling. Die zit zo listig in elkaar dat je niet weet of je ernaar kijkt of er zelf in staat… Wouter van Reek verwerkte het principe meesterlijk in dit intrigerende prentenboek.

Ontdek steeds meer details in dit oneindig doorlezende avontuur!

Bekroond met een Zilveren Penseel 2020


Kunstprentenboeken – Berlage en een boef in het museum

Prachtig én grappig kinderkunstprentenboek over de beroemde architect Berlage in samenwerking met Kunstmuseum Den Haag.

Vos wil zijn hol in de duinen gezellig maken. In het kunstmuseum in de stad kan hij vast wel iets leuks vinden. Binnenkomen is alleen nog niet zo makkelijk.
Vos bedenkt een list. ‘s Nachts is hij alleen in het museum. Hij verzamelt de mooiste dingen. Tot er iemand wakker wordt…

Hendrik Petrus Berlage (1856-1934) is een van Nederlands beroemdste architecten. Zijn Beurs in Amsterdam en het jachtslot Sint Hubertus op De Hoge Veluwe zijn hoogtepunten.
Zelf vond Berlage het kunstmuseum dat hij ontwierp voor de stad Den Haag zijn allerbeste ontwerp. Het valt niet alleen op door de markante gele baksteen, maar ook door de ruimtelijkheid, stralende lichtinval en het gedurfde kleurgebruik. Van gebouw tot interieur met meubilair, aan alles werd gedacht.
Verrassend, comfortabel en voorzien van de modernste oplossingen. Het werd een waar huis voor de kunst en de mens die daarvan komt genieten. Helaas maakte Berlage, door zijn voortijdige overlijden, de opening in 1935 niet meer mee. Nog altijd heeft het gebouw een warme plek in de harten van de vele bezoekers en geldt het als een van de mooiste museumgebouwen van Europa.


Kunstprentenboeken – Jawlensky Haar ogen

Prachtig kunstprentenboek over schilder Jawlensky, gemaakt door Bette Westera en Sylvia Weve.

In het huis achter de kerk woont een nieuwe jongen met zijn vader.
‘Heb jij geen moeder?’ vragen de andere kinderen.
‘Jawel,’ zegt de jongen. ‘Je kunt haar alleen niet zien.’
De andere kinderen kijken elkaar aan.
‘Wat je niet ziet, bestaat niet,’ zeggen ze.

Maar daar denkt de nieuwe jongen anders over. Hij maakt schilderijen voor zijn moeder. Zo groot dat hij zeker weet dat zij ze vanachter de sterren kan zien. Maar hoe kan zij weten dat hij ze heeft gemaakt?
‘Kijk naar jezelf door de ogen van je moeder,’ zegt zijn vader. ‘Dat kan niet moeilijk voor je zijn, jij hebt haar ogen.’

Alexej von Jawlensky (1864–1941) werd geboren in een kleine stad in Rusland. In 1896 vertrok hij naar München waar hij een van de oprichters van Der Blaue Reiter werd. Jawlensky werkte veel in series, zoekend naar de essentie van de verbeelding in de schilderkunst en de spirituele ervaring daarvan.


Kunstprentenboeken – Cristóbal Balenciaga

Prachtig kunstprentenboek over de inspiratiebron van vele modeontwerpers van nu: Cristóbal Balenciaga. Voor alle leeftijden.

Cristóbal groeit op in het kleine Baskische vissersplaatsje Getaria. Zijn moeder naait voor een rijke dame die daar de zomer doorbrengt. In haar huis ziet hij prachtige kunst en de mooiste kleding, gemaakt in de hoofdstad van de mode: het verre Parijs. Hij kan er niet genoeg van krijgen en op een dag trekt hij de stoute schoenen aan. Cristóbal vraagt de marquesa of hij een jurk voor haar mag maken…

Cristóbal Balenciaga (1895–1972) was de grootste couturier van zijn tijd. Christian Dior noemde hem ‘de meester van ons allemaal’ en Coco Chanel zei dat hij de enige van hen was die zelf alle facetten van het vak beheerste. Toen hij met pensioen ging, waren zijn beroemde klanten in de rouw. Maar zijn bijzondere vormen inspireren nog altijd nieuwe generaties van ontwerpers.


Kunstprentenboeken – Rozen voor de zwijnen

Ga mee op speurtocht met meesterverteller Ted van Lieshout en ontdek samen wel 100 spreekwoorden in een bekend schilderij. Een wandeling vol taalplezier!

Nederlandse spreekwoorden is een van de meest intrigerende schilderijen van Pieter Bruegel de Oude. Wetenschappers buigen zich al eeuwen over de spreekwoorden die in dit volle dorpstafereel te vinden zijn. Vele zijn door de eeuwen heen verdwenen en sommige herkennen we misschien niet eens, maar een aantal gebruiken we nog altijd.
Ted van Lieshout wandelt door het schilderij en vertelt wat er allemaal te ontdekken valt. Wat maakt iets tot een spreekwoord? En hoe gebruiken wij ze tegenwoordig? In aansprekende taal, voor jong en oud.


Hobbymax.nl

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven