Stap binnen in de fascinerende wereld van de Nederlandse meester Rembrandt van Rijn door de bladzijden van zijn leven en werk te verkennen via de pen van enkele van de meest bekwame auteurs. In deze blog duiken we diep in de tijdloze erfenis van deze iconische kunstenaar door een selectie van de beste boeken over Rembrandt.
Van biografieën die zijn leven in context plaatsen tot gedetailleerde analyses van zijn meesterwerken. Om je een goed beeld te geven van de top 7 van de beste boeken over Rembrandt van Rijn heb ik deze boeken uitgebreid beschreven, naast een boek omschrijving, heb ik ook een link van Bol.com geplaatst. De link geeft veel extra informatie over het boek en via de link kun je het boek eenvoudig bestellen.
Het grote Rembrandt boek
Rembrandt compleet. Alle 684 schilderijen die van aan hem zijn toegeschreven of ooit werden toegeschreven, zijn in dit 496 pagina’s tellende boek bijeengebracht.
Ook is alle informatie rondom de schilderijen, voor zover bekend, volledig opgenomen. Waar zijn ze, wat werd erover geschreven. Titels, maten, signaturen en verblijfplaatsen zijn gecontroleerd. Elk schilderij heeft een korte tekst over toeschrijving, voorstelling en datering. Vaak is de mening van de samensteller over deze soms heikele kwesties toegevoegd. Er zijn hier zelfs enkele vroeger afgeschreven schilderijen aan Rembrandt toegekend.
Het onderzoek voor dit boek heeft jaren in beslag genomen. Een uitgebreid register achterin helpt bij het zoeken naar specifieke schilderijen. Rembrandt, de meester: eindelijk volledig.
Late Rembrandt
In de laatste twintig jaar van zijn leven, vervaardigde Rembrandt (1606- 1669) zijn meest karakteristieke en gewaagde schilderijen, etsen en tekeningen. Kenmerkend voor deze late periode zijn experimenten met expressieve technieken, onconventionele interpretaties van traditionele thema’s,originele lichteffecten en invoelende verbeeldingen van de diepst menselijke emoties en gedachten. Deze publicatie kan zonder meer gezien worden als een herwaardering van zijn late oeuvre en geeft een compleet en genuanceerd beeld van de kwaliteiten van het absolute hoogtepunt van Rembrandts uitzonderlijke talent. In 2015 bezochten ruim een half miljoen bezoekers de tentoonstelling ‘Late Rembrandt’ in het Rijksmuseum. De eerste tentoonstelling die volledig gewijd was aan het late werk van een van de allergrootste schilders van ons land.
De vrouwen van Rembrandt
Ondanks alle boeken bleef de vraag hoe Saskia, Geertje en Hendrickje eruit hebben gezien en hoe we dat weten
In het leven van Rembrandt speelden drie vrouwen een belangrijke rol. Met Saskia Uylenburgh (1612-1642) huwde hij in 1634 en kreeg hij zoon Titus. Na haar overlijden had hij een relatie met Geertje Dircx (1610/1615-na 1656). Hendrickje Stoffels (1623/1626-1663) werd zijn tweede vrouw en met haar kreeg hij dochter Cornelia. In dit boek zijn de biografieën van deze vrouwen samengesteld, gebaseerd op nagelaten documenten. Van verschillende schilderijen, tekeningen en etsen van Rembrandt is aangenomen dat zij Saskia voorstellen. Hier wordt nagegaan of dat ook echt zo is.
Geertje kon worden herkend in de vrouw die voorkomt op vier tekeningen en een schilderij van Rembrandt. De schilderijen en tekeningen van Rembrandt die Hendrickje heten voor te stellen werden bestudeerd. Maar een zeker portret van haar is niet bekend. Dit boek focust op Saskia, Geertje en Hendrickje: hun levens en alle werken van Rembrandt die ze zouden voorstellen worden besproken.
De ogen van Rembrandt 1
Simon Schama laat in ‘De ogen van Rembrandt’ zien dat Rembrandts ware verhaal in diens schilderwerk moet worden gelezen. Driehonderdvijftig jaar na zijn dood is Rembrandt van Rijn nog altijd de grootste schilder die Nederland ooit heeft gekend. Deze schitterende, onconventionele biografie laat ons zien waarom hij nog altijd zo sterk tot onze verbeelding spreekt.
Hoewel Rembrandt ons enorm vertrouwd aandoet door zijn talloze enigmatische zelfportretten, zijn er maar weinig feiten bekend over de Leidse molenaarszoon die kort van roem mocht proeven voor hij financieel geruïneerd raakte – hij was zelfs gedwongen het graf van zijn geliefde vrouw Saskia te verkopen. Schama verweeft gedetailleerde interpretaties van Rembrandts schilderijen met een briljant en buitengewoon tastbaar portret van zeventiende-eeuws Holland, en laat ons daarmee op frisse en originele wijze opnieuw kennis maken met de grote meester.
Rembrandt
‘Rembrandt is zo diep mysterieus dat hij dingen zegt waarvoor geen woorden in welke taal dan ook zijn.’ Vincent van Gogh
In Rembrandt neemt de bekende kunsthistoricus Nils Büttner de lezer mee naar de Gouden Eeuw. Büttner presenteert aan de hand van bronnen uit Rembrandts tijd een genuanceerde kijk op diens leven en op de betekenis van zijn werk. Naast het fascinerende levensverhaal legt Büttner ook perfect uit wat het effect is van het bijzondere licht in Rembrandts schilderijen.
Hij laat bijvoorbeeld zien dat de kijker door het licht geattendeerd wordt op bepaalde emoties van afgebeelde personen. Ook misverstanden over Rembrandts leven die door de jaren heen hebben postgevat, worden door Büttner rechtgezet. Zo was Rembrandt aan het einde van zijn leven helemaal niet zo armlastig als vaak wordt beweerd.
Rembrandt, de schilder van licht en schaduw is een vlot leesbaar en fascinerend levensverhaal van een wereldberoemd kunstenaar. Het geeft de lezer een inzicht in het leven en werk van Rembrandt.
De pers over de boeken van Nils Büttner
‘Buitengewoon informatief. Ik heb veel van dit boek geleerd.’ Cees Nooteboom
‘Bravo! Wat een fantastisch goed, leesbaar boek is hier op een zeer doordachte wijze geschreven.’ Kleio-Historia
‘Een heel prettige, goed leesbare introductie.’ Reformatorisch Dagblad
Rembrandt alle tekeningen en etsen
Rembrandt Harmenszoon van Rijn (1606-1669) is zonder twijfel de veelzijdigste Nederlandse tekenaar van de 17e eeuw. Met behulp van een grote verscheidenheid aan materialen en de meest uiteenlopende technieken, bracht hij met zijn tekeningen vrijwel alles in beeld wat er op dat moment speelde. Doordat zijn zeer persoonlijke tekenstijl voortdurend veranderde in de 40 jaar van zijn artistieke activiteit, wordt zijn oeuvre gekenmerkt door een grote diversiteit. Deze schitterende uitgave in XXL formaat van al zijn werken op papier, bevat maar liefst 708 tekeningen en 314 etsen.
Rembrandt Tekeningen Van Rembrandt En Zijn Leerlingen
Eerste volume in een nieuwe reeks publicaties over de collectie tekeningen van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van Belgi?. Dit eerste volume behandelt de de onmiskenbare grootmeester van de tekenkunst: Rembrandt Harmensz. van Rijn.nnIn 2006 zal het vierhonderdste verjaardag van de geboorte van Rembrandt Harmensz. van Rijn (1606-1669) overal in de wereld herdacht worden. Als prelude presenteren de Koninklijke Musea van Belgi? reeds nu hun weinig bekende schat aan tekeningen van deze 17de-eeuwse topkunstenaar. De tijd leek rijp om het Brussels bestand aan een kritische blik te onderwerpen. Welke tekeningen zijn echt van Rembrandts hand? Waarom trok hij zoveel leerlingen aan? Hoe ging het er in Rembrandts atelier aan toe? Waarom lijken de leerling-tekeningen zo sterk op die van de meester? Waarom werden zoveel bijbelse voorstellingen en landschappen geproduceerd? Op al deze vragen poogt deze publicatie een antwoord te formuleren met de hulp van gerenommeerde Rembrandt-kenners zoals Stefaan Hautekeete, Peter Schatborn, Martin Royalton-Kisch en Holm Bevers.
Regie: Rembrandt
➔ Tijdens het leven van Rembrandt ontwikkelde het theater in Nederland zich spectaculair, met name in Amsterdam ➔ In 1638 opende in Amsterdam de eerste schouwburg van Nederland
‘De weereld is een speel tooneel’ Ga met Rembrandt naar het theater in Amsterdam – van straattheater en de herfstkermis tot de Amsterdamse Schouwburg die in 1638 de deuren opende – en ontdek hoe schilders en theatermakers elkaar inspireerden in de zeventiende eeuw. Tijdens Rembrandts leven ging theater een steeds belangrijkere rol spelen in het dagelijkse leven in Amsterdam. Ook Rembrandt zelf kwam ermee in aanraking en liet zich erdoor inspireren. Hij gebruikte regietechnieken om meeslepende en overtuigende verhalen in één beeld te vertellen. Van gezichtsuitdrukkingen en gebaren, tot kostuums en attributen. En hij ging op zoek naar het moment waarop de spanning te snijden is — de ultieme suspense. In dit boek komt de bruisende theaterwereld in zeventiende-eeuws Amsterdam tot leven. En voor het eerst wordt Rembrandts rol als regisseur van zijn kunstwerken in de schijnwerpers gezet.
Rembrandt van Rijn
Rembrandt Harmenszoon van Rijn (1609-1669) wist zijn tijdgenoten al te inspireren met zijn werk, maar is ook nu nog een grote inspiratiebron voor veel dichters. Victor Schiferli maakte voor deze bundel een keuze uit het grote aantal gedichten dat aan Rembrandt is gewijd. Tezamen geven ze een rijk geschakeerd beeld van het leven en werk van de kunstenaar.Deze bloemlezing bevat gedichten van o.a. Joost van den Vondel, Rainer Maria Rilke, Anna Enquist, Rutger Kopland, Ida Gerhardt, Simon Vestdijk en Maria Barnas.
Het grote Rembrandt voorleesboek
Voor het Rembrandtjaar 2019 schreven zeven geweldige kinderboekenschrijvers 24 verhalen bij de mooiste meesterwerken van onze grootste kunstenaars aller tijden. Natuurlijk is er bij elk schilderij een officieel,kunsthistorisch verhaal. Maar bij de beste kunst ga je zelf kijken en maak je je eigen associaties. Hij laat ons onze eigen verhalen verzinnen bij zijn werk. Inspirerend voor kinderen en zeker ook voor volwassenen. Volgens Rembrandt moest je zijn schilderijen in het felle zonlicht en van afstand bekijken. De schrijvers van dit boek zetten 25 schilderijen, etsen en tekeningen van Rembrandt in een nieuw, fel licht en nemen een gepaste afstand om sprankelende verhalen te schrijven. In samenwerking met het Rijksmuseum.