De top 10 van de leukste musea in Zuid-Holland 2024

Welkom bij onze uitgebreide verkenning van de meest intrigerende en fascinerende musea die Zuid-Holland te bieden heeft! Deze provincie, doordrenkt van geschiedenis, kunst en cultuur, herbergt een schat aan musea die een boeiende kijk bieden op verschillende aspecten van het menselijk verleden, heden en toekomst. Of je nu een liefhebber bent van kunst, geschiedenis, wetenschap of technologie, er is hier voor iedereen iets te ontdekken en te bewonderen.

In deze blog vind je de top 10 van de leukste musea in Zuid-Holland. Om je een goed beeld te geven van de musea en de mogelijkheden worden de musea uitgebreid beschreven. Zodat jij van tevoren weet wat je ongeveer kunt verwachten bij een bezoekje aan dit museum.

Naturalis – Leiden

Naturalis Biodiversity Center, gevestigd in Leiden, Nederland, is een toonaangevend museum en onderzoeksinstituut dat gewijd is aan het begrijpen en behouden van biodiversiteit op aarde. Het museum is in 2019 heropend na een volledige renovatie en staat bekend als het natuurhistorisch museum van Nederland.

Het museum herbergt een indrukwekkende collectie van meer dan 42 miljoen objecten, variërend van fossielen en mineralen tot planten en dieren, waaronder ‘Trix’, het beroemde Tyrannosaurus rex-skelet. Naturalis biedt bezoekers de mogelijkheid om te leren over de evolutie van het leven op aarde en de noodzaak van het behoud van biodiversiteit voor toekomstige generaties. Het Naturalis is bekroond met de European Museum of the Year Award 2021. 

Naast dat er veel valt te zien is het ook nog eens een interactief museum dat je veel leert over de dieren en de planten. Uiteraard zijn er verschillende tentoonstellingen waaronder tentoonstellingen over de dood, aarde en de ijstijd. De populairste tentoonstelling is over de Dinosaurus.

Naturalis is een leuk en leerzaam museum, leuk voor alle leeftijden en een echte aanrader. Dit kan ook niet anders met de grote collectie die Naturalis heeft. Door de omvang van de collectie en het museum kun jij je hier makkelijk een lange middag of een dag vermaken en dat weet ik zeker dat je nog niet alles goed hebt kunnen bewonderen. Wist je dat Naturalis ook een museum winkel heeft die ook zeker de moeite waard is om te bezoeken?

Nederlands Fotomuseum – Rotterdam

Het Nederlands Fotomuseum, gelegen in Rotterdam, is een ware schatkamer voor liefhebbers van fotografie. Dit museum is gewijd aan het behoud, de presentatie en de verspreiding van het Nederlandse fotografisch erfgoed, zowel historisch als hedendaags.

Wat het Nederlands Fotomuseum echt uniek maakt, is de nadruk op zowel de artistieke als de documentaire aspecten van de fotografie. Naast het presenteren van iconische werken van bekende Nederlandse fotografen, biedt het museum ook ruimte aan opkomende talenten en experimentele fotografische technieken.

Een van de hoogtepunten van het museum is de wisselende tentoonstellingen die regelmatig worden gepresenteerd. Deze exposities verkennen uiteenlopende onderwerpen en stijlen, variërend van modefotografie tot fotojournalistiek, waardoor er altijd iets nieuws en inspirerends te ontdekken valt.

Bovendien organiseert het Nederlands Fotomuseum educatieve programma’s, lezingen en workshops om het publiek te betrekken bij de wereld van de fotografie. Dit maakt het museum niet alleen een plek voor bewondering, maar ook voor verdieping en leren.


Kunstmuseum Den Haag

Het Kunstmuseum Den Haag, voorheen bekend als het Gemeentemuseum Den Haag, is een van de meest vooraanstaande musea voor moderne kunst in Nederland. Gelegen in de bruisende stad Den Haag, herbergt dit museum een uitgebreide collectie van meer dan 160.000 kunstwerken, variërend van schilderijen en beeldhouwwerken tot toegepaste kunst en design.

Het museum is gehuisvest in een iconisch gebouw, ontworpen door de beroemde Nederlandse architect H.P. Berlage. De imposante architectuur van het gebouw vormt een perfecte omgeving voor de presentatie van de diverse kunstcollecties.

Een van de opvallende kenmerken van het Kunstmuseum Den Haag is de uitgebreide collectie werken van Piet Mondriaan. Als een van de grondleggers van de abstracte kunst, heeft Mondriaan een blijvende invloed gehad op de kunstwereld, en het museum herbergt een indrukwekkende verzameling van zijn schilderijen, waaronder zijn iconische composities in primaire kleuren en geometrische vormen.

Naast Mondriaan biedt het museum ook werken van andere Nederlandse en internationale kunstenaars, waaronder Vincent van Gogh, Pablo Picasso, Claude Monet en Wassily Kandinsky. De collectie omvat een breed scala aan artistieke stijlen, van impressionisme en expressionisme tot surrealisme en moderne abstractie.

Bovendien organiseert het Kunstmuseum Den Haag regelmatig tijdelijke tentoonstellingen die verschillende aspecten van de moderne kunst en design belichten. Deze exposities bieden bezoekers de kans om nieuwe artistieke perspectieven te verkennen en te genieten van werken van zowel gevestigde kunstenaars als opkomend talent.


Museum Voorlinden – Wassenaar

Museum Voorlinden, gelegen te midden van de groene en rustige omgeving van Wassenaar, is een schatkamer van moderne en hedendaagse kunst die bezoekers betovert met zijn combinatie van kunst, architectuur en natuurlijke schoonheid. Het museum, opgericht door kunstverzamelaar Joop van Caldenborgh, is gehuisvest in een prachtig modern gebouw dat speciaal is ontworpen om de uitgebreide collectie van Van Caldenborgh te huisvesten en te presenteren.

Het museum richt zich op internationale kunstenaars van de 20e en 21e eeuw, met werken die variëren van schilderijen en sculpturen tot installaties, fotografie en videokunst.

Een van de kenmerkende aspecten van Museum Voorlinden is de nadruk op ruimte en licht, met grote ramen en open ruimtes die een gevoel van verbondenheid met de natuurlijke omgeving creëren. Het museum wordt omringd door prachtige tuinen en landschappen, die dienen als een perfecte achtergrond voor de kunstwerken die binnen worden tentoongesteld.

Het museum herbergt een aantal opvallende kunstwerken van bekende kunstenaars, waaronder Yayoi Kusama, Damien Hirst, Richard Serra en Ron Mueck. Bezoekers kunnen zich laten inspireren door een scala aan stijlen en concepten, van abstracte expressie tot conceptuele kunst, en een dieper inzicht krijgen in de diverse en boeiende wereld van de hedendaagse kunst.

Naast de permanente collectie biedt Museum Voorlinden ook regelmatig wisselende tentoonstellingen en speciale evenementen die verschillende aspecten van de moderne kunst belichten.


Archeon – Alphen aan de Rijn

Archeon, gelegen in Alphen aan den Rijn, is een uniek museum dat de geschiedenis tot leven brengt door middel van levende geschiedenis. Het museum is als een reis terug in de tijd, waar bezoekers kunnen rondlopen in een nagebouwde prehistorische, Romeinse en middeleeuwse nederzetting. Ook voor kinderen is Archeon een fascinerende plek vol ontdekkingen en avonturen.

Een van de redenen waarom Archeon zo leuk is voor kinderen, is de interactieve en educatieve aanpak. In plaats van alleen maar naar tentoonstellingen te kijken, kunnen kinderen hier echt deelnemen aan activiteiten en ervaren hoe het leven was in verschillende periodes van de geschiedenis. Ze kunnen bijvoorbeeld zelf brood bakken in een prehistorische hut, meedoen aan Romeinse soldatentraining of middeleeuwse ambachten uitproberen.

Daarnaast biedt Archeon een scala aan evenementen en themadagen die speciaal zijn ontworpen om kinderen te vermaken en te informeren. Van middeleeuwse riddertoernooien tot archeologische opgravingen, er is altijd iets spannends te beleven. 

Een ander hoogtepunt van Archeon is de mogelijkheid om te communiceren met de ‘bewoners’ van de nederzettingen. Door te praten met historisch geklede acteurs en ambachtslieden, krijgen je een levendig inzicht in het dagelijks leven in het verleden.


Het Maurtishuis – Den Haag

Het Mauritshuis, gelegen in het hart van Den Haag, is een van de meest iconische musea van Nederland en herbergt een indrukwekkende collectie van meesterwerken uit de Gouden Eeuw. Het museum is gehuisvest in een prachtig 17e-eeuws pand, oorspronkelijk gebouwd als residentie voor graaf Johan Maurits van Nassau-Siegen.

Binnenin het Mauritshuis kunnen bezoekers enkele van de bekendste schilderijen uit de Nederlandse kunstgeschiedenis bewonderen, waaronder Vermeers “Meisje met de Parel”, Rembrandts “Anatomische les van Dr. Nicolaes Tulp” en “Het Puttertje” van Carel Fabritius. De collectie omvat ook werken van andere meesters zoals Frans Hals, Jan Steen en Pieter de Hooch, waardoor het museum een ware schatkamer van de Gouden Eeuwse kunst wordt.

Naast het verkennen van de meesterwerken kunnen bezoekers een bezoek brengen aan de museumwinkel van het Mauritshuis. Hier kunnen ze een scala aan boeken,  geschenken vinden die geïnspireerd zijn op de collectie van het museum en delfstblauw. Of je nu op zoek bent naar een prachtige kunstcatalogus of een uniek souvenir, de museumwinkel heeft het allemaal.


Corpus – Oegstgeest

Corpus is een echt familie museum in Oestgeest waar je een reis voor het lichaam van de mens maakt. Je start in de knie en komt uiteindelijk via de hersenen weer uit het lichaam van de mens, is dit niet grappig?

De reis is met behulp van een audiotour en duurt ongeveer een uur. Onderweg valt er veel te ontdekken en te beleven. De kinderen kunnen met spelletjes en testjes alles leren over de werking van het menselijke lichaam maar ook het belang van beweging, goede voeding en gezond leven. Of de kinderen hier veel op uit gaan doen is de vraag maar leren er in ieder geval veel van.

Corpus is een perfect museum voor een regenachtige dag of een middagje na school.


Escher in het Paleis – Den Haag

Museum Escher in het Paleis, gelegen in het hart van Den Haag, is een eerbetoon aan de geniale kunstenaar Maurits Cornelis Escher, die wereldberoemd werd om zijn intrigerende en onmogelijke geometrische composities. Het museum is gevestigd in het voormalige Paleis van Koningin Emma en biedt bezoekers een fascinerende reis door de wereld van Escher’s onnavolgbare visuele illusies en wiskundige precisie.

Bij binnenkomst worden bezoekers verwelkomd in een betoverende wereld van verbazingwekkende perspectieven en optische bedrieglijkheid. De tentoonstellingen zijn zorgvuldig samengesteld om de veelzijdigheid van Escher’s werk te laten zien, van zijn beroemde houtsneden en lithografieën tot zijn minder bekende prenten en tekeningen.

Een van de hoogtepunten van het museum is de permanente tentoonstelling van Escher’s meest iconische werken, waaronder “Relativiteit”, “Dag en Nacht” en “Metamorphosis”. Deze kunstwerken, gekenmerkt door hun verbazingwekkende precisie en verbluffende visuele effecten, bieden een intrigerende kijk op de complexiteit van de ruimte, tijd en menselijke perceptie.

Naast de permanente tentoonstelling biedt Museum Escher in het Paleis ook regelmatig wisselende tentoonstellingen die dieper ingaan op verschillende aspecten van Escher’s werk en leven. Bezoekers kunnen meer te weten komen over zijn artistieke technieken, zijn inspiratiebronnen en zijn voortdurende zoektocht naar wiskundige harmonie en symmetrie.


Space Expo – Noordwijk

Space Expo, gelegen in Noordwijk, is een fascinerend museum gewijd aan de verkenning van de ruimtevaart. Het is de één van de weinige permanente tentoonstellingen in Europa die volledig is gewijd aan de ruimtevaart en de verkenning van het heelal.

Bij een bezoek aan Space Expo word je ondergedompeld in de opwindende wereld van de ruimtevaart door middel van interactieve tentoonstellingen, boeiende displays en indrukwekkende bouwwerken. Je kunt er alles ontdekken over de geschiedenis van de ruimtevaart, van de eerste bemande ruimtevluchten tot de meest recente missies naar Mars en verder.

Een van de hoogtepunten van Space Expo is de indrukwekkende collectie van echte ruimtevaart artefacten, waaronder een echte maansteen, ruimtepakken, satellieten en zelfs een replica van de Europese Columbus-module van het International Space Station (ISS). Deze artefacten bieden een uniek inzicht in de technologie en de uitdagingen van de ruimtevaart.

Daarnaast zijn er interactieve simulaties en educatieve activiteiten die bezoekers de kans geven om zelf te ervaren hoe het is om een astronaut te zijn. Je kunt bijvoorbeeld plaatsnemen in een heuse Marsrover-simulator of een ruimtewandeling maken in de Virtual Reality Zone.

Space Expo organiseert ook regelmatig speciale evenementen, lezingen en workshops waarbij bezoekers de kans krijgen om in contact te komen met ruimtevaartexperts en wetenschappers. Dit maakt het museum niet alleen leuk en informatief voor alle leeftijden, maar ook een geweldige plek om meer te leren over de nieuwste ontwikkelingen in de ruimtevaart.


Het Dordrechts Museum – Dordrecht

Het Dordrechts Museum, gelegen in de charmante stad Dordrecht, is een culturele schat die liefhebbers van kunst en geschiedenis trekt over de hele wereld. Dit museum, opgericht in 1842, herbergt een indrukwekkende collectie van Nederlandse schilderkunst, toegepaste kunst en historische artefacten die de rijke geschiedenis en culturele erfenis van de regio Dordrecht en Nederland als geheel belichten.

Een van de meest opvallende aspecten van het Dordrechts Museum is de uitgebreide collectie schilderijen van de Dordtse schilderschool uit de 17e eeuw. Deze schilderschool, die floreerde tijdens de Gouden Eeuw van Nederland, produceerde enkele van de meest getalenteerde kunstenaars van die tijd, zoals Albert Cuyp en Ferdinand Bol Cuyp. De verzameling omvat prachtige landschappen, portretten en stillevens die een levendig beeld geven van het leven en de kunstscene in de 17e-eeuwse Nederlandse Republiek.

Naast de werken van de Dordtse schilderschool biedt het museum ook een gevarieerde collectie van Nederlandse en internationale kunstwerken, waaronder impressionistische en moderne schilderijen, beeldhouwwerken en toegepaste kunst. Bezoekers kunnen genieten van werken van bekende kunstenaars zoals Jan Toorop en Karel Appel, evenals speciale tentoonstellingen die verschillende aspecten van de kunst en cultuur belichten.

Het Dordrechts Museum is niet alleen een plek voor bewondering, maar ook voor educatie en inspiratie. Het museum organiseert regelmatig rondleidingen, lezingen, workshops en educatieve programma’s voor alle leeftijden, waardoor bezoekers de kans krijgen om dieper in de kunstgeschiedenis te duiken en hun creatieve vaardigheden te ontwikkelen.


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven