Tegenwoordig kunnen uitstapjes flink in de kosten lopen, vooral als je met het hele gezin op pad gaat. De entreeprijzen van musea zijn in de afgelopen jaren gestegen, wat het soms moeilijk maakt om spontaan een cultureel uitstapje te plannen. Er is echter een breed scala aan opties, variërend van dure tot zeer betaalbare musea, en met een Museumkaart kun je al een groot aantal musea gratis bezoeken.
Gelukkig zijn er in Nederland diverse musea die je zonder entreegeld kunt bezoeken, ongeacht of je een Museumkaart hebt of niet. Deze musea bieden een prachtige kans om te genieten van unieke tentoonstellingen, interactieve displays en waardevolle educatieve ervaringen zonder je zorgen te hoeven maken over de kosten.
Voor deze pagina heb ik de 10 leukste gratis musea in Nederland voor je op een rij gezet. De musea in de top 10 van de leukste gratis musea zijn heel divers en worden uitgebreid omschreven om je een goed beeld te geven of het museum geschikt is voor jou.
- Natuurmuseum Fryslan – Leeuwarden
- Cheese Museum – Amsterdam
- Landschapmuseum – Beek-Ubbergen
- Bierreclame museum – Breda
- Museum De Roode Tooren – Doesburg
- FutureLand – Rotterdam
- Binnenvaartmuseum – Dordrecht
- Corrie ten Boomhuis – Haarlem
- Rotterdams Radio Museum – Rotterdam
- Beeldengalerij Het Depot – Wageningen
Natuurmuseum Fryslan – Leeuwarden
Het Natuurmuseum Fryslân in Leeuwarden is een fascinerende plek waar de natuur tot leven komt. Opgericht in 1923 door natuurvriend Gerrit ‘Fûgeltsje’ Bosch, vond het museum na de Tweede Wereldoorlog onderdak in de Heerestraat, en verhuisde in 1987 naar het voormalige weeshuis in de stad. Dit historische pand, ooit een thuis voor honderden weeskinderen, werd zorgvuldig gerestaureerd en verbouwd tot een modern museum. Het weeshuis, met zijn indrukwekkende voorgevel en authentieke voogdenkamer, herinnert nog steeds aan zijn rijke geschiedenis.
Het museum biedt een breed scala aan tentoonstellingen en activiteiten voor alle leeftijden. Een van de hoogtepunten is de Walviszaal, waar het 15 meter lange skelet van een potvis te bewonderen is. De OnderWaterSafari neemt bezoekers mee op een avontuurlijke rit onder de waterspiegel, van zoetwaterplassen tot de zoute Waddenzee, op zoek naar de ‘Big Five’ van de onderwaterwereld: de bever, otter, meerval, zeehond en bruinvis.
Voor jonge avonturiers is er Verwonderland, waar je als gans over het Friese landschap kunt vliegen, en de Draak Li-Ming. Het reiskabinet van kapitein Severein toont schatten van over de hele wereld. Darwins Zolder biedt een interactieve ervaring over de evolutietheorie. Ook leuk is een kijkje nemen in het Open Atelier, waar ze laten zien hoe dieren worden geprepareerd. Misschien nog wel het allerleukste is dat je in 2024 het Natuurmuseum Fryslân gratis kunt bezoeken op de dinsdagen. Dit geldt voor individuele bezoekers (niet voor grote groepen of schoolreisjes). De dinsdagen in de officiële landelijke schoolvakanties zijn uitgezonderd
Cheese Museum – Amsterdam
Voor echte kaasliefhebbers is het Amsterdam Cheese Museum een must-see tijdens een bezoek aan de stad. Gelegen in het historische hart van Amsterdam, op een steenworp afstand van het Centraal Station, biedt dit museum een unieke kijk op de rijke geschiedenis en productie van Nederlandse kaas.
Bij binnenkomst in het museum wordt u meegenomen op een fascinerende reis door de geschiedenis van de Nederlandse kaasproductie. Van de eerste experimenten met kaasbereiding tot de moderne technieken van vandaag de dag, het museum biedt een uitgebreid overzicht van dit eeuwenoude ambacht. U vindt hier een indrukwekkende collectie van kaas gerelateerde voorwerpen en tentoonstellingen die elk aspect van het kaasmaken belichten.
Het Amsterdam Cheese Museum is echter niet alleen een plek om te leren. Het is ook een plek om te genieten van de vele verschillende soorten kaas die Nederland te bieden heeft. Naast de bekende Goudse kaas kunt u hier ook andere lokale specialiteiten proeven en ontdekken wat elke kaassoort uniek maakt. Het museum biedt ook een paar verrassingen, zoals de duurste kaassnijder ter wereld. Kinderen kunnen zich verkleden in traditionele Nederlandse kleding, net als het personeel, wat bijdraagt aan de authentieke ervaring.
Het museum / winkel is gratis te bezoeken en is dagelijks geopend.
Landschapmuseum – Beek-Ubbergen
In het Landschapmuseum krijg je een goed overzicht van de landschappen die je in Nederland kan vinden. In het museum vind je namelijk een tentoonstelling met allerlei informatie over de Nederlandse landschappen.
Het museum heeft een binnen tentoonstelling met diverse landschappen zoals bijvoorbeeld de boerensloot. Naast mooie foto’s is er ook een Aquarium waarin je kunt zien wat er leeft in een boerensloot.
Ook buiten is er van alles te zien. Het lijkt wel een Madurodam van landschappen. Waaronder de 11 typisch Nederlandse landschappen. Zoals de Heuvels van Zuid-Limburg, de polders met molens en zelfs de waddeneilanden zijn nagebouwd.
Maar er is ook leven in het museum, naast de dieren in het aquarium is er ook een das te vinden. Deze das leeft in een dassenburcht.
Het Landschapmuseum in Beek-Ubbergen is woensdag en zondag geopend en gratis te bezoeken.
Bierreclame museum – Breda
Het Bierreclame Museum, gelegen in de wijk Princenhage aan de Haagweg in Breda, is een bijzondere bestemming voor liefhebbers van bier en historische reclame. Sinds de oprichting op 4 december 1990 herbergt dit museum een uitgebreide collectie die een boeiende kijk biedt op de geschiedenis van bierreclame in West-Europa.
De verzameling van het museum omvat meer dan duizend reclameborden van diverse biermerken, daterend van het begin van de 20e eeuw tot 1960. Daarnaast zijn er talloze affiches, antieke toogkasten, brouwerijmachines, duwkarren en een oude vrachtwagen te bewonderen. Bezoekers kunnen ook genieten van een breed scala aan oude bierglazen, viltjes, etiketten, neons en lampen.
Het museum toont reclame-uitingen uit Nederland en België, evenals uit Engeland, Ierland, Noord-Frankrijk en Duitsland. De collectie omvat verschillende stijlen, waaronder Art Deco en Jugendstil, die de evolutie van reclameontwerpen door de decennia heen illustreren.
Museum De Roode Tooren – Doesburg
Streekmuseum De Roode Tooren, gelegen aan de Roggestraat in Doesburg, is gewijd aan de lokale geschiedenis en folklore van de Gelderse stad en omgeving. Dit museum, gehuisvest in een historisch pand dat ooit dienst deed als gevangenis, biedt een uitgebreide collectie die de rijke geschiedenis van de regio belicht.
Het museum herbergt archeologische vondsten uit de middensteentijd en resten van pleistocene zoogdieren, evenals artefacten uit de middeleeuwse binnenstad van Doesburg. Een bijzondere collectie bestaat uit Doesburgs zilver, waaronder werken van de zilversmid Gerrit Christoffel Fels. Daarnaast zijn er schilderijen met stadsgezichten, keramiek en een wandtapijt van de industriële vormgever Theo Colenbrander, die in Doesburg geboren werd.
Een van de hoogtepunten van het museum is de werkende tabakskerverij uit 1894, die een authentiek beeld geeft van dit oude ambacht. Ook de kruidenierswinkel uit de periode 1890-1935 biedt een fascinerende inkijk in het dagelijks leven van vroeger.
De geschiedenis van het museum zelf begint in 1943, toen opperwachtmeester Westera begon met het verzamelen van historisch materiaal. Dit leidde in 1950 tot de oprichting van de historische vereniging Stad en Ambt Doesborgh, die zich richt op het oude Richterambt Doesborgh, waaronder verschillende omliggende plaatsen vallen. In 1977 kreeg de vereniging het voormalige politiebureau in de Roggestraat als museum locatie, en later werd het naastgelegen pand toegevoegd.
Het museum wordt beheerd door vrijwilligers van de vereniging Stad en Ambt Doesborgh en is gratis toegankelijk
FutureLand – Rotterdam
FutureLand, het informatiecentrum van Havenbedrijf Rotterdam op de Maasvlakte, biedt een fascinerende kijk op de aanleg en inrichting van Maasvlakte 2 en de ontwikkelingen in de Rotterdamse haven. Bezoekers kunnen hier op een intuïtieve manier de interactieve tentoonstelling verkennen en meer te weten komen over de modernste haven van Europa.
Sinds de opening in mei 2009, samen met de start van de aanleg van Maasvlakte 2, trekt FutureLand jaarlijks meer dan 100.000 bezoekers. Het informatiecentrum is herkenbaar aan de grote donkerblauwe 2 op de gevel en de kenmerkende ronde vormen, die het gebouw onderscheidend maken in het nieuwste havengebied van Rotterdam. Binnen vinden bezoekers onder meer een filmzaal, een interactieve maquette en diverse informatieve ruimtes met boeiende tentoonstellingen.
FutureLand organiseert ook informatieve tours per boot en bus, waarbij deskundige gidsen de achtergronden en actuele ontwikkelingen van het havengebied toelichten. Deze tours bieden een unieke gelegenheid om het indrukwekkende havenlandschap van dichtbij te ervaren.
Binnenvaartmuseum – Dordrecht
Het Binnenvaartmuseum, gevestigd op de voormalige duwboot René Siegfried in Dordrecht, biedt een fascinerende kijk op de geschiedenis, het heden en de toekomst van de binnenvaart. Het museum, onderdeel van Vereniging De Binnenvaart, beschikt over een gerestaureerde stuurhut, een binnenvaartsimulator, een uitgebreide documentatiecollectie en een drijvende container, bekend als een LASH-bak.
De René Siegfried, gebouwd in 1963 voor de Franse staatsrederij CNFR, was een van de sterkste duwboten op de Rijn. Na buiten dienst gesteld te zijn, werd het schip in de jaren 90 gered van de sloop en omgebouwd tot een drijvend museum. Sinds 2004 ligt het schip in de Wantij, bij de voormalige scheepswerf De Biesbosch. Het museum beschikt over een permanente tentoonstelling die de evolutie van de binnenvaart van houten zeilschepen tot moderne duwvaart toont. Jaarlijks wisselende exposities maken het museum extra aantrekkelijk voor herhaalbezoeken.
Corrie ten Boomhuis – Haarlem
Het Corrie ten Boom Museum aan de Barteljorisstraat 19 in Haarlem is een museum ter nagedachtenis aan Corrie ten Boom. Van 1837 tot 1944 was hier de klokken- en horlogewinkel van de familie Ten Boom gevestigd. De familie, bestaande uit Casper ten Boom en zijn dochters Betsie en Corrie, woonde boven de winkel en noemde het huis de Béjé.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog fungeerde het huis als schuilplaats voor Joden en verzetsstrijders. Een geheime kamer, verborgen achter een valse muur, bood een veilige plek tijdens invallen van de Gestapo. Op 28 februari 1944 deed de Gestapo een inval, maar zes mensen konden zich succesvol verbergen in de geheime kamer. Casper en Betsie ten Boom werden gearresteerd en stierven later in gevangenschap.
Na de oorlog was Corrie ten Boom de enige overlevende en eigenaar van het huis. Ze verkocht het pand toen ze aan haar wereldwijde zendingsreizen begon. In 1983 werd het huis aangekocht en gerenoveerd door de stichting Corrie ten Boom Fonds. Op 15 april 1988 werd het pand als museum geopend, precies vijf jaar na Corrie ten Boom’s sterfdag. De valse muur werd herbouwd, en een gat werd gehakt zodat bezoekers de geheime kamer kunnen zien.
Het museum, ingericht in de stijl van de oorlogstijd, biedt rondleidingen die een inkijk geven in het leven van de familie Ten Boom en hun dappere acties tijdens de oorlog. Bezoekers kunnen familiefoto’s en voorwerpen uit de Tweede Wereldoorlog bekijken. De rondleidingen worden in verschillende talen gegeven en zijn gratis, al wordt een vrijwillige bijdrage op prijs gesteld.
Rotterdams Radio Museum – Rotterdam
Het Rotterdams Radio Museum, gelegen aan de Ceintuurbaan 111 in Rotterdam, is geopend van donderdag tot en met zondag van 13:00 uur tot 16:00 uur. Het museum is gevestigd op de tweede verdieping en bezoekers kunnen gratis parkeren op het terrein van Correct. Er zijn een lift en toilet aanwezig, en de toegang is gratis.
Het museum werd in 1998 opgericht door Harry de Jong sr., voormalig directeur van Correct. De collectie bestaat uit ongeveer 2000 radio’s, televisies en andere elektronische apparaten. Hoewel de verzameling nog steeds groeit, is deze al zeer uitgebreid.
De missie van het Rotterdams Radio Museum is het behouden en tentoonstellen van een unieke collectie historische radio-, televisie-, communicatie-, elektronische registratie- en computerapparatuur. Vrijwilligers zijn verantwoordelijk voor de presentatie, restauratie en documentatie van de collectie. Nieuwe items worden regelmatig toegevoegd na een zorgvuldige beoordeling.
Het museum toont een indrukwekkende verzameling radio’s die meer dan een eeuw beslaat, vanaf de vroege jaren 1900. Bezoekers kunnen ook educatieve films bekijken over de ontwikkeling van elektronica sinds 1880. Het televisie- en videodeel van het museum biedt een overzicht van de geschiedenis van televisie en video, inclusief de eerste televisies en videorecorders. Doorlopende oude tv-uitzendingen voegen een nostalgisch tintje toe.
Het computer- en telecommunicatiedeel bevat oude computers en rekenmachines, met werkende modellen van bekende merken zoals Apple, IBM en Commodore. Er worden ook klassieke computerprogramma’s en -games getoond.
Beeldengalerij Het Depot – Wageningen
Beeldengalerij Het Depot in Wageningen is een unieke instelling die zich richt op hedendaagse beeldhouwkunst, met een bijzondere focus op de menselijke vorm. De galerie, die zichzelf niet als een traditioneel museum beschouwt, biedt bezoekers de mogelijkheid om de beelden aan te raken, wat een bijzonder interactieve ervaring biedt. De toegang tot Het Depot is gratis.
Het Depot wordt volledig gefinancierd door de Stichting Utopa van filantroop Loek Dijkman. Het is verspreid over drie locaties die met elkaar verbonden zijn door de prachtige arboreta De Dreijen en Hinkeloord, waar ook beelden te bewonderen zijn.
De collectie van Het Depot omvat ongeveer 600 beelden, voornamelijk torsen en fragmenten van het menselijk lichaam. De beeldengalerij organiseert zowel permanente als tijdelijke tentoonstellingen, verdeeld over de drie locaties. Het doel van Stichting Het Depot is om individuele kunstenaars te ondersteunen in hun ontwikkeling en talentontplooiing. Dit doen zij onder meer door het organiseren van solo- en thematentoonstellingen, het publiceren van monografieën, het verstrekken van beurzen, en het geven van opdrachten voor nieuw werk.
Daarnaast biedt Het Depot educatieve rondleidingen voor instellingen, particulieren en scholen, en organiseert het activiteiten zoals lezingen en concerten die gerelateerd zijn aan beeldhouwkunst en andere relevante thema’s. De beeldengalerij is vier dagen per week geopend, van donderdag tot en met zondag van 11:00 tot 17:00 uur, terwijl de arboreta dagelijks toegankelijk zijn