De 10 leukste musea bezoeken met een museumkaart 2024

Nederland is een land rijk aan cultuur, geschiedenis en kunst. Voor liefhebbers van musea is de Museumkaart een absolute must-have. Met deze kaart kun je het hele jaar door meer dan 500 verschillende musea in Nederland gratis bezoeken. Dit betekent dat je de vrijheid hebt om keer op keer de meest fascinerende tentoonstellingen te ontdekken zonder je zorgen te maken over toegangsprijzen.

De Museumkaart is een abonnement dat je toegang geeft tot een enorme variëteit aan musea in Nederland. Of je nu geïnteresseerd bent in moderne kunst, historische artefacten, wetenschap of natuur, er is altijd wel een museum dat jouw interesse wekt. De kaart kost een vast bedrag per jaar, en met slechts een paar museumbezoeken heb je de kosten er al uit. Bovendien biedt de kaart vaak extra voordelen, zoals kortingen op speciale tentoonstellingen en evenementen.

Met de Museumkaart krijg je niet alleen toegang tot de grote, bekende musea zoals het Rijksmuseum en het Van Gogh Museum, maar ook tot kleinere, minder bekende musea die even boeiend en inspirerend zijn. Het is een ideale manier om je culturele horizon te verbreden en nieuwe plekken te ontdekken. Daarnaast steun je met de aankoop van een Museumkaart de musea en draag je bij aan het behoud van cultureel erfgoed.

Nu je weet wat de Museumkaart is en welke voordelen deze biedt, is het tijd om de leukste musea te ontdekken die je gratis kunt bezoeken met je museumkaart. Hieronder beschrijf ik de tien leukste musea in Nederland die je zeker niet mag missen. Elk museum biedt een unieke ervaring en geeft je een kijkje in de rijke cultuur en geschiedenis van ons land.


Rijksmuseum – Amsterdam

Het Rijksmuseum in Amsterdam is een van de zestien nationale musea in Nederland en biedt een uitgebreid overzicht van Nederlandse kunst en geschiedenis, met werken van 17e-eeuwse meesters zoals Rembrandt, Vermeer en Hals. Het museum is sinds 1885 gevestigd in het door Pierre Cuypers ontworpen gebouw.

De collectie van het Rijksmuseum vindt zijn oorsprong in de kunstverzameling van de stadhouderlijke familie. Na de vlucht van de laatste stadhouder in 1795, nam de Bataafse Republiek deze collectie in beslag. In 1800 werd op initiatief van Alexander Gogel het Nationale Konst-Gallery opgericht in Den Haag. De collectie verhuisde in 1808 naar Amsterdam op bevel van Lodewijk Napoleon en werd ondergebracht in het Paleis op de Dam. In 1817 verhuisde de collectie naar het Trippenhuis.

In 1885 werd het huidige gebouw aan de Stadhouderskade voltooid. Het herbergt niet alleen de oorspronkelijke collectie, maar ook werken van het voormalige Museum van Levende Nederlandsche Meesters en het Nederlandsch Museum voor Geschiedenis en Kunst.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd een groot deel van de collectie in veiligheid gebracht. In 1995 werd het museum verzelfstandigd en wordt sindsdien beheerd door de stichting Het Rijksmuseum.

Van 2003 tot 2013 onderging het museum een grootschalige renovatie, waarbij veel oorspronkelijke elementen werden hersteld. De kosten bedroegen € 375 miljoen. Na de verbouwing heropende het museum op 13 april 2013 en ontving in het eerste jaar 2,7 miljoen bezoekers.

Het Rijksmuseum beschikt over een uitgebreide collectie schilderijen, beeldhouwwerken, kunstnijverheid en historische voorwerpen. Topstukken zoals De Nachtwacht van Rembrandt zijn te zien in de Eregalerij. Het museum heeft ook afdelingen gewijd aan Aziatische kunst en een Rijksprentenkabinet voor prent- en tekenkunst.

Het Rijksmuseum biedt diverse activiteiten, waaronder workshops, rondleidingen en speciale tentoonstellingen. Met ruim 8000 objecten en unieke locaties zoals de Cuypers bibliotheek en het Aziatisch paviljoen, is er altijd iets te ontdekken.


Naturalis – Leiden

Naturalis Biodiversity Center, gevestigd in Leiden, Nederland, is een toonaangevend museum en onderzoeksinstituut dat gewijd is aan het begrijpen en behouden van biodiversiteit op aarde. Het museum is in 2019 heropend na een volledige renovatie en staat bekend als het natuurhistorisch museum van Nederland.

Het museum herbergt een indrukwekkende collectie van meer dan 42 miljoen objecten, variërend van fossielen en mineralen tot planten en dieren, waaronder ‘Trix’, het beroemde Tyrannosaurus rex-skelet. Naturalis biedt bezoekers de mogelijkheid om te leren over de evolutie van het leven op aarde en de noodzaak van het behoud van biodiversiteit voor toekomstige generaties. Het Naturalis is bekroond met de European Museum of the Year Award 2021. 

Naast dat er veel valt te zien is het ook nog eens een interactief museum dat je veel leert over de dieren en de planten. Uiteraard zijn er verschillende tentoonstellingen waaronder tentoonstellingen over de dood, aarde en de ijstijd. De populairste tentoonstelling is over de Dinosaurus.

Naturalis is een leuk en leerzaam museum, leuk voor alle leeftijden en een echte aanrader. Dit kan ook niet anders met de grote collectie die Naturalis heeft. Door de omvang van de collectie en het museum kun jij je hier makkelijk een lange middag of een dag vermaken en dat weet ik zeker dat je nog niet alles goed hebt kunnen bewonderen. Wist je dat Naturalis ook een museum winkel heeft die ook zeker de moeite waard is om te bezoeken?


Zuiderzee Museum – Enkhuizen

Het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen vertelt de verhalen van de mensen die vroeger rond de Zuiderzee leefden, voordat de Afsluitdijk in 1932 de Zuiderzee veranderde in het IJsselmeer. Dit museum biedt een unieke ervaring waarin bezoekers het dagelijks leven van toen kunnen zien, horen, voelen, proeven en ruiken. Het museum bestaat uit een binnen- en buitenmuseum, elk met zijn eigen charme en aanbod.

In het buitenmuseum staan meer dan honderd authentieke panden uit het voormalige Zuiderzeegebied. Bezoekers kunnen langs historische gebouwen wandelen, zoals visrokerijen, winkels en woonhuizen, en demonstraties van oude ambachten bijwonen. Vrijwilligers in klederdracht vertellen graag over het leven in die tijd, waardoor het verleden echt tot leven komt. Voor kinderen zijn er talloze activiteiten, zoals puzzeltochten en avonturen in de Expeditie Waterwerken, waar ze leren over de verloren Zuiderzee-eilanden.

Het binnenmuseum, dat het hele jaar door geopend is, herbergt historische boten in de Schepenhal en biedt vaste en wisselende exposities. Bezoekers ontdekken hier hoe gevaarlijk het leven aan de kust was en wat er veranderde na de bouw van de Afsluitdijk. Voor kinderen is er een speciale verhalenroute waarin ze met Berend honderd jaar terug in de tijd gaan, terwijl de jongste bezoekers op avontuur kunnen met Marretje de meeuw.

Het museum heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot een tentoonstelling in de jaren dertig. Het huidige museum werd officieel geopend in 1950 en uitgebreid in 1983 met het buitenmuseum. Door de jaren heen is het Zuiderzeemuseum uitgegroeid tot een levendige plek waar de cultuur en maritieme geschiedenis van de voormalige Zuiderzee gekoesterd en gedeeld worden.


Paleis het Loo

Paleis Het Loo, het grootste 17e-eeuwse paleis van het Huis Oranje-Nassau, biedt een fascinerende blik op hoe de Oranjes woonden, werkten en genoten van hun omgeving. Dit prachtige paleis, gelegen aan de rand van Apeldoorn, werd tot 1975 bewoond door de Koninklijke familie en is sinds 1984 een nationaal museum. Het paleis is eigendom van de Staat der Nederlanden en wordt beheerd door de Stichting Paleis Het Loo Nationaal Museum.

Het paleis, oorspronkelijk gebouwd door stadhouder Willem III en zijn vrouw Mary II Stuart, heeft een rijke geschiedenis. Het hoofdgebouw en de zijvleugels, ontworpen in classicistische stijl door Jacobus Roman, werden later uitgebreid met paviljoens die de koninklijke appartementen, een eetzaal, paleiskapel en schilderijengalerij huisvesten. De tuinen van Paleis Het Loo zijn een hoogtepunt; ze zijn precies zoals Willem III en Mary II Stuart ze oorspronkelijk lieten aanleggen. Deze barokke tuinen, geïnspireerd door de Franse renaissance tuinen, zijn een lust voor het oog met hun symmetrische ontwerpen en fonteinbeelden uit de Romeinse en Griekse mythologie.

In de stallen en koetshuizen ervaar je de sfeer van de 20e eeuw, met onder andere de auto’s en rijtuigen van prins Hendrik. Een bezoek aan het paleispark, met de Oranje Wandeling, biedt een romantisch landschap met kronkelende paden en diverse boomsoorten. Het park vormt een serene tegenhanger van de strakke tuinen.

Paleis Het Loo heeft diverse restauraties ondergaan om de oorspronkelijke 17e-eeuwse staat te herstellen. Tijdens de meest recente renovatie, voltooid in 2022, zijn onder andere de vertrekken van koningin Wilhelmina en prins Bernhard in hun originele staat teruggebracht. Het museum biedt bezoekers een kijkje in het leven van de Oranjes door de eeuwen heen, met zowel permanente als wisselende tentoonstellingen die de geschiedenis en het erfgoed van de Nederlandse monarchie belichten.


Van Gogh Museum – Amsterdam

Het Van Gogh Museum in Amsterdam is niet alleen een eerbetoon aan de Nederlandse kunstenaar Vincent van Gogh, maar ook een meeslepende reis door zijn leven, zijn werk en zijn nalatenschap. Gelegen aan het bruisende Museumplein, trekt dit museum jaarlijks honderdduizenden bezoekers van over de hele wereld, die worden aangetrokken door de genialiteit en het tumult van Van Gogh’s leven.

Het museum is gehuisvest in een modern gebouw dat speciaal is ontworpen om de uitgebreide collectie van Van Gogh’s werk te huisvesten. De architectuur zelf is een eerbetoon aan Van Gogh’s artistieke visie, met zijn lichte en luchtige ruimtes die het perfecte kader vormen voor de kleurrijke en expressieve schilderijen van de kunstenaar.

Binnen worden bezoekers ondergedompeld in de wereld van Van Gogh door middel van een uitgebreide collectie van zijn schilderijen, tekeningen en brieven. Van de vroege realistische werken tot de expressieve meesterwerken van zijn latere jaren, biedt het museum een diepgaand inzicht in de evolutie van Van Gogh’s stijl en techniek, evenals zijn innerlijke strijd en emotionele ontwikkeling.

Hoewel Van Gogh tijdens zijn leven weinig erkenning kreeg, wordt hij nu beschouwd als een van de meest invloedrijke kunstenaars aller tijden. Zijn schilderijen, zoals “De Sterrennacht”, “Zonnebloemen” en “Het Gele Huis”, behoren tot de meest herkenbare en geliefde kunstwerken ter wereld, en hun impact op de moderne kunstgeschiedenis kan niet worden overschat.

Naast het werk van Van Gogh zelf, biedt het museum ook inzicht in zijn leven en persoonlijkheid door middel van een uitgebreide verzameling brieven die hij schreef aan zijn broer Theo en andere familieleden en vrienden. Deze brieven werpen een uniek licht op Van Gogh’s gedachten, gevoelens en creatieve proces, en bieden een kijk in de geest van de kunstenaar.

In het museum vind je ook prachtige kunstwerken van andere bekende kunstenaars waaronder Gauguin, Pissarro, Toulouse-Lautrec, Monet.


Kasteel de Haar – Haarzuilens

Kasteel de Haar, gelegen in het hart van Nederland, rijst majestueus op uit een betoverend landschap. Dit imposante bouwwerk, opgetrokken in de late negentiende eeuw op de fundamenten van een middeleeuwse ruïne, ademt grandeur en historische pracht. Met zijn imposante torens, kantelen, weergangen, ophaalbrug en slotgracht is het een waar architectonisch meesterwerk.

Het kasteel wordt omringd door een weelderig park, doordrenkt van geschiedenis en charme. Oude bomen fluisteren verhalen uit vervlogen tijden, kronkelende paden nodigen uit tot ontdekkingstochten en bloemrijke stijltuinen strelen de zintuigen.

Kasteel de Haar is niet alleen het grootste, maar ook het meest luxueuze kasteel van Nederland. Achter de imposante kasteelmuren schuilen talloze bijzondere verhalen, die het flamboyante leven van de familie van Zuylen in de twintigste eeuw tot leven brengen. Het werd het levenswerk van baron Etienne van Zuylen van Nijevelt: de herbouw van het vervallen familiedomein De Haar. Met het fortuin van zijn echtgenote Hélène de Rothschild en de visionaire ideeën van architect Pierre Cuypers slaagde hij erin om dit wonder te verwezenlijken.

Wat Kasteel de Haar zo uniek maakt, is de ongekende weelde en luxe die het uitstraalt, zowel van binnen als van buiten. Tijdens hun flamboyante leven verzamelden de baron en barones een indrukwekkende collectie bijzondere kunstobjecten, die tot op de dag van vandaag bewonderd kunnen worden. Dit maakt een bezoek aan Kasteel de Haar een onvergetelijke ervaring, waar geschiedenis, schoonheid en elegantie samenkomen in perfecte harmonie.


Aviodrome – Lelystad

Op de luchthaven van Lelystad is het Aviodrome te vinden, het Aviodrome is het grootste Nederlandse museum voor lucht- en ruimtevaart. Je komt ogen en oren te kort in het leuke en verrassend grote museum. Er is veel te ondernemen, zowel voor de ouders als voor de kinderen.

Het 4D theater is leuk voor het hele gezin, er speelt hier een spannende film af die uiteraard in het teken van de luchtvaart staat. Je kunt zelf vliegen in een vliegsimulator, de Boeing 747 Jumbojet is zelfs te bezoeken van binnen ook de ruimtes waar je normaal niet kan en mag komen.

Naast dat het museum leerzaam en leuk is, valt er ook veel te spelen. Buiten is er een grote speeltuin en een survivalbaan. Ook binnen zijn er diverse speeltoestellen, zo kun je over de kofferbaan en het parcours afleggen die ook de koffers afleggen voor dat ze in het vliegtuig gaan, met glijbaan en al.

Uiteraard is er nog veel meer te doen en te zien zoals een vliegbrevet halen. In het museum vind je ook een restaurant met een mooie menukaart. Als je geen genoeg krijgt van het museum kun je ook een leuk aandenken kopen in het winkeltje van Aviodrome. 

Buiten dat er veel te spelen is valt er ook veel te zien, zoals bijzondere vliegtuigen maar ook veel informatie over de ruimtevaart en de luchtvaart in het algemeen. Dit maakt het museum leuk voor zowel de kinderen als de ouders.

Aviodrome is zeer geschikt voor een dagje of een lange middag en je komt bijna tijd te kort als je alles goed wilt bekijken.


Rijksmuseum van Oudheid

Het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden is een van de meest vooraanstaande archeologische musea ter wereld. Het is gevestigd in een prachtig historisch gebouw aan de Rapenburg, een van de oudste grachten van de stad. Het museum herbergt een uitgebreide collectie archeologische vondsten uit verschillende periodes en culturen, van het oude Egypte tot de Romeinse tijd en van de prehistorie tot de middeleeuwen.

De collectie van het museum bestaat uit circa 180.000 objecten, verdeeld over vier verzamelgebieden:

  • Egypte en Nubië
  • Klassieke Oudheid (Grieken, Romeinen, Etrusken)
  • Oude Nabije Oosten
  • Nederland (prehistorie, Romeinse tijd, middeleeuwen)

Het museum is opgericht in 1818 en heeft sindsdien een indrukwekkende verzameling opgebouwd. Bezoekers kunnen door de zalen wandelen en kennismaken met artefacten zoals, beelden, sieraden, keramiek, munten en nog veel meer. Deze objecten vertellen het verhaal van oude beschavingen en laten zien hoe mensen in verschillende tijden en plaatsen leefden.

Een van de hoogtepunten van het museum is de Egyptische collectie, met onder andere een grote verzameling mummies, sarcofagen, en reliëfs. Ook de Romeinse afdeling is zeer de moeite waard, met prachtige sculpturen, mozaïeken en gebruiksvoorwerpen die een beeld geven van het dagelijks leven in het oude Rome.

Naast de prachtige eigen collectie worden er regelmatig tijdelijke tentoonstellingen georganiseerd van wereldniveau zoals Paestum en de Romeinse villa´s in 2024. Ook worden er educatieve programma’s voor zowel volwassenen als kinderen georganiseerd. Jaarlijks trekt het Rijksmuseum  zo’n 200.000 bezoekers over de hele wereld die willen genieten van het museum en de prachtige tentoonstellingen.

Het museum is dagelijks geopend van 10.00 – 17.00 uur en gesloten op 1 januari, 27 april, 3 oktober en 25 december. Met een museumjaarkaart heb je gratis toegang tot het museum


Het Maurtishuis – Den Haag

Het Mauritshuis, gelegen in het hart van Den Haag, is een van de meest iconische musea van Nederland en herbergt een indrukwekkende collectie van meesterwerken uit de Gouden Eeuw. Het museum is gehuisvest in een prachtig 17e-eeuws pand, oorspronkelijk gebouwd als residentie voor graaf Johan Maurits van Nassau-Siegen.

Binnenin het Mauritshuis kunnen bezoekers enkele van de bekendste schilderijen uit de Nederlandse kunstgeschiedenis bewonderen, waaronder Vermeers “Meisje met de Parel”, Rembrandts “Anatomische les van Dr. Nicolaes Tulp” en “Het Puttertje” van Carel Fabritius. De collectie omvat ook werken van andere meesters zoals Frans Hals, Jan Steen en Pieter de Hooch, waardoor het museum een ware schatkamer van de Gouden Eeuwse kunst wordt.

Naast het verkennen van de meesterwerken kunnen bezoekers een bezoek brengen aan de museumwinkel van het Mauritshuis. Hier kunnen ze een scala aan boeken,  geschenken vinden die geïnspireerd zijn op de collectie van het museum en delfstblauw. Of je nu op zoek bent naar een prachtige kunstcatalogus of een uniek souvenir, de museumwinkel heeft het allemaal.


NEMO Science Museum

NEMO Science Museum, gelegen in Amsterdam, is een toonaangevend wetenschaps- en technologie museum dat in 2023 maar liefst 725.000 bezoekers verwelkomde. Het museum, dat zich richt op een jong publiek, nodigt bezoekers uit om wetenschappelijke verschijnselen op het gebied van natuurkunde, scheikunde, biologie en gedragswetenschappen te verkennen door middel van interactieve en experimentele opstellingen. 

NEMO Science Museum biedt een scala aan tentoonstellingen die verschillende aspecten van wetenschap en techniek belichten:

  • Fenomena: Onderzoek diverse natuurverschijnselen.
  • Technium: Verken techniek en technologie.
  • Elementa: Richt zich op astronomie en scheikunde, inclusief een laboratorium waar bezoekers echte proeven kunnen doen.
  • Humania: Verkent de mens in al zijn facetten.
  • Energetica: Een tentoonstelling op het dakterras over energie uit duurzame bronnen.

Het opvallende groene gebouw van NEMO, ontworpen door Renzo Piano en gebouwd op de fundamenten van de IJ-tunnel, opende in 1997 zijn deuren. Gelegen aan het Oosterdok, dicht bij het Centraal Station van Amsterdam, symboliseert de vorm van het gebouw de ingang van de IJ-tunnel.

NEMO Science Museum heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot 1923, toen het begon als Museum van den Arbeid, opgericht door Herman Heijenbrock. Na verschillende naamswijzigingen en locaties, opende het huidige museum in 1997 als NewMetropolis. Na financiële problemen in 2000, heropende het museum onder de naam Science Center NEMO, en later NEMO Science Museum. In 2019 initieerde het museum, samen met het Rijksmuseum Boerhaave en het Teylers Museum, de Irispenning voor excellente wetenschapscommunicatie.

Naast de interactieve tentoonstellingen beheert NEMO een collectie van 20.000 objecten, voornamelijk afkomstig van het voormalige publiekscentrum Energetica, het museum van KEMA en het Amsterdamse Gemeente-energiebedrijf. Deze collectie richt zich op verlichting, installatietechniek, energieopwekking en -opslag, en huishoudelijke elektrische apparaten. NEMO beschikt over een depot in Amsterdam-Noord.

NEMO Science Museum, het grootste wetenschapsmuseum van Nederland, is toegankelijk voor iedereen die nieuwsgierig is naar wetenschap en technologie. Voor praktische informatie over ticketprijzen, parkeren en de locatie van het museum kun je de website van NEMO raadplegen.


Musea deals

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven