De top 5 van de beste boeken over Johannes Vermeer

Als we denken aan de Gouden Eeuw van de Nederlandse schilderkunst, komt de naam Johannes Vermeer vaak als eerste naar boven drijven. Met zijn meesterlijke beheersing van licht en schaduw, zijn ongeëvenaarde aandacht voor detail en zijn vermogen om alledaagse taferelen om te toveren tot tijdloze meesterwerken, heeft Vermeer een blijvende indruk achtergelaten op de kunstwereld en de harten van velen over de hele wereld veroverd.

In deze blog gaan we op ontdekkingsreis door de beste boeken van Johannes Vermeer, je vindt hier namelijk de top 5 van de meest interessante boeken die over Johannes Vermeer zijn geschreven. Om je een goed beeld te geven van de boeken heb ik naast een boekomschrijving ook een link van Bol.com geplaatst.

DIX – Johannes Vermeer – Het complete geschilderde werk

Johannes Vermeer heeft in vergelijking met andere kunstenaars zeker geen oeuvre van een indrukwekkende omvang geproduceerd. Slechts een veertigtal werken worden aan deze buitengewone schilder toegeschreven, waarvan hij er zelfs maar 16 heeft gesigneerd. De reden voor dit beperkte aantal is misschien wel de buitengewone rijkdom aan details die de Hollandse schilder in elk van zijn werken aanbracht en die zijn werk zo uniek en ongeëvenaard maken.

Maar wat elk werk van deze Hollandse schilder echt bijzonder maakt, is het licht, de zorgvuldige, bijna obsessieve studie van de kleuren en fotografische weergave die Vermeer in elk van zijn werken wist over te brengen. Van zijn minder bekende werken tot het Meisje met de parel, dat tegenwoordig zijn meest geprezen doek is, neemt dit boek je mee op een spannende reis naar de wereld van een van de meesters van de Hollandse schilderkunst.


Johannes Vermeer Nederlandse editie

De schilderijen van Johannes Vermeer (1632-1675) worden alom bewonderd vanwege hun hoge kwaliteit. Bij het weergeven van de werkelijkheid maakte Vermeer gebruik van zijn unieke vermogen lichteffecten in olieverf uit te drukken. Eenvoudige ruimteconstructies verbergen een groot raffinement. Zijn kunst om met zuiver picturale middelen een poëtische sfeer op te roepen in beelden die aan het dagelijks elven zijn ontleend, is zelden geëvenaard.

Omtrent het fenomeen Vermeer zijn tal van verhalen ontstaan. Op basis van recent onderzoek wordt het werk opnieuw geanalyseerd en toegelicht. Daarbij spelen de herkomstgeschiedenis van de schilderijen, Vermeers schildertechniek en gebruik van het perspectief een belangrijke rol. De schilder wordt geplaatst in de context van het artistieke klimaat in Delft in de 17e eeuw. Dit boek verscheen als catalogus bij de eerste tentoonstelling die aan het werk van Vermeer wordt gewijd, georganiseerd door de National Gallery of Art te Washington en het Mauritshuis in Den Haag. Het complete oeuvre wordt behandeld en in kleur afgebeeld, vaak met prachtige details.


Johannes Vermeer (1632-1675)

Dit Dossier geeft een frisse kijk op de vernieuwende rol die Vermeer speelde in de Nederlandse schilderkunst van de zeventiende eeuw. Leidraad zijn de vier schilderijen van Vermeer uit het bezit van het Rijksmuseum, die zijn gehele loopbaan vertegenwoordigen.

Meester met wereldfaam_

Als toegewijd en visueel buitengewoon gevoelig kunstenaar maakte Vermeer gebruik van optische instrumenten als de camera obscura om de perspectief te bepalen en een nieuwe schilderkunstige visie te ontwikkelen. Vermeers milieu in Delft was de voedingsbodem voor deze moderne kunst. Gerenommeerd tijdens zijn leven maar lange tijd na zijn dood miskend, is Vermeer nu een meester die terecht wereldfaam geniet.


Het raadsel Vermeer

Het meisje met de parel en Gezicht op Delft van Johannes Vermeer (1632-1675) behoren tot de meest gewaardeerde schilderijen ter wereld. Ondanks zijn vermaarde reputatie weten we zo goed als niets over de Delftse meester-schilder. Er is geen brief of ander schrijven van hem bewaard gebleven, alleen in notarisakten wordt zijn naam een enkele maal genoemd. Tekeningen, schetsen, voorstudies of andere artistieke uitingen ontbreken.

Zijn biografie bestaat voor een groot deel uit vermoedens en veronderstellingen. We moeten het doen met de vijfendertig schilderijen die de tand des tijds hebben doorstaan. Wat wilde Vermeer met zijn schilderijen zeggen, wat vertellen ze over zijn leven, wat weten we over zijn werkwijze, wie waren zijn modellen, wie zijn opdrachtgevers? Aart Aarsbergen gaat in dit boek op zoek naar de ‘man’ achter de schilder en plaatst hem in de turbulente wereld waarin hij leefde – de Gouden Eeuw. Hij brengt de schilder dichterbij door werkelijkheid, mythe en fantasie te scheiden.

Aart Aarsbergen (1953) studeerde geschiedenis aan de Universiteit Utrecht. Hij was van 2001 tot 2018 hoofdredacteur van de Nederlandse editie van National Geographic. Hij publiceert in diverse media over geschiedenis, politiek, sport en literatuur.


Johannes Vermeer. Het Complete Werk

Deze Nederlandstalige XL-editie bevat de complete catalogus van het werk van Johannes Vermeer en presenteert al die rustige en toch zo fascinerende taferelen die als schatten gekoesterd worden in musea in Europa en de Verenigde Staten in één monografie met bijzonder hoogstaande beeldkwaliteit. Met gloednieuwe foto’s van veel werken wordt Vermeers ingetogen maar zeer beeldende repertoire van huiselijke bezigheden – van het schrijven van een brief en het maken van muziek tot het treffen van voorbereidingen in de keuken – in groot formaat getoond, inclusief drie uitvouwbladen.

Vele details laten het onovertroffen talent van de schilder zien om niet alleen een getuigenis af te leggen van de kleding en woninginrichting in de Hollandse Gouden Eeuw, maar ook om een compleet verhaal te vatten in slechts één vluchtig gebaar, een uitdrukking of blik.


Hobbymax.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven