Top 7 van de beste boeken over portret tekenen / schilderen 2024

Stap in de fascinerende wereld van portretkunst met onze selectie van de beste boeken over portretten, tekenen en schilderen. Of je nu een beginnende kunstenaar bent die de basisbeginselen wil leren of een ervaren portrettist die zijn vaardigheden wil verfijnen, deze boeken bieden een schat aan inspiratie, instructie en tips om je te helpen prachtige portretten te creëren. 

Van technische handleidingen tot artistieke inzichten, de portret boeken voor het tekenen en schilderen hebben je veel te bieden. Om je een goed beeld te geven van de boeken heb ik naast een boekomschrijving ook een link van Bol.com geplaatst. De link geeft veel extra informatie waaronder de waardering en de recensies van de tekenaars.

Portretten tekenen in 15 minuten

Jazeker, ook u kunt goede portretten tekenen! En deze gids laat u zien hoe dat moet. Wanneer u dit boek doorwerkt, leert u alle vaardigheden die u nodig heeft om verbluffend gelijkende portretten te schetsen. Kunstenaar en tekenexpert Jake Spicer leidt u door een reeks zorgvuldig opgezette lessen, van hoe u een basisportret opzet tot hoe u portretten uitwerkt en ze nóg mooier maakt.

Van het begrijpen en opbouwen van het hoofd en het vormen van het haar tot aan het controleren van de onderlinge relaties tussen belangrijke kenmerken, zodat u een levensecht, gelijkend portret kunt maken: elk aspect van het portret tekenen wordt onderzocht. Daarnaast krijgt u advies over materiaalgebruik en tips om modellen te vinden.

  • Een beproefde methode van een professioneel tekenaar
  • Prachtig geïllustreerde hoofdstukken met stap-voor-stapinstructies maken het gemakkelijk om een gelijkend portret te tekenen
  • Geschikt voor beginnende én gevorderderde tekenaars

Portretschilderen

Zo leer je portretschilderen met olieverf

Portretschilder Liesbeth van Keulen van Portretschool Amsterdam maakte een handboek voor iedereen die klassieke en moderne technieken van het portretschilderen met olieverf in de vingers wil krijgen. Van beginner tot gevorderde, en zelfs professionals: iedereen bouwt met dit boek een gedegen schildertechniek op hoog niveau op.

Liesbeth deelt oude én nieuwe technieken op een toegankelijke manier. Met haar kennis en ervaring loodst ze je van een leeg doek naar een mooi afgewerkt portret. Je leert over het gebruik van onderschilderingen, het werken in lagen, wat kleur in een portret doet, hoe je een rijke verfbehandeling kan creëren en nog veel meer. In duidelijke stap-voor-staplessen met grote foto’s krijg je telkens een specifieke techniek of vaardigheid onder de knie.

Je kunt alle portretschildertechnieken na elkaar oefenen, maar je kunt er ook eentje uitkiezen om je eens helemaal in vast te bijten. Als je de lessen van dit boek hebt gevolgd zijn er heel wat schildersgeheimen voor je ontrafeld!

Een zeer praktisch boek, ook voor professionele kunstenaars en docenten tekenen en schilderen.

Liesbeth van Keulen is portretschilder, docent en auteur. Ze heeft in Amsterdam de Portretschool Amsterdam opgericht en is een autoriteit in het ‘leren portretschilderen’. Dit najaar bestaat haar school 10 jaar en de verschijning van het boek valt samen met de jubileumfestiviteiten. Liesbeth was meermaals te zien op televisie in programma’s over schilderen, onder andere in Sterren op het doek in 2007.


Portret en figuur tekenen

Portret en figuur tekenen is de complete handleiding bij het tekenen van de menselijke figuur in al haar verschijningsvormen. Het bevat uitgebreide informatie over bouw en werking van het skelet en de spieren, en dat is de basis voor het goed weergeven van het menselijk lichaam. Vanuit verschillende aanzichten worden portret en figuur anatomisch tot in detail beschreven. Een gedetailleerd naslagwerk voor tekenaars van elk niveau.


Portret in aquarel

Inhoud:

  • Materialen en gereedschap
  • Portret en gelaat


1. Voor driekwart belicht gelaat
2. Van opzij belicht gelaat
3. Van voren belicht gelaat
4. Van achteren belicht gelaat
5. Gelaat in randbelichting
6. Grondvorm van hoofd en gelaat
. Gelaatstrekken
7. Ogen
8. Neus
9. Mond
10. Oren
. Haar
11. Blond haar
12. Donker haar
. Handen
13. Grondvorm van de handen
14. Handen in detail
. Portretten in zwart/wit
15. Kinderportretten
16. Jonge vrouw
17.Jongeman
18. Oudere man met baard
19. Donkere huidkleur / Portretten in kleur
20. Kleurkeuze
21. Kleurmengseis
22. Meisje met hoofdband
23. Aziatisch kind
24. Kreeftenvisser met baard
25. Kind in het zonlicht
26. Portret ten voeten uit


Portretten Schilderen

Leer de vormen van het hoofd en het gezicht in de juiste verhoudingen tekenen.
Verdiep u in de problemen van portrettekenen met aandacht voor ogen, oren, neuzen, monden, haren en brillen.
Volg de stap-voor-stapdemonstraties van het mengen van kleuren voor verschillende huidtinten.


Gezichtuitdrukkingen leren tekenen

Het gezicht is het meest expressieve lichaamsdeel en daarom is het tekenen ervan een geweldige uitdaging. Het zijn voornamelijk de emoties die zo moeilijk weer te geven zijn.

Aan de hand van dit boek met meer dan 200 voorbeelden kunnen tekenaars en illustratoren van alle leeftijden deze uitdaging aangaan. De belangrijkste onderdelen van het gezicht worden voorgesteld: de ogen, de oren, de neus, de mond, maar ook veel verschillende emoties die het gezicht kenmerken: vreugde, droefheid, woede, angst, afschuw….

Enkele basisregels in de anatomie en in de verhoudingen geven u inzicht in hoe de gezichtsspieren bepalen welke uitdrukkingen en welke bewegingen gemaakt worden.

Kortom, een onmisbare gids om een ervaren portrettekenaar te worden!


Realistische portretten tekenen

LEVENSECHTE TEKENINGEN MET KLEURPOTLOOD

Het is een kunst om een tekening te maken waarbij de beschouwers zich afvragen of ze naar een foto kijken. Met deze gids leer je levensechte portretten te maken met het dynamische medium kleurpotlood.

Dit boek is ideaal voor beginners en voor kunstenaars die hun bestaande vaardigheden willen verbeteren. Je leert essentiële gereedschappen en materialen kennen, maar ook technieken zoals arceren, kruisarceren, schaduwen maken, kleuren mengen, polijsten en nog veel meer. Daarnaast komen het weergeven van texturen zoals haar, huid, kleding en gezichtskenmerken aan de orde.

Realistische portretten tekenen staat vol uitgebreide, heldere instructies, nuttige tips en inspirerende voorbeelden. Dit boek is een must voor mensen die hun vaardigheden met kleurpotlood naar een hoger niveau willen tillen.


Hobbymax.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven