Welkom, beginnende kunstenaar! Het pad van creativiteit is een prachtige reis vol ontdekkingen, uitdagingen en beloningen. Of je nu een schilder bent die net begint met het mengen van kleuren op het doek, een beeldhouwer die de eerste slagen maakt in klei, of een fotograaf die de wereld door een lens bekijkt, deze reis zal je verrassen en verrijken op manieren die je nooit had verwacht.
Het kan echter een beetje overweldigend zijn om als beginnende kunstenaar je weg te vinden in deze creatieve wereld. Daarom heb ik deze blog samengesteld met 10 gouden tips die je zullen helpen op je reis. Of je nu vastzit in een creatieve impasse, technische hulp nodig hebt, of gewoon wat motivatie zoekt, deze tips zullen je begeleiden en inspireren. Laten we samen op ontdekking gaan!
Cultuur + Ondernemen.
Misschien heb je er nog niet van gehoord en misschien heb jij zelfs al contact gezocht met Cultuur + ondernemen. Cultuur en Ondernemen is een instelling die je kan helpen bij het opstarten van een onderneming als Kunstenaar. Denk hierbij aan informatie geven over de financiële mogelijkheden zoals bij het inrichten van een atelier / werkplek, een financiering voor het starten van de onderneming of materialen, een overbruggingsfinanciering en nog veel meer.
Cultuur + ondernemen kan je niet alleen adviseren als het gaat om de financiële kant van de onderneming maar kan je ook helpen bij de groei als kunstenaar. Bekijk de website en laat je verrassen door de mogelijkheden.
Vind je inspiratiebronnen
Het vinden van inspiratie is de eerste stap op weg naar het creëren van kunst. Verken verschillende bronnen, zoals de natuur, kunstgalerijen, boeken, films, muziek en zelfs je eigen ervaringen en emoties. Experimenteer met verschillende ideeën, technieken en ontdek wat jouw creatieve vonk doet ontbranden.
Een goede inspiratie is het halve werk, vanuit hier komen ook vaak ideeën, waar je mee aan het werk kunt. Heb je op dit moment geen inspiratie, ga dan op zoek naar je inspiratie. Dit is voor iedereen anders maar zoek de weg die voor jou het beste werkt.
Wees niet bang om te falen
Falen en fouten maken is een onvermijdelijk onderdeel van het leerproces. Sta jezelf toe om fouten te maken en zie ze als waardevolle leermomenten in plaats van als mislukkingen. Experimenteer, probeer nieuwe dingen uit en wees niet bang om buiten je comfortzone te treden. De beste kunst komt vaak voort uit het durven risico’s te nemen.
Het kan heel spannend zijn om je kunstwerken te tonen aan het publiek, maar wist je dat je beter een slecht werk kunt tonen dan nooit een kunstwerk tonen? Kritiek is niet fijn maar maakt je wel scherper, en in veel gevallen wordt je gemotiveerder dan ooit om van het volgende kunstwerk een succes te maken.
Kritiek kan ook terecht zijn, zelf zit je midden in je kunstwerk, daarom is het ook goed dat een ander je kunstwerk bekijkt en deze beoordeeld. De ander ziet vaak dingen die jij niet ziet, dit hoeft niet altijd negatief uit te pakken, kan ook zeker positief zijn.
Neem initiatief
blijft niet stil zitten als het gaat om het promoten van jezelf en je kunstwerken, dit geldt ook zeker voor de verkoop van je kunstwerken. Als je nog geen of weinig bekendheid hebt kan het lastig zijn om je producten te verkopen, neem daarom initiatief en benader galeries, curatoren, bedrijven etc om je werk te promoten en te verkopen. Als je zelf niet benaderd wordt hoeft dit niet te betekenen dat ze je werk niet mooi vinden, het kan ook zijn dat ze je nog niet ontdekt hebben.
Naast het fysiek verkopen, kun je er ook voor kiezen om je werk online te verkopen. Bekijk onze blog met de tips voor het verkopen van je kunstwerk. Je vindt hier vele tips voor het online verkopen van je kunstwerken.
Goede documentatie en biografie.
Vooral bij het online verkopen van je werk, is het belangrijk dat je goede foto´s laat zien waar jouw kunstwerk prachtig gepresenteerd staat. Je kunstwerk wordt beoordeeld van een foto, dus slechte kwaliteit leveren als het om foto´s gaat kan zorgen dat het kunstwerk niet goed tot zijn recht komt en dit kan ten koste gaan van de verkoop.
Ook een goede biografie over jezelf kan de verkoop en je bekendheid bevorderen. De koper wil graag de kunstenaar leren kennen en weten van wie ze een prachtig kunstwerk kopen. Besteed dus zeker aandacht aan je biografie. Wist je dat je met jouw biografie en foto ́s van je werk een gratis pagina kunt aanvragen bij Kunstmania. Meld je aan bij Kunstenaars en er wordt een gratis pagina over jouw en je kunsten gemaakt.
Bijbaan
Je wilt graag als kunstenaar onafhankelijk zijn en van je kunst en je werk kunnen leven. Dit is zeker mogelijk, alleen in het begin is het vaak lastig voor beginnende kunstenaars. Daarom is een bijbaantje voor bijvoorbeeld 2 of 3 dagen in de week ook helemaal geen gek idee. Je zorgt op deze manier dat jij financieel onafhankelijk bent en de overige tijd je helemaal kunt richten op je carrière als kunstenaar en je kunstwerken.
Dit geeft je vrijheid, wat vaak ook weer een positief effect heeft op je werk, omdat jij je dan geen financiële zorgen hoeft te maken. Ik weet zeker dat de financiële vrijheid jouw ook creativiteit en energie kan geven!
Zorg voor een uniek stijl
Misschien heb jij al een unieke stijl en kunnen mensen je werk aan iets bijzonders herkennen. Als kunstliefhebber kun je aan bepaalde lijnen, vormen, kleuren, structuren, opbouwen of composities zien wie de kunstenaar is. Probeer zelf ook iets unieks te creëren waar mensen jou en je werk aan herkennen. Dit kan elementen in het schilderij of kunstwerk zijn, maar ook materialen of kleurgebruik etc.
Bedenk dus goed wat jouw eigen en persoonlijke stijl is en laat dit goed terugkomen in je werk.
Blijf kunst maken
Probeer elke dag bezig te zijn met je kunstwerken, dit hoeft niet elke keer een half dag te zijn maar dit mag ook best een schets of een voorbereiding zijn van 10 minuten. De kans is namelijk groot dat jij blij wordt om bezig te zijn met kunst, en als dit het geval is zie jij je energie en enthousiasme ook terug in jouw kunstwerk.
Wist je dat hoe meer werk je maakt, hoe sneller en hoe veel beter jij hier in wordt. Het leren van nieuwe technieken, of combinatie van stijlen kan er ook voor zorgen dat jij een beter kunstenaar wordt. Als jij blij wordt van het maken van kunst, steek er dan zoveel mogelijk tijd in het resultaat vanzelf.
Weet wat jouw kunstwerk af is.
Sommige kunstwerken zijn nooit af, toch is dit niet handig als jij je kunstwerk wil exposeren en wilt verkopen. Kunstenaars kunnen zich verliezen in de details waardoor het kunstwerk eigenlijk nooit af komt, toch is het belangrijk om je kunstwerk af te sluiten en te beginnen aan een nieuw project.
Er is geen vaste manier of methode om te bepalen of je kunstwerk af is. Dit heeft als voordeel dat jij zelf kunt beoordelen wanneer het kunstwerk klaar is. Dit geeft je veel vrijheid waar een kunstenaar juist vaak naar op zoek is.
Om je een beetje te helpen bij het beoordelen wanneer je kunstwerk gereed is, geef ik je een paar tips. Zorg dat je kunstwerk spontaniteit behoudt en je niet gaat overdrijven in bijvoorbeeld de details.
Bekijk het onderdeel in je kunstwerk apart van elkaar en beoordeel per onderdeel wat al klaar is en waar je nog aan kunt werken. Als alle onderdelen gereed zijn is het kunstwerk ook gereed.
Als laatste tip, niet alles hoeft perfect te zijn wees ook tevreden, verbeterpunten kun je ook gebruiken bij het volgende project.
Geniet
Je bent niet voor niets een kunstenaar geworden, omdat je blij wordt en geniet van het maken van kunst. Als je moet leven van de kunst, moet je uiteindelijk wel leveren en presenteren, maar zonder plezier komt er nooit een goed en mooi kunstwerk waar jij zelf ook trots op kunt zijn.
Pak je gereedschap en ga lekker aan de slag, en leer zoveel mogelijk om jezelf steeds te verbeteren. Van het oefenen wordt ook alles makkelijker waardoor jij ook steeds sneller kunt werken, zonder dat dit ten koste gaat van je prestatie.
Als laatste tip wil ik je nog wel meegeven, maak gebruik van goede materialen en benodigdheden, bezuinig hier zeker niet op, ondanks dat je misschien als beginnende kunstenaar met een beperkt budget werkt. Goed gereedschap is het halve werk.