De top 10 van de beste boeken over handlettering 2024

Handlettering, een kunstvorm waarbij letters worden getekend, geschreven en ontworpen, heeft de wereld van creativiteit veroverd. Van beginners tot ervaren kunstenaars, het verfijnen van deze ambachtelijke vaardigheid heeft een enorme aantrekkingskracht. Of je nu je eigen wenskaarten wilt maken, je notities wilt opfleuren, of gewoonweg je creatieve expressie wilt uiten, handlettering biedt een onbeperkte ruimte voor verkenning.

Maar waar begin je? Met een overvloed aan bronnen en technieken kan het overweldigend zijn om de juiste gids te vinden die bij jouw behoeften past. Gelukkig zijn er talloze boeken die je kunnen begeleiden op je handlettering-reis, of je nu een beginner bent die de basisprincipes wil leren of een gevorderde kunstenaar die nieuwe inspiratie zoekt.

In deze blog vind je de top 10 van de beste en leukste handlettering boeken van dit moment. Om je een goed beeld te geven van de boeken, heb ik naast een boekomschrijving ook een link van Bol.com geplaatst. De link geeft veel extra informatie over het boek.

Handlettering doe je zo!

Handlettering is hot! Geen simpele notitie op een stukje papier, maar een echt ambacht. Met dit handboek van illustratrice en graficus Karin Luttenberg kan iedereen snel zelf aan de slag. Ben je fan van al die mooie plaatjes op instagram en pinterest maar weet je niet hoe je moet beginnen? Met dit boek lukt het wel! Duidelijke stap-voor-stap handleidingen, tips, trucjes, heel veel inspiratie en kleine projecten om direct mee te beginne


Creatief handletteren en meer

Maak prachtige, met de hand geschreven kunst en objecten met Creatief handletteren en meer. Dit fraaie boek staat vol creatieve voorbeelden, leuke oefeningen en eenvoudige stap-voor-stapprojecten. Je ontdekt hoe je woorden en letters door middel van hedendaagse kalligrafie en verluchting, illustratie en schrijven met krijt verandert in adembenemende projecten die je kunt gebruiken als cadeaus, woningdecoratie en meer. Je leert onder meer hoe je krullen en versieringen, handgeschreven letters op doek, een krijtbord en decoratief aardewerk kunt maken en hoe je je werk kunt digitaliseren om uit te printen!

De auteurs van Creatief handletteren en meer geven je heel veel inspiratie en kunstenaarstips om je te motiveren en onderwijzen tijdens je ontdekkingstocht in de wereld van handlettering. Oefenpagina’s bieden je bovendien de mogelijkheid je eigen stijl te ontwikkelen.


Werkboek handlettering doe je zo!

Werkboek bij de DIY-bestseller Handlettering doe je zo!

Handlettering is hot en Karin Luttenberg maakt een mooi eindresultaat haalbaar voor iedereen!
Met dit werkboek kun je nog makkelijker zelf aan de slag. Het staat boordevol originele opdrachten en heel veel oefenpagina’s. Zo maak je je de basics van handlettering sneller eigen en kun je eenvoudig en op een leuke manier je vaardigheden vergroten!


Handlettering 123 doe je zo!

Vergeet de cijfers en symbolen niet!

Wat zouden we zonder cijfers, uitroeptekens en apenstaartjes moeten? Essentiële tekens die je nodig hebt bij het handletteren. De handigste tekens en symbolen zijn in verschillende lettertypes uitgewerkt, zodat je meteen zelf aan de slag kunt. Met als extraatje wat leuke doodles!


Het hand- en brushletterwerkboek

In iedereen schuilt een letterartiest!

In dit werkboek word je stap voor stap meegenomen in de wereld van het hand- en brushletteren en krijg je vertrouwen dat jij dit ook kunt! Door te beginnen bij de basis, veel te oefenen en uiteindelijk uitgedaagd te worden je eigen creaties te maken, leer je niet alleen hand- en brushletteren maar ontwikkel je ook jouw eigen letterstijl.

Dit werkboek staat vol praktische tips, tricks, voorbeelden en uitdagende opdrachten waardoor iedereen kan beginnen met het maken van prachtige creaties. Hand- en brushletteren is helemaal niet moeilijk, je moet alleen weten hoe het werkt. Ga jij de uitdaging aan?

Linda Schoonen is de trotse eigenaar van haar creatieve onderneming ‘Liefs van Linda’. Naast dat ze de wereld een stukje mooier maakt met haar hand- en brushlettering, is ze docent in het VMBO. Met deze onderwijservaring weet ze als geen ander hoe ze iets moet uitleggen en welke praktische tips en tricks écht bijdragen aan snelle en toffe resultaten.


Handlettering ABC doe je zo!

Iedereen kan handletteren met dit ABC

Wil je zelf handletteren, maar heb je niet genoeg inspiratie voor de letters? Ziet die ene quote er mooi uit, maar weet je niet hoe je er je eigen naam van maakt? Dan heb je het complete alfabet nodig! Karin hoorde dit ‘probleem’ vaak terugkomen bij haar enorme fangroep van jong en oud. Dus heeft ze daar iets op bedacht: vijftien complete alfabetten in verschillende lettertypes én diverse toepassingen.


Creatieve handletteringprojecten voor kinderen

Creatieve handletteringprojecten voor kinderen van Martine Boere is het ultieme handletterboek voor kids!

Letters, letters en nog eens letters! Stap voor stap komen alle basisbeginselen van het handletteren aan bod. Met letters als ultieme inspiratiebron geeft Martine Boere van Studio Suikerzoet een masterclass handlettering voor kinderen. Voor de ruim 25 projecten gebruikt ze de meest uiteenlopende materialen: glitters, schuim, hout, wol, ecoline en krimpiedimpiefolie. Van letterlichtbak tot sleutelhanger met je naam – alles is even leuk om te maken!


72 tips – Handlettering doe je zo!

In haar nieuwste Handlettering doe je zo!-boek geeft bestsellerauteur Karin Luttenberg al haar geheimen prijs. Op de voor haar zo kenmerkende enthousiasmerende wijze geeft Karin maar liefst 72 tips om tot de beste resultaten te komen. Haar favoriete materialen, ondergronden, tips en tricks: het komt allemaal aan bod. Hoe lang moet je bijvoorbeeld oefenen, wat is de handigste werkwijze en wat het beste materiaal? Schrijf tekst die bij je past, gooi je liniaal aan de kant, spice it up en love je imperfecties! Deze stijlvolle, gebonden uitgave in het omslag is het perfecte cadeau voor handletterfans.


Handlettering voor kinderen

Handlettering is helemaal hip. Zelf vrolijke, leuke en originele letters tekenen is razend populair!

In dit boek vind je 15 volledig uitgewerkte alfabetten van fantasieletters. Wat dacht je van wolken en bloemen? Of van bubbels en krullen? Bij elk lettertype krijg je telkens een originele opdracht en een oefenpagina waarop je naar hartenlust kunt tekenen.
Pak snel je potloden, stiften en fineliners erbij, volg de opdrachten en teken de mooiste letters!

Tip: gebruik de alfabetten in dit boek om je brieven, kaartjes of dagboek te versieren. Of laat je door de letters inspireren en verzin zelf nog een heleboel andere leuke variaties.

Veel tekenplezier!


Kalligrafie – een praktisch handboek

In dit professionele boek komen alle aspecten van het ‘schoonschrijven’ aan bod. In het eerste deel komt de basis van de kalligrafie aan de orde, compleet met een beschrijving van alle benodigde materialen en gereedschappen. Bij de voorbeeldalfabetten leert u wat de vereiste penhoek is, hoe de streken moeten worden gevormd en wat de kenmerkende lettergroepen zijn.

U krijgt tips voor ontwerp en lay-out en alle essentiële technieken worden helder uitgelegd. Ook leert u hoe u prachtige digitale kalligrafie kunt creëren op de computer. Het tweede deel bevat meer dan vijftig praktische toepassingen, waaronder uitnodigingen, cadeaudoosjes, T-shirts en wenskaarten, die stap voor stap worden beschreven.

JANET MEHIGAN volgde kalligrafielessen tijdens haar vijfjarige kunstopleiding. Ze is cum laude afgestudeerd in de pedagogiek en ze is lid van de Britse kalligrafische genootschappen Society of Scribes and Illuminators (SSI) en Calligraphy and Lettering Arts Society (CLAS). Ze doceert kalligrafie, tekenen en schilderen op alle niveaus en verzorgt workshops voor geïnteresseerden en kalligrafieverenigingen. Haar werk is in veel exposities tentoongesteld en ze heeft diverse kalligrafieboeken geschreven. Janet geniet van zowel hedendaagse als traditionele kalligrafie en haar prachtige eigen werk is helder van kleur en zeer intrigerend.


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven