Ben je nieuwsgierig naar kunst, maar weet je niet waar te beginnen? Of ben je al een tijdje gefascineerd door kunst, maar wil je nu echt dieper duiken in de wereld ervan? Welkom bij onze selectie van de beste kunstboeken voor beginners, waarin je de perfecte gidsen zult vinden om je eerste stappen te zetten in deze betoverende wereld.
Stel je voor: je staat voor een schilderij in een museum, en terwijl je er naar kijkt, begin je je af te vragen over de betekenis erachter, de technieken die zijn gebruikt, en de context waarin het is gemaakt. Misschien voel je je overweldigd door de schat aan informatie die er te ontdekken valt. Geen zorgen, want deze kunstboeken zijn er om je te begeleiden, te inspireren en je kennis te verdiepen.
Van introducties tot kunstgeschiedenis tot praktische gidsen over het waarderen van kunst, deze boeken zijn speciaal ontworpen met de beginnende kunstliefhebber in gedachten. Je leert over de verschillende kunststromingen, de levens van beroemde kunstenaars, en de technieken die ze hebben gebruikt om hun meesterwerken te creëren.
Om je een goed beeld te geven van de top 10 van de beste kunstboeken voor beginners heb ik naast een boekbeschrijving ook een link van Bol.com geplaatst. De link geeft veel extra informatie over het boek.
Kunst begrijpen
Eindelijk: de perfecte gids op zakformaat voor galerie- en museumliefhebbers die algemeen geïnteresseerd zijn in kunst, maar niet per se een formele opleiding in de beeldende kunst hebben genoten. Met dit handzame en onmisbare hulpmiddel bij de hand kan iedereen zichzelf rondleiden in de prestigieuze musea en belangrijke kunstverzamelingen in de wereld, en op een intelligente manier de belangrijkste stromingen bespreken die de kunstwereld gestalte hebben gegeven. Deze editie is bijgewerkt met een aantal nieuwe stromingen.
Algemene kunstgeschiedenis
Nieuwe bevindingen in archeologie en nieuw kunsthistorisch onderzoek zijn in deze herziene versie verwerkt.In Nederland en België al meer dan 60.000 exemplaren verkocht.Uitgebreide en herziene editie van standaardwerk over kunst.Dit gezaghebbende en complete overzichtswerk van de kunstgeschiedenis heeft nog steeds een onovertroffen reputatie.
Algemene kunstgeschiedenis presenteert de kunstgeschiedenis als een essentieel onderdeel van de ontwikkeling van de mensheid, vanaf de vroegste grottekeningen 30.000 jaar geleden tot aan de digitale kunst van het nieuwe millennium. In deze herziene editie zijn de allernieuwste ontwikkelingen in de kunst opgenomen; bovendien zijn er vele nieuwe illustraties toegevoegd.Algemene kunstgeschiedenis mag niet ontbreken in de boekenkast van elke zichzelf respecterende kunstliefhebber.
Met 1459 illustraties waarvan 714 in kleur‘Een gezaghebbende en meesterlijke synthese. Een modelvoorbeeld van een tekst die begrijpelijk is zonder dat daaraan diepgravende observaties zijn opgeofferd. Toegankelijk voor studenten en van belang voor kunsthistorici.’
Wat is kunst?
Wat zie je? Hoe kan kunst verhalen vertellen? Waar krijgen kunstenaars ideeën van? In dit fascinerende boek ontdek je explosieve ideeën, gedurfde kleuren, onverwachte meningen en fantastische werken van wereldberoemde kunstenaars. Met de belangrijkste ideeën en technieken, van klassieke beeldhouwwerken tot kubistische schilderijen en hedendaagse kunst. Stijlvolle, uitnodigende illustraties die een nieuwe generatie kunstliefhebbers kunnen inspireren. Nodigt kinderen uit om kunstwerken anders te bekijken en er zelf goed over na te denken.
De kleine geschiedenis van de kunst
Een nieuwe en innovatieve inleiding in de wereld van de kunst. Het boek is helder opgebouwd en gaat in op 50 belangrijke kunstwerken, van de grotschilderingen in Lascaux tot hedendaagse installaties, en verbindt ze met kunststromingen, thema’s en technieken.
Het boek maakt studenten en geïnteresseerden wegwijs in de belangrijkste perioden, kunstenaars en stijlen. De tekst is toegankelijk en beknopt, en vereenvoudigt en verklaart de belangrijkste concepten in de kunst en laat zien hoe deze met elkaar verbonden zijn. Het boek legt uit hoe, waarom en wanneer de kunst veranderde, wie wat introduceerde en wat dat dan was, waar de kunst werd gecreëerd en de invloed ervan. Het verklaart het vakjargon en geeft de lezer inzicht in de wereld van de kunst, zodat hij er meer van kan genieten.
Susie Hodge is kunsthistoricus, historicus en beeldend kunstenaar. Ze schreef tal van populaire boeken, waaronder 50 Art Ideas, How to Survive Modern Art en Why Your Five Year Old Could Not Have Done That: Modern Art Explained.
De kunstmeisjes
De Kunstmeisjes – Mirjam Kooiman, Nathalie Maciesza en Renee Schuiten-Kniepstra – schrijven enthousiast en aanstekelijk over oude en moderne kunst – zowel voor de doorgewinterde kunstliefhebber als de beginnende enthousiasteling
Gemiddeld kijken mensen twintig seconden naar een kunstwerk. Maar welke geheimen ontvouwen zich na dat moment? De Kunstmeisjes, drie jonge kunsthistorici, nemen je mee langs hun vijftig favoriete kunstwerken in Nederlandse musea. Van Frans Hals, Breitner en Morandi tot Yayoi Kusama, Louise Bourgeois en Anish Kapoor. Ze duiken onder het oppervlak van de kunstwerken en vertellen de verrassende, ontroerende en grappige verhalen die zich daar verschuilen. Dat kunst niet moeilijk is, en al helemaal niet elitair, laten ze zien aan de hand van oude én moderne kunst.
Laat je verleiden door wat De Kunstmeisjes schrijven. Zij leren je avontuurlijker te kijken naar wat er op een kunstwerk allemaal gebeurt en vertellen er intrigerende anekdotes en leuke weetjes over. Met hun unieke en actuele blik op kunst maken zij het kijken naar een Rembrandt net zo toegankelijk als een avondje Netflixen. Kunst wordt zo niet alleen interessanter en leuker, maar je zult ook eerder tot in je hart en ziel en zelfs je lachspieren geraakt worden.
Kijk als een kunstenaar
‘’ Kijk als een kunstenaar is een toegankelijk en vermakelijk geschreven boek vol interessante feitjes en informatie. Je krijgt meteen zin om zelf aan de slag te gaan.’’ Museumtijdschrift
Monica de Ruiter vertelt over beroemde Nederlandse schilderijen en hoe ze gemaakt zijn – een verfrissende en inspirerende invalshoek om naar schilderkunst te kijken en erover te praten
Als je naar een schilderij kijkt, vraag je je vast ook wel eens af hoe het gemaakt werd. Het is een vraag die Monica de Ruiter vaak krijgt wanneer ze rondleidingen geeft in het Rijksmuseum in Amsterdam. Maar over het algemeen vind je in de gangbare kunstboeken opvallend weinig antwoorden op die vraag.
Daarom is Kijk als een kunstenaar niet zomaar een boek over kunst; het laat zien welke uitdagingen kunstenaars tegenkomen bij het maken van een werk, welke stappen ze moeten zetten en welke beslissingen ze moeten nemen. De Ruiter laat via onderzoek en gesprekken met schilders en restauratoren oude en nieuwe meesters aan het woord over hoe ze werken en waarom precies op die manier. De betekenis van een werk, zo blijkt, hangt nauw samen met de techniek.
Zo laat De Ruiter zien hoe het gebruik van de verf in de loop der eeuwen veranderde. In de middeleeuwen is het fijnschilderen in zwang, Rembrandt smeert zijn verf al dikker en bij Van Gogh liggen de verfklodders, en daarmee de directe emotie, op het doek. Over Van Gogh gesproken: door de uitvinding van de tube kon hij buiten in de natuur schilderen. Zijn voorgangers moesten hun verf ter plekke maken van pigmentpoeder, die natuurlijk bij elk zuchtje wind zou wegwaaien. Ze bleven dus in hun studio. Kortom: zonder tube geen Van Gogh.
Onze oude en nieuwe schilderijen (en hun makers) zitten vol dergelijke verrassende verhalen die ons de kunstgeschiedenis op een andere en bijzondere manier vertellen. Zo wordt naar kunst kijken nog leuker.
Kunst voor kinderen
Een kennismaking met de indrukwekkendste schilderijen en beeldhouwwerken van de wereld. Van Aboriginalkunst tot abstracte kunst, van Michelangelo tot Matisse.
Een kleurrijk en duidelijk overzicht van internationale kunst door de eeuwen heen. Bewonder de mooiste meesterwerken en ontdek hoe stijlen voortdurend evolueren
Eeuwige schoonheid
Didactisch meesterwerk
Een van de meest complete én toegankelijke inleidingen in de kunstgeschiedenis. In Eeuwige schoonheid krijgt u een goed overzicht van de diverse perioden en stijlen in de architectuur, schilder- en beeldhouwkunst zonder door de veelheid aan details de hoofdlijnen uit het oog te verliezen, vanaf de vroegste grottekeningen tot experimentele kunst.De auteur weet als een ware meester(verteller) zijn liefe en enthousiasme voor kunst in heldere taal over te brengen. Oogstrelende voorbeelden houden u van begin tot eind geboeid. Het wordt beschouwd als een van de beste en toegankelijkste geschiedenisboeken over de beeldende kunst.
Ernst Gombrich wordt beschouwd als één van de invloedrijkste kunsthistorici van de twintigste eeuw. Hij studeerde in Londen kunstgeschiedenis, promoveerde in Italië en was werkzaam bij onder andere het Warburg Instituut (waarvan enkele jaren als directeur) en de Universiteit van Londen. Gombrich wil kunst en mensen dichter bij elkaar brengen: geen l’art pour l’art voor hem. Zijn Eeuwige schoonheid is meer dan 60 jaar oud, maar nog steeds zeer populair.
– Geschikt voor zowel kunstgeschiedenisstudenten als voor de liefhebber van kunst. – Eeuwige schoonheid is in meer dan 30 talen verschenen
– Meer dan zeven miljoen exemplaren wereldwijd van verkocht
‘Gombrich wordt beschouwd als een van de invloedrijkste kunsthistorici van de twintigste eeuw. hele generaties kunstgeschiedenisstudenten groeiden op met zijn gedachtegoed en binnen de wetenschappelijke wereld werd hij gewaardeerd om zijn baanbrekend werk.’ De Volkskrant
‘… wie het ter hand neemt voelt een geweldig enthousiasme opkruipen en geniet met volle teugen.’ NRC boeken
‘Ernst Gombrichs boek is zoveel minder stoffig dan andere kunstgeschiedenisboeken omdat hij een verband weet te leggen tussen het werk van zeer verschillende kunstenaars: ieder van hen poogt met de realiteit in het reine te komen; ieder van hen streeft ernaar de wereld zo goed mogelijk weer te geven zoals hij die zelf ziet. Het resultaat is een verhaal dat steeds blijft verrassen en boeien.’ Alain de Botton
Het grote kunstkoopboek
In Het Grote Kunstkoopboek ontdek je het hoe, wat, waar en waarom van kunstkopen: wat je moet weten voor je tot de aanschaf over gaat, hoe de kunstmarkt werkt, hoe je je werk de beste plek in je huis geeft en alles wat verder van belang is bij het kopen van kunst. Ontdek hoe kennis van de kunstgeschiedenis je blik op hedendaagse kunst kan verdiepen, gebruik de geboden handvatten om anders te kijken naar kunst en leer van de verschillende perspectieven van verzamelaars, curatoren, kunstenaars, galeriehouders en zelfs een wetenschapsjournalist.
Of je nou een nieuwsgierige beginner bent of al een huis vol kunst hebt: in dit boek lees je waarom kunst verzamelen zo leuk is én waarom het voor iedereen is weggelegd. Het Grote Kunstkoopboek is een inspirerende en handige gids die je aan de hand neemt in de soms intimiderende kunstwereld. De auteurs – Nadine van den Bosch en Nienke van der Wal – zijn werkzaam in de kunstwereld en oprichters van hét platform voor beginnende kunstkopers Young Collectors Circle.
Doeboek Mondriaan
Heerlijk doeboek boordevol werk van Mondriaan, om naar te kijken én zelf te tekenen! Nu in vernieuwde editie.
Weet jij wie Piet Mondriaan is?
Wat zijn favoriete kleuren waren?
Van welke vormen hij hield?
En ken je zijn beroemdste schilderij?
Ontdek het in dit doeboek.
Lees de verhalen, puzzel mee en teken erop los.
Als je het boek uit hebt, ben je een echte Mondriaan-expert!
Wil je de kunst van Piet Mondriaan in het echt zien?
Bezoek dan het Kunstmuseum Den Haag.
Je vindt er de grootste collectie ‘Mondriaans’ ter wereld.
En ook dat beroemde schilderij…
7 maart 1872 werd Piet Mondriaan geboren te Amersfoort. 150 jaar later viert Kunstmuseum Den Haag dit met een tentoonstelling. Ga zelf aan de slag met lijnen en kleuren en ontdek wat Mondriaan inspireerde. Verhalen, tekenen, kleuren, puzzels, quizvragen tot en met dansen met Mondriaan voor jong en oud!