De top 7 van de leukste antiekmarkten in Nederland

Als het om kunst en markten gaat wordt er veel gedacht aan kunstmarkten, maar wist je dat je op antiekmarkten maar ook bij rommelmarkten ook kunst kan tegenkomen. Hoewel je bij de rommelmarkten soms een prachtig kunstwerk tegen kan komen is de kans het grootst bij antiekmarkten, 

Om je een beetje te helpen heb ik voor deze pagina een top 7 samengesteld met de leukste en beste antiekmarkten in Nederland. Dit maakt het kiezen voor een antiekmarkt wel iets makkelijker. De antiekmarkten worden uitgebreid omschreven om je een goed beeld te geven van de markt.

Antiekmarkten in Apeldoorn (18 juli, 1 en 22 augustus)

In 2024 wordt er op 3 donderdag (18 juli, 1 en 22 augustus) weer een prachtige antiek en curiosa markt gehouden op het marktplein in het centrum van Apeldoorn.  Deze markt wordt gezien als één van de mooiste antiekmarkten van Nederland en behoort ook zeker tot de grootste markten als het gaat om curiosa en antiek. Je vindt hier ongeveer 300 kramen vol schatten en curiosa. 

Van 9.00 uur ’s ochtends tot 16.30 uur ’s middags kun je hier heerlijk struinen en genieten van de sfeer. De toegang is gratis en na de markt zou je nog kunnen genieten van Apeldoorn zelf of van de vele terrassen die je in de buurt van het marktplein vindt.

Antiekcentrum Amsterdam

Hoewel Antiekcentrum Amsterdam geen echte markt is mag ik deze zeker niet overslaan als het om antiek markten / beurzen gaat. Het antiekcentrum in Amsterdam is namelijk een  paradijs voor de liefhebber van kunst en unieke objecten uit alle stijlperioden. 

De verkoopvlakte van het centrum is ruim 1750 m2, je vind hier een verrassend aanbod van 17e, 18e, 19e eeuws antiek en art deco. Het aanbod wordt aangeboden voor Antiekcentrum door  55 gespecialiseerde antiekhandelaren, dit zorgt ook voor de diversiteit. Het antiekcentrum Amsterdam mag je daarom ook gerust de grootste overdekte antiekmarkt van Nederland noemen. 

Antiekcentrum Amsterdam is gevestigd in het centrum van Amsterdam aan de Elandsgracht 109. De Elandsgracht is de toegangsweg naar het populaire winkelgebied De Negen Straatjes en is dus goed te combineren met een bezoekje aan Amsterdam. Het antiekcentrum is 6 dagen in de week geopend en alleen op dinsdag gesloten.


De Antiekmarkten in Heusden

10 keer per jaar elke eerste zaterdag van Maart tot en met december vindt er een brocantemarkt plaats in het middeleeuwse vestingstadje van Heusden. Op de Brocantemarkt in Heusden, komt de tijd tot stilstand en word je ondergedompeld in een sfeer van vintage pracht en antieke schatten.

Meer dan vijftig gepassioneerde brocanteurs uit Nederland, België en Frankrijk bieden elk hun schatten en vondsten aan. Het aanbod is zeer divers: serviesgoed, vintage meubels, flessen en industrieel erfgoed, kunst en nog veel meer.

De markt wordt gehouden op het burchtplein in Heusden, vanaf de parkeerplaats kun je met een (brocante) bus voor slechts een euro naar de markt gebracht worden.  De markt zelf is gratis te bezoeken. Hoewel de markt niet de grootste is, blijft de brocante markt in Heusden wel een echte aanrader door het aanbod en de sfeer die er hangt. Dat Heusden het decor van de markt is speelt ook zeker mee.

Hieronder de datums van de brocante markten in 2024:

 • 2 Maart
 • 6 April
 • 4 Mei
 • 1 Juni
 • 6 Juli
 • 3 Augustus
 • 7 September
 • 5 Oktober
 • 2 November
 • 7 December

Verzamel Jaarbeurs in Utrecht (20 + 21 april en 16 + 17 november)

2 keer per jaar kun je als liefhebber van antiek, curiosa en vintage terecht bij de grootste verzamelbeurs van Nederland gehouden in de Jaarbeurs in Utrecht. De edities in 2024 worden gehouden op 20 + 21 april en 16 + 17 november. 

Tijdens de verzamelbeurs kun je genieten van meer dan 1.000 kraampjes die samen goed zijn voor meer dan honderdduizenden unieke voorwerpen. Je vindt de kraampjes in 5 hallen dus neem ook echt de tijd en kom lekker vroeg zodat je de drukte voor bent. 

Het grote voordeel van de verzamelbeurs is dat de meeste kramen goed zijn ingedeeld en je verschillende afdelingen vindt waardoor je ook hopeloos aan het zoeken bent. 

Maar dit is niet alles, op de markt staan nationale en internationale antiek experts klaar om je te begeleiden in je zoektocht. Hun kennis en passie maken de ervaring compleet en voegen een extra dimensie toe aan je ontdekkingstocht.

Op de verzamelbeurs vind je niet alleen kunst en antiek, ook zijn er vele verzamelobjecten, van speldjes tot stipboeken en nog veel meer.


Antiekmarkt Delft (elke zaterdag van 13 april t/m 28 september)

De Antiekmarkt Delft heeft elke zaterdag tijdens het seizoen ruim honderd kraampjes rondom de Oude Kerk en op de Voldersgracht, Wijnhaven, Vrouwjuttenland en Hippolytusbuurt. 

Het aanbod is heel divers, dit maakt de markt ook leuk om vaker te bezoeken. Je vindt hier onder andere servies, sieraden, glaswerk, prenten en oude boeken. De antiekmarkt in Delft is ook een aanrader voor de kunstliefhebber, regelmatig zijn hier pareltjes en schatten te vinden. 

Een ander groot voordeel is dat de markt gratis te bezoeken is en je het kunt combineren met een bezoekje aan het centrum van Delft.


Naarden the Art Fair – 22 t/m 26 januari 2025 

In het laatste weekend van januari komt een eeuwenoude traditie tot leven op het Kunst & Antiek Weekend. Al meer dan twee decennia lang vormt deze beurs het hart van de antiek en kunstwereld, een ware oase voor verzamelaars, liefhebbers en kenners van historische schatten. Je vindt op de beurs / markt een mix van werken uit de Oude, Moderne en Hedendaagse Kunst.

Het Kunst & Antiek Weekend biedt een blik op een verbazingwekkende variëteit aan objecten, elk doordrenkt van geschiedenis en vakmanschap. Of het nu gaat om zeldzame antiquiteiten of meesterwerken van verfijnde kunst, deze beurs is een viering van cultureel erfgoed in al zijn pracht en praal.

Wat deze beurs nog meer bijzonder maakt, is de setting waarin deze plaatsvindt. De majestueuze Grote Kerk van Naarden-Vesting wordt voor twee dagen omgetoverd tot een betoverend kunst- en antiekparadijs. Een unieke gelegenheid om niet alleen de innerlijke, maar ook de uiterlijke schoonheid van dit historische monument te bewonderen.

Een van de meest geruststellende aspecten van het Kunst & Antiek Weekend is de garantie van kwaliteit. In een wereld waar de grens tussen waardevolle antiquiteiten en alledaagse snuisterijen soms vaag lijkt, biedt deze beurs een welkome helderheid. Elk object dat hier wordt tentoongesteld, ondergaat een strenge beoordeling door een team van experts


Vlooienmarkt IJhallen

Hoewel de Vlooienmarkten in de IJ hallen te Amsterdam geen echte antiekmarkt is, heb ik deze wel opgenomen in de top 7 van de leukste antiekmarkten in Nederland. De vlooienmarkt behoort tot de grootste vlooienmarkten van Nederland en heeft een heel bijzonder aanbod, heel divers en tussen alle huisraad en kleding vind je ook antiek en curiosa. 

Het aanbod verschilt ook echt per keer, het leuke van de markt is dat je hier standhouders uit heel Nederland tegenkomt. Het is daarom ook altijd weer een verrassing. 

Deze overdekte markt wordt sommige maanden meerdere keren gehouden, hieronder vind je de datums voor 2024: 

 • 27 april 2024
 • 4 en 5 mei 2024
 • 1 en 2 juni 2024
 • 29 en 30 juni 2024
 • 20 en 21 juli 2024
 • 17 en 18 augustus 2024
 • 31 augustus en 1 september 2024
 • 28 en 29 september 2024
 • 26 en 27 oktober 2024
 • 16 en 17 november 2024
 • 7 en 8 december 2024

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven