De top 10 van de leukste boekenmarkten in Nederland 2024

Stap binnen in de bruisende wereld van de beste boekenmarkt in Nederland, waar literatuur en kunst elkaar ontmoeten in een levendige mix van pagina’s en beelden. De boekenmarkten zijn een paradijs voor boekenwurmen en kunstliefhebbers. Het is niet alleen een leuk uitje maar je kunt hier ook op zoek naar een ontbrekend boek of juist op zoek naar een pareltje. 

Op de boekenmarkten speelt kunst vaak een grote rol, denk hierbij aan proza, poëzie en natuurlijk kunstboeken over een kunststroming of juist boeken over een kunstenaar. 

Op de boekenmarkten in de top 10 van deze pagina kun je ook prachtige kunstboeken vinden. Om je een goed beeld te geven van de beste en leukste boekenmarkten van Nederland heb ik deze uitgebreid beschreven.

Deventer boekenmarkt

De Deventer Boekenmarkt, gehouden op de eerste zondag van augustus (Zondag 4 augustus). Deze boekenmarkt is de grootste boekenmarkt in Europa en trekt jaarlijks tienduizenden bezoekers. Met meer dan 850 kramen langs de sfeervolle straten van de historische binnenstad biedt deze markt een overvloed aan boeken in alle genres, van zeldzame antiquarische exemplaren tot hedendaagse bestsellers. Ook kunstboeken zijn ruim aanwezig op de boekenmarkt in de Hanzestad Deventer. 

De markt begint officieel om 9 uur maar vanaf 7 uur heb je al de eerste koopjesjagers op zoek naar de pareltjes of om de drukte te vermijden. De boekenmarkt loopt langs de IJssel en door het centrum van de prachtige stad Deventer. Deventer is ook zeker de moeite om doorheen te wandelen en heeft vele mooie historische gebouwen. 

Tijdens de boekenmarkt is er ook een WoordWaarde Festival. Een festival dat volledig in het teken staat van het boek, taal en literatuur. Of het nu gaat om gesproken, gezongen of geschreven taal: alles komt aan bod. Op locaties verspreid door de hele stad zijn gedurende de week activiteiten variërend van workshops, exposities, lezingen en doe-activiteiten bij verschillende culturele instellingen in Deventer.


Boekenmarkt Spui

De Boekenmarkt Spui, gelegen in het hart van Amsterdam, is een levendige en culturele schat voor boekenliefhebbers. Elke vrijdag staat het Spui vol met kraampjes van boekhandelaren die een diverse selectie boeken aanbieden, variërend van literaire klassiekers tot moderne romans en zeldzame exemplaren. Op de markt zijn ook diverse kunstboeken te vinden op deze markt. 

De markt is geliefd bij zowel lokale bewoners als toeristen, die genieten van het doorbladeren van de boeken terwijl ze de levendige sfeer van deze historische locatie opsnuiven. Met zijn charmante setting en uitgebreide assortiment is de Boekenmarkt Spui een ware parel voor boekenliefhebbers in Amsterdam.

Wist je dat er elke zondag ook een kunstmarkt gehouden wordt uit het Spui in Amsterdam? Ook zeker de moeite waard om een keer te boeken.


Dordtse Boekenmarkt

De Dordtse Boekenmarkt, gelegen in de pittoreske binnenstad van Dordrecht, is een jaarlijks terugkerend evenement dat boekenliefhebbers uit alle hoeken van Nederland trekt. In 2024 wordt de boekenmarkt gehouden op Zondag 7 juli.

Met meer dan 300 kramen verspreid over de sfeervolle straten biedt deze markt een schat aan boeken in allerlei genres, van literaire werken tot kinderboeken en antiquarische exemplaren. Uiteraard ontbreekt het ook niet aan poëzie, proza en andere kunstboeken. Sinds 2023 zijn er ook diverse verkopen met een mooi aanbod van LP´s.

De historische ambiance van de stad vormt het perfecte decor voor het snuffelen tussen de boeken en het ontdekken van verborgen schatten. Of je nu op zoek bent naar een specifieke titel of gewoon wilt rondstruinen tussen de boeken, de Dordtse Boekenmarkt biedt een gezellige en inspirerende ervaring voor alle boekenliefhebbers.


Kamper Stripspektakel

De leukste en gezelligste 1-daagse familie stripbeurs van Nederland is de Kamper Stripspektal. Deze prachtige stripboekmarkt heeft ongeveer 100 kramen. De kramen zijn heel divers, je vindt hier zowel nieuwe als tweedehands stripboeken, comics en andere stripgelateerde spullen, ruim 80 tekenaars/scenaristen, Uitgevers, fanclubs en infostand.

De markt is in het historische centrum van Kampen en wordt in 2024 gehouden op 17 augustus van 10.00 tot 17.00 uur.  De markt is gericht op liefhebbers van strips en grafische kunst. De markt wordt ook goed bezocht door bezoekers uit heel Nederland. 

Doordat er ook tekenaars/ scenaristen, uitgevers en fanclubs aanwezig zijn vind je veel diversiteit, ook wordt er gezorgd voor een leuke aankleding en activiteiten, denk hierbij aan workshops en lezingen. Kortom, ben jij een liefhebber van strips of grafische kunst, dan is Kamper Stripspektakel een echte aanrader.


Zutphense Boekenmarkt

De kleine boekenmarkt in Zutphen wordt gehouden op 27 juli 2024. Je leest het goed een kleine boekenmarkt, op deze boekenmarkt vind je ongeveer 40 kramen en is daarmee ook de kleinste boekenmarkt samen met Bredevoort in deze lijst. Maar dit betekent zeker niet dat de boekenmarkt niet interessant is.

Daarentegen is het aanbod wel van een hoge kwaliteit en zeer divers. Je vindt hier professionele boekhandelaren en antiquaren uit heel Nederland.

De markt in het centrum (Groenmarkt en Marspoortstraat) van Zutphen is van 10.00 uur tot 17.00 uur. Vanaf 12.00 uur zijn ook de winkels open, dit maakt het extra gezellig en interessant voor de bezoekers.


Boekenmarkt Tilburg Boeken rond het Paleis

Op 25 augustus wordt in Tilburg de boekenmarkt gehouden rond het Paleis. Dit is alweer de 26ste editie. De boekenmarkt heeft ongeveer 200 kramen en behoort tot de grotere boekenmarkten van Nederland. Naast de boekenkramen is er nog veel meer te beleven zoals een puzzeltocht voor kinderen en jong volwassenen. 

Wat de Tilburgse boekenmarkt zo speciaal maakt, is de unieke locatie rondom het Paleis-Raadhuis van Tilburg, dat een indrukwekkende achtergrond vormt voor de vele kraampjes vol literaire schatten. Vergeet tussen al het zoeken maar de boeken niet te genieten van het prachtige paleis. 

Het aanbod is groot en zeer divers, bijna alle soorten boeken zijn wel te vinden op de Tilburgse boekenmarkt. Ook als het gaat om kunst is er veel te kiezen.

De bijzondere boekenmarkt wordt gehouden van 10.00 uur tot 17.00 uur. Een leuk weetje is dat er elk jaar ook een aantal bekende schrijvers langs komen, dit is al een reden om de boekenmarkt te bezoeken.


Boekenmarkt Vaassen

Op donderdag 9 mei tijdens Hemelvaartsdag wordt er weer een grote boekenmarkt gehouden in het centrum van Vaassen. De boekenmarkt is een begrip in Nederland en wordt gelijk gehouden met een grote braderie, muziekoptredens en vele andere activiteiten.

De boekenmarkt trekt vele bezoekers uit heel Nederland, en staat bekend als een goed georganiseerde markt met een hoge kwaliteit aan verkopers en boeken. Op de boekenmarkt vind je tienduizenden boeken in bijna elke prijsklasse en genre. De boeken worden aangeboden door antiquariaten en boekhandelaren uit heel Nederland.

De markt is van 10.00 uur tot 17.00 uur. Door het grote aanbod aan activiteiten kan het ´s middags erg druk worden, als je rustig wil struinen is de ochtend aanbevolen. In de ochtend heb je ook de meeste kans op pareltjes.


Boekenmarkt Middelburg

De 24e edite van de boekenmarkt in Middelburg is op Zondag 5 mei 2024. De boekenmarkt Middelburg Boekenstad is de grootste en gezelligste boekenmarkt van Zuidwest-Nederland.  De boekenmarkt wordt gehouden op het prachtige plein voor het oude stadhuis en is van 10 uur tot 17 uur. De toegang is gratis.

Je vindt op deze boekenmarkt ongeveer 120 kramen met een groot en divers aanbod zoals: kinderboeken, kookboeken, literatuur, poëzie, historische boeken, thrillers, kunstboeken en nog veel meer. Ook is Zeelandica aanwezig. Zeelandica biedt boeken aan van Zeeuwse auteurs of over Zeeuwse onderwerpen.

De Boekenmarkt in Middelburg is een levendige traditie in de historische Zeeuwse stad. Elk jaar komen boekenliefhebbers van heinde en verre naar Middelburg om te genieten van de uitgebreide selectie boeken.


Boekenmarkten Bredevoort

Boekenmarkt Bredevoort is niet 1 boekenmarkt maar 5x per jaar wordt er een prachtige en kwalitatieve boekenmarkt plaats. De Eerste Boekenmarkt wordt gehouden maandag 1 april (Tweede Paasdag), de Tweede Boekenmarkt vindt plaats op Tweede Pinksterdag. De zomerboekenmarkt wordt gehouden op zondag 14 juli. De tweede laatste boekenmarkten vinden plaats op zondag 25 augustus en zondag 20 oktober. 

De boekenmarkt is net zoals Zuthpen een kleinere boekenmarkt met Nederlandse en Duitse boekhandelaren. In totaal zijn er per boekenmarkt ongeveer 40 boekenkramen. 

Naast boekenmarkt kun je in het middeleeuwse vestingstadje Bredevoort ook genieten van leuke stadswandelingen, exposities, live muziek, ambachten, een prachtig Vestingpark


De Utrechtse Boekenmarkt

Op Zondag 22 september 2024 wordt er weer een prachtige boekenmarkt gehouden op het Vredenburg in het centrum van Utrecht. Met meer dan 100 kramen is het de grootste en ook de gezelligste boekenmarkt van Utrecht. 

Het aanbod is groot en zeer divers, je vindt hier onder andere kinderboeken. Poëzie, romans, strips, biografieën, geschiedenisboeken, kunstboeken en nog veel meer. De boekenmarkt is gratis te bezoeken van 09.30 uur tot 17.30 uur en is zeker de moeite waard. De markt is goed te combineren met het prachtige Utrecht.

Op de boekenmarkt vind je ook een informatiestand van ILFU (Internationaal Literatuur Festival Utrecht).


Boekenmarkt Almelo

Op donderdag 9 mei 2024 tijdens Hemelvaartsdag wordt er een grote boekenmarkt gehouden in het centrum van Almelo. De boekenmarkt is in het vernieuwde centrum van Almelo op de Koornmarkt, Waagplein en het Marktplein en is veel meer dan alleen de 150 kramen met boeken. Naast de boekenmarkt zijn er vele activiteiten waaronder een kunstmarkt en diverse optredens.

Naast het grote en vooral diverse aanbod van boeken vind je op de markt ook diverse kraampjes met dvd’s en LP´s. Leuk voor de afwisseling en de liefhebbers. Ook kunst ontbreekt niet, zowel op de kunstmarkt kun je als kunstliefhebber een mooie vondst vinden, maar dit geldt ook voor de boekenmarkt.


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven