De top 7 van de beste boeken over klei 2024

Welkom bij onze ontdekkingsreis naar de meest boeiende en informatieve boeken over klei! Of je nu een beginnende klei-kunstenaar bent die zijn eerste stappen zet in de wereld van boetseren, een doorgewinterde keramist op zoek naar nieuwe technieken. De top 10 met de beste boeken over klei is jouw gids naar inspiratie en kennis.

Klei is een van de oudste en meest veelzijdige materialen die de mensheid kent. Van de eerste vormen die werden gemaakt door onze verre voorouders tot de complexe en verfijnde kunstwerken van vandaag, klei heeft altijd een centrale rol gespeeld in kunst, ambacht en zelfs technologie.

In deze blog duiken we dieper in en presenteer ik een selectie van boeken die voor iedereen geschikt zijn die geïnteresseerd is in de wereld van klei. Om je een goed beeld te geven over de boeken die gaan over klei, heb ik deze uitgebreid omschreven. Naast de boekbeschrijving is er ook een link van Bol.com geplaatst voor meer informatie over het boek.

Creatief met zelfhardende klei

Lijkt het je leuk om je oude bloempot een nieuwe look te geven of wil je graag een originele voorraadpot of een uniek verzameldoosje maken? In Creatief met zelfhardende klei worden oude spullen en spullen die je anders zou weggooien, hergebruikt en omgetoverd tot decoratieve, originele en nuttige voorwerpen.

Na een korte uitleg over het werken met zelfhardende klei en de afwerking ervan, kun je direct aan de slag met de uitgebreide beschrijvingen. De voorbeelden zijn zo divers mogelijk gekozen om de verschillende technieken en mogelijkheden te laten zien en ervaren. Na vele uren knutselplezier zul je kunnen genieten van een schitterend eindresultaat.


Handopbouw met klei

Ontwerp je eigen collectie van 22 stijlvolle keramische voorwerpen. In Handopbouw met klei staan de oudste en traditioneelste manieren van pottenbakken centraal. Daarbij is geen draaischijf nodig. Je begint met de basisvaardigheden: hoe je klei walkt, textuur aanbrengt en met mallen werkt. Vervolgens leer je hoe je keramiek op een professionele manier kunt afwerken door deze te decoreren, te glazuren en te bakken. En dan is het tijd om je nieuw opgedane kennis aan de praktijk te toetsen met projecten als koffiekoppen, borden, een theepot, een kandelaar, een vaas, een fruitschaal enz. Handopbouw met klei staat vol duidelijke stap-voor-stapfoto’s en prachtige beelden die je zullen inspireren. Keramiste Lilly Maetzig begeleidt je door het hele boek met haar deskundige uitleg en praktische tips. Wedden dat je koffie of thee in je unieke, zelfgemaakte kop dubbel zo lekker zal smaken?


Klei!

Van klei kun je de prachtigste dingen maken, bijvoorbeeld koppen, borden, potten en decoraties voor in en om huis. In het hip vormgegeven ‘Klei!’ wordt van elk item duidelijk uitgelegd hoe het gemaakt wordt.
Om echt mooie projecten te maken heb je heus geen potten bakkerswiel nodig, alleen een deegroller, mesjes, een doek, een spons en natuurlijk klei. De stilistische fotografie en de stap-voor-stapuitleg nodigen iedereen uit om een plak klei ter hand te nemen en eens heerlijk te gaan fröbelen.


Rond klei

Heerlijk om met je handen in de klei te woelen, wonderlijk hoe een bolletje klei een uniek aardewerken potje wordt, verrassend hoe je je hoofd helemaal vrij maakt. Kleien doet iets met een mens.In Rond klei leer en lees je alles over de basisbeginselen van keramiek: over de grondstof klei, over draaien aan de draaischijf, handvormen of opbouwen van klei, decoreren, glazuren en bakken.

Alle stappen worden op een enthousiaste manier beschreven en geïllustreerd met foto’s die je doen verlangen er zelf in te vliegen. Drinken uit je zelfgedraaide mok, olijven presenteren in je zelfgemaakte kommetje, een boeketje bloemen schikken in je handgevormde vaas… Dat voelt zo goed.Rond klei is een ongecompliceerd hand- en doeboek en dankzij de prachtige foto’s ook een inspirerend kijkboek voor al wie houdt van ambachtelijk, authentiek, eenvoudig en tijdloos aardewerk.


Modelboetseren in klei

Ontdek de technieken voor het maken van een menselijke figuur in klei.

Modelboetseren in klei begint met de basistechnieken, van het rollen van een kleiplaat tot het voorbereiden van referentiemateriaal. Ook leer je hoe je een armatuur maakt en gebruikt waarop je holle vormen kunt creëren die klaar zijn om de oven in te gaan. De auteur begeleidt je vervolgens stap voor stap bij het maken van een menselijke figuur van zo’n 60 cm hoog – of hoe groot je maar wilt. De patronen en instructies zijn geschikt voor meerdere schalen.

De foto’s geven duidelijk aan hoe je alle lichaamsdelen opbouwt en verfijnt: van de voeten en benen tot de heupen, torso, armen, handen en het hoofd. Door het hele boek staan aanvullende tips en suggesties om je te helpen bij het boetseren en het bereiken van een natuurlijk resultaat. Ook vind je een complete set referentiefoto’s, nuttige anatomische illustraties en inspirerende werken van een aantal hedendaagse topkunstenaars.

Lof voor Modelboetseren in klei

‘Lezers zullen ontdekken dat Cristina een alchemist is die klei, slib en glazuur met een perfecte mix van nauwkeurigheid en instinct tot leven wekt. Haar fascinatie voor de menselijke vorm is aanstekelijk, haar toewijding en oog voor detail constant.’ – Leslie Noell, creatief directeur, Penland School of Craft‘Cristina Córdova’s unieke, multiculturele opleiding en perspectief leverden een buitengewone combinatie op van academische discipline en onbelemmerde creativiteit bij de benadering van de menselijke vorm. Dit boek is een gids voor het opdoen van vaardigheden die zelden op kunstacademies worden onderwezen.’ – Garth Johnson, Paul Phillips en Sharon Sullivan, curator keramiek, Everson Museum of Art

‘Dit is een buitengewoon boek van een buitengewoon kunstenaar. Cristina heeft een zeldzaam document afgeleverd. Het geeft zeer bruikbare informatie en toont tegelijkertijd een diep ontzag voor de poëzie en schoonheid van de menselijke vorm en voor de mogelijkheden die klei biedt om emotionele diepgang in weer te geven. – Wayne Higby, professor keramische kunst, directeur en hoofdcurator, Alfred Ceramic Art Museum, Alfred University

‘Cristina is een supertalent. Uit haar constante verkenning van de menselijke psyche en existentiële hartstocht ontspruiten figuren en verhalen waarmee ze in elke pose en elk gebaar de hele kunstgeschiedenis laat zien, en die zowel opvallend eigentijds als tijdloos zijn.’ – Annie Carlano, hoofdcurator kunstnijverheid, ontwerp en mode, The Mint Museum


Van klei tot keramiek

Hét handboek voor pottenbakken, voor beginners én gevorderden

Van klei tot keramiek is hét handboek voor iedereen die met keramiek werkt, van beginners en hobbyisten tot studenten en professionele keramisten. In dit boek neemt Stuart Carey je mee langs alle fases van het pottenbakproces. Je leert begrijpen hoe klei werkt, ontdekt de fijne kneepjes van het werken met de schijf en krijgt tips over hoe je je werk kunt fwerken en glazuren.

De eenvoudige stap-voor-stapinstructies, heldere foto’s en Stuarts nuttige tips en trucs helpen je op weg naar het doel: keramiek waarin vorm, schoonheid en functionaliteit een harmonieuze eenheid vormen.

Stuart Carey is een veelbekroonde Engelse keramist wiens stijlvolle en onderscheidende serviezen hem internationale cliënten opleverden, waaronder The Conran Shop en Calvin Klein.

  • Alle keramiekcursussen in Nederland en Vlaanderen zitten voortdurend vol!
  • Pottenbakken is weer helemaal terug
  • Prachtige moderne voorbeelden die iedere keramist zullen inspireren

Boetseren compleet

Hét complete handboek voor beeldend vormen in klei

Dit complete handboek behandelt alle aspecten van het boetseren. Allereerst leer je alles over verschillende soorten klei en boetseergereedschappen. Dan ga je modelleren. Hoe bouw je een beeld op, hoe ondersteun je fragiele onderdelen? Leer hierbij over verhoudingen in een lichaam of een gezicht, over het vormen en bepalen van lichaamshoudingen en het verbeelden van emoties. En specialiseer je in het boetseren van details zoals handen en voeten. Hoe werk je je beeld af en presenteer je het? Leer over uithollen, armaturen en sokkels.

In dit boek nemen Phipippe Chazot en Bérit Hildre je mee langs het hele proces, van idee, via klei en gereedschap, beeldend vormen tot afwerken, stoken en presenteren.


Hobbymax.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven