Aquarelpotloden! Veel informatie en de 7 beste potlodensets

Welkom, creatieve zielen, tot een wereld doordrenkt met kleur en verbeelding! In deze blog gaan we dieper in op de aquarelpotloden. Of je nu een ervaren kunstenaar bent of net begint, deze blog belooft een schat aan informatie en inspiratie te bieden over deze veelzijdige artistieke gereedschappen.

Aquarelpotloden combineren het beste van twee werelden: de precisie van potloden en de vrijheid van aquarelverf. Maar wat maakt ze zo uniek? Hoe kun je ze optimaal benutten in je kunstwerken? En welke technieken helpen je om adembenemende meesterwerken te creëren? Dit en nog veel meer lees je op deze pagina.

Wat zijn aquarelpotloden?

Aquarelpotloden zijn als magische toverstokken voor kunstenaars. Stel je voor dat je een potlood hebt, maar in plaats van een simpele zwarte lijn te tekenen, kun je met dit potlood allerlei kleuren toveren, net als met aquarelverf.

Het ‘potloodpunt’ van aquarelpotloden is eigenlijk gemaakt van samengeperste aquarelverf. Wanneer je ermee tekent op papier en er vervolgens water aan toevoegt, komt die verf vrij en verspreidt zich als bij toverslag over het papier. Dit opent een wereld van mogelijkheden! Je kunt zachte, vloeiende kleurovergangen maken of juist gedetailleerde lijnen en texturen toevoegen.

Aquarelpotloden komen in allerlei kleuren voor: Van subtiele pasteltinten tot felle, levendige kleuren, er is voor elk project wel een geschikte kleur te vinden. En je kunt ze op allerlei soorten papier gebruiken.

Wat dit echt speciaal maakt, is dat je met aquarelpotloden zowel kunt tekenen als schilderen. Je kunt gedetailleerde tekeningen maken met de precisie van een potlood, maar ook de vloeiende, levendige effecten van aquarelverf toevoegen. Het is alsof je twee kunstvormen combineert tot één!


Hoe gebruik je aquarelpotloden?


Het gebruik van aquarelpotloden kan op verschillende manieren worden benaderd, afhankelijk van de gewenste effecten en persoonlijke voorkeuren van de kunstenaar. Hier zijn enkele basisstappen en technieken om je op weg te helpen:

 • Selecteer je materialen: Kies aquarelpotloden van goede kwaliteit en geschikt aquarelpapier. Zorg ervoor dat je ook een penseel en water bij de hand hebt.
 • Begin met een schets: Als je eenmaal je onderwerp hebt gekozen, maak dan een lichte schets op je papier met het aquarelpotlood. Dit hoeft niet perfect te zijn, het dient als gids voor je kleuren en compositie.
 • Kleur toevoegen: Begin met het toevoegen van kleur aan je tekening door direct met de aquarelpotloden op het papier te tekenen. Je kunt kleuren mengen door lagen over elkaar aan te brengen, net zoals je zou doen met kleurpotloden.
 • Maak het nat: Nu komt het magische deel! Gebruik een penseel om water aan te brengen over de kleuren die je hebt getekend. Dit activeert de aquarelverf in de potloden en verspreidt de kleur over het papier. Experimenteer met hoeveel water je gebruikt om verschillende effecten te bereiken – meer water zorgt voor zachtere kleurovergangen, terwijl minder water meer gedefinieerde lijnen kan behouden.
 • Textuur en details toevoegen: Als je wilt, kun je na het aanbrengen van water nog meer details toevoegen door opnieuw met aquarelpotloden over het natte oppervlak te tekenen. Dit kan helpen bij het creëren van interessante texturen en het verfijnen van je compositie.
 • Laat het drogen: Laat je kunstwerk volledig drogen voordat je verder gaat. Aquarelverf kan enige tijd nodig hebben om te drogen, afhankelijk van de dikte van de lagen en de omgevingsomstandigheden.
 • Finishing Touches: Als je tevreden bent met je kunstwerk, kun je eventueel nog kleine aanpassingen maken met droge aquarelpotloden of andere mediums.

Het gebruik van aquarelpotloden is een kwestie van experimenteren en ontdekken wat voor jou het beste werkt. Hier lees je wel technieken er allemaal zijn.


Welke aquarelpotloden technieken zijn er?

Er zijn talloze technieken die je kunt gebruiken bij het werken met aquarelpotloden. Hieronder lees je meer over een aantal van de meest populaire en effectieve technieken:

 • Nat-op-droog: Teken met droge aquarelpotloden op droog papier en gebruik vervolgens een vochtig penseel om de kleuren te activeren en te verspreiden. Deze techniek geeft scherpere lijnen en details.
 • Nat-in-nat: Bevocht het papier lichtjes met water voordat je de aquarelpotloden aanbrengt. Hierdoor mengen de kleuren zich op een meer vloeiende manier op het papier. Dit kan zorgen voor zachtere overgangen en subtiele meningen.
 • Gelaagdheid: Bouw je afbeelding geleidelijk op door meerdere lagen aquarelpotlood kleur aan te brengen en na elke laag water toe te voegen. Dit zorgt voor diepte en complexiteit in je kunstwerk.
 • Droge technieken: Naast het activeren van de kleuren met water, kun je aquarelpotloden ook droog gebruiken voor meer textuur en detail. Experimenteer met het overlappen van lijnen en het aanbrengen van verschillende druk om variatie in je tekening te creëren.
 • Mengen en verzachten: Gebruik een vochtig penseel om kleuren op het papier te mengen en te verzachten nadat ze zijn aangebracht met aquarelpotloden. Dit kan helpen bij het creëren van vloeiende overgangen en het verenigen van verschillende kleuren.
 • Schrapen en oplichten: Gebruik een scherp mesje of een speciaal aquarelpotlood om details of highlights in je tekening te krassen. Dit kan vooral effectief zijn bij het creëren van textuur of het benadrukken van bepaalde gebieden.
 • Maskeren: Gebruik masking fluid of een wit aquarelpotlood om gebieden op het papier te bedekken die je wilt behouden voordat je met kleur begint. Nadat de verf is opgedroogd, kun je het masker verwijderen en de onthulde witte delen laten opvallen.

Deze technieken zijn slechts het topje van de ijsberg als het gaat om het werken met aquarelpotloden. Er is veel ruimte voor experimentatie en ontdekking, dus laat je creativiteit de vrije loop en ontwikkel je eigen unieke stijl!


Welk papier kun je het beste gebruiken bij aquarelpotloden?

Met het werken van aquarelpotloden is het belangrijk om het juiste papier te kiezen, omdat het papier een grote invloed heeft op hoe de kleuren worden opgenomen en gemengd. Hier zijn enkele eigenschappen waaraan goed aquarelpapier moet voldoen, en enkele populaire opties:

 • Dikte en gewicht: Aquarelpapier moet dik en stevig zijn om te voorkomen dat het gaat bobbelen of vervormen wanneer het nat wordt. Papier met een gewicht van 300 gram of hoger wordt over het algemeen aanbevolen voor aquarelwerk.
 • Textuur: Aquarel Papier is verkrijgbaar in verschillende texturen, waaronder glad, ruw en getextureerd (cold-pressed). De keuze van de textuur hangt af van je persoonlijke voorkeur en het gewenste effect. Ruw papier kan meer textuur en karakter toevoegen aan je werk, terwijl glad papier zorgt voor scherpere lijnen en details.
 • Absorptievermogen: Aquarelpapier moet water goed absorberen zonder dat de kleuren te snel vervagen of uitvloeien. Papier dat te glad is, kan moeite hebben om water vast te houden, terwijl ruw papier de kleuren snel kan absorberen en het moeilijker kan maken om te werken. Cold-pressed papier biedt over het algemeen een goed compromis tussen absorptie en textuur.
 • Kwaliteit: Kies altijd voor aquarelpapier van goede kwaliteit om ervoor te zorgen dat je kunstwerk langdurig mooi blijft. Papier van mindere kwaliteit kan vervagen, vergelen of zelfs uit elkaar vallen na verloop van tijd.

Populaire merken aquarelpapier die vaak worden aanbevolen zijn onder andere:

 • Winsor & Newton
 • Fabriano
 • Strathmore
 • Canson

Hieronder vind je aquarel papier dat voldoet aan de kwaliteit als het gaat om goed aquarel papier. Het papier is eenvoudig te bestellen via Bol.com. het aquarel papier wordt ook aangeboden via een link van Bol.com.


Welke puntenslijper is het beste voor aquarelpotloden?

Bij het slijpen van aquarelpotloden is het belangrijk om een puntenslijper te gebruiken die zacht genoeg is om de potlood kern niet te beschadigen, maar tegelijkertijd scherp genoeg om een nauwkeurig punt te creëren. Hier zijn een paar puntenslijpers die geschikt zijn voor aquarelpotloden:

 • Handmatige puntenslijper met verstelbaar punt: Deze puntenslijpers hebben vaak een instelbare scherpte, zodat je de punt kunt aanpassen aan je voorkeur. Ze zijn handig en draagbaar, perfect voor onderweg of in de studio.
 • Elektrische puntenslijper: Sommige kunstenaars geven de voorkeur aan elektrische puntenslijpers vanwege hun gemak en snelheid. Zorg ervoor dat je een elektrische puntenslijper kiest die specifiek is ontworpen voor kleurpotloden of aquarelpotloden om te voorkomen dat de punt te scherp wordt en de potlood kern breekt.
 • Mesje: Sommige kunstenaars geven er de voorkeur aan om aquarelpotloden met een mes te slijpen voor meer controle over de puntvorm. Dit kan handig zijn voor het creëren van aangepaste puntvormen, zoals stompe punten voor bredere streken of scherpe punten voor gedetailleerd werk.

Waar moet je opletten bij het kopen van een aquarelpotloden?

Bij het kopen van aquarelpotloden zijn er een aantal belangrijke factoren om op te letten om ervoor te zorgen dat je de juiste keuze maakt. Hier zijn enkele punten om rekening mee te houden:

 • Kwaliteit van de potloden: Zoek naar aquarelpotloden van goede kwaliteit die heldere, levendige kleuren bieden en gemakkelijk te mengen zijn. Merken zoals Faber-Castell, Caran d’Ache, Stabilo, Staedtler, Bruynzeel en Winsor & Newton staan bekend om hun hoogwaardige aquarelpotloden.
 • Kleurassortiment: Controleer of het set aquarelpotloden het kleurenpalet bieden dat je nodig hebt voor je kunstprojecten. Sommige sets bevatten een beperkt aantal kleuren, terwijl andere uitgebreide assortimenten bieden.
 • Oplosbaarheid: Zorg ervoor dat de aquarelpotloden goed oplosbaar zijn in water, zodat je verschillende technieken kunt gebruiken, zoals nat-op-droog en nat-in-nat. Test indien mogelijk de oplosbaarheid van de potloden voordat je ze koopt.
 • Prijzen en budget: Overweeg je budget en vergelijk de prijzen van verschillende merken en sets. Soms is het de moeite waard om iets meer te investeren in kwaliteitspotloden die langer meegaan en betere resultaten opleveren.
 • Verpakking en presentatie: Let op de verpakking van de aquarelpotloden, vooral als je van plan bent om ze cadeau te geven of op te bergen. Sommige sets worden geleverd in handige blikken of houten kisten, terwijl andere individuele potloden in plastic verpakkingen kunnen worden verkocht.
 • Reviews en aanbevelingen: Lees recensies en vraag aanbevelingen van andere kunstenaars of hobbyisten die ervaring hebben met het gebruik van aquarelpotloden. Dit kan je helpen om een weloverwogen beslissing te nemen.

De top 7 van de beste aquarelpotloden sets!

Nu je al veel meer te weten bent gekomen en je ook weet waar je het beste op kunt letten bij het kopen van aquarel potloden is het tijd voor de 7 beste sets van dit moment. Om je een goed beeld te geven van de top 7 van de beste aquarelpotloden heb ik naast een productomschrijving ook een link van Bol.com geplaatst. De link geeft veel extra informatie over de aquarelpotloden.

Faber-Castell aquarel kleurpotlood – Goldfaber – etui 36 stuks – FC-114636

Faber-Castell Goldfaber aquarelpotlood

 • Etui met 36 assorti kleuren kleurpotloden aquarel.
 • 3,3 mm breukvaste kern dankzij secural bonding proces (SV).
 • Hexagonale, 6-kantige uitvoering.
 • Hoogwaardige pigmenten met voortreffelijke kleurkracht, lichtbestendigheid en in water oplosbaar.
 • Houder gelakt in grijze kleur en achterzijde gelakt in de kleur van het potlood.
 • Makkelijk te slijpen met alle normale puntenslijpers.
 • Verkrijgbaar in 60 kleuren.

De Goldfaber aqua kleurpotloden bevatten een samenstelling van was met pigmenten, hulp- en vulstoffen, oppervlakte-actieve stoffen en bevatten geen olie.
Let op: vermijd het onderdompelen van aquarelpotloden in water!

De Goldfaber Aqua aquarelpotloden overtuigen door hun zachte en intense kleurweergave en uitstekende kleurglans met droge of natte technieken. Alle droge tekentechnieken van kleurpotloden kunnen met deze aquarelpotloden worden gebruikt. Met een nat penseel kunnen prachtige aquarelschilderijen worden getoverd tot een motief of patroon dat is ontworpen met de Goldfaber Aqua.


Kleurpotlood caran d’ache swisscolor aquarel 40 st

 • 100% Swiss Made.
 •  Gemaakt van Californisch FSC Cederhout
 •  Potlood stiften zijn bij Caran d’Ache verlijmd in het potlood waardoor stift niet breekt bij het vallen van het potlood.
 •  Goede kwaliteit aquarel kleurpotloden.
 •  Dikke potloodstift van 2,8mm. 1 doos x 40 stuk

Bruynzeel Design box 48 aquarelpotloden met penseel

De aquarelpotloden van Bruynzeel Design zijn de hoogste kwaliteit potloden, ideaal voor het creëren van aquarelschilderijen die je zeer nauwkeurig kan opzetten. Met deze potloden is het gemakkelijk om meerdere kleurlagen over elkaar aan te brengen.

De sterke dikke kleurkern van 3,7 mm is gemaakt van hoogwaardige pigmenten, dat zorgt voor een perfecte kleurafgifte en volledige oplosbaarheid met water.

De luxe bewaarbox bevat alle 48 aquarelkleuren van de Bruynzeel Design lijn. Gebruik een kleurenpuntenslijper voor de optimale levensduur van de aquarelpotloden.

Alle potloden van Bruynzeel zijn glutenvrij en met zorg vervaardigd uit verantwoord verkregen hout. Ook zijn Bruynzeel potloden dubbel gelijmd, zodat ze extra sterk zijn en de kans dat de kleurkern breekt – bijvoorbeeld als het potlood op de grond valt – minimaal is! Dit voorkomt gebroken punten en zorgt ervoor dat je het potlood amper hoeft te slijpen. Bruynzeel, voor langdurig kleurplezier!

Bruynzeel Design
Als kunstenaar, ontwerper of illustator weet je precies wat voor materiaal je wilt. Het allerbeste; om jouw stijl te definiëren en je emoties uit te kunnen dragen. De complete Bruynzeel Design collectie met grafiet-, kleur-, aquarel-, pastel- en speciale kunstenaarspotloden zijn precies afgestemd op die wensen en eisen. Omdat jij blij wordt van een fijn kleurgevoel, hoge kleurafgifte, dichte kleurstructuur, uitstekende mengbaarheid en een goede onderlinge afstemming van kleuren en hardheden.


STABILO Aquacolor – Premium Aquarel Kleurpotlood – ARTY etui 36 Kleuren

Een ware golf van kleuren

Laat je creativiteit de vrije loop met deze prachtige premium aquarelkleurpotloden.

De STABILO aquacolor aquarelpotloden zijn van zeer hoge kwaliteit en geven gemakkelijk heel veel kleur af, zonder druk te gebruiken. Als de kleuren gemengd worden met water worden ze nóg intenser. De kern van het potlood is 2,8 mm.

 • Aquarel kleurpotloden van zeer hoge kwaliteit
 • 36 heldere kleuren met een enorm rijke én gemakkelijke kleurafgifte
 • Kleuren worden nóg intenser bij mengen met water
 • Zeer goede dekkingsgraad
 • Volledig met water mengbaar
 • 2,8 mm kerndikte
 • Verkrijgbaar in sets met 12, 24 of 36 kleuren

Met de STABILO aquacolor aquarelpotloden kan worden getekend op nat en droog papier of karton. Als er op droog papier wordt getekend kunnen de kleuren vermengd worden met water en een kwast, om mooie aquareltekeningen te maken. Als er direct op nat papier wordt getekend zullen de kleuren vanzelf in elkaar overlopen. De kleur kan ook op papier worden gebracht door met een natte penseel langs de punt van het potlood te strijken en deze vervolgens op het papier aan te brengen. Elke techniek geeft weer een ander, prachtig resultaat.


Tekendoos – Zinaps 72 Professionele Aquarel Potloden

 • Veilig en niet giftig – 100% originele houten potloden. Gemaakt van milieuvriendelijk materiaal, dat onschadelijk is voor uw gezondheid. Kleurpotloden met rijke en heldere kleuren, vloeiend en geïnspireerd schrijven, uniform van kleur, niet gemakkelijk te vervagen en hoogwaardige potloden voor kunstenaars van alle niveaus.
 • ‚Superieure kwaliteit, redelijke prijs: waarom een fortuin betalen voor premium kunstpotloden? Deze voordelige kleurpotloodset biedt u dezelfde professionele kwaliteit die u van veel duurdere merken verwacht. Probeer het en zie.
 • ‚Sterk gepigmenteerd voor levendige kleuren: uw aquarelpotloden hebben zachte, breukvaste kernen van lichtecht pigment dat na verloop van tijd niet vervaagt. 72 tinten geven je onbeperkte ontwerpvrijheid.
 • ‚Praktische etui om mee te nemen: alle hierboven genoemde items zijn ondergebracht in een stevige zwarte etui met individuele sleuven om ze te ordenen, efficiënt te sorteren en te beschermen tegen beschadiging. U kunt een aantal andere benodigdheden toevoegen zodra de benodigdheden zijn opgebruikt. Je kunt hem ook overal mee naartoe nemen, of je nu thuis bent of onderweg.

Product beschrijving

Net toen je dacht dat ons bestverkochte 5-sterrenproduct niet beter kon.

De bestverkochte 72-delige aquarelpennen zijn nu verkrijgbaar in een NIEUWE meerlaagse nylon hoes met ritssluiting en klepstijl. Perfect voor op reis.

Reisvriendelijk ontwerp.

Ontworpen als de ultieme artistiek vriendelijke reisset, heeft ons team een praktische, stevige en duurzame tas ontworpen om je pennen te beschermen als je onderweg bent. Of het nu gaat om een dagelijkse rit met de schoolbus of een reis door continenten… deze set is ontworpen om de perfecte metgezel te zijn.

Om eenvoudig “Zip n’ Flip” aan te passen.

Deze praktische, multifunctionele tas is ook de perfecte opbergoplossing voor artiesten die graag georganiseerd zijn. Schik uw pennen (en herschik ze) zodat ze passen bij uw favoriete artistieke stijl of uw huidige project. Met 72 elastische lussen heb je genoeg ruimte voor alles en de lussen maken het gemakkelijk om je pennen te verwijderen en te vervangen.

Alles wat je verwacht van een 5-sterren kleurpotloodset.


Bruynzeel Expression blik 36 aquarelpotloden met penseel

De aquarelpotloden van Bruynzeel Expression zijn ideale hoge kwaliteit potloden voor creatieve volwassenen en te gebruiken voor allerlei hobby’s zoals handlettering en bullet journaling! Naast kleuren kan je met deze potloden ook aquarelleren met behulp van het bijgeleverde penseel en een beetje water! Zo word je tekening een prachtig aquarelschilderij!

De sterke dikke kleurkern van 2,9 mm is gemaakt van hoogwaardige pigmenten, dat zorgt voor een zeer goede kleurafgifte zonder dat je hard op het potlood hoeft te drukken! Het blik bevat alle 36 aquarelkleuren van de Bruynzeel Expression lijn. Gebruik een kleurenpuntenslijper voor de optimale levensduur van de aquarelpotloden. Het bijgeleverde penseel ligt in een uitsparing onder de potloden.

Bruynzeel Expression is geschikt voor elke volwassene die graag creatief bezig is. Het is een complete lijn met viltstiften en grafiet-, kleur- en aquarelpotloden verpakt in mooie bewaarblikken. Kortom, een mooie opstap voor de beginnende kunstenaars!

Over Bruynzeel:

Wij waren erbij, binnen handbereik, toen je je eerste lijn tekende. De eerste van vele. Die lijnen werden ideeën, en die ideeën werden tekeningen. Wij geloven dat elke tekening uitdrukking geeft aan een idee dat de moeite waard is om te delen. Dus deel zo veel je wilt!

Bruynzeel: trotse supporter van ieders verbeelding sinds 1948.


Faber-Castell aquarelpotlood – Albrecht Durer – houten kist 120 stuks

Faber-Castell Albrecht Durer aquarelpotloden 120 stuks in houten kist

Combinatie van kleurpotlood en aquarelverf. Pigmentrijke aquarelpotloden in hout gevat met een kerndiameter van 3,8 mm. Perfect met water verschilderbaar. Hoogwaardige pigmenten met hoge lichtbestendigheid en kleurkracht. Onbegrensde mengmogelijkheden bij het aquarelleren met 120 kleuren. Zeshoekige uitvoering. Houder gelakt in de kleur van het potlood. 120 stuks in houten koffer. De kleurpotloden zijn geweldig om mee te werken, blenden erg mooi.

 • Hoogwaardige zuurvrije pigmenten in heldere kleuren, onovertroffen lichtechtheid
 • Zachte, levendige kleurlaag
 • Volledig wateroplosbaar lood
 • Dik 3,8 mm lood
 • Hoge breukvastheid door secuur bindproces (SV) speciale lijmverbinding
 • Houten kist van 120

Inspiratie tips voor jouw aquarel kunstwerk

Nu je weet welke aquarelpotloden en aquarelpapier je het beste kunt gebruiken is het tijd om aan de slag te gaan. Het kan wezen dat jij al een idee hebt voor je eerste kunstwerk. Als dit niet het geval is heb ik hieronder wat inspiratie voor je. 

 • Natuurlijke elementen: Laat je inspireren door de schoonheid van de natuur. Maak aquarel schilderijen van landschappen, bloemen, planten, bomen, dieren, zeegezichten, enzovoort. Probeer de levendigheid en organische vormen van de natuur vast te leggen met je penseel.
 • Stilleven: Creëer stilleven composities met alledaagse voorwerpen zoals fruit, bloemen, vazen, boeken of keukengerei. Experimenteer met lichtinval, schaduwen en reflecties om diepte en interesse toe te voegen aan je kunstwerk.
 • Portretten: Gebruik aquareltechnieken om portretten te schilderen van mensen of dieren. Focus op het vastleggen van expressie, emotie en karakter met subtiele kleurovergangen en details.

Abstracte kunst: Laat je creativiteit de vrije loop met abstracte aquarel werken. Speel met vormen, lijnen, kleuren en texturen om abstracte composities te creëren die de verbeelding prikkelen en emotionele reacties oproepen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven