De top 7 van de beste boeken over Keramiek 2024

Welkom bij onze diepgaande verkenning van de meest inspirerende en informatieve boeken over keramiek! Of je nu een gepassioneerde pottenbakker bent die zijn ambacht wil verfijnen, een kunstliefhebber die geïntrigeerd is door de eeuwenoude tradities van keramische kunst, of gewoon iemand die nieuwsgierig is naar de fascinerende wereld van klei en glazuur, deze lijst zal je ongetwijfeld inspireren en informeren.

Keramiek, als kunstvorm en ambacht, heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de oudste beschavingen. Van de delicate porseleinen schatten van het oude China tot de gedurfde en innovatieve ontwerpen van moderne keramisten, de diversiteit en schoonheid van keramische kunst blijven mensen wereldwijd betoveren.

In deze blog duiken we dieper in en ontdekken we een selectie van boeken die belangrijke  leesstof bieden voor zowel beginners als gevorderden in de wereld van keramiek. Van praktische handleidingen en technische naslagwerken tot artistieke inspiratiebronnen en historische verkenningen.

Om je een goed beeld te geven van de keramiekboeken heb ik naast een boekomschrijving ook een link van Bol.com geplaatst. De link geeft veel extra informatie over het boek. Waaronder de waardering en de recensies van de lezers.

Keramiek uit de hand

Prachtig keramiek maken zonder draaischijf

Jacqui Atkin laat zien hoe je gewoon met je handen de mooiste kommen, schalen en vazen vormt. Met klei en enkele eenvoudige gereedschappen maakt ze eerst knijppotten. Die werkt ze vervolgens met rollen en plakken klei uit tot de meest uiteenlopende keramische vormen. De technieken zijn simpel, de resultaten verrassend mooi en stijlvol.

Jacqui legt uit hoe je de klei zo bewerkt dat het lijkt of je keramiek van de draaischijf komt. Elk project wordt stap voor stap uitgelegd, met verschillende opties voor versieringen en glazuren. Er is voor ieder wat wils, van functioneel tot puur voor de sier.

Jacqui Atkin is professioneel keramiste, auteur en galeriehouder. Ze woont op het platteland van het Engelse Shropshire. Ze is redactie-adviseur en projectmanager voor het tijdschrift ClayCraft en auteur van verschillende boeken over pottenbaktechnieken en -ontwerpen.


De glazuurgids

Dit boek bevat tal van technieken, stookrecepten en inspirerend werk van vooraanstaande hedendaagse keramisten. De basis voor glazuren wordt duidelijk uitgelegd. Daarnaast leer je over glazuren in lagen, werken met resists en het combineren van verschillende technieken. Kristaleffecten, indrukwekkende kleuren, werken met transfers… je vindt het allemaal in dit boek. Prachtige foto’s van werken van diverse kunstenaars zullen je op weg helpen en inspireren om je verder te ontwikkelen.


Professionele keramiektechnieken

Dit allesomvattende, ambitieuze handboek voor keramisten bevat een schat aan informatie. Het is een onmisbaar naslagwerk voor zowel de beginnende pottenbakker die het vak nog moet leren als de professional.

Professionele keramiektechnieken begint met een uitvoerige uiteenzetting over het basismateriaal klei, de diverse soorten en hun toepassingsmogelijkheden. Daarna volgt een uitgebreide lijst met gereedschappen en apparaten van eenvoudig handgereedschap tot geavanceerde machines. In een apart hoofdstuk worden de ovens en de specifieke baktechnieken besproken, van het bakken in betrouwbare en gecontroleerde elektrische ovens tot het experimenteren met processen als stoken met zaagsel. Behalve technische kennis is er ook veel praktische informatie.

Aan bod komen alle vormgevingstechnieken, van het maken van handvormen, tot het draaien met de draaischijf, het gieten met klei en het gebruik van CAD. Er wordt uitvoerig stilgestaan bij het gebruik van engobe, zeefdrukken of polijsttechnieken. En naast de vele toepassingsmogelijkheden van glazuur worden ook de samenstellingen, glazuurrecepten en methodes behandeld. Al deze onderwerpen worden tot in detail besproken en toegelicht aan de hand van foto’s. Tot slot vormen de voorbeelden van spraakmakende kunstobjecten, gemaakt door keramisten van over de hele wereld, hierop een prachtige aanvulling.


Starten met keramiek

Wil je aan de slag met keramiek maar heb je geen draaischijf of keramiekoven? In dit boek leer je met luchtdrogende klei en eenvoudige boetseertechnieken prachtige kaarsenhouders, schalen en vazen maken zonder draaischijf of oven. Ontdek onder meer welk gereedschap je zeker nodig hebt, welke kleisoorten het meest geschikt zijn en hoe je je creaties beschildert en beschermt. Laat je inspireren door meer dan 30 unieke projecten en ontdek de veelzijdigheid van luchtdrogende klei!


Van klei tot keramiek

Hét handboek voor pottenbakken, voor beginners én gevorderden

Van klei tot keramiek is hét handboek voor iedereen die met keramiek werkt, van beginners en hobbyisten tot studenten en professionele keramisten. In dit boek neemt Stuart Carey je mee langs alle fases van het pottenbakproces. Je leert begrijpen hoe klei werkt, ontdekt de fijne kneepjes van het werken met de schijf en krijgt tips over hoe je je werk kunt fwerken en glazuren.

De eenvoudige stap-voor-stapinstructies, heldere foto’s en Stuarts nuttige tips en trucs helpen je op weg naar het doel: keramiek waarin vorm, schoonheid en functionaliteit een harmonieuze eenheid vormen.

Stuart Carey is een veelbekroonde Engelse keramist wiens stijlvolle en onderscheidende serviezen hem internationale cliënten opleverden, waaronder The Conran Shop en Calvin Klein.

  • Alle keramiekcursussen in Nederland en Vlaanderen zitten voortdurend vol!
  • Pottenbakken is weer helemaal terug
  • Prachtige moderne voorbeelden die iedere keramist zullen inspireren

Forte Boek – Kleurrijk keramiek Inge Burgerhoudt

Kleurrijk keramiek’ is en complete handleiding over het maken van keramiek op de draaischijf en het toepassen van vele kleurrijke decoratietechnieken. Keramiste Inge Burgerhoudt beschrijft in haar boek het draaien van schalen, kommen, borden, cilinders en vazen op de draaischijf. Vervolgens laat ze je zien hoe je ze kunt decoreren met engobes en schellak en technieken zoals sgraffito, intarsia, mishima en andere schilder- en uitsparingstechnieken.

Van alle processen, zowel van het draaien als van het decoreren, zijn vele stap-voor-stapfoto’s opgenomen. Inge laat bovendien zien hoe je je eigen patronen en ontwerpen kunt maken. Haar kleurrijke keramiek gedecoreerd met motieven uit de natuur is daarvoor een bron van inspiratie.


Picasso – Magisch keramist

De aantrekkingskracht van het Picasso keramiek komt voort uit de vlotte, kleurrijke en herkenbare stijl en de gekozen thematiek

Picasso was al vroeg vertrouwd met het werken met diverse materialen. Net als in zijn schilderijen streefde hij naar vrije individuele expressie en een nieuwe vormentaal. Hij vervormde in een handomdraai een vers gedraaid kannetje tot duifje, beschilderde een vaas als uil en transformeerde en begeesterde zo het dode object. Hij bracht de keramiek letterlijk tot leven. Sculpturen uit Afrika en Oceanië deden hem beseffen dat de realiteit bepaald wordt door je fantasie.

In 1948 vond zijn eerste expositie plaats met keramische objecten, beschilderde schalen en schotels. Zijn vrije geest verdraaide en vervormde de klassieke amforen en kruiken tot lichamen of dierfiguren. Vervolgens paste hij een beschilderingswijze toe die door cartouches en inschilderingen een complexe verschijningsvorm kregen, maar simpele toepassingen verhulden. Hij koos ervoor met een mesje insnijdingen te maken of dikke glazuren gedeeltelijk weer zichtbaar te maken door het gebruik van parafine waar het glazuur geen vat op had.

Het resultaat was ronduit verbluffend. Opnieuw bewees Picasso zijn genialiteit. Hij plaveide de weg naar de ‘vrije vorm’ (freeform) in keramiek, meubelkunst en glas die ook bij de experimentele afdeling van de Porceleyne Fles in Nederland zijn weerslag had. Dit boek geeft iets weer van het magisch universum van deze grootse kunstenaar


Hobbymax.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven