Jazz is een muziekgenre dat eind 19e, begin 20e eeuw in de Verenigde Staten is ontstaan, voornamelijk in de zuidelijke steden zoals New Orleans. Het groeide uit een mix van Afrikaanse ritmes, blues, ragtime en Europese harmonieën. Jazz staat bekend om zijn improvisatie, swing en expressieve kracht. Wat ooit begon als een uiting van de Afro-Amerikaanse cultuur, ontwikkelde zich al snel tot een wereldwijde muzikale stroming die vele andere genres beïnvloedde.
De geschiedenis van jazz is rijk en divers, net als de muzikanten die het genre hebben gevormd. Van de vroege dagen met legendes als Louis Armstrong en Duke Ellington tot de bebop-revolutie met Charlie Parker en Dizzy Gillespie, en verder naar de modal jazz van Miles Davis en John Coltrane. Elk decennium bracht nieuwe stijlen en innovaties met zich mee, waardoor jazz zich steeds opnieuw uitvond.
In de jaren ’20, ook wel de “Roaring Twenties” genoemd, werd jazz buitengewoon populair en stond het symbool voor de nieuwe, moderne tijd. Dit tijdperk bracht jazzclubs, danszalen en de opkomst van radio-uitzendingen, wat de muziek nog verder verspreidde. Ondanks de ups en downs in populariteit door de decennia heen, blijft jazz een invloedrijk genre, gerespecteerd om zijn complexiteit en diepgaande emotionele uitdrukkingskracht.
Met zo’n rijke en boeiende geschiedenis is het geen wonder dat er talloze boeken zijn geschreven over jazz. Of je nu een doorgewinterde jazzliefhebber bent of net begint met het verkennen van dit genre, er is altijd wel een boek dat je nieuwe inzichten en inspiratie kan bieden. Op deze pagina hebben we de 10 beste boeken over jazz op een rij gezet, elk met een eigen unieke invalshoek en vol verhalen, anekdotes en analyses die je kennis over jazz zullen verdiepen. De boeken worden aangeboden met een link van Bol.com.
Jazz in 30 seconden
Jazz in 30 seconden onthult de geheimen van de jazz. Het boek loopt van de Afro- Amerikaanse wortels van de jazz tot het mondiale mengsel van stijlen en artiesten van nu. Onderweg kijken we naar de typische vormen, stijlen en instrumenten, naar sleutelfiguren en opnames uit de jazzcanon. Daarnaast blikken we vooruit naar wat we nog mogen verwachten van deze meest gevarieerde van alle muziekvormen. Puntige en aantrekkelijke hoofdstukjes helpen u om de basis in slechts 30 seconden onder de knie te krijgen, wat dit de ultieme gids maakt voor nieuwkomers in de instinctieve en gevarieerde wereld van de jazz.
De gouden eeuw van de Jazz
De gouden eeuw van de Jazz beschrijft de geschiedenis van de jazz aan de hand van portretten. De jazz is wel het ‘elixer van het Amerikaanse leven’ en de enige puur Amerikaanse kunstvorm genoemd.
De briljante foto’s van William Gottlieb brengen de naoorlogse wereld van rokerige, schaars verlichte New Yorkse jazzclubs tot leven. Zijn beelden worden aangevuld met de muziek van de mensen die hij fotografeerde. U kunt over de levens en de carrières van de musici lezen en tegelijk hun originele muziek op de cd beluisteren.
Whisky & Jazz
Je zult vreemd opkijken als de ober aan je vraagt: welke muziek wilt u bij deze whisky horen? Whisky & Jazz geeft het antwoord. Tien excellente single malts krijgen een heel nieuwe dimensie wanneer zij gematcht worden met tien legendarische jazzmuzikanten. Lees over de levensloop van onder meer Charlie Parker, Miles Davis en Stan Getz. Maar ook de geschiedenis van distilleerderijen als Bowmore, Glenrothes en Jura komen uitgebreid aan bod. The Institute of Jazz Studies leverde unieke foto’s van jazzlegendes en kunstenaar Gijs Dragt maakte prachtige foto’s van de gedistilleerdrijen. Deze historische context geeft een extra dimensie aan Whisky & Jazz. Daarmee spreekt het zowel liefhebbers van whisky als die van de geschiedenis en (jazz) muziek aan.
Jazz Parade
New Orleans staat bekend als de bakermat van de jazz, maar ook als een stad met een literaire traditie. Het is een wonderlijk amalgaam van Franse, Spaanse, Caraïbische, Italiaanse, joodse, indiaanse, Afrikaanse én Angelsaksische invloeden, dat de rest van het Noord-Amerikaanse continent tot enige nederheid zou moeten stemmen.
In de verhalen en reportages die Rob van Scheers in deze Jazz Parade vervlecht komen we vele bekenden tegen onder wie Louis Armstrong, Sidney Bechet, Little Richard, Mahalia Jackson, Bob Dylan, The Beatles, voodoo-koningin Marie Laveau, Truman Capote, Tennessee Williams, Cosimo Matassa, Fats Domino, Professor Longhair, Dr. John, Jelly Roll Morton, James Booker, Hank Williams, Allen Toussaint, Bo Dollis, Steve McQueen én de Zulu King.
Rob van Scheers heeft met zijn Parades een nieuw genre aan de non-fictieliteratuur toegevoegd. Na De Grote Parade en De kleine parade zet hij zijn zegetocht voort met De Jazz Parade, een verborgen geschiedenis van New Orleans en zijn muziek.
De Geillustreerde Encyclopedie Van Jazz En Blues
Meer dan 100 jaar jazz & blues, vanaf 1890 tot vandaag. Chronologisch beschreven per decennium aan de hand van muzikale thema’s, stijlen en genres, belangrijke gebeurtenissen, de sleutelfiguren en de artiesten. Met internetlinks naar sites over de artiesten en verwijzingen naar representatieve nummers. Inclusief een beschrijving van de typische jazz- en de authentieke bluesinstrumenten. Voorzien van een woordenlijst en een uitgebreide artiestenindex.
Jazz in stijl
Jazz in stijl. Van oude jazz met mars-invloeden uit New Orleans tot nieuwe jazz met funk-invloeden uit New York. Alle stijlen en stromingen zijn op een zo bevattelijk mogelijke manier beschreven. De voornaamste vertolkers, ruim honderd in aantal, kregen compacte biografieën, stuk voor stuk geïllustreerd en voorzien van een selectie uit hun lp´s en cd´s. Grensgebieden als de rhythm & blues, rock & roll, salsa en soulmuziek hebben hun plaats naast de jazzstijlen gekregen. Muzikale begrippen zijn zo helder mogelijk doorgelicht, dus ook voor mensen zonder kennis van muziektheorie. Tegelijkertijd zullen leerlingen en docenten van conservatoria en muziekscholen in dit onmisbare handboek veel van hun gading vinden.
Geschiedenis van jazz
In Jazzvogels neemt jazzkenner Rudie Kagie de lezer mee op een hilarische verkenningstocht langs de rafelranden van de Nederjazz. Beschreven aan de hand van tientallen interviews met tijdgenoten en niet eerder gepubliceerd bronnenmateriaal. ‘Rudie Kagie is een van de best schrijvende journalisten van Nederland’ – Pieter van Os in NRC Handelsblad Het boek bevat de reconstructie van dertien heldenlevens die een zwaar stempel op de ‘swingpolder’ drukten – variërend van Amerikaanse kopstukken als Nina Simone en Chet Baker, die zich in Nederland vestigden, tot trompettist en componist Theo Deken die zich bekeerde tot bedelmonnik en in de goot eindigde.
Meer dan bij andere genres klinkt in jazz en geïmproviseerde muziek de echo van eigenzinnige persoonlijkheden door. Leo de Ruiter, bijgenaamd ‘de drummer van het zwarte gat’, droeg een pistool op zak – en deinsde er niet voor terug zijn vuurwapen tegen collega’s en publiek te gebruiken. Kid Dynamite, ‘de eerste zwarte jazzmusicus met een Nederlands paspoort’, stikte in het mondstuk van zijn tenorsax. Drummer Cees See verbaasde leden van zijn combo door op de twaalfde verdieping aan de buitenkant van het hotelraam te tikken: waarom zou hij de trap nemen als hij langs de pui omhoog kon?
Dadaïst Misha Mengelberg grossierde aan het einde van zijn leven in verwarring: maakte hij een absurdistische grap of was dit Alzheimer? Willem Breuker duldde geen tegenspraak van zijn ‘kollektief’. Bassist Tom Dissevelt gaf componist Harry Bannink een klap, trompettist Nedly Elstak verschanste zich in het Amsterdamse Shaffytheater om af te kicken en drummer Joop Korzelius begon de dag met een pilsje: ‘Mijn eye opener.’ Jazzvogels is royaal geïllustreerd, opdat de lezer niet alleen het horen, maar ook het zien zal vergaan. ‘Je hoort de bassist wat aan de snaren plukken, maar als je goed luistert, hoor je hoe subtiel hij te werk gaat en hoe feilloos elke nuance door de drummer wordt opgepikt. Dat heeft te maken met swing, een begrip dat niemand kan omschrijven, maar waarvan vast staat dat het nooit zo zou klinken als het van blad werd gespeeld.’-
Componist en saxofonist Theo Loevendie Oud VN-redacteur Rudie Kagie (1950) publiceerde een groot aantal boeken, waaronder De verboden saxofoon en Lady be good (over Ella Fitzgerald). Hij is medewerker van het Jazz Bulletin en co-hoofdredacteur van Argus. Tevens is Kagie hoofdredacteur van het Kring Magazine, een uitgave van de Amsterdamse kunstenaarssociëteit De Kring.
De grootste jazz legendes
De grootste genieën van de twintigste eeuw zijn geen cineasten, schilders, wetenschappers of schrijvers, maar jazzmuzikanten, zoals Duke Ellington.
Orson Welles
Van alle muziekgenres heeft de jazz, samen met de filmkunst, wellicht de grootste stempel gedrukt op de culturele erfenis van de twintigste eeuw. Jazzmuziek, door menig criticus omschreven als rebels, trots en onvoorspelbaar, wordt dan ook terecht beschouwd als een volwaardige en grootse kunstvorm. Wat ongeveer een eeuw geleden begon in de straten en cafés van New Orleans als een mix van Afrikaanse muziek, ingevoerd door de slaven, en Europese invloeden, is uitgegroeid tot een internationale en wijdvertakte muziekstijl met tal van subgenres: van de swing over de bebop en freejazz, tot de cooljazz of de jazzfusion.
Dit bijzondere boek wil een ode brengen aan de grootste namen uit de jazzwereld, aan de muzikale genieën die door hun bijzondere talent en hun onnavolgbare stijl een stukje jazzgeschiedenis hebben geschreven. Van de allergrootsten zoals Duke Ellington, Miles Davis en John Coltrane, tot legendarische jazzstemmen als Billie Holiday, Ella Fitzgerald en Ray Charles, en van jazziconen in wording als Diana Krall en Brad Mehldau tot de grootste talenten van eigen bodem, Django Reinhardt en Toots Thielemans. In een vlotte en levendige stijl beschrijft jazzkenner Pascal Anquetil het leven en werk van meer dan 60 jazzlegendes.
Elk van deze portretten is bovendien voorzien van unieke zwart-witfoto’s. Daarmee is dit boek een prachtig naslagwerk voor elke jazzliefhebber.
Jazz geschiedenis instrumenten
Het allesomvattende naslagwerk ( multomap) voor alle jazzliefhebbers.Bevat een geillustreerd overzicht van de 250 beste en klassieke jazzplaten en CD’s.Met veel informatie over de speciale speeltechnieken en de instrumenten die door de jazzmusici worden gebruikt, gedemonstreerd door diverse toonaangevende hedendaagse musici.
All That Jazz
De verhalen worden geschreven door Nederlandse journalisten die allen
gelden als toonaangevend op dit gebied. De fotografie en vormgeving zijn
van hoogwaardige kwaliteit van eigen bodem. Het boek is grofweg onder
te verdelen in drie blokken:
Jazz lifestyle
uitgaan, festivals, eten, kleding
Jazz geschiedenis
van Coltrane naar Keys in overzichtelijke stukken
Jazz cross over
dwarsverbanden met blues, gospel, funk, soul,
hiphop, r&b, world beat en latin
All That Jazz wordt gemaakt door de redactie van Jazz Magazine, het beste
jazz tijdschrift van Nederland, aangesterkt door de ervaring & kennis van de
redactie OOR Popencyclopedie, de popmuziekbijbel waarvan de afgelopen
jaren honderdduizenden exemplaren over de toonbank gingen. Hun expertise
gecombineerd met de ervaring van de redactie van het beste Jazzblad
van Nederland zorgt voor een trendsettend en gezaghebbend boek waarin
jazz in al haar facetten zal worden belicht.
De moderne jazzliefhebbers zijn goed verdienende en hoog opgeleide
mannen en vrouwen. Er wordt geleefd: verre en nabije reisbestemmingen,
literatuur, uitgaan, festivals, eten en drinken, concerten én mode hebben
hun aandacht. Ze verkennen nieuwe grenzen binnen het muziekgenre, zijn
geïnteresseerd in zowel historische Jazz van John Coltrane als
contemporaine Jazzvariaties van artiesten als Norah Jones en Alicia Keys.