De top 7 van de mooiste kastelen / Burchten in Nederland 2024

Bij kastelen denk je niet meteen aan Nederland, maar vergis je niet, Nederland heeft ongeveer 700 kastelen. Ondanks dat we veel kastelen bezitten, zijn door de eeuwen heen ook diverse kastelen verdwenen. Van de huidige kastelen zijn er diverse die uit de middeleeuwen stammen.

Hoewel je niet alle kastelen in Nederland ook echt zelf kunt bezoeken is het wel een zeer geliefde bezienswaardigheid. Zowel wij Nederlanders als de toeristen bezoeken graag onze kastelen. Om te zorgen dat je ook de aller mooiste kastelen van ons land bezoekt heb ik de 7 mooiste en leukste kastelen voor je op een rij gezet.

Voordat ik met de top 7 van de mooiste kastelen begin, heb ik eerst een paar pareltjes van boeken voor je geselecteerd die je de mooiste kastelen in Nederland en de rest van de wereld te zien zijn.

Kasteel Twickel (Ambt Delden, Overijssel)

Het Kasteel Twickel is een van de grootste privéterreinen in ons land. Het gebied is 4.400 hectare groot en bijna 7 eeuwen oud. Het kasteel is gelegen op een landgoed met onder andere 148 boerderijen {herkenbaar aan de zwart-witte luiken}, twee watermolens, een watertoren en houtzagerij.

Wat absoluut niet vergeten mag worden zijn de prachtige tuinen op het landgoed. Deze tuinen trekken terecht vele bezoekers. Je vind hier verschillende soorten tuin zoals een Engelse tuin met onder andere rododendrons en spiegelbaden. Ook vind je verschillende beelden in de tuin die je aan de Franse Barok Stijl doet denken. Naast de prachtige tuinen beschikt het kasteel ook over moestuinen deze mogen ook bewonderd worden op dagen dat de tuinen geopend zijn voor het publiek.

Het kasteel wordt nog steeds bewoond, dit betekent wel dat het kasteel niet altijd toegankelijk is voor het publiek. In de zomermaanden zijn er diverse rondleidingen en de tuinen zijn open vanaf april tot oktober. Het omliggende park is het hele jaar open, zeer geschikt voor wandelingen in het Twickelse Bos.


Kasteel de Haar (Haarzuilens, Utrecht)

Het Kasteel De Haar is het grootste kasteel van ons land. Aan het einde van de 19e eeuw rond 1892 is het huidige kasteel herbouwd. Het kasteel is gebouwd op de ruïnes van het oude. Wanneer het kasteel zijn exacte oorsprong heeft gehad is niet bekend, er wordt van uitgegaan dat het kasteel afkomstig is uit de 13e of 14e eeuw.

De restauratie was onder leiding van de beroemde architect Pierre Cuypers, die tevens ontwerper is van het Centraal Station en het Rijksmuseum van Amsterdam. De bouw van het kasteel is in neogotische stijl. Het interieur is gevormd door de verschillende bewoners die het beste omschrijven als een mengelmoes. Naast oude meubels, decoratie en zilveren bestek voorzien van het familiewapen zijn er ook diverse kunstobjecten te vinden in het kasteel.

Ook buiten is genoeg te zien en te beleven. Naast het kasteel zijn een prachtige kapel gebouwd, diverse bijgebouwen. Uiteraard beschikt Kasteel Het Haar in Haarzuilens ook over een bijzondere park en mooie tuinen. Deze tuinen zijn ontworpen door Hendrik Copijn.

Het kasteel is dagelijks geopend voor publiek, naast het bezoekje aan het kasteel is het ook zeker de moeite waard om de omgeving te verkennen.


Kasteel Heeswijk (Heeswijk-Dinther, Noord-Brabant)

Het Kasteel Heeswijk is een gerestaureerd 11e-eeuws kasteel met een museum. In het kasteel heb je rondleidingen en er worden ook regelmatig diverse activiteiten gehouden, zoals ieder seizoen een open dag.

De eerste bewoners hebben zich in 1156 gevestigd, dit was de Graaf Almericus van Heeswijk. Tegenwoordig is het kasteel opengesteld voor publiek. Het kasteel kan gezien worden als een museum waar te zien is hoe de adellijke families vroeger leefden in het kasteel. In het kasteel is ook een verzameling kunstwerken te zien.

De wapenzaal is een officiële trouwlocatie, een prachtige plek om je jawoord aan je geliefde te geven. In de kelder worden feesten en recepties gehouden. Daarentegen dient het koetshuis als congres en vergaderruimte.

Je kunt het Kasteel Heeswijk ook gewoon bezoeken, een aanrader is een rondleiding, dit is de leukste manier om alles te weten te komen over de onderlinge ruzies die zijn uitgevochten op het kasteel. Uiteraard kom je ook meer te weten over de rijke geschiedenis.


Slot Loevestein (Poederoijen, Gelderland)

Rond 1360 heeft Ridder Dirc Loef van Horne opdracht gegeven voor de bouw van dit kasteel. Hij gebruikte het kasteel als zijn woning. Door latere eigenaars werd het kasteel gebruikt als verdedigingswerk. In het begin van de Tachtigjarige Oorlog werd het kasteel bezet door de Spanjaarden. Nadat het kasteel voor de tweede keer werd veroverd is het een Staatsbezit geworden.

Het kasteel heeft ook een tijdje dienst gedaan als een staatsgevangenis, de bekendste gevangene was Hugo de Groot. Hugo de Groot is na 2 jaar ontsnapt met behulp van een boekenkist.

Tegenwoordig is het al lang geen gevangenis meer en wordt het kasteel gebruikt als rijksmuseum. Je kunt het museum / kasteel op eigen tempo bewonderen, onderweg kom je interactieve presentaties tegen. Je krijgt informatie over de rijke geschiedenis van Slot Loevestein.

Slot Loevestein wordt omringd door twee grachten en heeft vijf bastions. Op de binnenplaats van het fort staan verschillende gebouwen. Het kasteel is decor geweest in de televisieseries Floris en Dokter Tinus.


Kasteel Doorwerth (Doorwerth, Gelderland)

Ook in Gelderland gelegen is het Kasteel Doorwerth vlak bij een stuwwal. Het kasteel is eigenlijk een waterburcht die zich in de uiterwaarden van de Rijn bevindt. De eerste vermeldingen van het kasteel waren in 1260, het kasteel is dus ouder dan 1260. Het kasteel is in bezit geweest van verschillende families. Stephan Brenninkmeijer is hier in 1964 geboren Stephan is een Nederlandse regisseur en heeft onder andere 12 steden, 13 ongelukken en westenwind geregisseerd.

Bijzonder aan het kasteel is dat er een monumentale Robina boom staat die waarschijnlijk al in 1579 is geplant. Het is in ieder geval de oudste boom van Nederland. De Robinia heeft een stamomvang van 7 meter.

Niet alleen om de boom staat het Kasteel Doorwerth bekend, ook om een spookverhaal. Volgens de verhalen zou er een meisje rondspoken die ooit verhongerd is binnen de muren van dit kasteel. Het meisje is het meest gezien in de Jachthal (in de noordvleugel).

Meerdere vertrekken in het kasteel zijn ingericht hoe ze vele eeuwen geleden er uit hebben bezien. De musea en de exposities laten je nog meer zien van de bijzondere geschiedenis van het kasteel. Het is ook mogelijk om je huwelijk te sluiten in het kasteel Doorwerth. Je kunt je afvragen of er een romantische plek is dan dit sprookjesachtige kasteel.


Muiderslot (Muiden, Noord-Holland)

Het Muiderslot doet tegenwoordig dienst als Rijksmuseum. Dit middeleeuws kasteel werd gebouwd rond 1285. Het kasteel is bewoond tot 1795, hierna volgen vele restauraties omdat het is verval is geraakt. Tegenwoordig ziet het er verzorgd uit en wordt het goed onderhouden. In de Franse tijd is het kasteel ook nog een tijdje gebruikt als kazerne voor het Franse leger.

Je kunt dagelijks Muiderslot bezoeken, hier kun je de uitgebreide geschiedenis bewonderen. Muiderslot is niet alleen interessant en indrukwekkend van de binnenkant maar het kasteel heeft ook prachtige kasteeltuinen. De tuinen zijn onderverdeeld in een Kruidenhof (dit is de kruidentuin) en een Warmoeshof (dit is de groentetuin).

Bijzonderheden betreft het Kasteel is dat Muiderslot in 2007, 2008, 2012 tot en met 2018 te zien als kasteel van Sinterklaas in De Club van Sinterklaas. Ook was het kasteel te zien in de film  Snuf en het spookslot. Langs het kasteel lopen de wandelroutes, het Waterliniepad en het Floris V-pad.


Kasteel De Doornenburg (Doornenburg, Gelderland)

Het Kasteel de Doornenburg is omringd door een prachtige groot historisch landgoed. Het is gelegen in een prachtige omgeving, het rivierengebied de Betuwe. Het kasteel is ooit begonnen als een huis genaamd Villa Dorenburc. Het huis komt uit de 9e eeuw. In de 13e eeuw is het huis omgebouwd tot een bescheiden kasteel. Het huidige kasteel is gebouwd in de 14e eeuw en de bouw was klaar in de 15e eeuw.

Het kasteel bestaat uit een binnenplein, een voorburcht en een hoofdburcht. De voor- en hoofdburcht is verbonden met een smalle houten brug. De voorburcht bestaat uit woonvertrekken, een kapel en een boerderij. De hoofdburcht en de binnenplaats zijn toegankelijk voor publiek, kijk op de website van het kasteel voor de toegankelijkheid.

1945 is het kasteel zwaar getroffen door een bombardement tijdens de Tweede Wereldoorlog. In 1968 werd het herstel afgerond en kon het weer gebruikt worden als woning. De televisieserie Floris is hier opgenomen.


Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven