De top 7 van de beste boeken over boetseren 2024

In de wereld van kunst en creativiteit is boetseren een tijdloze vorm van expressie. Met de mogelijkheid om vorm te geven aan klei, gips, of ander materiaal, biedt deze kunstvorm een unieke uitlaatklep voor artistieke verbeelding. Of je nu een ervaren beeldhouwer bent of pas net begint met deze boeiende kunstvorm, het verkennen van boeken over boetseren kan een bron van inspiratie, instructie en verdieping bieden.

Of je nu op zoek bent naar technische handleidingen, artistieke inspiratie of achtergrondinformatie over verschillende technieken en stijlen, deze selectie van boeken zal je helpen om je vaardigheden te ontwikkelen en je creativiteit te laten bloeien.

Om een goed beeld te geven van de  boeken in de top 7 worden de boeken uitgebreid beschreven en naast een boekbeschrijving heb ik ook een link van Bol.com geplaatst. Deze link geeft veel extra informatie over het boek.

Boetseren compleet

Hét complete handboek voor beeldend vormen in klei

Dit complete handboek behandelt alle aspecten van het boetseren. Allereerst leer je alles over verschillende soorten klei en boetseergereedschappen. Dan ga je modelleren. Hoe bouw je een beeld op, hoe ondersteun je fragiele onderdelen? Leer hierbij over verhoudingen in een lichaam of een gezicht, over het vormen en bepalen van lichaamshoudingen en het verbeelden van emoties. En specialiseer je in het boetseren van details zoals handen en voeten. Hoe werk je je beeld af en presenteer je het? Leer over uithollen, armaturen en sokkels.

In dit boek nemen Phipippe Chazot en Bérit Hildre je mee langs het hele proces, van idee, via klei en gereedschap, beeldend vormen tot afwerken, stoken en presenteren.


Portret Boetseren

Leer hoe je gezichten in de juiste verhoudingen boetseert en geef een portret een ziel

In dit unieke handboekboek leer je hoe je een portret een eigen persoonlijkheid kunt geven. Daarbij spelen gelaatsuitdrukkingen een belangrijke rol. Zowel bij het gezicht van een kind als van een volwassene, zijn alle details belangrijk om expressie en emotie te kunnen laten zien.

Aan de hand van vele foto’s en illustraties leer je stapsgewijs hoe je het gezicht van je beeld levendig maakt en het hele personage de nodige harmonie kunt laten uitstralen. Natuurlijk wordt er ook aandacht gegeven aan de opbouw van het menselijk hoofd: de verhoudingen, de vorm van het hoofd in drie dimensies en de vorm van de verschillende details.

Portret Boetseren is een aanwinst voor elke (amateur) beeldend kunstenaar die een bijzonder portret wil boetseren.


Thuis Boetseren

Thuis boetseren: met wat durf en inspiratie kan iedereen een mooi beeld maken. Al wat je nodig hebt om te boetseren zijn een stevige plank, wat eenvoudig gereedschap en een broodje klei. In dit praktische cursusboek leert Nieneke Lamme je in 8 lessen boetseren.

Aan de hand van foto’s volg je stap voor stap het opzetten van een beeld, het boetseren, het uithollen, het drogen tot en met het afwerken. De onderwerpen liggen dicht bij huis: appels, een gevelsteen, een huisdier, een staande figuur of een portret van familie of vrienden. Wil je liever een ander beeld maken?

In het boek staan veel meer beelden van Nieneke Lamme, voorzien van werkbeschrijving. Werken met klei is voor Nieneke Lamme het recept voor geluk. In dit boek laat zij zien hoeveel plezier je kunt beleven aan het maken van een beeld voor in huis of in de tuin.


Beelden maken

Dit boek helpt de amateur beeldhouwer met het maken van beelden zonder angst voor mislukkingen. Het bevat hulp bij het leren van praktische vaardigheden, creatief gebruiken van materialen en het moedigt lezers aan om hun eigen gevoel voor vorm te ontwikkelen.

Van veel verschillende methoden worden de basistechnieken uitgelegd: boetseren met klei, mallen maken, direct opbouwen en hakken in hout, gips en steen. Elk deel biedt instructies voor de basistechnieken en de inspirerende voorbeelden voeden uw creativiteit en geven u de kans om uw vaardigheden in de praktijk te brengen. De projecten bevatten veel verschillende vormen en thema’s: u kunt een traditionele figuur maken, een symbolische compositie of een reli dat op een foto is gebaseerd.

Beelden maken zit vol kleurenfoto’s, instructietekeningen, nuttige tips en aanwijzingen voor veiligheid en gezondheid. Beelden maken heeft alles om van u een echte beeldhouwer te maken. Het is een onmisbaar boek voor beginners en een handig naslagwerk voor meer ervaren beeldhouwers.

BEELDEN MAKEN Van klei, gips, hout en steen
Karin Hessenberg is lid van de Craft Potters Association en staat op de index van de Crafts Council of Quality. Ze heeft vaak ge oseerd in Engeland en daarbuiten en haar werk is in het bezit van diverse musea. Karin heeft in opdracht werk gemaakt voor verschillende overheden en priv ersonen en is auteur van Ceramics for Gardens & Landscapes en Sawdust Firing. Ze heeft regelmatig lesgegeven op diverse kunstacademies in Engeland. Karin woont en werkt in het noorden van Engeland.


Portret en figuur boetseren

Portret en figuur boetseren. Handleiding voor iedereen die zich wil bezighouden met portret en figuur boetseren in klei, was en gips. Er wordt veel aandacht besteed aan de materialen en gereedschap en, de anatomie en proporties van het menselijk lichaam en er wordt gekeken naar een aantal werken van grote beeldhouwers. Elke werkwijze wordt stap voor stap in beeld gebracht en beschreven.

De samenwerking tussen de auteur en de fotograaf Fons Timmer heeft geresulteerd in prachtige, duidelijke en instructieve fotosenes zoals nooit eerder over dit onderwerp gemaakt zijn. Zowel voor amateurs als voor academie studiënten en -docenten zal dit boek een waardevolle handleiding zijn.


Portret Boetseren

Het boetseren van een portret is een intrigerende bezigheid. Het gaat er niet alleen om iemand zo goed mogelijk na te maken in klei, het weergeven van iemands karakter of wezen is minstens zo belangrijk.
Nieneke Lamme legt in dit boek stap voor stap uit hoe een portret van klei opgebouwd wordt. Aan de hand van twee modellen laat ze de verhoudingen en vormen van het hoofd zien en hoe dit weer te geven is in klei. Daarnaast zijn we getuige van haar interpretatie van het model in klei.
Met dit boek in handen zal iedere boetseerliefhebber meteen aan de slag willen om zelf een portret in klei te maken.


Boetseren Van Beeld Tot Portret

De geheel eigen methode van Nieneke Lamme komt ook in dit boek weer goed naar voren. Er wordt niet eerst een ingewikkelde armatuur gemaakt, maar ze begint direct met het opzetten in klei. Deze zeer eenvoudige methode maakt het beeldhouwen toegankelijk voor iedereen. De portretten en beelden die Lamme in dit boek creëert zijn voorzien van prachtige kleurenfoto’s die niet alleen het resultaat laten zien, maar ook de werkwijze.


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven