Heb jij boeken die je niet meer leest, gekregen, geërfd of ben jij aan het opruimen en wil jij graag je boeken verkopen? Dan ben je hier aan het juiste adres! Op deze blog ga ik je alles vertellen over het verkopen van tweedehands boeken en hoe je de waarde ervan kunt bepalen.
Er zijn namelijk vele mogelijkheden om geld te maken van je oude boeken, ook zijn er verschillende elementen die bepalen of jouw boek weinig tot niets waard is, of juist een schat in je collectie hebt die jou veel geld gaat opleveren. Op deze pagina lees je er alles over!
Hoe bepaal je de waarde van jou tweedehands boek?
Het bepalen van de waarde van je tweedehands boeken kan een spannend avontuur zijn, en het goede nieuws is dat het helemaal niet zo ingewikkeld hoeft te zijn, zoals je misschien denkt!
Allereerst is het belangrijk om informatie te verzamelen over het boek zelf. Noteer de titel, auteur, uitgever, en jaartal van publicatie. Deze basisinformatie helpt je om gerichter te zoeken naar vergelijkbare exemplaren en prijzen.
Vervolgens kun je online op zoek naar verkopers van het boek. Dit kan eenvoudig via de volgende online platforms zoals Marktplaats, Ebay, Bol.com, boekwinkeltjes.nl, etc. Ook kun je het boek gewoon googlen en dan kom je vanzelf bij diverse verkopers uit. Je kunt hierbij kennis opdoen qua verkoopprijs, maar let ook zeker op de staat van het boek. Dit bepaalt ook mede de waarde van het boek.
Als je het idee hebt gekregen dat je een zeldzaam boek hebt en dat het boek veel waard kan zijn kun je ook gaan informeren bij antiquairs en boekhandels. Wil je het waardevolle exemplaar verkopen, kun je deze ook aanbieden bij catawiki.nl, een online veilinghuis.
Aan de hand van de gegevens die je online tegenkomt kun je in veel gevallen wel een goede prijs bepalen. Belangrijke elementen voor de prijs zijn de staat van het boek, de zeldzaamheid (hoeveel het boek is uitgebracht en hoeveel er te koop is).
Hou er rekening met de prijs van het boek, je kunt de hoofdprijs wel graag vragen voor een standaardboek maar dan raak je het boek niet snel kwijt. Kies daarom voor een eerlijke prijs, maar doe je zelf zeker niet te kort. Waar je ook zeker rekening mee moet houden is hoe oud het boek is, oudere boeken kunnen namelijk steeds meer waard worden. Daarnaast kunnen tweedehands boeken die net zijn uitgebracht ook veel geld opleveren.
Heb jij net een nieuw uitgebracht boek gekocht en gelijk uitgelezen, maar wil jij het boek niet houden, dan kun je het boek vaak ook nog goed verkopen. Je kunt dan bijvoorbeeld minimaal € 5,- van de nieuwprijs afhalen. Vermeld dat wel in de beschrijving dat het boek zo goed als nieuw is en maar 1 keer is gelezen. Helaas zit de nieuwprijs er in de meeste gevallen niet in omdat mensen altijd minder voor een tweedehands boek willen betalen dan de nieuwprijs. Nieuwe boeken verkopen altijd beter dan boeken die al een tijdje zijn uitgebracht.
Waar en hoe kun je het beste je tweedehands boeken verkopen?
Het verkopen van tweedehands boeken kan een interessante bezigheid zijn, vooral als je een flinke stapel boeken hebt liggen waar je niets meer mee doet. Gelukkig zijn er verschillende manieren om je boeken een nieuw leven te geven en er ook nog iets aan te verdienen . Laten we eens kijken naar enkele van de meest populaire verkoopmethoden.
Boekenmarkten
Boekenmarkten zijn een geweldige plek om je boeken te verkopen, vooral als je speciale uitgaves hebt of boeken die gericht zijn op een specifiek publiek. Hoewel boekenmarkten meestal iets rustiger zijn dan grote rommelmarkten, trekken ze vaak de juiste kopen namelijk boekenliefhebbers, wat kan resulteren in een goede verkoop. Het kan wel duurder zijn om een kraam te huren op een boekenmarkt, maar de kans op klanten die echt geïnteresseerd zijn in boeken is ook groter.
Rommelmarkten
Rommelmarkten zijn een andere populaire optie. Vooral op evenementen zoals Koningsdag kun je veel tweedehands boeken verkopen. Hoewel je op rommelmarkten vaak minder standplaatskosten hebt dan op boekenmarkten, moet je wel rekening houden met lange uren en veel concurrentie. Toch kunnen rommelmarkten een goede gelegenheid zijn om van je boeken af te komen, vooral als je een gevarieerde collectie hebt.
Verkoop website op het Internet
De verkoopsites worden ook wel Marktplaats platforms genoemd, Je hebt diverse platforms maar de bekendste is Marktplaats.nl. Een andere platform waar ik zelf ook veel verkoop en koop is Marketplace van Facebook, naast Marketplace heb je ook verschillende boeken verkoopgroepen ook speciaal voor stripboeken bijvoorbeeld. De verkoopsites worden goed bezocht, zeker marktplaats en marketplace, dit heeft als voordeel dat er veel potentiële kopers zijn.
Je kunt de boeken thuis op laten halen, maar ook versturen is een optie. Het plaatsen van een advertentie is eenvoudig, een goede foto en beschrijving is wel belangrijk dit bepaald ook mede de interesse van de koper. Bij interesse benadert de koper jou of er wordt een bieding geplaatst.
Boekenbalie.
Boekenbalie is een website waar je tweedehandse boeken te koop aan biedt. Naast de website heeft ook boekenbalie een app. Je voert het boek dat je wil verkopen in door middel van het isbn-nummer of je scant de barcode. Na het invoeren krijg je direct de prijs te zien waar boekenbalie het boek voor wil kopen. Je hoeft niet 1 boek per keer te verkopen, je kunt meerdere boeken invoeren en als je denkt dit is een mooi aantal of je hebt alle boeken die je wil verkopen kun je akkoord gaan met de prijs. Boekenbalie stuurt je dan een doos toe. In deze doos stop jij de boeken die je wilt verkopen.
Vervolgens stuur jij de boeken op naar de boekenbalie. De verzendkosten worden betaald door boekenbalie. Boekenbalie is een inkoper, dus je krijgt niet de prijs voor de boeken die je kan krijgen op marktplaats, boekenmarkt, rommelmarkten etc. Het voordeel is wel dat je snel geld ontvangt voor je boeken (binnen 7 dagen) en ook een zekerheid hebt dat je ze verkoopt. Een ander voordeel is dat je ook studieboeken kan aanbieden, deze zijn normaal niet makkelijk te verkopen, hier moet je geluk mee hebben.
Je moet wel boeken in een goede staat gaan aanbieden, als het blijkt dat je kapotte boeken hebt opgestuurd of zwaar beschadigd, worden deze boeken niet uitbetaald.
Catawiki
Het verkopen van boeken op Catawiki is een uitstekende optie voor liefhebbers van bijzondere en zeldzame boeken. Catawiki is een online veilingplatform dat gespecialiseerd is in het veilen van verzamelobjecten, waaronder boeken. Hier zijn enkele stappen om je op weg te helpen met het verkopen van je boeken op Catawiki:
- Registreren als verkoper: Om boeken te verkopen op Catawiki, moet je je eerst registreren als verkoper op hun website. Dit proces is vrij eenvoudig en vereist het invullen van enkele basisinformatie en het aanmaken van een account.
- Expertise: Voordat je boeken kunt aanbieden op Catawiki, moeten ze worden beoordeeld door experts van het platform. Dit zorgt ervoor dat alleen kwalitatieve en waardevolle items worden geaccepteerd voor veiling. Je zult foto’s van je boeken moeten uploaden en een beschrijving moeten geven van hun staat en bijzonderheden.
- Veilingproces: Nadat je boeken zijn geaccepteerd, worden ze opgenomen in een veiling op Catawiki. Tijdens de veilingperiode kunnen geïnteresseerde kopers bieden op je boeken. Het veilingproces duurt meestal een week, waarbij bieders de kans krijgen om hun bod te verhogen.
- Verzendproces: Als je boeken verkocht worden op Catawiki, ben jij als verkoper verantwoordelijk voor het veilig verpakken en verzenden ervan naar de koper. Zorg ervoor dat je boeken goed beschermd zijn tijdens het transport om schade te voorkomen.
- Uitbetaling: Nadat je boeken succesvol zijn verkocht en verzonden, ontvang je de betaling van Catawiki. Het platform houdt een commissie in op de verkoopprijs, die kan variëren afhankelijk van het type item en de veilingcategorie.
Catawiki is alleen een goede mogelijkheid bij unieke en zeldzame boeken. Standaard boeken worden niet geaccepteerd, de boeken moeten wel een verzamelobject zijn. Wel kun je collecties aanbieden van meerdere boeken, bijvoorbeeld een bepaalde serie.
Tips voor het verkopen van je tweedehands boeken
Hieronder lees je tips die je kunnen helpen bij het verkopen van je tweedehands boeken? De meeste tips zijn voor het online verkopen van je boeken.
- Maak goede foto’s: Neem heldere en duidelijke foto’s van je boeken, inclusief de voorkant, achterkant en eventuele schade. Goede foto’s trekken de aandacht van potentiële kopers en helpen hen de staat van het boek te beoordelen.
- Wees eerlijk over de conditie: Wees eerlijk en transparant over de staat van je boeken in je verkoopadvertenties. Vermeld eventuele slijtage, markeringen, ontbrekende pagina’s of andere gebreken om verrassingen voor de koper te voorkomen.
- Onderscheid je boeken: Als je speciale edities, gesigneerde exemplaren, eerste drukken of zeldzame boeken hebt, benadruk deze dan in je advertenties. Zeldzame en unieke boeken kunnen aanzienlijk meer waard zijn dan reguliere exemplaren.
- Kies het juiste verkoopkanaal: Overweeg welk verkoopkanaal het beste past bij het type boeken dat je verkoopt en je persoonlijke voorkeuren. Online platforms bieden een groot bereik, terwijl lokale markten een persoonlijkere ervaring kunnen bieden.
- Prijs: Stel een redelijke verkoopprijs vast op basis van de staat en de vraag naar je boeken. Wees realistisch, maar sta ook open voor onderhandelingen.
- Promoot je boeken: Maak gebruik van sociale media en andere kanalen om je boeken te promoten en meer potentiële kopers te bereiken. Deel je verkoopadvertenties en vraag vrienden en familie om ze te delen.
Wees geduldig: Verkopen kunnen soms even duren, dus wees geduldig. Blijf actief je advertenties beheren en reageer snel op vragen van potentiële kopers.
Wat kun je doen met de boeken die je niet verkoopt of geen waarde hebben.
Het is vervelend als jij je boeken niet kunt verkopen, maar gelukkig zijn er nog een paar opties om van je boeken af te komen. Heb jij een paar boeken en lees je bijvoorbeeld zelf ook graag, kun je deze ook na een minibieb brengen bij jou in de buurt. Tegenwoordig heeft elk dorp, en zelf bijna elke wijk wel een minibieb. In de meeste gevallen kun je hier boeken brengen, ruilen en zelf boeken meenemen vanuit de bieb. Je krijgt misschien wel geen geld voor je boeken maar je kunt er wel een ander blij mee maken en zelf weer andere boeken meenemen en lezen. Als jij geen minibieb weet bij jou in de buurt google dan eens na een minibieb bij jou in de buurt.
Kringloop, de meeste kringloopwinkels nemen ook boeken aan, je kunt hier gratis je boeken heen brengen. Houd er wel rekening mee dat jouw boeken wel worden verkocht door de kringloopwinkel en jij niets voor de boeken krijgt. Wel raak je zo in één keer al je boeken kwijt.
Een andere manier wat bij grotere partijen nog wel eens geld kan opleveren is het brengen naar een oud papier handelaar. het levert niet heel veel geld op maar het je krijgt er mee voor dan dat je het laat ophalen door een vereniging of er zelf heen brengt. Bij veel gemeentes wordt het oud papier opgehaald, dit is ook een optie maar dan gooi je niet alleen je boeken weg maar het levert ook niets op. Een indicatie wat je krijgt voor het oud papier bij een handelaar is bij 1000 kilo tussen de € 50 en de € 90. Uiteraard mag je ook minder kilo´s naar de handelaar brengen maar dan heb je een indicatie van de waarde.
Tot Slot:
Het verkopen van tweedehands boeken is niet alleen een manier om wat extra geld te verdienen, maar het helpt ook om ruimte vrij te maken in huis. Er zijn verschillende opties om je boeken te verkopen, elk met zijn eigen voor- en nadelen.
Als je snel wat geld nodig hebt, is de Boekenbalie een goede keuze. Hoewel je misschien niet de hoogste prijs krijgt voor je boeken, is het een snelle en gemakkelijke manier om ze kwijt te raken. Maar als je meer wilt verdienen, kun je beter kiezen voor de online marktplaatsen of het verkopen op een markt.
Het verkopen op een markt kan veel tijd en energie kosten, en je moet vaak betalen voor een standplaats. Het is dus een investering zonder garantie op succes. Maar als je geduld hebt en de energie hebt, kan het een goede manier zijn om je boeken te verkopen.
Online verkoop via platforms zoals Marktplaats en Marketplace is ook een populaire optie. Je betaalt geen kosten voor de verkoop, je hebt de mogelijkheid de boeken op te laten of te laten versturen met de kosten voor de koper. Zorg wel dat je eerst het geld ontvangt voordat je de boeken op gaat sturen.
Kortom, er zijn verschillende manieren om tweedehands boeken te verkopen. Het is belangrijk om de methode te kiezen die het beste bij jou past en die het meeste oplevert. Wat je ook kiest, ik wens je veel succes en plezier met het verkopen van je boeken!