SARI/STATEMENT tentoonstelling Wereldmuseum Amsterdam 2024

De tentoonstelling SARI/STATEMENT is te zien van 12 april t/m 3 november 2024 in Wereldmuseum Amsterdam. De reizende tentoonstelling van het Design Museum, London omvat meer dan zestig sari’s van vooraanstaande ontwerpers uit de Indiase en internationale modewereld. Deze worden door het Wereldmuseum aangevuld met enkele objecten uit de eigen collectie en geleende werken. Naast de rijke sari’s biedt de tentoonstelling foto’s en video’s die tonen hoe de sari in de loop der tijd is veranderd.

Foto: Olivia Witmond van de tentoonstelling SARI/STATEMENT in het Wereldmuseum Amsterdam!

Op deze pagina vind je meer informatie over de Sari, ook welke modellen van de Sari je in het wereldmuseum kunt verwachten en meer informatie over het wereldmuseum in Amsterdam!

Wat is een Sari?

“Sari” is een traditionele Indiase kledingstuk dat voornamelijk door vrouwen wordt gedragen. Het wordt beschouwd als een van de meest elegante en veelzijdige kledingstukken in India. Een sari bestaat uit een lange doek van meestal zo’n vijf tot negen meter lang en ongeveer een meter tot anderhalve meter breed.

Het dragen van een sari vereist een zekere vaardigheid, omdat het om het wikkelen en draperen van de stof rond het lichaam gaat. Er zijn verschillende stijlen om een sari te dragen, afhankelijk van regionale tradities en persoonlijke voorkeuren.

Een sari kan worden gemaakt van verschillende materialen, waaronder zijde, katoen, chiffon en georgette, en kan versierd zijn met borduurwerk, kralenwerk, pailletten en andere decoraties.

Het dragen van een sari is niet alleen een modeverklaring, maar ook een culturele uiting. Het wordt vaak gedragen bij speciale gelegenheden zoals bruiloften, festivals en religieuze ceremonies, maar ook in het dagelijks leven, afhankelijk van de context en persoonlijke voorkeur.

Sari in het Wereld museum Amsterdam

Het wereldwijd bekende kledingstuk uit Zuid-Azië heeft een rijke geschiedenis met verschillende culturele invloeden, maar is zelden in zijn hedendaagse vorm tentoongesteld. De hedendaagse sari’s die in SARI/STATEMENT worden gepresenteerd komen van gerenommeerde merken uit de Indiase en internationale modewereld.

De sari van het modehuis Abu Jani Sandeep Khosla, gedragen door actrice Deepika Padukone op het filmfestival van Cannes in 2022 en de sari van het Indiase modehuis Tarun Tahiliani, gedragen door Lady Gaga in 2011 tijdens haar debuutshow in India, zijn absolute hoogtepunten.

Hetzelfde geldt voor de stijlvolle minimalistische sari van befaamd modeontwerper Sabyasachi en de roze sari van ontwerper Jan Taminiau, gedragen door koningin Máxima tijdens een staatsbezoek aan India. Hedendaagse makers experimenteren volop met nieuwe en geüpcyclede materialen.

Het wereldmuseum in Amsterdam

Het Wereldmuseum Amsterdam is gevestigd in een van de mooiste originele museumgebouwen van Nederland. Het museum in Amsterdam-Oost had lange tijd de naam Tropenmuseum. in 1926 opende het museum als een van de onderdelen van het grotere Koloniaal Instituut. Dit instituut werd  in opdracht van verschillende sponsoren, waaronder het Ministerie van Koloniën, gebouwd. 

In  2014 fuseerde het met Museum Volkenkunde in Leiden en het Afrika museum in Berg en Dal tot het Nationaal Museum van Wereldculturen. Het valt vanaf dat moment onder het ministerie van OCW en de collectie maakt nu deel uit van de Nationale collectie. Vanaf 2023 gaan de musea verder onder de naam Wereldmuseum: Wereldmuseum Leiden, Wereldmuseum Amsterdam, Wereldmuseum Berg en Dal en Wereldmuseum Rotterdam.

Wereldmuseum Amsterdam heeft naast prachtige vaste tentoonstellingen zoals What’s the Story en Things That Matter. Ook met grote regelmaat interessant tijdelijke tentoonstellingen zoals SARI/STATEMENT. Ook een mooie tijdelijk prestanite is de tentoonstelling Sabi Suriname tot 1 juli 2024.Het museum is van dinsdag t/m zondag te bezoeken van 10.00 tot 17.00 uur..In de vakanties is het museum ook geopend op de maandagen. Je kunt het museum gratis bezoeken met een museumjaarkaart.


2 gedachten over “SARI/STATEMENT tentoonstelling Wereldmuseum Amsterdam 2024”

    1. Hallo Toine, bedankt voor je reactie. Verwacht niet dat er dit jaar nog elders een Sari-tentoonstelling komt dit jaar. Ook gezien deze tentoonstelling tot begin november duurt. Mocht er nieuws komen dat er ergens in Nederland een Sari tentoonstelling komt kun je dit verwachten op Kunstmania.nl en wordt het toegevoegd aan het bericht. Mvg Ramon

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven