Tentoonstelling Rory Pilgrim – Solo in Landhuis Oud Amelisweerd

Van 2022 tot en met 2027 is het Centraal Museum te gast in Landhuis Oud Amelisweerd in Bunnik. Deze prachtige, historische buitenplaats wordt van de lente tot en met de herfst het decor voor een solotentoonstelling van een gerenommeerde, in Nederland gevestigde kunstenaar van nu. 

Op de eerste verdieping van het landhuis organiseert het Centraal Museum tentoonstellingen waarbij de kracht van kunst centraal staat. Artist-driven betekent dat elke kunstenaar een open podium krijgt om werk en wensen te presenteren in wisselwerking met de historische kamers. Zo wordt deze historische buitenplaats een actuele en experimentele vrijplaats. 

Rory Pilgrim is de zesde kunstenaar in deze reeks. Diens video-installaties en tekeningen zijn van 13 juli t/m 27 oktober 2024 te zien.

Op deze pagina lees je meer over Rory Pilgrim en zijn solo voorstelling, ook is er aandacht voor het Centraal Museum en het Landhuis Oud Amelisweerd.

canvas corner foto op canvas doek

Tentoonstelling Rory Pilgrim – Solo van 13 juli t/m 27 oktober 2024

Sociale betrokkenheid, muziek en aandacht voor taal en dialoog kenmerken het werk van Rory Pilgrim (Brighton, 1988). Pilgrim woont en werkt al zo’n vijftien jaar in Nederland, waar hen een veelzijdig oeuvre opbouwde van (song)teksten, muziekcomposities en -video’s, films, tekeningen, installaties en liveoptredens. Hen brengt belevingswerelden en generaties samen en stelt vragen over samenleven en zorg dragen – voor elkaar, maar ook voor de wereld.

Voor Landhuis Oud Amelisweerd selecteerde Pilgrim drie films naast tekeningen, posters en installaties uit de afgelopen vijftien jaar. Na de Nederlandse verkiezingen in november 2023 moest hen denken aan het gevoel van verlies aan saamhorigheid vlak na Brexit. Dat beïnvloedde diens selectie films – Violently Speaking (2014), The Resounding Bell (2018) en RAFTS (2022) – waarin hen juist zoekt naar verbinding en dialoog tussen generaties en gemeenschappen. Vanuit deze films creëert Pilgrim een scenografie: een ruimtelijke compositie waarin tekeningen, schetsboeken en bijzondere installaties samenkomen.

Rode draad is Pilgrims verkenning van vormen die ondersteuning en veerkracht bieden. Soms uit zich dat letterlijk, in de vorm van reddingsvlotten, vangnetten of draagtasjes als hulpmiddelen voor solidariteit en compassie. En soms op poëtische wijze, in muziek, sprookjesachtige tekeningen of bewegende dialogen. Zo vertelt de kunstenaar een hoopvol verhaal over intermenselijke relaties en gezamenlijke toekomstbeelden.

While resounding the past, we will try and mark the present. We will try to get as close to the future as possible.

Rory Pilgrim, The Resounding Bell, 2018

Deze programmering is een partnerproject van de Hartwig Art Foundation.


Wie is Rory Pilgrim

Rory Pilgrim (1988, Bristol, Verenigd Koninkrijk) is een geëngageerde kunstenaar wiens werk draait om emancipatie en sociale verandering. Pilgrim onderzoekt hoe mensen samenkomen, spreken, luisteren en streven naar sociale transformatie door het delen en uitspreken van persoonlijke ervaringen. Hij is sterk beïnvloed door de oorsprong van activistische, feministische en sociaal geëngageerde kunst, en werkt samen met anderen via methodes zoals dialoog, co-creatie en workshops.

Pilgrim maakt gebruik van diverse media, waaronder geluid, muziek, film, muziekvideo’s, tekst, tekeningen en live performances. Zijn werk legt verbanden tussen activisme, spiritualiteit, muziek, technologie en gemeenschapsvorming, en schept zo een dialoog over hoe we zowel online als offline gemeenschappen vormen.

Recente solotentoonstellingen van Pilgrims werken waren te zien bij prestigieuze locaties zoals WAMX in Turku (2022), Kunstverein Braunschweig (duo-2021), Badischer Kunstverein in Karlsruhe (2020), Between Bridges in Berlijn (2019), Ming Studios in Boise (2019), Andriesse-Eyck Gallery in Amsterdam (2018), en South London Gallery in Londen (2018). Daarnaast zijn zijn werken getoond bij Flat Time House in Londen (2016), Site Gallery in Sheffield (2016), en sic! Raum für Kunst in Luzern (2014).

Pilgrim heeft ook opdrachtwerken, screenings en performances uitgevoerd voor toonaangevende instellingen zoals de Serpentine Galleries in Londen (2022), MoMA in New York (2022), Centre Pompidou in Parijs (2021), Glasgow Film Festival (2020), Images Festival in Toronto (2019) en Transmediale Festival in HKW, Berlijn (2019). In 2019 werd Pilgrim bekroond met de prestigieuze Prix de Rome, wat zijn invloed en erkenning binnen de kunstwereld onderstreept.


Landhuis Oud Amelisweerd in Bunnik

Landhuis Oud Amelisweerd met zijn Koetshuis en omringend park behoort tot de meest bijzondere Rijksmonumenten in Nederland. Gelegen in het hart van de landgoederen Amelisweerd en Rhijnauwen, is dit historische buitenverblijf op een steenworp afstand van Utrecht te vinden. Het landhuis, dat nooit intensief bewoond is geweest, heeft veel van zijn oorspronkelijke elementen weten te behouden. Een opmerkelijk voorbeeld hiervan is het unieke, handgeschilderde Chinese papierbehang uit de 18e eeuw. Tegenwoordig kun je hier exposities bezoeken op het gebied van kunst, wetenschap en geschiedenis.

Het landhuis biedt ruimte aan diverse makers en organisaties uit Utrecht om wisselende exposities en programma’s te verzorgen voor een breed publiek. Van april tot en met november worden hier hedendaagse kunstwerken tentoongesteld, die een dialoog aangaan met de rijke geschiedenis van het landhuis. Hierdoor krijgen makers de gelegenheid om te creëren en zich te laten inspireren door de unieke setting.

Oud Amelisweerd werd in 1770 gebouwd als zomerhuis in opdracht van Gerard Godard Taets van Amerongen. Hij liet een brug over de Kromme Rijn aanleggen en herstructureerde het landgoed tot het huidige park. Door de jaren heen heeft het landhuis diverse eigenaren gekend, waaronder Koning Lodewijk Napoleon Bonaparte en de familie Bosch van Drakestein, tot het in 1951 in handen kwam van de Gemeente Utrecht. De indeling, vloeren, deuren en plafonds zijn nog steeds in hun oorspronkelijke staat sinds 1770. Samen met het bewaard gebleven 18e- en 19e-eeuwse behang, vormt dit een unieke erfgoedlocatie.

Landhuis Oud Amelisweerd is een initiatief van Stadsherstel Utrecht, een organisatie die monumentale gebouwen restaureert en exploiteert, met een voorkeur voor woon- of cultuurbestemmingen. De stichting achter het landhuis organiseert wisselende exposities en werkt nauw samen met Utrechtse instellingen om het Rijksmonument toegankelijk te maken voor het publiek. Bezoekers kunnen het landhuis van woensdag tot en met zondag bezoeken van 11:00 tot 17:00 uur, behalve tijdens tentoonstellingswisselingen.

Het adres is van het Landhuis Oud Amelisweerd is Koningslaan 9 in Bunnik


Ook te zien in Landhuis Oud Amelisweerd: Draden Van ons Nederlandse Slavernijverleden

Vanaf 21 juni t/m 27 oktober 2024 zal Landhuis Oud Amelisweerd als maakplek dienen voor een deel van het wandkleed uit het project ”Draden van ons Nederlandse Slavernijverleden”. Het monumentale wandkleed borduurt voort op het succesvolle project van Stichting Groninger Kerken uit 2022, waar Ricardo Burgzorg het concept voor leverde.

Ter gelegenheid van de manifestatie Bitterzoet Erfgoed verzorgde beeldmaker & illustrator Hedy Tjin het ontwerp voor het indrukwekkende, monumentale wandkleed Groningse draden uit het koloniale verleden, dat is vervaardigd door maar liefst 400 Groningers.

De tentoonstelling van het wandkleed in de A-kerk in Groningen-stad – eerst in wording en later in voltooide staat – heeft zeer veel bezoekers getrokken, waarna het een zomertournee maakte langs diverse kleinere kerken in de provincie.


Centraal Museum Utrecht

Het Centraal Museum in Utrecht is een culturele schat die de rijke geschiedenis en levendige kunstscene van de stad belicht. Gevestigd in een prachtig historisch gebouw in het hart van Utrecht, biedt dit veelzijdige museum een diverse en boeiende collectie van kunst, design, mode en erfgoed.

Een van de hoogtepunten van het Centraal Museum is de uitgebreide collectie van kunstwerken uit de Nederlandse Gouden Eeuw. Daarnaast herbergt het museum ook een indrukwekkende verzameling moderne en hedendaagse kunst, met werken van Nederlandse en internationale kunstenaars.

Naast de vaste collectie organiseert het Centraal Museum regelmatig wisselende tentoonstellingen die verschillende aspecten van kunst, cultuur en maatschappij belichten. Van baanbrekende hedendaagse kunstenaars tot historische thema’s en actuele vraagstukken, de tentoonstellingen van het Centraal Museum zijn altijd verrassend en inspirerend.

Het Centraal Museum organiseert regelmatig educatieve programma’s, lezingen en workshops voor alle leeftijden, waardoor het een levendige en toegankelijke plek is voor leren en ontdekken.


canvas corner foto op canvas doek

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven