De top 10 van de mooiste kunst tafelboeken (2024)

Op deze pagina neem ik je mee in de prachtige wereld van tafelboeken. Tafelboeken, ook wel bekend als koffietafelboeken, zijn grote, rijk geïllustreerde boeken die vaak een prominente plek op je salontafel innemen. Deze boeken zijn niet alleen bedoeld om gelezen te worden, maar ook om gezien te worden. Ze trekken de aandacht met hun prachtige kaften en inspirerende inhoud, en ze nodigen uit om even door te bladeren en te genieten van de mooie afbeeldingen en interessante teksten.

Tafelboeken zijn populair vanwege hun visuele aantrekkingskracht en de manier waarop ze een ruimte kunnen verrijken. Ze dienen als decoratieve elementen in je huis, maar bieden ook diepgaande inzichten en inspiratie. Of je nu houdt van kunst, fotografie, reizen, mode of architectuur, er is altijd wel een tafelboek dat perfect bij je interesses past. Deze boeken zijn ideaal om te gebruiken om een gesprek te starten of gewoon om zelf van te genieten tijdens een rustig moment.

Op deze pagina vind je de 10 mooiste koffietafelboeken over kunst, uitgebreid beschreven en met alle details die je nodig hebt om te beslissen welke boeken jouw collectie zullen verrijken.

Bol AlgemeenBol Algemeen

Jimmy Nelson – Between the Sea and the Sky

Ver weg en op moeilijk te bereiken plekken. Dat is waar Jimmy Nelson zich meestal bevindt. De kunstenaar reist non-stop de wereld af en legt contact met inheemse volkeren die hij vastlegt in boeken als Before They Pass Away en Homage to Humanity.

Maar in het voorjaar van 2020 was reizen plots onmogelijk. In plaats van het vliegtuig pakte Nelson de fiets en reed hij langs vissersdorpen, polderlandschappen en vestingstadjes. Hij ontdekte de traditionele Nederlandse dracht en realiseerde zich dat die eigenlijk net zo bijzonder is als de culturele uitingen van de Papoea’s of Maasai.

Jimmy Nelson greep de pandemie aan om Nederland in beeld te brengen zoals dat niet eerder gedaan is. In zijn nieuwe boek Between the Sea and the Sky portretteert hij twintig gemeenschappen in dracht en de omgeving die hen gevormd heeft – van het Zeeuwse Axel tot het Friese Hindeloopen en van Katwijk tot Rijssen. Het boek toont een deel van de Nederlandse identiteit die bijna verdwenen en vergeten is. Als onderdompeling in de cultuur van zijn geadopteerde vaderland is Between the Sea and the Sky bovendien Jimmy Nelsons meest persoonlijke boek tot nu toe.


World Press Photo 2024

Dit boek biedt een inspirerende keuze uit ’s werelds beste fotojournalistiek en documentairefotografie. Hierin vindt u verhalen over ontbering, wanhoop, oorlog en verlies, maar ook over volharding, moed, liefde, familie, dromen en meer vlinders dan u zich kunt voorstellen.

Deze visueel verbluffende beelden, die werden gekozen uit 60.000 inzendingen van meer dan 4000 fotografen uit 130 landen, nodigen toeschouwers uit om even de nieuwscyclus te vergeten en zich te richten op zowel de belangrijke verhalen die we al kennen als op verhalen die over het hoofd worden gezien.


WAD

Waar hemel en aarde in elkaar overgaan, waar de zee tweemaal per etmaal land wordt, daar is de wereld van het Wad. Dit fotoboek gaat door waar de film WAD – overleven op de grens van water en land eindigt. Het bevat een sublieme verzameling foto’s van het waddengebied, geselecteerd uit de tienduizenden opnames die filmmaker Ruben Smit en zijn team hebben gemaakt. Dit boek toont het Wad zoals het nog nooit eerder in beeld is gebracht, dankzij speciale camera’s en de nieuwste technieken. Ruben Smit brengt een ode aan het Wad, door dit werelderfgoed tot kunstvorm te verheffen.

Dr. Ir. Ruben Smit is een gepassioneerd ecoloog en fotograaf. Vanaf 2003 is hij professioneel natuurfotograaf en filmer. Hij won diverse prestigieuze internationale fotoprijzen. Als filmregisseur van natuurfilms maakte hij zijn debuut met De Nieuwe Wildernis (2013) en de gelijknamige tv-serie bij de VARA. In 2016 is Smit uitgeroepen tot nationaal natuurkenner.


Typisch Nederland

  • Waarom witte HOME-letters voor het raam? Waarom zou je een klikobak camoufleren? Waarom worden telefoonmasten vermomd als bomen? Waarom?
  • Na het doorbladeren van dit boek kijk je nooit meer hetzelfde naar jouw omgeving
  • ‘Kijken, dat kan Van der Burg’ – Het Parool

Typisch Nederland rekent seriematig af met het idee dat Nederland zo’n normaal land is. Het immer nutteloze slingerhekje, de veelzijdigheid van het polderboeddhisme, het gecamoufleerde klikoleven of de solitaire palmboom in de onderhoudsarme voortuin: droogkomische reflecties van het Nederland dat iedereen herkent, maar nog nooit zo bij elkaar heeft gezien.

Jan Dirk van der Burg, Fotograaf des Vaderlands (2018 – 2022) en bekend van NRC en de Volkskrant, doorkruiste de afgelopen jaren het land op zoek naar de hoogtepunten van onze ongewone alledaagsheid. Het Nederland waar de drang om zich te onderscheiden en de drang om ergens bij te horen vechten om aandacht. Het fotografische goud wat daartussen ligt is tevens de gevaarlijkste bijwerking van dit boek: u zal nooit meer op dezelfde manier om u heen kunnen kijken. En dat is fantastisch.


ColsDe mooiste beklimmingen in Europa

Iconisch fotoboek met de landschappen van de meest majestueuze bergen en legendarische cols uit de wielergeschiedenis, bestemd voor de groeiende groep passieve en actieve wielerenthousiastelingen. Michael Blann, voormalig profrenner en nu professioneel fotograaf, heeft meer dan zestig cols in Europa vastgelegd vanuit het perspectief van de wielrenner. Zijn adembenemede landschapsfoto’s worden gecombineerd met persoonlijke herinneringen van grote vedetten uit de wielerwereld als Lizzie Armitstead, Romain Bardet, Maurizio Fondriest, Greg LeMond, Bernard Thévenet en Geraint Thomas.


LINDA. HET BOEK

De mooiste, meest bijzondere foto’s uit zeven jaar LINDA.

LINDA. wordt sinds haar ontstaan in oktober 2003 geroemd om haar beeldtaal. De fotografie wordt met zorg geproduceerd door een team van art directors, chef beeld en de beste stylisten van Nederland. Fotografen als Anuschka Blommers & Niels Schumm, Marc de Groot en Victor Bergen Henegouwen zijn meester in het op een originele manier portretteren van mensen. Door de hoge kwaliteit van de beelden en reportages in LINDA. zijn vele bekende Nederlanders en andere bijzondere mensen al jaren bereid zich te laten fotograferen voor het magazine. De hoogste tijd om de mooiste, meest bijzondere foto’s te bundelen in de prachtige uitgave LINDA. Het boek.

Met voorwoord van Linda de Mol, en foto’s van onder meer Katja Schuurman, Theo van Gogh, Tygo Gernandt, Femke Halsema, Edgar Davids, Jan Mulder en Sylvie van der Vaart.


200 jaar in fotografie

conische fotografie, heldere vormgeving, toegankelijk geschreven.

Tweehonderd jaar fotografie betekent niet zozeer de geschiedenis van een techniek, maar vooral twee eeuwen vol historische beelden van de mens – van vreugde en verdriet, van liefde en leed, van successen en mislukkingen, maar ook van hoop. Lange tijd konden fotografen slechts statische beelden maken. Voor de belichting waren vele minuten of zelfs langer nodig, zodat beweging, gebeurtenissen en nieuws niet direct vastgelegd konden worden. Toch levert ook dat fascinerende, magische beelden op. Pas aan het eind van de 19de eeuw verschenen er camera’s met een snellere sluitertijd.

In de eerste helft van de 20ste eeuw ontwikkelde de fototechniek zich snel en werden er foto’s van tal van gebeurtenissen gemaakt: politiek, werk, evenementen, feesten, oorlog, liefde, reizen, techniek, beroemdheden, familie… Al deze thema’s komen terug in dit boek. In de 20ste eeuw werd de fotografie ook verheven tot kunst, ook al waren veel foto’s helemaal niet als kunst bedoeld.

Werk van fotografen als Eugène Atget, Walker Evans, Dorothea Lange, Ansel Adams en Alfred Eisenstaedt is nu wereldberoemd, en een aantal van hen krijgt in dit boek speciale aandacht. Daarnaast zijn er ook veel foto’s van minder bekende maar niet minder interessante fotografen, die samen een boeiend verhaal vertellen – een verhaal van tweehonderd jaar geschiedenis van de mens.


Africa together

Africa together Het levenswerk van de onfortuinlijke natuurfotograaf Adri de Visser Hij heeft zich al bewezen als de beste Nederlandse Afrika-natuurfotograaf als er plots een einde aan zijn carrière komt. November 2012 overleeft Adri de Visser ternauwernood een overval in Nairobi. Hij verliest het licht in zijn ogen én de kracht in zijn lichaam. Hij zal nooit meer fotograferen. Africa together is een indringend fotografisch document over de natuur van Afrika zoals Adri de Visser die wist te vangen. Een schitterend boek, maar ook een monument voor Adri en zijn vrouw Regine. De uitdrukking van hun gedeelde liefde voor Afrika. Die een onverbloemde voorkeur voor de grote katten kent. Een hommage aan de Afrikaanse natuur.


Het Grote What Da Fuck Koffietafelboek

Het Grote ‘What Da Fuck’ Koffietafelboek is een verbluffend hedendaags fotografisch volume dat de stilistische diversiteit van de leukste en belangrijkste What da Fuck’s laat zien.


Jimmy Nelson: Homage to Humanity

Met Homage to Humanity, neemt fotograaf Jimmy Nelson je mee op een bijzondere reis. Drie jaarlang trok hij opnieuw de wereld rond en fotografeerde unieke inheemse culturen in veraf gelegen streken. Dit keer zijn de bijzondere culturen niet alleen gefotografeerd, maar ook gefilmd en geïnterviewd. Nieuwe lagen aan dit langlopende levensproject, die zowel in het boek, de expositie en de gratis bijkomende mobiele app worden tentoongespreid.

‘The world does not belong to us; we belong to the world’.
Donna Karan (voorwoord Homage to Humanity)

Begin 2016 is Jimmy begonnen met de productie van een tweede boek Homage to Humanity, een nieuw boek met een Jimmy Nelson App. Dit maakt het mogelijk alle foto’s in het boek tot leven te laten komen door deze te ‘scannen’, zoals een QR code. Dit ontgrendeld prachtig video materiaal van de Marquesas in Frans Polynesië tot de Dolgans in Siberië. Op deze manier neemt Jimmy je hoogstpersoonlijk mee naar deze prachtige plekken en kan je nu zelf ervaren door middel van 360 film om tussen de mensen te staan. Homage to Humanity is eerbetoon aan de culturele diversiteit van onze bewonderenswaardige planeet.

‘We are all visitors to this time, this place. We are just passing through.
Our purpose here is to observe, to learn, to grow, to love… and then we return home.’ – Aboriginal Australian saying


Bol AlgemeenBol Algemeen

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven