De top 7 van de leukste Shantykoor festivals in 2024

Diepgeworteld in de maritieme geschiedenis van Nederland, weerklinkt de vrolijke deun van shantyliederen nog steeds over de wateren en langs de kustlijnen van het land. Maar wat zijn shantykoor festivals precies? En waarom zijn ze zo betoverend en vermakelijk?

Shantykoor festivals, oorspronkelijk ontstaan uit de behoefte van zeelieden om ritme en harmonie te vinden tijdens het zware werk aan boord van schepen, zijn uitgegroeid tot levendige vieringen van maritieme cultuur en gemeenschap. Deze bijeenkomsten brengen gepassioneerde zangers en muzikanten samen om hun liefde voor zeemansliederen te delen, waarbij ze verhalen vertellen over het leven op zee, de ontberingen en de avonturen.

Wat maakt deze festivals zo onweerstaanbaar? Het gaat niet alleen om de muziek, hoewel die zeker de ziel raakt met zijn aanstekelijke melodieën en aanstekelijke refreinen. Het is ook de sfeer van gemeenschap en gezelligheid die deze evenementen zo uniek maakt. Of je nu een fervent fan bent van maritieme folklore of gewoon op zoek bent naar een leuke dag uit met vrienden en familie, een shantykoor festival biedt voor elk wat wils.

Dus, stap aan boord terwijl we een reis maken langs de leukste shantykoor festivals die Nederland te bieden heeft. Op deze pagina vind je de top 7 van de leukste Shantykoren festivals in Nederland. De festivals worden uitgebreid beschreven om je een goed beeld te geven wat je kunt verwachten.

Internationaal Shantyfestival Rotterdam

Het 20e Internationale Shantyfestival Rotterdam staat gepland voor 7 en 8 september 2024, tijdens de Wereldhavendagen.. Met een line-up van vele koren op verschillende podia, belooft het een feestelijke editie te worden. Bezoekers kunnen genieten van optredens, een gezellig avondprogramma en heerlijke consumpties op het festivalterrein. Het festival is van 12.00 t/m 17.00 uur en er treden verschillende koren op, op verschillende podiums. Vanaf 17.00 uur tot 20.00 uur treden er ook shantykoren op. Vanaf 20.00 uur is er een gezellig avondprogramma.


Bie Daip Festival Appingedam

Het Bie Daip Festival is het grootste Internationale Folk & Seasongsfestival van Europa en vindt jaarlijks plaats in de historische binnenstad van Appingedam. Tijdens dit vierdaagse evenement (22, 23, 24 en 25 augustus) treden zo’n 20 groepen en koren op, en het aantal bezoekers wordt geschat op ruim 30.000 bezoekers. De stad wordt gevuld met muziek, theater, zang en dans. Op verschillende locaties, zoals het kerkplein, de muziekkoepel bij de plaatselijke horeca en op het water, vinden diverse optredens plaats. Ook voor de kinderen zijn er diverse activiteiten, dus een leuk dagje uit voor het hele gezin.


Shanty en Zeeliederen festival Zandvoort

Het 25e Shanty & Zeeliederenfestival in Zandvoort vindt plaats op zondag 29 september 2024. In 2024 doen er 10 koren mee. Het leukste van dit festival is dat er op verschillende locaties wordt opgetreden. Na de lunch bijvoorbeeld wordt er opgetreden in het centrum en op het strand. Het festival begint om 10.30 uur en de afsluiting op het Gasthuisplein is rond 17.15 uur. In combinatie met het prachtige zandvoort is het één van de leukste festivals van Nederland, misschien niet zo groot maar zeker niet minder gezellig.


Shantykorenfestival Ede

Het Shantykorenfestival in Ede is een jaarlijks evenement dat plaatsvindt in het centrum van Ede. in 2024 wordt het gehouden op Zaterdagmiddag 3 augustus 2024. Dit jaar treden er 10 koren op, op 5 verschillende podia de koren zijn heel divers en dat maakt dit festival ook zo leuk. 

De locaties waar je de poda vind zijn op de hoek Grotestraat/Molenstraat, het Museumplein, het Kerkplein, het Bevrijdingsplein en het Maanderplein.

De opening van het festival is om 12.00 uur bij het podium op het Kerkplein, met alle koren. Aan het eind van de middag, rond 17.00 uur is er een feestelijke finale op het Museumplein.


Koopkorenfestival Enkhuizen

Het Koopkorenfestival Enkhuizen vindt plaats op zaterdag 5 oktober 2024 Het festival staat bekend om zijn diverse muziekstijlen, variërend van smartlappen tot klassiek, theater, popmuziek en Nederlandstalige rock. Op twee prachtige binnenlocaties en 3 buitenlocaties in de historische binnenstad van Enkhuizen treden tijdens het festival diverse koren op. Het publiek kan gratis genieten van optredens. De dag wordt traditioneel afgesloten met een slotconcert waarbij zangers en het publiek samen de dag muzikaal afsluiten.


Bravour Shantyfestival (Woerden)

Op zaterdag 8 juni 2024 organiseert Koor Bravour haar 17e Bravour Shantyfestival. De Woerdense straten en pleinen stromen vol met enthousiaste muzikanten en zangers. Naast Koor Bravour komen er nog 11 andere zeemans-/shantykoren. 

Op 8 juni is ook de havendagen en kun je genieten van een kaasmarkt in Woerden. De combinatie van het shantykoor festival en andere activiteiten zorgt niet alleen voor veel gezelligheid maar ook voor vermaak voor jong en oud. Het festival begint rond 12.00 uur en duurt ongeveer tot 17.30 uur. 


Shantyfestival Uden

Op 17 augustus 2024 organiseert zeemanskoor HaveNloos het 2e Shantyfestival in het centrum van Uden. Tijdens dit gezellige evenement treden 12 koren op vanaf 6 podiums verspreid door het centrum van Uden. De festiviteiten vinden plaats van 12:00 tot 18:00 uur en zijn gratis toegankelijk. 

Het shantyfestival Uden mag misschien de tweede keer gehouden worden maar verdient zeker een plaatsje in de top 7 van de leukste festivals in Nederland en is de moeite waard om te bezoeken.


Mis jij jouw favoriete shantykoor festival in onze top 7? Mail ons dan met je suggestie en wij gaan kijken of ik er een top 8 van kan maken of toe kan voegen aan de top 7. Info@kunstmania.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven