De top 8 van de leukste musea winkels in Nederland 2024

Achter de imposante muren van musea, waar de geschiedenis en kunst tot leven komen, bevindt zich vaak een verborgen schat die weleens over het hoofd wordt gezien: de museumwinkel. Hoewel deze plek vaak wordt gezien als een laatste tussenstop na een dag vol culturele ontdekkingen, herbergt de museumwinkel een wereld van verrassingen en unieke vondsten die veel verder gaan dan eenvoudige souvenirs.

Een paar keer per maand bezoeken wij een museum, de favoriete plek van mijn dochter is vaak het winkeltje. Hoewel er veel verschil tussen de winkels zit, is er bijna altijd wel iets leuk te vinden. Maar welke museumwinkels zijn nu het leukste en vind je eigenlijk altijd wel een leuk souvenir voor iemand of natuurlijk voor jezelf? Op deze pagina vind je de top 8 van de leukste musea winkels, de winkels en het museum wordt beschreven om je een goed beeld te geven. 

De Oude Aarde – Giethoorn

De Oude Aarde, gelegen in het betoverende dorp Giethoorn in Nederland, is een uniek museum dat de fascinerende wereld van mineralen en edelstenen verkent. Dit museum, opgericht in 1969, neemt bezoekers mee op een reis door de geschiedenis van onze planeet. Het hoogtepunt van de ervaring is de indrukwekkende collectie van meer dan 500 miljoen jaar oude fossielen, mineralen en edelstenen, verzameld uit de hele wereld.

Voor kinderen is er een mogelijkheid om goudklompjes te vinden in de tuin. Hier zijn 2 grote zandbanken met goudklompjes en edelstenen. Door middel van zeef kun je zeven en de edelstenen en goud vinden. Wat je vind mag je ook nog eens houden ook, is dat niet gaaf?

Het museum is niet zo heel groot, wel interessant voor kinderen is er ook nog een speurtocht met vragen. De winkel daarentegen is wel groot en heeft misschien wel het mooiste aanbod van fossielen, edelstenen, sieraden, mineralen en aanverwante artikelen van Nederland. Ook wordt er veel informatie gegeven over de edelstenen, mineralen en fossielen. De winkel is ook los van het museum te bezoeken. 


Naturalis – Leiden

Naturalis Biodiversity Center, gevestigd in Leiden, Nederland, is een toonaangevend museum en onderzoeksinstituut dat gewijd is aan het begrijpen en behouden van biodiversiteit op aarde. Het museum herbergt een indrukwekkende collectie van meer dan 42 miljoen objecten, variërend van fossielen en mineralen tot planten en dieren, waaronder ‘Trix’, het beroemde Tyrannosaurus rex-skelet. Naturalis biedt bezoekers de mogelijkheid om te leren over de evolutie van het leven op aarde en de noodzaak van het behoud van biodiversiteit voor toekomstige generaties.

Naast het verkennen van de tentoonstellingen en educatieve programma’s, kunnen bezoekers ook een bezoek brengen aan de  uitgebreide museumwinkel van Naturalis. Het assortiment, van knuffels tot mineralen, weerspiegelt de natuurlijke wereld die je in het museum ontdekt. De focus ligt op educatie en duurzaamheid, met producten zoals zelf te vullen fossiel zakjes en handgemaakte edelstenen uit verschillende delen van de wereld. Daarnaast stimuleert Naturalis spelenderwijs leren met onderzoek sets en educatief speelgoed voor kinderen. Van pluchen T. rex-knuffels tot zilveren sieraden en handgemaakte keramiek, elk item in de winkel vertelt zijn eigen unieke verhaal.


Van Gogh Museum – Amsterdam

Het Van Gogh Museum in Amsterdam is een icoon van kunst en cultuur, gewijd aan het leven en werk van de wereldberoemde Nederlandse kunstenaar Vincent van Gogh. Bezoekers worden ondergedompeld in de kleurrijke en bewogen wereld van Van Gogh, met een uitgebreide collectie van zijn schilderijen, tekeningen en brieven. Naast het vele werk van Van Gogh zijn er ook kunstwerken van andere kunstenaars te zien in het museum. 

Leuk aan het Van Gogh museum is dat er niet 1 winkel is maar meerdere: 

  • Museumwinkel in het Atrium: De grootste museumshop bij de hoofdingang heeft een uitgebreid aanbod van souvenirs geïnspireerd op het werk van Vincent van Gogh, en unieke producten gemaakt in samenwerking met designers en internationale merken.
  • Museumwinkel Rietveld: in deze winkel worden de populairste souvenirs verkocht. Je vindt de winkel naast de liften op verdieping 0.
  • Boekwinkel: boekenliefhebbers kunnen terecht op de bovenste verdieping van het museum voor een uitgebreid aanbod aan boeken over Vincent van Gogh en de kunstenaars van zijn tijd. Een groot deel van deze boeken is geschreven en gepubliceerd door het Van Gogh Museum.
  • Museumwinkel op het Museumplein: deze winkel biedt een uitgebreid aanbod aan souvenirs van diverse Amsterdamse topattracties. Deze winkel is ook toegankelijk voor bezoekers zonder entreekaartje voor het Van Gogh Museum.

Drents museum – Assen

Het Drents Museum in Assen, Nederland, is een culturele schat die de rijke geschiedenis en archeologie van de regio Drenthe belicht. Het museum herbergt een diverse collectie, variërend van prehistorische vondsten tot hedendaagse kunst, en biedt bezoekers een boeiende reis door de tijd. Naast het permanente aanbod vind je in het museum ook altijd een interessante tentoonstelling. Voor kinderen is het grootste poppenhuis van Nederland het leukste plekje van het museum, je wordt interactief rondgeleid. 

Naast het verkennen van de tentoonstellingen kunnen bezoekers ook een bezoek brengen aan het museumcafé waar je ook uitstekend kunt lunchen en aan de museumshop van het Drents Museum. Deze winkel biedt een uitgebreid assortiment aan producten geïnspireerd op de collecties en thema’s van het museum. Van unieke handgemaakte ambachten tot boeken over lokale geschiedenis en kunst, de museumshop heeft voor elk wat wils. Vooral de collectie boeken is zeer interessant.


Rijksmuseum – Amsterdam

Het Rijksmuseum in Amsterdam is een van ’s werelds meest prestigieuze musea, waar bezoekers worden ondergedompeld in de rijke geschiedenis, kunst en cultuur van Nederland. Gevestigd in een prachtig neogotisch gebouw aan het Museumplein, herbergt het museum een uitgebreide collectie van meer dan 8.000 objecten, die de Nederlandse kunst en geschiedenis van de Middeleeuwen tot de moderne tijd vertegenwoordigen.

Bij binnenkomst in het Rijksmuseum worden bezoekers begroet door enkele van de meest iconische kunstwerken van Nederlandse meesters. De hoogtepunten zijn onder meer Rembrandts epische meesterwerk “De Nachtwacht” en Vermeers intieme portret “Het melkmeisje”. Naast schilderijen omvat de collectie ook beeldhouwwerken, meubels, decoratieve kunst, en een indrukwekkende verzameling historische objecten die de Nederlandse cultuur en maatschappij door de eeuwen heen belichten.

Na het verkennen van de kunstwerken kunnen bezoekers een bezoek brengen aan de museumwinkel van het Rijksmuseum. Deze winkel is veel meer dan een plek om souvenirs te kopen; het is een verlengstuk van de museumervaring zelf. Hier vinden bezoekers een uitgebreide selectie van producten geïnspireerd op de collecties en thema’s van het museum. Een van de meest geliefde aspecten van de museumwinkel is de diversiteit aan boeken die beschikbaar zijn. Van kunstcatalogi en geschiedenisboeken tot kinderboeken.


TextielMuseum – Tilburg

Het TextielMuseum in Tilburg, gevestigd in een voormalige textielfabriek, is een levendige plek waar de rijke geschiedenis en innovatie van textiel tot leven komen. Het museum combineert tentoonstellingen van historische textielproductie met hedendaagse kunst en design, waardoor bezoekers een diepgaand inzicht krijgen in de evolutie van textiel en zijn rol in onze maatschappij.

De tentoonstellingen in het TextielMuseum belichten verschillende aspecten van textiel, van traditionele ambachten tot baanbrekende technologieën. Bezoekers kunnen getuige zijn van live demonstraties van weven, breien en drukken, en deelnemen aan workshops om zelf textiel te creëren. Daarnaast herbergt het museum een indrukwekkende collectie van historische textiel machines en -gereedschappen, die laten zien hoe de textielindustrie zich door de eeuwen heen heeft ontwikkeld.

Een hoogtepunt van een bezoek aan het TextielMuseum is de museumwinkel, waar bezoekers een breed scala aan textiel gerelateerde producten kunnen ontdekken. Van plaids, tassen, sieraden, speelgoed en boeken.  Alle producten zijn vervaardigd met het oog op duurzaamheid en met aandacht voor het maakproces. In de winkel vind je ook producten onder het label van TextielMuseum, gemaakt door ontwerpers speciaal voor het museum.


Groninger Museum – Groningen

Het Groninger Museum, gelegen in het hart van de stad Groningen, is een architectonisch meesterwerk dat de dynamische wereld van kunst, design en cultuur verkent. Het museum, ontworpen door de befaamde architecten Alessandro Mendini, Michele de Lucchi en Philippe Starck, is een opvallend gebouw dat bestaat uit kleurrijke paviljoens die harmonieus samenkomen langs de oever van het Verbindingskanaal.

Binnenin het Groninger Museum kunnen bezoekers een eclectische mix van tentoonstellingen ervaren, variërend van hedendaagse kunst en design tot historische artefacten en lokale geschiedenis. Met een roterende reeks van internationale en nationale tentoonstellingen, biedt het museum een continu veranderend en boeiend programma dat zowel de lokale gemeenschap als internationale bezoekers aanspreekt.

Naast het verkennen van de tentoonstellingen kunnen bezoekers een bezoek brengen aan de museumwinkel van het Groninger Museum. Hier vinden ze een uitgebreide selectie van kunstboeken, designobjecten, sieraden, en unieke souvenirs die geïnspireerd zijn op de collecties en tentoonstellingen van het museum.


Het Maurtishuis – Den Haag

Het Mauritshuis, gelegen in het hart van Den Haag, is een van de meest iconische musea van Nederland en herbergt een indrukwekkende collectie van meesterwerken uit de Gouden Eeuw. Het museum is gehuisvest in een prachtig 17e-eeuws pand, oorspronkelijk gebouwd als residentie voor graaf Johan Maurits van Nassau-Siegen.

Binnenin het Mauritshuis kunnen bezoekers enkele van de bekendste schilderijen uit de Nederlandse kunstgeschiedenis bewonderen, waaronder Vermeers “Meisje met de Parel”, Rembrandts “Anatomische les van Dr. Nicolaes Tulp” en “Het Puttertje” van Carel Fabritius. De collectie omvat ook werken van andere meesters zoals Frans Hals, Jan Steen en Pieter de Hooch, waardoor het museum een ware schatkamer van de Gouden Eeuwse kunst wordt.

Naast het verkennen van de meesterwerken kunnen bezoekers een bezoek brengen aan de museumwinkel van het Mauritshuis. Hier kunnen ze een scala aan boeken,  geschenken vinden die geïnspireerd zijn op de collectie van het museum en delfstblauw. Of je nu op zoek bent naar een prachtige kunstcatalogus of een uniek souvenir, de museumwinkel heeft het allemaal.


Mis jij jouw favoriete museumwinkel? Laat dan een berichtje achter of stuur ons een mailtje en wij kijken of deze inderdaad in de top 8 hoort.


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven