De top 10 van de leukste musea voor kinderen 2024

In Nederland zijn er talloze musea die een schat aan kennis en ervaringen bieden voor zowel jong als oud. Maar voor ouders kan het soms een uitdaging zijn om musea te vinden die specifiek gericht zijn op kinderen – plekken waar nieuwsgierigheid wordt aangewakkerd, verbeelding wordt gestimuleerd en leren een avontuurlijke reis wordt. Gelukkig zijn er vele musea verspreid over het land die zich richten op de jongere generatie.

Van interactieve tentoonstellingen tot boeiende activiteiten, deze musea beloven een wereld van plezier en een ontdekking voor kinderen van alle leeftijden. Om je een goed beeld te geven van de mogelijkheden als het gaat om musea voor kinderen heb ik de top 10 van de leukste musea voor kinderen uitgebreid omschreven.

Aviodrome – Lelystad

Op de luchthaven van Lelystad is het Aviodrome te vinden, het Aviodrome is het grootste Nederlandse museum voor lucht- en ruimtevaart. Je komt ogen en oren te kort in het leuke en verrassend grote museum. Er is veel te ondernemen, zowel voor de ouders als voor de kinderen.

Het 4D theater is leuk voor het hele gezin, er speelt hier een spannende film af die uiteraard in het teken van de luchtvaart staat. Je kunt zelf vliegen in een vliegsimulator, de Boeing 747 Jumbojet is zelfs te bezoeken van binnen ook de ruimtes waar je normaal niet kan en mag komen.

Naast dat het museum leerzaam en leuk is, valt er ook veel te spelen. Buiten is er een grote speeltuin en een survivalbaan. Ook binnen zijn er diverse speeltoestellen, zo kun je over de kofferbaan en het parcours afleggen die ook de koffers afleggen voor dat ze in het vliegtuig gaan, met glijbaan en al.

Uiteraard is er nog veel meer te doen en te zien zoals een vliegbrevet halen. In het museum vind je ook een restaurant met een mooie menukaart. Als je geen genoeg krijgt van het museum kun je ook een leuk aandenken kopen in het winkeltje van Aviodrome. 

Aviodrome is zeer geschikt voor een dagje of een lange middag en je komt bijna tijd te kort als je alles goed wilt bekijken.


Nemo Science Museum – Amsterdam

Nemo Science Museum in Amsterdam is een doe museum en zeer geschikt voor wetenschappers en uitvinders in de dop. Dit museum is alles behalve saai, je kunt zelfs aan de slag met allerlei proeven en experimenten.

Het museum zit niet alleen gevestigd in een mooi gebouw, het is ook nog eens groot met 5 verdiepingen. In het museum zijn verschillende tentoonstellingen te zien en elke tentoonstelling heeft zijn eigen experimenten. Hieronder wordt een aantal tentoonstellingen toegelicht.

In Humania leer je alles over het menselijk lichaam en in Elementa ontdek je alles over het leven in het heelal. In Technium kun je water zuiveren tot drinkwater en leer je hoe een stuwdam moet bouwen. Op het dak van Nemo is ook nog iets bijzonders, namelijk een openluchttentoonstelling genaamd Energetica waar je alles te weten kan komen over de wind, waterkracht, zon en duurzame energie.

Dit museum is echt leuk voor het hele gezin, ook papa en mama zullen actief meedoen met de proeven.


Spoorwegmuseum – Utrecht

Het Spoorwegmuseum in Utrecht is een leuk interactief museum dat ook zeer geschikt is om als gezin met kinderen te bezoeken. Het is niet zomaar een museum, het heeft een levensecht station, een theater, spannende attracties en met wisselende tentoonstellingen en evenementen.

Het lijkt veel op een combinatie van attracties en historische treinen, ook is het spoormuseum erg leerzaam. In het Techlab leer je onder andere hoe een trein stroom krijgt, je mag hier zelf ook dingen gaan testen, is dat niet leuk? Voor de jongste kinderen is de Jumbo Express een super leuke attractie waar je met een trein een mooi parcours aflegt.

In het theater speelt zich een leuke voorstelling af genaamd droomreizen, als je er toch bent mag je de voorstelling zeker niet overslaan. Dit zijn maar een paar van de vele mogelijkheden. Een dag vermaken in dit museum is dan ook een appeltje eitje.


Nationaal Gevangenismuseum – Veenhuizen

In het historische gevangenisdorp Veenhuizen is het gevangenismuseum te vinden. Zowel de volwassenen als de kinderen komen alles te weten over de geschiedenis van de gevangenis en het gevangenisdorp. In het museum zijn er veel interactieve mogelijkheden die ook erg leuk zijn voor de kinderen.

Naast veel informatie is er ook veel te zien: je kunt een echte cel van binnen bekijken. Ook is het mogelijk om met de gevangenisbus door het dorp te rijden en onderweg krijg je veel informatie over Veenhuizen en de verschillende gevangenissen in het dorp. (de Bus rijd op verschillende tijden en dagen). 

Even bijkomen van alles is mogelijk in het restaurant terwijl de kinderen op het binnenterrein heerlijk kunnen spelen. Het gevangenismuseum is altijd leuk te bezoeken en zeer geschikt voor gezinnen, maar de leukste dagen zijn met de evenementen, zoals tijdens boevendag, landlopersdag of één van de andere dagen met leuke activiteiten. 

Wist je dat het museum niet alleen leuk is om te bezoeken maar ook zeer leerzaam is.


Naturalis – Leiden

Het museum is in 2019 heropend na een volledige renovatie en staat bekend als het natuurhistorisch museum van Nederland. De collectie bestaat uit miljoenen stukken waaronder veel insecten, planten, vogels en andere dieren. Het Naturalis is een prachtig museum en is bekroond met de European Museum of the Year Award 2021. 

Naast dat er veel valt te zien is het ook nog eens een interactief museum dat je veel leert over de dieren en de planten. Uiteraard zijn er verschillende tentoonstellingen waaronder tentoonstellingen over de dood, aarde en de ijstijd. De populairste tentoonstelling is over de Dinosaurus.

Naturalis is een leuk en leerzaam museum, leuk voor alle leeftijden en een echte aanrader. Dit kan ook niet anders met de grote collectie die Naturalis heeft. Door de omvang van de collectie en het museum kun jij je hier makkelijk een lange middag of een dag vermaken en dat weet ik zeker dat je nog niet alles goed hebt kunnen bewonderen.


Bakkerijmuseum – Hattem

Het bakkerijmuseum Hattem is misschien niet zo groot maar zeker wel de moeite waard en ook voor kinderen. Ten eerste kunnen de kinderen op zoek gaan naar alle muizen die verstopt zitten in het museum, ook kan er een heerlijke koek gebakken worden, de kleinste kinderen mogen uiteraard geholpen worden door papa en mama als ze er maar niet van snoepen.

Onderweg kom je veel te weten over het bakkersleven in de loop van de jaren. Aan het einde van het museum is een leuke familievoorstelling die uiteraard in het teken van bakken en brood staat. Het museum bestaat uit meerdere gebouwen die met een tunnel aan elkaar verbonden zijn. De uitgang en de theatervoorstelling is aan de overkant van de ingang. Naast het museum kun je ook terecht in het restaurant voor een kopje koffie en een heerlijk portie poffertjes. Schuin tegenover de uitgang van het museum vind je de bakkerij van het museum ook een aanrader om te bezoeken.

Een leuk museum waar jij je de nodige uurtjes kan vermaken en is goed te combineren met het Anton Pieck museum die een paar straten verder oplicht. 


Corpus – Oegstgeest

Corpus is een echt familie museum in Oestgeest waar je een reis voor het lichaam van de mens maakt. Je start in de knie en komt uiteindelijk via de hersenen weer uit het lichaam van de mens, is dit niet grappig?

De reis is met behulp van een audiotour en duurt ongeveer een uur. Onderweg valt er veel te ontdekken en te beleven. De kinderen kunnen met spelletjes en testjes alles leren over de werking van het menselijke lichaam maar ook het belang van beweging, goede voeding en gezond leven. Of de kinderen hier veel op uit gaan doen is de vraag maar leren er in ieder geval veel van.

Corpus is een perfect museum voor een regenachtige dag of een middagje na school.


Archeon – Alphen aan de Rijn

Archeon, gelegen in Alphen aan den Rijn, is een uniek museum dat de geschiedenis tot leven brengt door middel van levende geschiedenis. Het museum is als een reis terug in de tijd, waar bezoekers kunnen rondlopen in een nagebouwde prehistorische, Romeinse en middeleeuwse nederzetting. Voor kinderen is Archeon een fascinerende plek vol ontdekkingen en avonturen.

Een van de redenen waarom Archeon zo leuk is voor kinderen, is de interactieve en educatieve aanpak. In plaats van alleen maar naar tentoonstellingen te kijken, kunnen kinderen hier echt deelnemen aan activiteiten en ervaren hoe het leven was in verschillende periodes van de geschiedenis. Ze kunnen bijvoorbeeld zelf brood bakken in een prehistorische hut, meedoen aan Romeinse soldatentraining of middeleeuwse ambachten uitproberen.

Daarnaast biedt Archeon een scala aan evenementen en themadagen die speciaal zijn ontworpen om kinderen te vermaken en te informeren. Van middeleeuwse riddertoernooien tot archeologische opgravingen, er is altijd iets spannends te beleven. 

Een ander hoogtepunt van Archeon voor kinderen is de mogelijkheid om te communiceren met de ‘bewoners’ van de nederzettingen. Door te praten met historisch geklede acteurs en ambachtslieden, krijgen kinderen een levendig inzicht in het dagelijks leven in het verleden. Ze kunnen vragen stellen, verhalen horen en zelfs deelnemen aan traditionele spelletjes en activiteiten.

Bovendien stimuleert Archeon de verbeelding van kinderen door hen onder te dompelen in een authentieke historische omgeving. Het zien van de prachtig gereconstrueerde gebouwen, het horen van de geluiden en het ruiken van de geuren van het verleden prikkelt alle zintuigen en brengt geschiedenis tot leven op een manier die boeken en lessen dat niet kunnen.


Nationaal Militair Museum – Soesterberg

Het Nationaal Militair Museum, gelegen in Soesterberg, is een boeiende bestemming voor kinderen die geïnteresseerd zijn in geschiedenis, technologie en militairen. Dit museum biedt een breed scala aan tentoonstellingen, activiteiten en interactieve ervaringen die jonge bezoekers meenemen op een ontdekkingsreis door de militaire geschiedenis van Nederland.

Een van de redenen waarom het Nationaal Militair Museum zo aantrekkelijk is voor kinderen, is de indrukwekkende collectie van militaire voertuigen, vliegtuigen, tanks en wapens. Kinderen kunnen deze historische voertuigen van dichtbij bekijken en zelfs sommige voertuigen van binnen verkennen. Het museum biedt ook regelmatig demonstraties van historische vliegtuigen en tanks, wat een spannende ervaring is voor jonge liefhebbers van technologie en actie.

Daarnaast biedt het Nationaal Militair Museum verschillende interactieve tentoonstellingen die kinderen actief betrekken bij het leren over militaire geschiedenis. Zo kunnen ze bijvoorbeeld een echte F-16 simulator uitproberen, waar ze kunnen ervaren hoe het is om een gevechtsvliegtuig te besturen. Ook zijn er educatieve workshops waar kinderen leren over militaire strategieën, technologieën en innovaties.

Een ander hoogtepunt van het museum is de ‘Operatie Nachtvlucht’, een spannende interactieve missie waarbij kinderen worden uitgedaagd om een speciale opdracht uit te voeren in het museum. Gewapend met een missiekaart en aanwijzingen, gaan ze op zoek naar verborgen codes, puzzels oplossen en geheime boodschappen ontcijferen terwijl ze meer leren over militaire tactieken en geschiedenis.


Discovery Museum – Kerkrade

Het Discovery Museum in Kerkrade is een buitengewone bestemming voor kinderen die geïntrigeerd zijn door wetenschap, technologie en de wonderen van de natuur. Dit museum biedt een interactieve en educatieve ervaring die jonge bezoekers uitnodigt om te ontdekken, te experimenteren en te leren op een speelse manier.

Een van de meest opvallende kenmerken van het Discovery Museum is de focus op hands-on leren. Kinderen worden aangemoedigd om zelf op onderzoek uit te gaan en te experimenteren met verschillende wetenschappelijke principes. Van het bouwen van bruggen en het creëren van kettingreacties tot het verkennen van de krachten van magnetisme en zwaartekracht, er zijn talloze interactieve exposities en activiteiten die de nieuwsgierigheid van kinderen prikkelen.

Het museum biedt ook een verscheidenheid aan tentoonstellingen die verschillende aspecten van wetenschap, technologie en natuurlijke fenomenen verkennen. Kinderen kunnen bijvoorbeeld alles leren over het menselijk lichaam in de anatomiezone, of de mysteries van de ruimte ontdekken in de astronomiezone. Elk gebied biedt boeiende displays en interactieve ervaringen die zorgen voor een leerzaam avontuur.

Daarnaast organiseert het Discovery Museum regelmatig speciale evenementen, workshops en demonstraties die de ervaring nog verder verrijken. Of het nu gaat om een wetenschappelijke show, een workshop over robotica of een lezing door een deskundige, er is altijd iets nieuws en opwindends te beleven voor jonge bezoekers.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven