De gouden tips hoe je het beste een kunstverzameling kan starten

Kunst heeft een unieke kracht om ons te inspireren, te provoceren en onze verbeelding aan te wakkeren. Het starten van een kunstverzameling is niet alleen een manier om schoonheid in je leven te brengen, maar ook een manier om jezelf uit te drukken, je smaak te ontwikkelen en een connectie te maken met de creatieve wereld om ons heen. Of je nu een doorgewinterde kunstliefhebber bent of net begint met het verkennen van deze boeiende wereld, het opbouwen van een kunstcollectie kan een lonende reis zijn.

In deze blog gaan we dieper in op hoe je het beste kunt beginnen met een kunstverzameling. Van het identificeren van je interesses en het stellen van een budget tot het navigeren door kunstmarkten en het vinden van betrouwbare bronnen, dit en veel meer lees je in deze blog over hoe je het beste een kunstverzameling kan beginnen. Het ontbreekt ook zeker niet aan vele tips.

Waar ligt je interesse als het om Kunst gaat?

Het startpunt van elke kunstverzameling is intrigerend en persoonlijk: je interessegebied ontdekken. Het is als het vinden van een verborgen schatkaart die je leidt naar een wereld vol kleur, vormen en verhalen. Maar hoe ontdek je waar je hart echt naar uitgaat in de kunstwereld?

Verken verschillende kunstvormen, periodes en stijlen om te ontdekken waar je interesse ligt. Begin bijvoorbeeld  met het bezoeken van lokale galeries, kunst tentoonstellingen en musea. Dwaal door de zalen, laat je ogen rusten op verschillende kunstwerken en luister naar de fluisteringen van je ziel wanneer je oog in oog staat met een meesterwerk dat je raakt. 

Misschien voel je je aangetrokken tot de gedurfde penseelstreken van impressionistische schilderijen, de ingewikkelde details van klassieke beeldhouwwerken of de abstracte composities van hedendaagse kunst.

Maar vergeet ook niet om je horizon te verbreden buiten de traditionele kunstvormen. Denk aan straatkunst, installaties, digitale kunst en zelfs ambachten. Soms ligt de schoonheid verborgen in de meest onverwachte hoeken van de creatieve wereld.

Laat je niet intimideren door de mening van anderen. Kunst is subjectief en wat jou raakt, kan iemand anders misschien koud laten. Vertrouw op je eigen gevoelens en intuïtie bij het verkennen van je interessegebieden.

Wees niet bang om vragen te stellen en in gesprek te gaan met kunstenaars, galeriehouders en mede-verzamelaars. Vaak is het delen van ideeën en ervaringen een bron van inspiratie en kan het je helpen om je eigen smaak verder te verfijnen.


Jouw Budget

Het bouwen van een kunstverzameling hoeft niet noodzakelijkerwijs gepaard te gaan met het breken van de bank. Met een goed doordacht budget en een beetje creativiteit kun je een prachtige collectie opbouwen die past bij jouw financiële mogelijkheden. Hier zijn enkele tips om je te helpen bij het beheren van je budget voor kunstverzameling:

 • Stel een realistisch budget op: Voordat je begint met het kopen van kunstwerken, is het belangrijk om een duidelijk budget vast te stellen. Denk na over hoeveel je bereid bent te besteden en zorg ervoor dat het bedrag realistisch is binnen je financiële situatie.
 • Wees flexibel: Kunst is er in alle prijsklassen, dus wees niet ontmoedigd als je budget beperkt is. Focus op het vinden van kwalitatief hoogstaande werken binnen jouw prijsklasse in plaats van te proberen iets te kopen dat buiten je bereik ligt.
 • Verken verschillende bronnen: Naast galeries en veilinghuizen zijn er tal van andere bronnen waar je betaalbare kunst kunt vinden, zoals lokale kunstmarkten, online platforms voor kunstverkoop en kunstenaarscollectieven. Wees creatief in je zoektocht en houd je ogen open voor verborgen pareltjes. Wist je dat je via Kunstenaars op Kunstmania ook vaak verrassende kunstenaars en werken kan vinden die goed betaalbaar zijn. 
 • Overweeg jonge opkomende kunstenaars: Het kopen van werken van opkomende kunstenaars kan een betaalbare manier zijn om unieke kunstwerken te verwerven en tegelijkertijd opkomend talent te ondersteunen. Deze werken kunnen in waarde stijgen naarmate de kunstenaar meer erkenning krijgt.
 • Koop wat je echt mooi vindt: Laat je niet verleiden door de druk om te investeren in kunstwerken puur voor hun potentiële waardestijging. Het belangrijkste is dat je kunstwerken koopt waar je echt van houdt en die resoneren met jou op een persoonlijk niveau.
 • Onderhandelen: In sommige gevallen is het mogelijk om te onderhandelen over de prijs, vooral bij kleinere galeries of direct bij de kunstenaar zelf. Wees beleefd en respectvol in je onderhandelingen en wees bereid om compromissen te sluiten.

Door deze tips te volgen en je budget verstandig te beheren, kun je een prachtige kunstverzameling opbouwen die niet alleen jouw huis verrijkt, maar ook jouw leven verrijkt met schoonheid en inspiratie.


Verspreiding van je aankopen

Het is verstandig om je kunstaankopen te spreiden, in plaats van veel werken van één kunstenaar in één keer te kopen. Dit biedt verschillende voordelen.

Door kunstwerken van verschillende kunstenaars te verzamelen, creëer je een diversiteit in je collectie. Dit voegt variatie toe aan je verzameling en stelt je in staat om verschillende stijlen, technieken en thema’s te verkennen. Uiteraard kun je wel meerdere werken van een bepaalde kunstenaar bezitten maar koop ook van andere kunstenaars. 

Je vermindert hier het  risico dat je investeringen afhankelijk zijn van het succes van één enkele kunstenaar. Als de populariteit of de marktwaarde van een bepaalde kunstenaar afneemt, heb je nog steeds andere werken in je collectie die waardevol kunnen zijn.

Het spreiden van je aankopen geeft je de mogelijkheid om je collectie geleidelijk uit te breiden over een langere periode. Dit stelt je in staat om je smaak en voorkeuren in de loop van de tijd te ontwikkelen en aan te passen, zonder dat je vastzit aan een grote hoeveelheid werken van één kunstenaar, een kunstvorm of een stroming. 


Investeren is niet het belangrijkste!

Investeren in kunst is niet altijd het belangrijkste aspect van het verzamelen van kunstwerken. Hoewel sommige mensen kunst aanschaffen als een vorm van investering, zijn er vele andere redenen waarom mensen zich tot kunst aangetrokken voelen en een collectie opbouwen.

Ten eerste kan het verzamelen van kunst een diepgaande persoonlijke betekenis hebben. Kunstwerken kunnen emoties oproepen, herinneringen oproepen en ons in staat stellen om onszelf en de wereld om ons heen op nieuwe manieren te begrijpen. Het hebben van kunst in huis kan een bron van inspiratie en vreugde zijn, waardoor onze leefruimte verrijkt wordt met schoonheid en verbeeldingskracht.

Over het investeren en het verkopen van kunst wordt altijd makkelijk gepraat. Het kopen van kunst is ook niet moeilijk, het verkopen van kunst vooral als jij er een goede waarde voor wilt ontvangen is niet makkelijk. Geliefde kunstwerken worden makkelijk verkocht, maar dit geldt zeker niet voor alle kunstwerken. 

Investeren kan een goed doel zijn en je bouwt ieder geval kapitaal op, maar het belangrijkste is dat jij moet kunnen genieten van het kunstwerk.


Tips voor het kopen van een kunstwerk.

Voor ons kunstplatform Kunstmania heb ik een blog geschreven met de beste tips en waar je op moet letten bij het kopen van een kunstwerk. Deze tips kun je zeker goed gebruiken als je een kunstverzameling wilt beginnen of verder wilt uitbreiden. De tips richten zich niet alleen of fysieke aankopen maar ook op het online kopen van je kunstwerken en waar je dan extra goed op moet letten.


Goede documentatie

Een belangrijk aspect van het opbouwen van een kunstcollectie is het zorgen voor goede documentatie van je aankopen. Goede documentatie is essentieel om de waarde en authenticiteit van je kunstwerken te waarborgen, evenals voor verzekeringen, verkoop en erfgoedplanning. Hier zijn enkele tips voor het bijhouden van goede documentatie van je kunstcollectie:

 • Aankoopbewijzen: Bewaar alle aankoopbewijzen, facturen en ontvangstbewijzen van je kunstaankopen op een veilige en toegankelijke plaats. Deze documenten dienen als bewijs van eigendom en kunnen nuttig zijn bij het vaststellen van de waarde van je collectie.
 • Certificaten van authenticiteit: Zorg ervoor dat je kunstwerken vergezeld gaan van certificaten van authenticiteit, vooral als het gaat om werken van bekende kunstenaars of waardevolle stukken. Deze certificaten bevestigen de echtheid en herkomst van het kunstwerk en zijn van onschatbare waarde voor toekomstige verkoop of veiling.
 • Beschrijvende informatie: Maak een gedetailleerde beschrijving van elk kunstwerk in je collectie, inclusief de titel, kunstenaar, jaar van creatie, techniek, afmetingen en eventuele bijzondere kenmerken. Deze informatie kan worden opgenomen in een inventarislijst of database voor gemakkelijke referentie.
 • Fotografie: Maak hoogwaardige foto’s van elk kunstwerk, zowel in zijn geheel als van eventuele handtekeningen, markeringen of details. Deze foto’s kunnen dienen als visueel bewijs van de conditie en authenticiteit van het kunstwerk en kunnen nuttig zijn bij verzekeringen of verkoop.
 • Waarderingen en taxaties: Laat periodiek waarderingen en taxaties uitvoeren van je kunstcollectie om de actuele marktwaarde vast te stellen. Deze documenten zijn belangrijk voor verzekeringen, erfgoedplanning en het bepalen van de waarde van je collectie voor toekomstige generaties.
 • Opslag en conservering: Zorg voor de juiste opslag en conservering van je kunstwerken om hun integriteit en waarde te behouden. Dit omvat het beschermen tegen schade door licht, vochtigheid, temperatuur fluctuaties en fysieke schade.

Door goede documentatie bij te houden van je kunstcollectie, kun je niet alleen de waarde en authenticiteit van je werken waarborgen, maar ook jezelf beschermen en voorbereiden op toekomstige transacties en erfeniskwesties.


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven