De top 10 van de mooiste galeries in Nederland 2024

Je bent terechtgekomen op de pagina met de top 10 van de mooiste galeries in Nederland. De galeries bieden je schilderijen die de ziel raken tot beeldhouwwerken die de verbeelding prikkelen, elke galerij die we verkennen biedt een unieke en inspirerende ervaring.

In het hart van Amsterdam tot aan de charmante straatjes van Utrecht en verder, Nederland is doordrenkt met een rijke artistieke traditie die tot uiting komt in zijn bruisende galerie-scene. Of je nu een doorgewinterde kunstliefhebber bent of gewoon op zoek bent naar een vleugje culturele verrijking, deze galeries beloven een onvergetelijke reis door de wereld van kunst.

Dus laat je verrassen door de diversiteit en de schoonheid die Nederland te bieden heeft als het gaat om galeries. Om je een goed beeld te geven van de top 10 van de mooiste galeries in Nederland, heb ik deze uitgebreid omschreven.

Galerie Fons Welters – Amsterdam

Galerie Fons Welters is een kunstgalerie die tentoonstellingen organiseert met werk van zowel jonge als mid-career hedendaagse kunstenaars, zowel nationaal als internationaal. De galerie heeft zijn oorsprong in 1984, toen Fons Welters een galerieruimte opende in de Jordaan. 

In 1989 opende Galerie Fons Welters haar deuren in een voormalige garage in de Amsterdamse Jordaan, met een focus op het ondersteunen van kunstenaars praktijken. Sinds de oprichting heeft de galerie zich meer gericht op installatiekunst en sculpturale benaderingen. 

Enkele van de vertegenwoordigde kunstenaars zijn Adriano Amaral, Olga Balema, Juliette Blightman, Tom Claassen, Folkert de Jong, David Jablonowski, en vele anderen.


Frank Taal – Rotterdam

Frank Taal galerie is een Rotterdamse galerie voor hedendaagse kunst met een internationaal programma, dat haar kunstenaars zowel nationaal als internationaal.. 

Met een scherp oog voor kwaliteit en een sterke focus op concept, krachtige beelden en vakmanschap selecteert de galerie haar kunstenaars zorgvuldig. 

Elke tentoonstelling wordt benaderd vanuit een totaalvisie, waarbij de nadruk kan liggen op perfecte harmonie of de combinatie van uitdagende contrasten waardoor de kunstwerken het beste tot hun recht komen. 

Frank Taal galerie neemt deel aan de KunstKoopregeling.


Wildevuur Hooghalen


Galerie Wildevuur, gelegen in het schilderachtige Hooghalen, werd opgericht door kunstenares Maya Wildevuur in november 1984. Gehuisvest in het prachtige landhuis Dennenrode op landgoed Hiemstrastate, biedt de galerie een idyllische setting voor kunstliefhebbers. Sinds de oprichting heeft Galerie Wildevuur zich gericht op het tentoonstellen van figuratieve kunstwerken van zowel opkomende als gevestigde kunstenaars.

De galerie, geleid door Pascalle en Philip, organiseert regelmatig tentoonstellingen die de nieuwste werken van kunstenaars in de kijker zetten. Naast de wisselende exposities biedt Galerie Wildevuur een uitgebreide collectie schilderijen en beelden die permanent te bezichtigen en te koop zijn in een van de bijgebouwen op het landgoed.

Met zijn prachtige locatie en indrukwekkende collectie, is Galerie Wildevuur niet alleen een bestemming voor kunstenaars en publiek, maar ook een belangrijk referentiepunt voor kunstliefhebbers en verzamelaars. Kom langs en laat je betoveren door de rijke artistieke ervaring die deze galerie te bieden heeft.


Galerie Sous-Terre – Lithoijen (gem. Oss)

Galerie Sous-Terre is een echt familiebedrijf, opgericht door kunstenares Bernadette de Groot en haar man Nol de Groot in 1989. Wat begon als een bescheiden galerie in hun woning in Lithoijen, Noord-Brabant, is uitgegroeid tot een indrukwekkende expositieruimte van meer dan 1000 m² en een beeldenpark van maar liefst 30.000 m². Hun drie zonen, Jeroen, Frank en Robbin, zijn opgegroeid te midden van de kunst en delen nu actief in het enthousiasme en de liefde voor kunst.

Sous-Terre Lithoijen biedt een enorm scala aan kunst, met duizenden schilderijen en sculpturen van gerenommeerde kunstenaars, zowel online als in de galerie zelf. Bovendien biedt de galerie een uniek kunstuitleen systeem, waarbij u kunt genieten van kunstwerken in huis zonder huur te betalen en kunt sparen voor uw favoriete stukken. De webwinkel maakt het gemakkelijk om uw perfecte kunstwerk te vinden, met meer dan 3000 sculpturen en schilderijen om uit te kiezen.

Naast kunst biedt Galerie Sous-Terre ook een prachtige evenementenlocatie, omringd door een inspirerende natuurlijke omgeving. Het ervaren team organiseert diverse evenementen, van recepties tot modeshows, en biedt uitgebreide cateringopties. Daarnaast staat het team klaar om je te begeleiden bij het vinden van het perfecte kunstwerk voor je huis of kantoor, met de mogelijkheid om kunstwerken op zicht te nemen en flexibele betalingsregelingen aan te bieden


Upstream Gallery – Amsterdam

Upstream Gallery, opgericht in 2003 door Nieck de Bruijn. De galerie neemt een prominente positie in binnen de Nederlandse hedendaagse kunstscene en heeft een sterke focus op radicale, geëngageerde, conceptuele en digitale kunst. Met een portfolio van 23 kunstenaars, zowel nationaal als internationaal, brengt Upstream Gallery baanbrekend en kritisch werk naar voren.

In 2007 trad Martijn Dijkstra toe tot het team als mede-eigenaar en het jaar daarop verhuisde Upstream Gallery naar een ruimere locatie in de hippe Amsterdamse buurt De Pijp. In de afgelopen tien jaar heeft de galerie en haar kunstenaars een verschuiving doorgemaakt van getalenteerd en veelbelovend naar meer bekendheid en gevestigdheid, zonder zijn opwindende karakter te verliezen. Een mix van jong, onontdekt talent en gevestigde namen houdt het tentoonstellingsprogramma fris en interessant.

In september 2015 kondigde Upstream trots zijn verhuizing aan naar een 17e-eeuws grachtenpand in het centrum van Amsterdam. Het pand dat bekendstaat als het Poppenhuis is gebouwd door de gerenommeerde architect Philips Vingboons in 1642.


Jan van Hoof Galerie – Den Bosch

De Jan van Hoof Galerie viert haar 30-jarig bestaan. In 2023 werd een vernieuwde galerie geopend met drie jubileumexposities, waarbij het werk van dertig kunstenaars werd tentoongesteld.

Het galerie programma van Jan van Hoof omvat gedurende het jaar vijf solo- en duo-tentoonstellingen, evenals twee thematische exposities met uitnodigingen aan gastcuratoren. Hierbij worden werken van galerie kunstenaars gecombineerd met creaties van gastkunstenaars om een breed publiek aan te spreken. Ook worden jaarlijks twee à drie nieuwe kunstenaars verwelkomd om de galerie levendig te houden.

Het aanbod van de galerie omvat tweedimensionaal en driedimensionaal werk, variërend van schilderijen, sculpturen, tekeningen tot installaties. Zowel opkomende kunstenaars als gevestigde namen worden gepresenteerd, die vernieuwende en persoonlijke werken tonen met een eigentijdse kijk op abstractie en figuratie.

Bij de selectie van kunstenaars wordt gestreefd naar eigenzinnigheid, oorspronkelijkheid en toewijding aan het vak. De galerie legt sterk de nadruk op communicatie en één-op-één contact met relaties, waarbij het verhaal achter de kunst wordt gedeeld en nieuwe inzichten worden geboden.

De exposities en activiteiten van de galerie richten zich op een breed publiek, van liefhebbers van eigentijdse kunst tot privéverzamelaars, bedrijven, instellingen en musea.


 MPV Gallery (Mark Peet Visser Gallery) – Oisterwijk

MPV Gallery is een hedendaagse galerie die zich richt op opkomende en mid-career kunstenaars, en een breed scala aan disciplines binnen de hedendaagse kunst presenteert. De galerie vertegenwoordigt meer dan veertig nationale en internationale kunstenaars, variërend van jong talent tot gevestigde namen die al sinds de oprichting in 1992 bij de galerie betrokken zijn.

De galerie, opgericht in 1992 door Mark Peet Visser in het Brabantse Heusden, begon met een focus op moderne kunst, voornamelijk gericht op realisme en kunsthandel. In 2012 opende Mark Peet Visser een nieuwe galerie onder de naam MPV Gallery, met als doel een nationaal en internationaal erkende hedendaagse kunstgalerie te creëren met een uniek karakter. Sinds 2021 is MPV Gallery gevestigd in Oisterwijk, waar ze wisselende solo- en groepstentoonstellingen organiseren naast semi-permanente opstellingen.


Galerie Ramakers – Den Haag

Galerie Ramakers opende haar deuren in 1994 en heeft sinds 1998 haar thuis gevonden in een negentiende-eeuws grachtenpand aan de Toussaintkade in het hart van Den Haag, tegenover de Koninklijke Stallen en de Paleistuin. Met een vloeroppervlakte van 180 m2 en een aangrenzende tuin voor sculpturen, biedt de galerie een unieke setting voor kunstliefhebbers.

Jaarlijks organiseert Galerie Ramakers zeven tot acht tentoonstellingen, waarbij een vaste kern van zowel bekende als opkomende kunstenaars nationaal en internationaal wordt getoond in solo-, duo- of groepstentoonstellingen. De galerie neemt ook regelmatig deel aan nationale en internationale beurzen, waaronder Art Rotterdam, PAN Amsterdam, Drawing Now Paris en Art Brussels.

De galerie heeft een voorliefde en specialisatie voor ingetogen kunstwerken, zoals die van Tomas Rajlich, Ton van Kints, Yumiko Yoneda, Jan van Munster en Willy de Sauter. Natuurthema’s spelen ook een belangrijke rol, te zien in het werk van kunstenaars zoals Sjoerd Buisman, Michel Hoogervorst, Klaus Baumgärtner, Warffemius, Mat van der Heijden en Hieke Luik. Daarnaast omarmt de galerie het surreële werk van kunstenaars als Ossip, Pat Andrea en Joncquil.


Van Loon Galeries – Vught

Van Loon Galleries opgericht in 2007 en behoort tegenwoordig tot de grootste kunstgaleries van Nederland. De galerie exposeert een groot aanbod van verschillende nationale en internationale kunstenaars uit de (sub)top van de hedendaagse kunstwereld.

De kunststromingen waar Van Loon Galleries zich met name in verdiept, zijn klassiek, modern, expressief en figuratief. Het aanbod is groot in de kunststromingen, je vindt hier onder andere schilderkunst, beeldhouwkunst, glaskunst en fotokunst. 

Per jaar worden, naast de algemene tentoonstelling die het gehele jaar door te bewonderen is, 6 tot 8 exposities georganiseerd. 

Niet alleen het aanbod is aantrekkelijk en mooi, maar ook het het pand waar in de galerie gevestigd is. Een monumentale stadsvilla aan de Heuvel in het bruisende centrum van Vught. Het pand is de voormalige pastorie van de Sint-Petruskerk.


Galerie Bart – Amsterdam

Galerie Bart in Amsterdam richt zich op hedendaagse kunst en toont zowel gevestigde als jonge Nederlandse kunstenaars die uitblinken in vernieuwend vakmanschap. Bij Bart’s vind je kunstenaars die werk maken dat speels en fris is, solide en scherp, sereen en lichtvoetig of serieus met een vleugje humor. Ze zoeken de grenzen van hun medium op en bevragen deze, met als doel de grenzen te verleggen. 

De kunstenaars waarmee Galerie Bart samenwerkt zijn onder meer schilders, tekenaars, fotografen, beeldhouwers en installatiekunstenaars, maar ze laten zich zelden binnen die classificaties vangen. Allen hebben gemeen dat ze niet alleen conceptueel werken, maar dat het werk resulteert in een krachtige visuele verbeelding, of het nu abstract of figuratief is.

Galerie Bart organiseert ongeveer 7 solo-, duo- of groepstentoonstellingen per jaar, afgewisseld met een divers programma van kleinschalige evenementen, waaronder andere kunstdisciplines zoals film, woordkunst, muziek en performance.

Galerie Bart is aangesloten bij de KunstKoop van de Mondriaan Foundation (stimuleringsprogramma voor het kopen van kunst) en is lid van de Nederlandse Galerie Associatie (NGA).


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven