In het Design Museum Den Bosch is er van 23 maart t/m 25 augustus de tentoonstelling Dance – design van een cultuur. Elektronische dansmuziek leeft nog steeds en is een miljardenindustrie en heeft nog vele fans. Ben jij een liefhebber van deze dance muziek dan is de tentoonstelling een echte aanrader en nog tot 25 augustus 2024 te zien in het design museum Den Bosch.
Op deze pagina vind je meer informatie over de tentoonstelling en het museum zelf om je een goed beeld te geven.
Wat is Elektronische Dance muziek?
Dance, ook wel electronic dance music (EDM) genoemd, is een verzamelnaam voor alle soorten elektronische dansmuziek. Het omvat een breed scala aan subgenres, zoals house, techno, trance, dubstep, drum and bass en vele anderen. Het belangrijkste kenmerk is dat de muziek grotendeels gemaakt is met elektronische muziekinstrumenten.
Sinds het ontstaan in de jaren 80 heeft EDM een enorme groei doorgemaakt en is het een van de meest populaire en invloedrijke muziekgenres ter wereld geworden, met een enorme internationale aanhang en een belangrijke rol in de hedendaagse popcultuur.Er zijn talloze clubs en feesten waar alleen dance muziek wordt gedraaid.
Deze feesten, ook wel houseparty’s genoemd, hebben een hoog hedonistisch gehalte: veel mensen zijn er schaars gekleed en sommige bezoekers gebruiken drugs. De cultuur rond EDM omvat ook vaak kleurrijke lichtshows, gechoreografeerde dansbewegingen en een gevoel van gemeenschap onder fans, die bekendstaan als “ravers”.
De Tentoonstelling: Dance – design van een cultuur
Elektronische dansmuziek is een globaal fenomeen en een miljardenindustrie. In deze tentoonstelling ontdek je hoe design, technologie en gemarginaliseerde groepen een bepalende rol gespeeld hebben in deze ontwikkeling. Ontmoet de pioniers die de allereerste elektronische instrumenten maakten. Ontdek hoe
house en techno ontstonden in Detroit en Chicago. Kijk met nostalgie terug op de tijd van Gabbers, Thunderdome en Australian trainingspakken. En stap in de wereld van de gigantische dancefeesten die nu overal ter wereld miljoenen mensen bij elkaar brengen.
Muziek als emancipatie
Met elektronische dansmuziek gaven zwarte, latino en lhbtqia+-gemeenschappen in de Verenigde Staten begin jaren 80 vorm aan hun eigen wereld. Een sonische wereld waarin ze veilig hun identiteit tot (artistieke) uiting konden brengen. Aan de randen van de nacht en van de stad ontstond een scène waar er vrijelijk geëxperimenteerd kon worden, met alles van identiteit tot de manier waarop de muziek gemaakt werd. In dit deel van de tentoonstelling zie je onder andere een selectie uit het archief van SteveTerry.
Hij verzamelde meer dan 5.000 flyers uit het begin tijdperk van disco, house en techno. Bekijk de flyer van het eerste feestje waar techno-pionier Jeff Mills draaide en de VIP-lidmaatschapskaarten van de legendarische discotheek Studio54.
Van het laboratorium naar de slaapkamer
Vlak na de Tweede Wereldoorlog begonnen de vroege pioniers van elektronische muziek te onderzoeken hoe ze op andere manieren dan gebruikelijk in de muziek geluiden konden creëren. In laboratoria werkten ingenieurs en componisten met allerlei apparaten die elektronisch tonen maakten. Door stroomversnellingen in de technologie zoals digitalisering en miniaturisering, werd het maken van elektronische muziek steeds toegankelijker. Tegenwoordig kan je deze muziek zelfs op je slaapkamer maken: een laptop voor de productie en het internet voor de distributie is het enige dat je nodig hebt. In dit deel van de tentoonstelling zie je een aantal unieke elektronische instrumenten uit de jaren 20, zoals de Theremin en de Ondes Musicales Martenot.
Daarnaast ontdek je een verzameling van de meest invloedrijke synthesizers en drumcomputers, van de jaren 60 tot nu. Op de interactieve tafel kan je de online versies van deze instrumenten zelf bespelen.
Gabber for life
Nederland speelt een belangrijke rol in de ontwikkeling van de elektronische dansmuziek; de gabberscene is een uniek Nederlands fenomeen en Nederlandse entertainmentbedrijven stonden aan de basis van veel van de toonaangevende feesten. In dit deel van de tentoonstelling zie je een flink aantal Australian
trainingspakken (hét statussymbool voor de gabbers) en ontmoet je onder andere Victor Feenstra. Als dé huisillustrator van partyorganisator ID&T en de hardcoreevenementen Thunderdome schilderde hij talloze posters voor party’s, en illustreerde cd-hoesjes voor compilatie-cd’s. Ook ontwierp hij logo’s voor dj’s en platenlabels. Het werk van Feenstra kan gezien worden als dé iconische esthetiek van gabberhouse. Hij ontwierp ook het campagnebeeld van de tentoonstelling. werk van Victor Feenstra,
Wereldsterren in een miljardenindustrie
De oorsprong van deze muziek ligt dan wel in schimmige keldertjes en verlaten fabriekshallen; vandaag de dag ziet die omgeving er heel anders uit. Overal ter wereld worden gigantische stadions en festivalterreinen opgetuigd met decors om feestgangers te verwelkomen. De dj’s die hier optreden zijn wereldsterren. In het
laatste deel van de tentoonstelling zie je hoe deze cultuur zich ontwikkeld heeft, met filmmateriaal, foto’s, merchandise, flyers en posters van de belangrijkste dancefeesten van vandaag.
Deze tentoonstelling is nog te zien tot en met 25 augustus 2024, en werd samengesteld door senior curator Yassine Salihine en Young Design curator Bao Yao Fei. Het tentoonstellingsontwerp werd verzorgd door Studio Raito en het grafisch ontwerp door Studio Peter van Langen. De tentoonstelling is geproduceerd in samenwerking met Musée de la Musique – Philharmonie de Paris.
Design Museum Den Bosch
Het Design Museum Den Bosch, voorheen bekend als het Stedelijk Museum ‘s-Hertogenbosch (SM’s), is een museum in ‘s-Hertogenbosch, Nederland. Het Museum is een toonaangevend in Nederland en gewijd aan het tentoonstellen en promoten van design, toegepaste kunst en architectuur.
De geschiedenis van het museum gaat terug tot de oprichting ervan in 1958. In de beginjaren lag de focus voornamelijk op de tentoonstelling van lokale kunstenaars en ambachtslieden. Het museum was gevestigd in het historische stadshart van ‘s-Hertogenbosch, een omgeving die de artistieke en historische context van de tentoongestelde werken verrijkte.
In de loop der jaren ontwikkelde het museum zich tot een belangrijk platform voor design en toegepaste kunst, met tentoonstellingen die een breed scala aan disciplines bestreken, van industriële vormgeving tot mode en grafisch ontwerp. Het museum speelde een cruciale rol in het promoten van Nederlandse ontwerpers en het stimuleren van een dialoog tussen verschillende creatieve disciplines.
In 2013 onderging het museum een grote transformatie en herpositionering. Het werd omgedoopt tot Design Museum Den Bosch en kreeg een vernieuwde missie om design in een breder perspectief te presenteren, waarbij de nadruk lag op innovatie, maatschappelijke relevantie en de relatie tussen design en samenleving.
Naast diverse vaste presentaties, zijn er ook wisselingen zoals Dance – Design van een cultuur maar ook Does it do anything for me? (Te zien tot 1 april 2025)
Over de vaste presentatie Desgin, die is opgebouwd rond 14 verschillende thema’s die je meenemen in de wereld van design. Op de derde verdieping vind je het digitale kennisplatform van museum ook zeker een aanrader om te bezoeken.