De top 7 van de beste boeken over Claude Monet 2024

“Stap binnen in de kleurrijke wereld van Claude Monet, een meester van de impressionistische kunstbeweging die de schoonheid van het alledaagse tot leven bracht op doek. Als je geïntrigeerd bent door zijn levendige penseelstreken en zijn vermogen om licht en stemming vast te leggen, ben je hier aan het juiste adres. 

In deze blog delen we enkele van de beste boeken over het leven en werk van Monet, perfect voor zowel de beginnende liefhebber als de doorgewinterde kunstkenner. Of je nu op zoek bent naar inspiratie, meer wilt leren over zijn technieken, of gewoon wilt genieten van prachtige afbeeldingen, deze selectie heeft voor elk wat wils

Om je een goed beeld te geven van de prachtige boeken, heb ik naast een boek omschrijving ook een link van Bol.com geplaatst. De link geeft veel extra informatie en via de link kun je het boek eenvoudig en snel bestellen.

DIX – Claude Monet

Monet, een van de bekendste kunstenaars van het impressionisme, heeft een omvangrijk oeuvre van bijzonder hoge kwaliteit nagelaten. Het behoort nog altijd tot de hoekstenen van de negentiende-eeuwse Europese schilderkunst. Zijn schilderwerk wordt hier doorgenomen aan de hand van de belangrijkste fasen van zijn lange artistieke loopbaan, vanaf het begin in de voetsporen van de landschapsschilders van Barbizon tot de Grande décoration van de Parijse Orangerie met de beroemde waterlelies. Zijn studies naar het licht en de wisselende atmosferische invloeden , die Monet zijn hele carrière met passie en volharding heeft voortgezet, zijn een van de meest fascinerende en complexe uitdagingen van de impressionistische revolutie.


Kunstprentenboeken – In de tuin van Monet

Kunstprentenboek in samenwerking met het Gemeentemuseum Den Haag over kunstenaar Monet.

Water. Licht. Kleur…
Zoveel inspiratie voor een leven lang schilderen.
Monet legt er een tuin voor aan.
Zijn tuin wordt zijn leven.

Claude Monet (1840–1926) was verliefd op zijn tuin. Van zijn waterlelies schilderde hij meer dan tweehonderd doeken. Zo spiegelt de blauwe regen voor altijd in zijn vijver.

Vanaf het begin van zijn carrière schilderde Monet het liefst buiten. In 1883 verhuisde hij met zijn familie naar het kleine dorp Giverny. Hij genoot van het leven in de natuur. Beïnvloed door wat hij zag op zijn reizen – van de kleurvlakken van de Hollandse bollenvelden tot de romantische weelderigheid van de Italiaanse bloemenriviera – beplantte hij zijn tuin voor een overweldigende bloei van voorjaar tot herfst. In goede en moeilijke tijden was dit stuk grond zijn anker. Hij vond er vrede en zo werd de tuin een spiegel van zijn eigen ziel.

Genomineerd voor de prestigieuze Deutscher Jugendliteraturpreis 2021.


Waanzin en betovering

De waterlelieschilderijen van Claude Monet behoren tot de meest geliefde kunstwerken van de vorige eeuw. Al zijn ze nog zo bekend, slechts weinigen weten dat deze rustgevende afbeeldingen werden geschilderd in een periode vol onrust en droefheid van de kunstenaar.

Vlak na elkaar brak de Eerste Wereldoorlog uit, verloor Monet zijn vrouw en een zoon en begon hij, inmiddels 71 jaar, blind te worden. Tot overmaat van ramp werd zijn reputatie onder vuur genomen door een nieuwe generatie kunstenaars – onder aanvoering van Picasso en Matisse – die openlijk afrekende met de impressionisten. Hoewel Monet vocht tegen zelftwijfel, depressie en ouderdom, schilderde hij op gigantische doeken zijn waterlelies, in de hoop dat dit hem weer energie zou geven.

Met hulp van niet eerder ontdekte brieven, memoires en ander bronmateriaal en door zich te concentreren op de dramatische omstandigheden waaronder Monet de waterlelies schilderde, schetst Ross King een aangrijpend en origineel portret van de nadagen van deze wereldberoemde schilder.


Monet

Net als de andere impressionisten wilde Monet de werkelijkheid in zijn schilderijen vangen en de steeds veranderende eigenschappen van licht en kleur onderzoeken. Hij legde zijn omgeving nauwkeurig vast, van het roet in een Parijs’ station tot de fonkelende schoonheid van zijn latere schilderijen, die hij maakte in zijn zelfontworpen tuinen in Giverny – in het noordoosten van Frankrijk.
Dit boek belicht alle aspecten van de artistieke stijl van de kunstenaar en biedt gedetailleerd commentaar op 120 van zijn werken. Sommige hiervan behoren tot zijn beroemdste stukken. Andere zijn minder bekend, maar allemaal zijn ze essentieel om Monets artistieke ontwikkeling te kunnen volgen.


De kat van Monet

‘Chika?’ riep Monet. ‘Waar ga je naartoe?’ Monets stenen kat, Chika, is tot leven gekomen en gaat op avontuur. Ga met Chika en Monet mee op een magische reis, vol chaos en kattenkwaad, door een aantal beroemde schilderijen van Monet. In dit charmante verhaal leren jonge lezers de schoonheid van kunst kennen.


Claude Monet : schilder en fijnproever

Het huis en de tuin in Giverny, waar Monet voor zichzelf en zijn familie een waar paradijs schiep, zijn wereldberoemd geworden, vooral door de schilderijen die hij er maakte van de waterlelievijvers. Dat het leven er ook werkelijk een idylle was en dat de tuin behalve prachtige bloemen ook een overvloed aan heerlijkheden voor de tafel leverde, laat dit boek zien. Na een verrukkelijke beschrijving van het dagelijks leven van de Monets volgt een aantal recepten die Monet, die een veeleisend gastronoom was, zelf heeft opgetekend. Het hele boek is voorzien van de meest aanlokkelijke kleurenfoto’s van huis, tuin en gerechten. Het is een aantrekkelijke combinatie van levensgeschiedenis en kookboek.


Kleur je eigen Monet

Maak indruk met uw eigen versie van de klassiekers van Monet. De kunst van Claude Monet laat een delicaat gekleurde wereld zien van havens, stranden,
wegen en tuinen.

Met dit boek kan iedereen die serieus van kleuren houdt zijn eigen versie maken van de prachtige landschappen, zee gezichten en elegante figuren van deze beroemde impressionist. Tot de kunstwerken
behoren Waterlelies I, Regatta bij Argenteuil en meer.


Hobbymax.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven