De top 7 van de beste boeken geschreven over James Ensor

James Ensor, geboren op 13 april 1860 in Oostende, België, was een baanbrekende kunstenaar wiens werk een cruciale rol speelde in de ontwikkeling van het expressionisme en het surrealisme. Ensor groeide op in een familie van winkeliers, en het warenhuis van zijn ouders, vol met maskers, schelpen en exotische curiosa, vormde een rijke inspiratiebron voor zijn kunst. Hoewel hij begon als een academisch geschoolde schilder, ontwikkelde Ensor al snel een unieke stijl, gekenmerkt door bizarre maskers, skeletachtige figuren en carnavaleske scènes die maatschappelijke hypocrisie en menselijke dwaasheden blootleggen.

Ensors carrière kende zowel pieken als dalen. In zijn vroege jaren werd zijn werk vaak bekritiseerd en afgewezen door de conservatieve kunstwereld. Pas later in zijn leven kreeg hij de erkenning die hij verdiende, en werd hij gevierd als een visionair kunstenaar die de weg vrijmaakte voor nieuwe kunststromingen. Zijn meesterwerk “De Intrede van Christus in Brussel” (1889) wordt beschouwd als een van de belangrijkste schilderijen van de late 19e eeuw.

Het leven en werk van James Ensor zijn een fascinerende mix van excentriciteit, creativiteit en artistieke innovatie. Voor degenen die meer willen weten over deze intrigerende kunstenaar, zijn er talloze boeken die zijn leven, werk en invloed op de kunstwereld uitgebreid beschrijven. In dit artikel bespreek ik de beste en meest boeiende boeken over James Ensor, zodat je een diepgaand inzicht kunt krijgen in zijn opmerkelijke wereld en blijvende erfenis. Ontdek de veelzijdigheid van Ensor door de ogen van verschillende auteurs en kunsthistorici. De boeken worden aan geboden met een link van Bol.com

Bol AlgemeenBol Algemeen

Ensor Basismonografie

Betreed de sinistere en raadselachtige wereld van James Ensor, een Belgische kunstenaar die bekend staat om zijn maskers, macabere scènes en scherpe spot. Ensor, geboren in 1860 in Oostende, was een buitenbeentje in de kunstwereld en een pionier van het expressionisme, nog voordat de term bestond. Zijn werk blijft generaties kunstenaars inspireren en intrigeert kunstliefhebbers over de hele wereld. Een boek met veel informatie en illustraties.


James Ensor, Maestro

2024 is het Ensorjaar. James Ensor, maestro wordt een van de eerste boeken die de 75ste verjaardag van het overlijden van de beroemde Belgische kunstenaar herdenkt, de catalogus bovendien bij de gelijknamige tentoonstelling in Bozar-Paleis voor Schone Kunsten.

Xavier Tricot, een van de meest gereputeerde Ensorkenners ter wereld en curator van het Enshorhuis in Oostende, bestudeerde het theatrale aspect in het werk van de schilder. Het resultaat is een bloemlezing van een 100-tal werken. Sommige, zoals De intrede van Christus in Brussel in 1889, overbekend, maar door de nieuwe invalshoek in een ander daglicht geplaatst. Andere werken werden nooit eerder besproken of afgebeeld, maar kunnen nu dankzij de medewerking van een aantal belangrijke privéverzamelaars en kunststichtingen hun weg vinden naar een groter publiek.


James Ensor – Een biografie

Een nieuwe editie van de definitieve biografie bij het begin van het Ensorjaar 2024.

Een rebelse belhamel? Een geniale kankeraar? Een mens met een handleiding? James Ensor (1860-1949) was het allemaal: baron en bohemien, middenstander en misverstand, een peintre maudit die de wereld bespiedde vanuit zijn ivoren toren in Oostende en asiel zocht in de Brusselse salons. De storm in zijn hoofd leverde een claustrofobisch maar veeltalig oeuvre op, een geverfde wereld van maskers en schedels. Als kritische getuige en medeplichtige stond Ensor midden in de woelige kunstscène van het laatste kwart van de negentiende eeuw.
Al wie een naam had, kruiste zijn pad: de nieuwlichters van Les Vingt, Rik Wouters, Nolde en Kandinsky, Léon Spilliaert en Neel Doff, vrijdenkers en dichters.

Biograaf Eric Min toont dat er meer is tussen stilleven en zelfportret dan het felle appelblauwzeegroen of een meanderende potloodlijn laat vermoeden. Op de planken van Ensors atelier speelde zich een tragikomedie af die de kunstenaar met verve had geregisseerd: het verhaal van een ongeduldige, ontevreden mens. Ensor was van niemand. Niet eens van zichzelf.


Onze James – De vrouwen van Ensor

James Ensor is een schilder, etser, schrijver, kantelfiguur tussen de 19de en 20ste eeuw, én het onderwerp van deze graphic novel.

Het Oostends icoon met internationale allure, gekend om zijn maskers en skeletten, is zijn leven lang omringd door vrouwen, zijn tante, moeder, zus en nichtje in Oostende, zijn sirene en zijn weldoeners in Brussel. Vrouwen cirkelen om hem als planeten rond de zon. Of heeft Ensor, de eeuwige vrijgezel, hen nodig om te schitteren?


James Ensor – Kroniek van zijn Leven 1860 – 1949

Uitgebreide en rijkelijk geïllustreerde biografie met voetnoten. De auteur maakt gebruik van onuitgegeven briefwisseling.


James Ensor en het Stilleven in België (1830-1930)

Dit boek biedt een unieke reis door de geschiedenis van het stilleven in België in de negentiende en twintigste eeuw, met James Ensor als gids. Het stilleven speelde een belangrijke rol in het werk van de Belgische expressionistische en symbolistische schilder James Ensor (1860-1949). De kwaliteit en betekenis van zijn intrigerende en complexe stillevens wordt duidelijk als ze binnen de ruimere ontwikkeling van het genre in België worden geplaatst, tussen 1830 en 1930


James Ensor, mijn (on)gerijmd leven

De beelden uit mijn kinderjaren:
ik neem ze eeuwig met me mee.
De aap die op een vis wil varen,
Oostende, moeder en de zee.

De maskers in de glazen kasten,
de griezel met zijn grote kop.
Ze kruipen in mijn duurste kwasten,
ze duiken in mijn werken op.

De winkellade vol met knoppen,
de beesten die ik zo goed ken…
Ik zal het nooit kunnen verstoppen:
ze zijn een deel van wie ik ben…

In James Ensor: Mijn (on)gerijmd leven reconstrueren Caryl en Guy Didelez het leven van de beroemde kunstenaar met 40 rijmpjes en verzen. Humoristisch, toegankelijk en aangevuld met weetjes over het leven van Ensor.

Guy Didelez studeerde voor leraar Nederlands en gaf lange tijd les. Hij schrijft jeugdverhalen, toneelteksten en scenario’s. Jaarlijks geeft hij honderden lezingen in scholen en zijn boeken worden geregeld herdrukt.

Caryl Strzelecki is illustrator, strip- en reclametekenaar, en cartoonist en maakte al boeken met Rudi Vranckx. Zijn illustraties over Ensor inspireerden Guy Didelez tot het schrijven van de bijhorende versjes in dit boek.


Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven