Klassieke muziek heeft een rijke en fascinerende geschiedenis die teruggaat tot de middeleeuwen en zich door de eeuwen heen heeft ontwikkeld. Van de religieuze gezangen in middeleeuwse kloosters, via de barokke pracht van componisten als Bach en Vivaldi, naar de verfijning van de klassieke periode met grootheden zoals Mozart en Beethoven.
Vervolgens kwamen de dramatische en expressieve werken van de romantische tijd van componisten zoals Chopin en Wagner, en uiteindelijk de moderne experimenten van de twintigste eeuw met componisten zoals Stravinsky en Schönberg. Elk tijdperk heeft zijn eigen kenmerkende stijl en heeft bijgedragen aan de evolutie van de muziek zoals we die vandaag kennen.
In de huidige tijd speelt klassieke muziek nog steeds een belangrijke rol. Het is aanwezig in concertzalen over de hele wereld, maar ook in films, televisie en zelfs in populaire muziek. Het vermogen van klassieke muziek om emoties over te brengen en verhalen te vertellen, maakt het een blijvende en geliefde kunstvorm. De connectie met kunst is duidelijk: klassieke muziek is vaak geïnspireerd door literatuur, schilderkunst en andere vormen van kunst, en het werkt samen om diepere gevoelens en ideeën uit te drukken.
Als je meer wilt weten over deze boeiende wereld, zijn er talloze boeken die je een diepgaand inzicht kunnen geven. Op deze pagina vind je de top 10 van de beste boeken over klassieke muziek van dit moment. De boeken worden uitgebreid omschreven en er is een link van Bol.com geplaatst
- Encyclopedie van de klassieke muziek
- Klassiek In Zicht
- Alles begint bij Bach
- Componisten van de klassieke muziek
- Klassieke meesters – De grootste componisten uit de 18de en 19de eeuw
- Een kleine muziekgeschiedenis van hier en nu
- 1001 klassiekemuziekuitvoeringen
- Als muziek spreekt
- Klassieke muziek voor Dummies
- Een geschiedenis van de Europese muziek tot 1900
Encyclopedie van de klassieke muziek
Praktische inleiding in de wereld van de muziek” is een compendium dat de westerse klassieke muziek verkent. Het is geschreven door Peter Gammond en uitgegeven door Atrium. Het boek bevat 224 pagina’s en biedt een handige introductie tot de wereld van muziek
Klassiek In Zicht
Klassiek In Zicht is dé lees- en luistergids voor een ontdekkingsreis door de mooiste klassieke muziek. De grote verscheidenheid in klassieke muziek maakt het echter lastig om te ontdekken wat jíj mooi vindt. Mozart schreef bijvoorbeeld muziek in vrijwel alle genres: van pianoconcerten en vioolsonates tot symfonieën en opera. Klassiek In Zicht is daarom niet ingedeeld naar componist maar op genre, waardoor de bekendste werken per stijl overzichtelijk bij elkaar staan! Naast deze unieke indeling is Klassiek In Zicht ook nog eens de eerste (!) interactieve klassieke muziekgids.
Alle muziek uit het boek kun je via de handige QR-codes direct beluisteren met je mobiel of tablet of via de website www.klassiekinzicht.nl. Op deze manier gaan lezen en luisteren hand in hand! “Het is zo’n geweldig boek met zoveel verrassende dingen […] zoiets als dit heb ik nog nooit gezien. Er is altijd een bepaalde link of invalshoek waarbij je denkt, o wat leuk! Dat je daarbij met je telefoon de muziek direct kan beluisteren is wel heel bijzonder, en als ík het kan is het voor iedereen mogelijk. Met zijn veelzijdigheid kun je Klassiek In Zicht best de Lonely Planet van de klassieke muziek noemen!” – Jan Willem de Vriend, vaste dirigent van het Residentie Orkest
Verder staat de gids vol met quotes, columns, tips, voorbeelden van klassiek in pop & film en is rijk geïllustreerd met tekeningen van de Engelse kunstenaar John Minnion. Zijn grote kennis van klassieke muziek maakt dat de tekeningen kloppen tot in elk detail! “Mijn missie is om zo veel mogelijk mensen te laten genieten van klassieke muziek. Van jong tot oud, van beginner tot ervaren liefhebber, thuis en op school. Daarom heb ik Klassiek In Zicht geschreven.” – Aldo Druyf, musicus en schrijver
Alles begint bij Bach
Wat is klassieke muziek, waar komt het vandaan? Wat zijn de meest voorkomende stijlen? Waarom zijn de meeste bekende componisten Duits? Wat is er zo goed aan de Negende symfonie van Beethoven of de atonale muziek van Arnold Schönberg, en hebben we eigenlijk een Nederlandse Mozart gehad?
In Alles begint bij Bach geeft Merlijn Kerkhof ons antwoord op die vragen. Alles begint bij Bach is geen complete muziekgeschiedenis, maar een boek van iemand die zijn onbegrensde liefde voor muziek met passie wil overbrengen. Een toegankelijk en vermakelijk begin van een muzikale ontdekkingstocht.
Componisten van de klassieke muziek
Dit schitterend geïllustreerde overzicht van het leven en werk van de beste componisten aller tijden geeft u inzicht in de ontstaansgeschiedenis van de belangrijkste en mooiste muziekstukken die de wereld kent. ‘De klassieke componisten’, geïllustreerd met meer dan 300 reprodukties en foto’s, is een prachtig naslagwerk, dat muziekliefhebbers in elke leeftijdscategorie veel te bieden heeft.
Klassieke meesters – De grootste componisten uit de 18de en 19de eeuw
Grote componisten hebben een invloed gehad op figuren na hen. Omgekeerd hebben die teruggeblikt op die grote componisten en hun commentaren niet gespaard. Alle componisten lonken naar tijdgenoten en reageren op hen: vriendschap en jaloezie, samenwerking en veinzerij, kritiek en vleierij.
Sommige componisten schrijven slecht over een collega, maar durven hem dat niet in het gezicht te zeggen. Ook de invloed van buitenaf kan groot of klein zijn: sommige componisten zijn bang voor de pers, andere voor het publiek. De ene herwerkt na negatieve kritiek, de andere niet. De uitgever en de uitvoerders spelen een grote rol, soms ook de echtgenote of de zus.
In dit boek kom je alles te weten over de grote klassieke meesters van de achttiende en negentiende eeuw. Geen muziekgeschiedenis, wel een verhaal van wie met wie omgaat en waarom, wie zich tegen wie afzet en waarom, wie teruggrijpt naar het verleden en waarom. En daarin spelen de achtergrond en de biografie van elke componist natuurlijk een rol.
Komen onder anderen aan bod:
- Georg Friedrich Händel: export naar Engeland
- Johann Sebastian Bach: barok tegen elke prijs
- Joseph Haydn: de laatste dienende componist
- Ludwig van Beethoven: de reus
- Niccoló Paganini: de vioolvirtuoos
- •Giachino Rossini: belcanto in de opera
- •Frédéric Chopin: Pool in Frankrijk
- Pjotr Iljitsj Tsjaikovski: tussen Rusland en het Westen
Een kleine muziekgeschiedenis van hier en nu
“MY FAVORITE MUSIC IS THE MUSIC I HAVEN’T YET HEARD.” Deze vaak geciteerde uitspraak van componist John Cage is van toepassing op heel veel componisten én luisteraars. In de westerse kunstmuziek van na 1950 is veel moois te ontdekken: de zoektocht naar vernieuwing kende een ongeziene piek, die uitwaaierde in talloze stromingen en tendensen. Veel van die stijlen klinken menig luisteraar vreemd in de oren en net daarom focust dit boek op dat segment van de ‘nieuwe muziek’.
Een kleine muziekgeschiedenis van hier en nu wil een gids zijn om het veelzijdige landschap van de nieuwe muziek te verkennen, met het volle besef dat geen enkele wandelroute de volledige omgeving kan laten zien. Dit boek combineert een overzicht van de belangrijkste ontwikkelingen en hun muziekhistorische wortels met een thematische dwarsdoorsnede van begrippen zoals tijd en ruimte, multimedia en de rol van het internet. Ruim een dozijn auteurs verleende zijn expertise aan deze publicatie. De meesten onder hen zijn verbonden aan universiteiten en conservatoria in Nederland en België. Allen zijn ze begeesterd door nieuwe muziek.
Het boek is dan ook niet alleen bedoeld als handboek voor muziekstudenten, het richt zich ook tot een breed publiek van nieuwsgierige cultuurliefhebbers en (toekomstige) luisteraars van hedendaagse muziek. Mark Delaere is gewoon hoogleraar aan de opleiding musicologie van de KU Leuven. Hij stelde dit boek samen in opdracht van MATRIX [Centrum voor Nieuwe Muziek]. Met een brede waaier aan activiteiten wil MATRIX een ruim publiek warm maken voor kunstmuziek geschreven sinds 1950.
1001 klassiekemuziekuitvoeringen
Dit boek bevat chronologisch gerangschikte besprekingen van 1001 klassieke opnamen, van de vroegste hymnen tot moderne, avant-gardistische composities. De besprekingen, geschreven door een internationaal panel van muziekcritici, bevatten tips voor de beste uitvoeringen en variëren van onbekende solowerkjes en kamermuziek tot de allergrootste concerten, symfonieën, opera´s en koralen. De allerbeste uitvoering van elk werk wordt besproken, maar ook andere uitvoeringen worden genoemd. Een en ander wordt aangevuld met citaten en biografische informatie over de componisten, dirigenten en musici.
Als muziek spreekt
In de enorme schat aan muziek die onze mensensoort rijk is, zit een kleine, kostbare collectie van klassieke werken die ons zeggen wie we werkelijk zijn … of alsnog zouden kunnen worden. Het is muziek die ons kan toespreken met woorden die diep in ons doordringen. Muziek die een hand op onze schouder legt.
Mocht u ze nog niet kennen, geen nood. Ze wacht erop om ontdekt te worden.
Klassieke muziek voor Dummies
Word je zenuwachtig als je vrienden naar een concert willen, omdat je Beethoven en Bach niet uit elkaar kunt houden? Heb je altijd al belangstelling gehad voor klassieke muziek, maar weet je niet wat het verschil is tussen een viool en een altviool? ‘Klassieke muziek voor Dummies’ helpt je van begin af aan alles uit klassieke muziek te halen, of je nu concerten wil bijwonen, mooie cd’s met klassieke muziek wil kopen of er gewoon serieus over wil kunnen praten.
David Pogue studeerde muziek aan Yale University en was dirigent op Broadway. Scott Speck is faculteitsdocent dirigeren van de American Symphony Orchestra League.
Een geschiedenis van de Europese muziek tot 1900
Het vakgebied van de muziekgeschiedenis maakte recent een ingrijpende evolutie door. Het is de hoogste tijd dat de verrassende nieuwe inzichten van specialisten een ruimer publiek bereiken. Dit boek geeft een update van de kennis over de Europese muziek vanuit een cultuurhistorisch perspectief. De leidende gedachte is dat muziek zich altijd heeft bewogen op het snijvlak tussen filosofie en muzikale praktijk en aan die wisselwerking haar culturele betekenis dankt.
Francis Maes gidst de lezer doorheen de veelzijdige muzikale geschiedenis van het Europese continent en wijst onderweg op de onmiskenbare schoonheid van bekende en minder bekende composities. Omdat het boek focust op de cultureel-historische aspecten van muziek en muzieknotatie bewust achterwege laat, is het toegankelijk voor iedereen.